Skocz do zawartości
IGNORED

Echo w pokoju 11m2

kamil131415

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam , na początku chciał bym poinformować że mam dopiero 15 lat i zaczynam zabawę z stereo . Chciał bym uzyskać w moim pokoju jak najlepszy dźwięk lecz mam problemy z echem , pokój ma 11m2 (dokładnie wymiary podałem na rysunku poglądowym) . Jak pozbyć się tego echa ? W pokoju nie ma żadnych wysokich mebli które mogły by zakryć choć część ścian , na podłodze wcześniej była wykładzina dywanowa oraz więcej mebli i echa nie było , teraz są panele podłogowe i została tylko mała komoda , ława oraz kanapa . W miejscu odsłuchu jest mega mało niskich tonów (basu , jak kto nazywa) , słychać pogłos a stereofonia... no cóż stereofonia to mono po prostu ! Do tego od zmiany pozycji zależy to jak głośno słyszę daną kolumnę głośnikową... Kolumny stoją 35 cm od ściany tylnej oraz 30 cm od ścian bocznych na standach . Kolumny to malutkie grundig dps 5200 oraz subwoofer w obudowie zamkniętej ściszony na min (wiem że to już nie stereo a 2.1) . Jak już pisałem w miejscu odsłuchu jest też mało basu , lecz gdy stanę blisko kolumn , kolo drzwi , bas próbuje rozsadzić czaszkę , na samych kolumnach basu nie ma , są one za małe , z subwooferem latałem po całym pokoju , najlepiej gra koło komody po stronie okna choć basu mało . W pokoju były też jakieś tonsil siesta sat i było jeszcze gorzej . Proszę o podpowiedź co zrobić aby pozbyć się echa i poprawić stereofonię oraz bas . Kamil

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/101419-echo-w-pokoju-11m2/

Na początek 6szt pochłaniaczy z np. PT80 100x50x10cm, na ścianach bocznych może być po 2szt grubości 5cm. W dwóch rogach jeszcze po jednym pochłaniaczu i będzie to dobrym początkiem do kolejnych odsłuchów.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

A co z matami wygłuszającymi ? Kolega ma pokój 20m2 prawie całkowicie pusty , na tylnej ścianie coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz za kolumnami coś w podobie do tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Dźwięk jest o wiele lepszy niż u mnie , nie ma takiego efektu pogłosu/echa , czy to zdało by egzamin w pokoju 11m2 ? Wyczytałem też o dywanach , kwiatkach , półkach z książkami... Czy mały dywanik 2 m na 1 m przed kolumnami dał by jakiś efekt ? Kwiaty (dość duże) po bokach łóżka i wiszące na ścianie dały by lepszy efekt ? Szczerze to kombinuje tak ponieważ nie mam zbyt dużo kasy , teraz testy i wydatki... A co z ustawienie kolumn i stereofonią ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poczytaj wątki! O takich piankach było wielokrotnie, nie działają, albo inaczej, działają na górę/wyższą średnicę, a na bas wcale. Jak nie masz siły szukać za bardzo to zajrzyj chociaż do mojego wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , tam są poruszone wszystkie podstawowe kwestie...

Ukryta Zawartość

Na początek 6szt pochłaniaczy z np. PT80 100x50x10cm, na ścianach bocznych może być po 2szt grubości 5cm. W dwóch rogach jeszcze po jednym pochłaniaczu i będzie to dobrym początkiem do kolejnych odsłuchów.

Ale odleciałeś w kosmos........ Niczym rosyjska Łajka ;)

A serio czytanie ze zrozumieniem się kłania, autor pisze iż ma 15 lat, czyli należy zakładać iż mieszka z rodzicami. Już widzę mamę która radośnie daje montować jakieś paskudztwa w pokoju i jeszcze je sponsoruje......

Po prostu jakiś dywanik na panele, reprodukcje na ściany - no chyba że mama zasponsoruje coś oryginalnego. Jakieś grube zasłony...

Powinno pomóc, a rodzicielce nie podnieść ciśnienia do stanu przedzawałowego......

Ja jak miałem około 10 lat to dostałem "Zestaw małego stolarza" Sdiełany w CCCP i jakbym powiedział do taty że chcę coś takiego zrobić to nie było by problemu.

Piszesz o dywaniku, reprodukcjach obrazów, a to niby rozdają gdzieś za darmo?

>kamil

A może napisz jaki sprzęt masz w ogóle.

Bo na razie wiemy, że takie masz "kolumny":

90628.jpg

Czyli mikroskopijne, plastikowe satelitki od taniego KD i podobny sub. Jakiekolwiek pieniądze wydane na ustroje akustyczne zamiast na zmianę kolumn na coś co nie jest zabawką, będą wyrzucone w błoto.

Może warto chwilę pomyśleć nad tym, zamiast chłopaka naprowadzać na ustroje akustyczne. Może ma to podłączone do amplitunera KD i włączony jakiś surround?

Bardzo się ubawiłem.

smog dziękuję za rozjaśnienie. Nie sprawdziłem jak wyglądają te Grundigi. Myślałem że te monitorki to coś równie dobrego jak Grundig 650 Box.

W takim razie proszę traktować mój wpis jako humorystyczny.

Z przymusu jadę na na tych grundig , na szczęście nie są plastikowe , są małe i mają piankowe zawieszenie ale dostalem je w prezencie używane więc nie narzekam . Wzmacniacz to universum v155 który dostałem za darmo bez zasilania , po naprawie został u mnie ponieważ mój ojciec gdy się wyprowadzał zabrał ze sobą Technics SU-VZ320 i stare kolumny tonsila (nie wiem jakie to były) grało to ładnie ale w pokoju było jeszcze jedno biurko , kwiaty wiszące (dlatego o nie pytałem) i wykładzina dywanowa . Na grundig jest echo , na tonsil siesta sat też jest , na komputerowym zestawie microlab solo6c nie da się wytrzymać po prostu... na wzmacniaczu NAD 3150 grały siesty gdy bylo głośno a muzyka nagle cichła było słychać jak by ktoś klaskał . Dowiedziałem się trochę o tym pt80 (nawet nie wiedziałem wcześniej co to) , nie mam nawet gdzie tego zmieścić i do tego kasa... Kolumny stoją na ścianie gdzie są drzwi i okno , po prawej stronie jest 35cm ściany (potem drzwi) a po lewej 45cm ściany i okno (do tego rurki od grzejnika) jedynie przednia i tylna ściana jest możliwa do zaadaptowania (i podłoga) . Jeśli chodzi o rodziców a raczej rodzica to niestety musi to jakoś wyglądać ponieważ miesiąc temu miałem remont .Wiem że zaraz polecą komentarze że do takiego sprzętu jaki mam nie warto nic robić lecz od razu informuje że jak tylko uzbieram odpowiednią sume (co nie jest łatwe) zmieniam cały sprzęt a sub nigdy nie wróci .

Wiem że zaraz polecą komentarze że do takiego sprzętu jaki mam nie warto nic robić lecz od razu informuje że jak tylko uzbieram odpowiednią sume (co nie jest łatwe) zmieniam cały sprzęt a sub nigdy nie wróci .

Masz jeszcze tyle przed sobą, że możesz z głową i powoli kompletować wymarzone systemy audio. Jest zasada - czytać, słuchać i nie kupować "na pałę". :)

Ja jak miałem około 10 lat to dostałem "Zestaw małego stolarza" Sdiełany w CCCP i jakbym powiedział do taty że chcę coś takiego zrobić to nie było by problemu.

Piszesz o dywaniku, reprodukcjach obrazów, a to niby rozdają gdzieś za darmo?

Uff to dobrze że nie zażyczyłeś sobie "zestawu małego terrorysty" - uffff

Tiaaaa i pewnie tym zestawem małego stolarza pociąłeś tatusiowi wszystkie meble - na swoją wizję i dostałeś za to lizaka - litości...

Ufff dobrze .że napisałeś iż mamy Cię traktować humorystycznie - znaczek branża troszkę myli....

Dywanik, reprodukcje nie rosną na drzewach nie rozdają tego za darmo, ale jest to do zaakceptowania przez rodziców.....

Poza tym nie musi toi być pers i Rembrandt - można pobuszować i kupić coś na pchlim targu.... Za grosze......

Albo zdać się na mamę - będzie za free ;)

Pozdrawiam Wszystkich w (brrrr) poniedziałek

Z przymusu jadę na na tych grundig , na szczęście nie są plastikowe , są małe i mają piankowe zawieszenie ale dostalem je w prezencie używane więc nie narzekam . Wzmacniacz to universum v155 który dostałem za darmo bez zasilania , po naprawie został u mnie ponieważ mój ojciec gdy się wyprowadzał zabrał ze sobą Technics SU-VZ320 i stare kolumny tonsila (nie wiem jakie to były) grało to ładnie ale w pokoju było jeszcze jedno biurko , kwiaty wiszące (dlatego o nie pytałem) i wykładzina dywanowa . Na grundig jest echo , na tonsil siesta sat też jest , na komputerowym zestawie microlab solo6c nie da się wytrzymać po prostu... na wzmacniaczu NAD 3150 grały siesty gdy bylo głośno a muzyka nagle cichła było słychać jak by ktoś klaskał . Dowiedziałem się trochę o tym pt80 (nawet nie wiedziałem wcześniej co to) , nie mam nawet gdzie tego zmieścić i do tego kasa... Kolumny stoją na ścianie gdzie są drzwi i okno , po prawej stronie jest 35cm ściany (potem drzwi) a po lewej 45cm ściany i okno (do tego rurki od grzejnika) jedynie przednia i tylna ściana jest możliwa do zaadaptowania (i podłoga) . Jeśli chodzi o rodziców a raczej rodzica to niestety musi to jakoś wyglądać ponieważ miesiąc temu miałem remont .Wiem że zaraz polecą komentarze że do takiego sprzętu jaki mam nie warto nic robić lecz od razu informuje że jak tylko uzbieram odpowiednią sume (co nie jest łatwe) zmieniam cały sprzęt a sub nigdy nie wróci .

Chyba nie ma nic gorszego akustycznie niż goła podłoga z paneli. Z własnego doświadczenia wiem, że to po prostu tragedia. Dywan na jakieś 3/4 powierzchni podłogi prawodpodobnie znacząco wygłuszy echo. Nie masz łatwej sytuacji, nie da się tego tak prosto i bez nakladów rozwiązać. Grube zasłony na okna? Jakaś pólko-biblioteczka zapełniona książkami na prawie całą ściane za kanapą? Maleńkie kolumny, niektore monitory trzeba czasem zamiast odstawiać od ścian - przeciwnie, przytulać od tyłu do ścian (ostatnio taką sytuację miałem w czasie próbnych odsłuchów jakiś miesiąc temu z maleńkimi szwedzkimi monitorami Guru, tam wręcz instrukcja każe je przytulać do ścian, wtedy dawały potężny bas), pokombinuj, również z wysokością, podstawiaj coś pod standy. Ale z tym echem.... jakoś czarno to wszystko widzę. Z jakiego miasta jesteś?

Maleńkie kolumny, niektore monitory trzeba czasem zamiast odstawiać od ścian - przeciwnie, przytulać od tyłu do ścian (ostatnio taką sytuację miałem w czasie próbnych odsłuchów jakiś miesiąc temu z maleńkimi szwedzkimi monitorami Guru, tam wręcz instrukcja każe je przytulać do ścian, wtedy dawały potężny bas)

Masz dużo racji - są konstrukcje, którym należy pomóc w generowaniu basu, ale trzeba też pamiętać aby z innymi kolumnami uważać, by ten bas nie był za mocno podbity przez ściany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.