Skocz do zawartości
IGNORED

JAKI PROJEKTOR DO KINA DOMOWEGO /

shrek

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM

JESTEM OSTATNIO ZAINTERESOWANY ZAKUPEM PROJEKTORA DO KINA DOMOWEGO. JEST TYLKO PARE SPRAW, AMIANOWICIE SŁABO SIĘ ORIĘTUJE W TYM TEMACIE I PROSZE WAS O POMOC. PROJEKTOR MA BYC PODŁĄCZONY DO DVD 830 YAMAHY (BRAK WYJŚCIA KOMPONENT) TYLKO SCART I S-VIDEO. POMIESZCZENIE ŚREDNIO ZACIEMNIONE, ODLEGŁOŚĆ PROJEKTORA OD EKRANU TO OK 3M I WIELKOŚĆ OK 80''

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/10141-jaki-projektor-do-kina-domowego/

Jestem ograniczony miejscem, więc 80'' powinno mi wystarczyć. Pytam się dlatego bo przy takiej wielkości ekranu i niewiwlkiej odległości projektora od ekranu (2,5 do 3m) zbytecznym jest kupowanie bardzo drogiego projektora.

> Pytam się dlatego bo przy takiej wielkości ekranu i niewiwlkiej odległości projektora od ekranu (2,5 do 3m) zbytecznym jest kupowanie bardzo drogiego projektora.

Co ma piernik do wiatraka? Rownie dobrze mozna by powiedziec ze przy malym odstepie od glosnikow zbedne jest kupowanie dobrych glosnikow...

xajas

www.jaschiks.com

Witam.

Kurcze mnie też interesują te projektory, napiszcie dlaczego lpiej dołożyć drugie tyle kasy do PT AE 500, czy jakość wyswietlanego obrazu na tym projektorze jest warta tych pieniędzy? A może jednak dla przeciętnego Kowalskiego spokojnie starczy model PT AE 200? Za wzselkie +/- tych modeli z kolegą napewno będziemy wdzięczni.

Pozdrawiam.

Stereo Cayin A70 MKII, Marantz 67SE, Studio Hertz 16 Minas Anor 2,5III

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

pisalem juz o tym kiedys ze 200-tka miala zastapic bardzo felerna 150-tke, ale szybko zniknela z rynku. Bardziej udane modele zaczely sie z 300-tka, a 500 to prawdziwy joker w swojej kategorii cenowej. Jesli juz szukac "starocia" to raczej polecilbym Sanyo PLZ 1. Zdaje sobie sprawe ze problemu posiadanego budzetu nie da sie przeskoczyc, ale 150 czy 200 to nie jest szczesliwy wybor.

xajas

www.jaschiks.com

Mikomax>>

To tak jak z używanym samochodem. Są egzemplarze tego warte i takie które lepiej omijać szerokim łukiem.

Generalnie jednak kupił bym używany tylko z polecenia, nie z wątpliwego źródła.

Nie dramatyzował bym tak. Uważam porównanie do używanego samochodu za nietrafione. Projektora nie zostawia się zimą na zewnątrz, nie jeździ się po drogach posypywanych solą a wreszcie niezbyt często ma się nim stłuczkę lub poważny wypadek nieudolnie naprawiony przez Pana Kazia w garażu.

Projektory to drogie i delikatne urzadzenia, to prawda. Ale nawet firmy dbają o tego rodzaju sprzęt i nie rzucają nim o ziemię i tym podobne, o prywatnych użytkownikach nie wspominając.

Pewnie, że różni ludzie różnie traktują własny sprzęt, ale ma się to tak samo do CD, DVD czy amplitunera jak do projektora, Newralgiczną rzeczą jest lampa, czasmi mocno wyeksploatowana i panele w projektorze LCD.

Ale z pewnego żródła polecam zakup używanego projektora. Niedawno sprzedawałem swój uzywany Nec 540 i uważam że dwuletni projektor niczym nie ustępował nowemu gdy go kupowałem (oczywiście oprócz przebiegu lampy ;)

Adam

>>froolk

Jasne.

Nie miałem na myśli stłuczki tylko raczej przypadki cofniętego licznika, czy to kilometrów, czy godzin pracy lamy co jak wiemy ma istotne znaczenie.

Istnieje też ryzyko, dla osoby nie zorientowanej wciśnięcia projektora typowo do prezentacji jako wyśmienitej jednostki do kina domowego. Wystarczy przejrzeć oferty na Allegro... kontrast 300, jasność 2000, doskonale sprawdza się w oglądaniu filmów....

Oczywiście nie podważam sensu / możliwości dokonania dobrego zakupu używanego projektora. Polecam tylko wzmożoną ostrożność bo zwykle nie chodzi o kilka czy kilkanaście złotych…

Witam Was wszystkich po raz ostatni w te wakacje

u mnie zakup projektorka będzie jak troche dnia ubędzie

czyli wczesna jesień ale to co kupiłem może co niektórych zdziwić.

otóz kupiłem tv projekcyjny 44'' ale on bedzie jako tv ze wzgledu na długi pokój

troche głupio mi o tym mówić bo cała instalacja po remoncie mieszkania

jest przygotowana pod projektor przy suficie

Ale ze względu że 'stare padło' przed czasem musiałem coś do dziennika kupić

no i naprawdę desing oraz obraz tego 'taniego' projekcyjniaka mnie zaskoczył

czyli będę miał dwa kina w domu , zależnie od nastroju domowników :)

Czy ten panasonik pt ae 200 jest naprawdę taki cienki że szkoda na niego 3000 tyś? Ktoś widział jak działa? Czy obraz podawany przez niego jest gorszy od tego w kinie np. w cinema city?

Stereo Cayin A70 MKII, Marantz 67SE, Studio Hertz 16 Minas Anor 2,5III

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

U MNIE OBRAZ BĘDZIE WYŚWIETLANY POMIĘDZY DWIEMA WITRYNAMI I DLAEGO MAKSYMALNY WYMIAR TO TYLKO OKOŁO 80'' . BENQ 6100 WYŚWIETLA FORMAT 4/3 WIĘC I EKRAN POWINIEN BYĆ 4/3. CZY KTOŚ WIE GDZIE ZNALEZĆ STRONE ZE ZDJĘCIAMI EKRANU 4/3 I WYŚWIETLANEMU NA NIM FILME W FORMACIE PANORAMICZNYM Z PROJEKTORA 4/3

Shrek

Proponuję mały eksperyment:

Zmierz maksymalną szerokość ekranu jaki wciśniesz między witryny i wylicz z proporcji wysokość obrazu jaki wtedy uzyskasz w obu formatach ( 3/4 szerokości dla formatu 4:3 i odpowiednio 9/16 dla formatu 16:9). Gdy będziesz już miał oba wymiary wytnij z kartonu, starej zasłony, koca lub czegoś podobnego makietę ekranu. Powieś toto w miejscu docelowym i usiądź tam gdzie zwykle będziesz siedzieć.

Wtedy dopiero będziesz wstanie ocenić w przybliżeniu efekt jaki uzyskasz montując ekran.

W oparciu o własne doświadczenia gorąco polecam taką przymiarkę wszystkim borykającym się z podobnym dylematem.

Wszelkie wyliczenia na papierze czy to w calach czy to w cm w żadnej mierze nie oddają rzeczywistego rezultatu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.