Skocz do zawartości
IGNORED

najlepsza nagrywarka do audio CD

lamerblamer

Rekomendowane odpowiedzi

witam, mam sporo pików z muzyką w jakości płyt CD. Jaka nagrywarka komputerowa jest teraz najlepsza na rynku do wypalania płyt audio CD?

Proszę też polecić płyty na jakich warto nagrywać płyty audio. pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/101368-najlepsza-nagrywarka-do-audio-cd/

Cześć,

może być jakakolwiek(nawet taka w laptopie) ważne żeby płyty Audio nagrywać z jak najmniejszą szybkością.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może być jakakolwiek(nawet taka w laptopie) ważne żeby płyty Audio nagrywać z jak najmniejszą szybkością

myślę że ważniejsze jest by zgrać płytę jak najwolniejszą prędkością odczytu.. czasem jak nagramy predkością 1 to niektóre cd-ki mogą jej nie czytać..

Nagrywanie z najmniejszą dostępną prędkością jak najbardziej miało sens jakieś 10 lat temu. Teraz NIE MA takich płyt żeby sobie nagrać powoli i będzie git. Poradniki sprzed lat są zupełnie nieaktualne. Najlepsze efekty (najmniej błędów C1) uzyskasz na prędkościach 16 - 24x.

Ponadto nagrywarki w laptopach są zwyczajnie kiepskie, o wiele lepsza jest pełnowymiarowa, normalna komputerowa.

Na pewno nagrywarki firmy PLEXTOR od zawsze były uważane za jedne z najlepszych. Tylko nie zapomnij o audiofilskim kabelku SATA do nagrywarki bo wtedy cała zabawa traci sens a najlepiej na starym IDE wtedy będzie bardziej "analogowo" :)

Jeśli chodzi o nagrywarki komputerowe to celował bym w coś Lite-on'a, Asusa ew. LG. Testy konkretnych modeli proponuję szukać w necie np. cdrlabs.com, cdrinfo.com czy nasz rodzimy cdrinfo.pl. Szukaj informacji o jakości zapisu płyt CDR.

Prędkość nagrywania powinna być średnia lub niska. Kiedyś (dawno temu) najlepsza była prędkośc 2x czy 4x. Później gdzieś mi się obiło, że nagrywarki optymalnie pracują na połowie max prędkości zapisu (max zapis 24x to CDR dla audio nagrywamy 12x). Można to sprawdzić ekperymentalnie nagrywając 3 CDR o różnych prędkościach (min / połowa/ max) i sprawdzić potem ilość błędów. Swoją drogą urządzenia maja min. prędkość zapisu poniżej której i tak nie zejdziemy np .8x.

Odczyt kolega chyba ma już załatwiony i tym chyba nie trzeba się martwic bo ma już wszystko w plikach.

Płyt bym używał zwykłych CD-R (nie for audio) ale markowych np. Verbatim czy TDK

myślę że ważniejsze jest by zgrać płytę jak najwolniejszą prędkością odczytu.. czasem jak nagramy predkością 1 to niektóre cd-ki mogą jej nie czytać..

już nie ma takich nagrywarek,poza tym programy do nagrywarek nie wspierają takiej szybkości(chociaż może stare wersje programów)

Jaka nagrywarka komputerowa jest teraz najlepsza na rynku do wypalania płyt audio CD?

Gdyby chodziło o wypalanie kopii z CD to bym Ci polecił Pioneera PDR-05 .

NA PCta była kiedyś chwalona jakaś Yamaha .

Na dzisiejszych nagrywarkach DVD płyty się wysypują po czasie . Próbowałem różnych płyt , nagrywarek , programów i prędkości .

Kiedyś robiłem kopie na nagrywarce CDR LG i te nic nie rusza. Gdzieś ją mam jakbyś chciał.

Do kopii używaj programu EAC .

Chociaż nawet EAC jest gorszy niż kopie na PDR-05.

Płyty polecam Maxell XLII

A potem się okaże, ze ilość błędów C1 ma niewiele wspólnego z jakością i wtedy co? jak porównać oryginał (nowy, prosto z folii), gdzie poziom błędów C1 wynosi powiedzmy 11,5 (wartość średnia), a kopia wypalona ma ich poniżej 1 (również wartość średnia).

Dość dawno poruszałem ten temat gdy jeszcze nagrywałem płyty.

Po doświadczeniach doszedłem do wniosku, że ważna jest nagrywarka, prędkość, i nawet komputer. Nie miałem wtedy jeszcze laptopa wszystko robiłem na stacjonarnym.

Przerobiłem nagrywarki samsunga, lg, liteona i jeszcze kilka i najlepsza okazała się Lite-on stara która nagrywała tylko CD nie DVD i do tego używałem program Easy CD Creator, nero clone cd i inne nie zdawały egzaminu. A dlaczego komputer? Z czasem zmieniałem komputer na szybszy stabilniejszy i już było gorzej. Może bym tego nie zauważył, ale jak się popsuł to podłączyłem stary i zorientowałem się, że jest różnica. Prędkość też ma znaczenie. Nagrywałem z prędkością 1, ale nie każdy odtwarzacz to czytał, ale przy prędkości 4, moim zdaniem osiągnąłem kompromis, im szybciej tym gorszy dźwięk - o tym można długo pisać.

Oczywiście były to subtelne różnice, ale były. Dla większości śmiertelników różnic nie ma, patrzą tylko czy nie skacze i czyta. Co do płyt to nie powiem bo wtedy kupowałem tylko Verbatimy, bo do takich miałem dostęp.

Pozdrawiam.

Panowie litości.Są jakieś granice bredni i wstydu z powodu niewiedzy.Najlepszymi nagrywarkami są: Yamaha F1 w wersji zewnętrznej i wewnętrznej oraz Plextor Premium . Urządzenia te mają funkcję AMQR i np. wypalania obrazów na płycie. Trzeba poczytać o tym !Programem do wypalania jest Feurio. Tylko trzeba zapłacić. Wersja trial jest chyba na 500 płyt.Mam obie te Yamahy.

Potwierdzam, że zwykła, stara nagrywarka LiteOn jest dobra. U mnie sprawdza się doskonale od wielu lat.

Co do prędkości - było o tym. Wg mnie: ściągamy na dysk z prędkością 4X, wypalamy z prędkością 8X.

Podobno sprawdzone i udowodnione.

Ja tak wypalam i od kilku lat nie mam problemów z odtwarzaniem nagranych płyt.

Używam Verbatimów extra protection, ale myślę, że to nie jedyny przyzwoity nośnik.

Ja od kilku lat z powodzeniem używam starutkiego Teac-a CD-540E - w roli nagrywarki CDR spisuje się znakomicie, można ją, sprawną kupić za grosiaki a warto.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Ja od kilku lat z powodzeniem używam starutkiego Teac-a CD-540E - w roli nagrywarki CDR spisuje się znakomicie, można ją, sprawną kupić za grosiaki a warto.

Gelson: mam gdzieś w "piwnicy" Teac'a CD-RW chyba model 524E i to nie tak mocno używany :-) stare dobre czasy.

Niestety wybór już teraz spośród nagrywarek DVD. Pewnie że Yamaha, że Plextor.... bo to najlepsze jest i każdy maniak to potwierdzi ale kolega chce kupić coś dostępnego na rynku. Osobiście wybrałbym nówkę lub ew. używkę ze sprawdzonego źródła żeby posłużyła dłużej jak 5 minut.

Najlepsze nagrywarki cd to tak jak pisza poprzednicy plextory i slynna yamaha f1 ale je nowe juz nie dostaniesz, a z uzywkami to jest ryzyko, bo laser i optyka ma swoja zywotnosc.

Na allegro jest teraz aukcja z nowymi (!) Teac'ami 552GB (na aukcji jest blad, poniewaz pisze iz jest to model 552G, czyli poprzednik 552GB). Teac tylko na poczatku robil nagrywarki, pozniej robil je dla Teac'a LiteOn i np model 552G to Oem LiteOn'a 5238s. Teac z aukcji czyli 552GB to pewnie LiteOn 5239s. Ponoc wszsytkie LiteOn'y z serii s sa bardzo dobre i maja optyke Sanyo.

Zatem polecam wydac te 20zl plus przesylka i zobaczyc jak sie sprawuje ;)

Ps Pclider powinien mi flaszke postawic, bo juz po moim poscie na innym forum o tej nagrywarce ruszyla sie ta aukcja a teraz to pewnie beda schodzily jak swierze buleczki :D

Ja również polecam jakąś nagrywarkę cd-rw z odzysku.Nowe nagrywarki są robione pod kątem jakości dvd,bluray.z nowych polecam litka ihas-124 na cdrinfo.pl robili testy cd,i wyszły całkiem dobrze.starsze dvd to lg-najczęściej ripowały płyty dostępne w sieci.A nowe plextory to liteony,a używane to już zajechane trupy co sprzedają osoby co zawodowo kopiowali tys. Płyt

Wszyscy się rozpędzili z rekomendacjami nagrywarek, a autor wątku milczy.

Poleciłbym jaś nagrywarkę z współczesnych modeli ale naprawdę nie wiem co. Rorzut jakości jest ogromny.

Jeszcze niedawno z zamkniętymi oczami kupiłbym NEC ale okazuje się że teraz to jest SONY.

Plextor to faktycznie renbrandowany Benq (całkiem, całkiem nawiasem mówiąc) a zacny Pioneer to...

Masakra.

Chyba LG jest w pełni firmowy.

Ukryta Zawartość

To jest ponoć Pioneer (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest ponoć Pioneer (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

To nie jest ani Pioneer,ani Plextor, obie firmy zlecają firmom trzecim,Plextorem nie ma co się podniecać,bo firma aktualnie jedzie na renomie wyrobionej 10lat temu,od jakiegoś czasu są to po prostu nagrywarki z brandowanym softem Plextor,np nagrywarka dvd Liteon IHAS-124 to w środku to samo co Plextor PX-L890SA,a poco przepłacać za to samo ?no chyba że ktoś lubi napis PLEXTOR.

Ukryta Zawartość

No niestety - wymieszało to się wszystko i już się nie odbełta.

Kiedyś 650 mb na płycie to była bardzo duża pojemność - dysk 10 GB to była norma i jakość płyt i nagrywarek była utrzymywana, nie tyle co do zastosowań audio, ale ogólnie do wszelakich zastosowań.

Opłacało sie wypalić muzykę, instalki programów, a przede wszystkim znienawidzone przez mnie filmy Divix, którymi na potęgę obracali i młodzi i starzy.

Jednak dzisiaj dysk 1 TB czyli 100x pojemniejszy jest normą, 1 GB pojemności jest tani jak barszcz, więc kto by się przejmował jakością płyt i nagrywarek?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.