Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo DX-7555 - odtwarzacz CD.

Krajcar

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie - dlaczego odtwarzacz DX-7555 mimo, że był produkowany od 2006r. do tej pory kiedy zaprzestano produkcji leży w sklepach? Cena nie spada, a nawet jest wyższa niż za dni debiutu.

Czy on jest tak kiepski, że ludzie nie kupują, czy też był tak dobry, że go wyprodukowano ponad miarę?

Dziwi mnie 6 lat produkcji jednego modelu, no jakiś wprost ewenement.

Jeśli koledzy mają, lub słuchali bardzo proszę o ocenę porównawczą z podobnymi cenowo klockami. Jakieś znane bądź zasłyszane problemy, awarie, żywotność.

https://www.audiostereo.pl/topic/101358-onkyo-dx-7555-odtwarzacz-cd/

Był produkowany do 2011 roku kiedy to został zastąpiony modelem c-7070 . Ludzie kupują coraz mniej sprzętu wogóle a dodatkowo dochodzi sprawa dystrybucji Onkyo w Polsce .

Cena nie wzrosła tylko zdrożało euro..... . Samo urządzenie jest całkiem przyzwoite a na jakość dzwięku wpływa fenomenalnie niski jitter.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

discomaniac71

Jak to jak? Jak budżetówka. Nie pomoże "fenomenalnie niski jitter" jak kuleje aplikacja.

...a sluchales czy tylko chcesz sie popisac ??????

AUDIO Heft 6/2006

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) „überragend“ (High-End-Klasse; 95 Punkte)

Preis/Leistung: „sehr gut“, „Testsieger“

„Ein sehr vital, flüssig und diszipliniert klingender CD-Spieler, eher analytisch.“

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jak dla mnie suchy i beznamiętny dźwięk. Słaba szczegółowość, zawężona scena, brak namacalności wgłąb - jedynie wszerz. Fajny, punktowy bas - i to tyle jeśli chodzi o zalety. Klasyfikacja w segmencie "high-end" stawia pod znakiem zapytania kompetencje oceniającego.

er Onkyo DX 7555 CD Player in Silber ist seit etwa einem Jahr unser CD-Player. Uns überzeugt hat ein Sonderangebot bei Mediamarkt für 299 Euro. Laut Angaben im Internet kostete er nämlich ansonsten 399 Euro.Außerdem hatten wir vorher das Vorgängermodell, welches gute Arbeit geleistet hat. Bei diesem Produkt handelt es sich allerdings nicht um einen einfachen CD-Player. Dafür wäre der Preis dann doch zu hoch. Der

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) DX ist ein richtiges HIFI-System.

Zunächst mal die technischenicon1.png Daten:

---------------------------------------------

- Wiedergabe von MP3 CDs, Audio CDs, CD-R/RWs

- 192 kHz/24-bit D/A Wandler

- Hochgenauer Taktgenerator (+- 1.5 ppm)

- 43.5cm x 11.1 cm x 40.5 cm

- 8kgDa ich hobbymäßig gerne viel mit Musik mache, war eine solche Anlage für mich schon wichtig. Ich kann den

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) auf jeden Fall loben.

Das Gerät sieht erstmal schick aus und macht sich gut in jedem Wohnzimmer. Es ist solide verarbeitet und knackt nirgends.

Es ist mit sinnvollen Funktionen ausgestattet und liest alle CDs einwandfrei und gibt diese auch schnell wieder. Das ist wichtig, denn zu oft hatte ich schon Geräte mit Laufwerken, die erstmal eine geraume Zeit benötigen, um überhaupt die CDs zu lesen. Das ist nicht nur nervig, sondern kostet auch noch unnötig Zeit.

Auch die Fernbedienung kommt in schickem silber daher und lässt sich gut bedienen. Sie ist fast selbsterklärend, man sollte wegen der zahlreichen Funktionen jedoch auch mal einen Blick in die Bedienungsanleitung werfen. Das sollte man ohnehin tun, denn sonst weiß man gar nicht, was das Gerät alles drauf hat.

Bei uns haben wir es über den Fernseher an eine Dolby Surround 5.1 Anlage angeschlossen, und wir können nun im gesamten Wohnzimmer Fernsehen und DVDs in 5.1 Qualitäticon1.png genießen. Wenn man das Gerät genau einstellt und sich ein wenig damit beschäftigt, fühlt man sich wie im Kino.Hierbei handelt es sich um einen qualitativ hochwertigen CD-Player, der CDs wirklich in hervorragender Qualität wiedergibt. Es gibt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Störungen, die den Klang beeinträchtigen.

Wer darauf wert legt, macht mit diesem Gerät nichts falsch.

Fazit: Hervorragende, störungsfreie Klangqualität!

Discomaniac 71

Czy mam jeszcze wkleic dodatkowe testy stawiajace Twoj ! odsluch pod znakiem zapytania czy tez odpuscisz......

Wiesz tu na tym portalu jest kilkanascie osob, ktore nie smierdza groszem aplikcji w kieszeni ale geby pelne frazesow...czyzbys do nich nalezal ???? bo Twoja opinia nijak sie pokrywa z testami ale i moja osobista rowniez.....to co ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Discomaniac 71

Czy mam jeszcze wkleic dodatkowe testy stawiajace Twoj ! odsluch pod znakiem zapytania czy tez odpuscisz......

Wiesz tu na tym portalu jest kilkanascie osob, ktore nie smierdza groszem aplikcji w kieszeni ale geby pelne frazesow...czyzbys do nich nalezal ???? bo Twoja opinia nijak sie pokrywa z testami ale i moja osobista rowniez.....to co ???

Ile warte są testy pisane w wielu przypadkach na zamówienie widać po klasyfikacji Stereoplay którą przytoczył justas32 w innym wątku. Nie pierwsze to tak bezsensowne i niewiarygodne porównanie. Parę lat temu na forach w sieci wyśmiano ich klasyfikację magnetofonów kasetowych tworzoną pod konkretne firmy i produkty.

Tutaj postawiłbym pytanie nieco inaczej: jaki masz interes w wychwalaniu tego Onkyo? Odtwarzacz jest konstrukcją mocno budżetową z tanią aplikacją przetwornika więc nie ma innego wyjścia - musi grać jak gra. Zresztą Onkyo nigdy nie słynęło z dobrych odtwarzaczy. DX-9911 może jakoś się bronił ale na flagowca to zdecydowanie za mało. Testem o mojej gębie pełnej frazesów wystawiłeś opinię o sobie. Po tym co piszesz na temat w/w Onkyo nie sądzę żeby nasze doświadczenie było w jakikolwiek sposób porównywalne.

Cóż za wykwintna audiofilska poezja na temat cudownej konstrukcji za 500 Euro:

"W numerze 6/2006 niemieckiego miesięcznika „Audio”, ukazał się test najnowszego odtwarzacza CD Onkyo model DX-7555. Redakcja określiła urządzenie jako niezależne i pięknie oddające barwę dźwięku. Odtwarzacz przekazuje dźwięk każdego instrumentu z ekstremalną wiernością z pełną obfitością w detale.Redaktor testujący preferuje brzmienie Onkyo bardziej niż Marantza, a w połączeniu z dobrze dopasowanymi głośnikami zestaw zapewni użytkownikom ponadprzeciętne doznania."

Fragmentem o barwie dźwięku jestem wręcz oczarowany;-)

zbyt duża ilość ludzi ocenia sprzęt po ilości doniesień w polskiej prasie branżowej ( a tak jak wiadomo marki z dystrybucji EIC praktycznie nie istnieją ) , z obiegowych opini lub ze względu na wygląd i jego subiektywną ocene.

Bo gdyby wierzyć pewnej grupie gurów na forum to powinni 24 godz. na dobe zajmować się odsłuchami ....

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Na początku swej wypowiedzi, chciałem wyraźnie zaznaczyć, że merytorycznie to co napiszę, nic do wątku nie wniesie.

Aczkolwiek, jako zarejestrowany uczestnik forum, chciałbym się odnieść do, że tak powiem, tonu wypowiedzi kol. discomaniac71: otóż w moim subiektywnym odbiorze jest on nieco obcesowy, z rzekłbym, wyraźnie podkreślonymi skrajami pasma, a zatem, jak nazwa wskazuje - bardzo disco.

Ileż uprzejmiejsze byłoby wskazanie kilku innych dostępnych w zbliżonej cenie NOWYCH playerów, ewentualnie sprawdzonych używek...

"Stereofonia – elektroakustyczna metoda odbierania, zapisywania, transmitowania i odtwarzania dźwięku, tak aby u słuchającego wywołać wrażenie przestrzennego rozmieszczenia jego źródeł."

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Na początku swej wypowiedzi, chciałem wyraźnie zaznaczyć, że merytorycznie to co napiszę, nic do wątku nie wniesie.

Aczkolwiek, jako zarejestrowany uczestnik forum, chciałbym się odnieść do, że tak powiem, tonu wypowiedzi kol. discomaniac71: otóż w moim subiektywnym odbiorze jest on nieco obcesowy, z rzekłbym, wyraźnie podkreślonymi skrajami pasma, a zatem, jak nazwa wskazuje - bardzo disco.

Ileż uprzejmiejsze byłoby wskazanie kilku innych dostępnych w zbliżonej cenie NOWYCH playerów, ewentualnie sprawdzonych używek...

Primo, na forum jest mnóstwo propozycji nowych odtwarzaczy w tej cenie, zarówno nowych jak i używek. Wystarczy zadać sobie trud i uruchomić wyszukiwarkę. Secundo, aluzje do słuchanej muzyki i ataki osobiste schowaj sobie głęboko w buty. Tym bardziej że ze słuchaną muzyką trafiłeś jak kulą w płot. Parę razy tłumaczyłem na forum skąd wziął się nick. Bynajmniej nie używam też sprzętu z podbitymi skrajami pasma (vide moje "o mnie").

"na forum jest mnóstwo propozycji nowych odtwarzaczy w tej cenie, zarówno nowych jak i używek. Wystarczy zadać sobie trud i uruchomić wyszukiwarkę."

Hm, przy takim algorytmie wystarczy archiwum forum, zaś nowych postów zakładać nie potrzeba.

Aluzji do słuchanej muzyki nie było. Proszę czytać ze zrozumieniem.

"Stereofonia – elektroakustyczna metoda odbierania, zapisywania, transmitowania i odtwarzania dźwięku, tak aby u słuchającego wywołać wrażenie przestrzennego rozmieszczenia jego źródeł."

Do discomaniac71.....

Oj nieladnie, nieladnie z braku argumentow zaczynasz posuwac sie delikatnie mowiac do chamsta odpisujac kolegom...odroznij prosze wulgarnosc od przytykow osobistych zwanych wlasnie chamstwem.....ale do rzeczy....

Pare lat temu gdzies tam wyczytalem wstep do testu a brzmial tak ( utkwil mi w pamieci ).....

cyt. Co moze miec wspolnego Denon 1500R MkII za 600 euronow ze wzmacniaczem firmy XX za 10 tys. euronow ??

doprawdy nic...z tym jednak, ze wlasnie test Denona mamy za soba i firma XX powinna sie dobrze zastanowic co chce sprzedac za te pieniadze...koniec cytatu.

Jesli przeczytales o mnie to wiesz, ze mam cd Agile slynacy z fantastycznego wprost basu, ktory bym nazwal nie punktowy ale " rdzeniowy " " strukturalny " nie wiem jeszcze jak- nie jestem testerem - cd-ek ten pokazuje niemalze budowe tego pasma, ktore sie sklada na to co nazywamy basem. Czysty dzwiek, piekna stereofonia tzw. 3D i szybkosc, szybkosc, szybkosc....Kosztowal ? no kosztowal ale raz zyje i za zycia chce uciech ziemskich uzywac. Cd- ek ten nie jest szczytem audiofilizmu - znam lepsze - ale zahacza dosyc mocno o klase referencyjna, a i przekazuje mi w miare czysto dzwiek fortepianu ...nie, nie...tego instrumentu nie da sie wiernie nagrac, jeszcze nie, a i tez pokazuje moje ulubione organy w pelnej krasie, ktore tez dosyc ciezkie sa do nagrania. Do czego prowadze ? Chcialem swojej corce zrobic prezent i padlo na wyzej wspomniane Onkyo. Coz pomyslalem mozna sprobowac...Pojechalem do Hi- End - go sklepu zabierajac ze soba dosyc nienajlepiej nagrane plyty z ktorymi jak to sie wyraziles budzetowki nie daja sobie rady. Zestawili mi praktycznie zestaw moj domowy i.... do grania.....Wkladalem sobie plyty, ktore znam na pamiec i bylem zaskoczony i rozczarowany....po cholere ciezka wydalem tyle kasy na cos co gra podobnie. Zabralem do domu na tydzien

i porownywalem...slabych punktow nie znalazlem oprocz jednego, a mianowicie dzwiek zostal lekko odchudzony, a przez to rownie szybki co moj cd....no prawie. Ok, biore....niestety to byl ostatni i wystawowka, a kupilem w Media - juz slysze smiech - i tez z trudnosciami gdyz musieli z innego go sciagac bo byl to model, ktory wyszedl juz z produkcji a byl to listopad 2010r

ale za mniej anizeli polowe ceny. Po wygrzaniu i kilku przerobkach nabral wigoru i wlasciwie dlaczego nie mialbym dla siebie kupic ? Fajne to to i nie meczace...chyba kupie sobie. Moral ? nie wszystko zloto co sie swieci.

No dobra... teraz kilka odpowiedzi.....

1. Nie mam absolutnie zadnego ale to zadnego interesu zeby lansowac wyzej wspomniany cd i firme Onkyo. Nie psze testow nie kasuje za to, nie dostaje forsy od dystrybutora ani firmy...punkt !

2. Z pewnoscia nasze doswiadczenia z tzw. Hi- End sa diametrialnie rozne, a to zapewne z dwoch powodow:

a. Jestem z pewnoscia starszy od Ciebie i moja przygoda zaczela sie od magnetofonu Melodia i plyty Polan...

b. Mieszkam od kilkudziesieciu lat w takim kraju, ktory czy chcesz czy tez nie uwazany jest za potege wyrobow

audiofilskich i mam wiekszy dostep anizeli Ty i nie musze wysluchiwac bzdurnych reklam typu NAD juz w Europie

a gzie byl dotychczas? w Zimbabwe ?

3. Przeczytaj dokladnie co napisalem...nie testuje Twojej geby lecz uszy stawiajac ponad wszelka watpliwosc, czy kiedykolwiek sluchales w/w Onkyo.

4. Nie napisalem, ze zaliczam Ciebie do tych kilkunastu nie smierdzacych groszem znawcow portalowych lecz spytalem

czy do nich nalezysz ze znakami zapytania. punkt

5. I na koniec..gramatyka j. polskiego jest dosyc skomplikowana, wiem, ale powinnienes rozrozniac czas przeszly

od czasu terazniejszego i przyszlego. Napisales cyt. Po tym co piszesz na temat..... ja teraz pisze teraz !!! to co czytales

bylo juz napisane ale jesli dostane kolejna bzdurna odpowiedz to bede pisal !!!

6. Czy firma Marantz jest takim wielkim rarytasem? Maja piekne wyroby i tez dobrze grajace ale to wcale nie oznacza,

....ze nie ma innych wyrobow, ktore to w klasie porownywalnej nie wykosza Marantza...troche logiki w.. mysleniu.

7. Jak dotychczas nie podzieliles sie opinia z odsluchu Onkyo jesli to to takie gowno to przedstaw swoje - naturalnie-

wrazenia z odsluchu i jakich klockow do tego uzywales...prosze....

8. Postaraj sie czytac teksty lub/albo wpisy ze zrozumieniem i nie tylko moje...to taka kolezenska rada...bo ja w paru miejscach mialem niezly ubaw...subtelnie ale ostro...brawo dla autora.....

I to chyba bedzie na tyle...mysle, ze nie bede musial pisac tudziez odpisywac.....

Z pozdrowieniami

amator51

PS. Prowadzenie sarkastycznej rozmowy z kims kto mysli, ze mowisz powaznie...Bezcenne !!!

Ja mam tylko jedno przesłanie dla tych co to starych czasów nie pamiętają. Opinie Disomaniaca71 traktujcie jak powietrze. Jestem na tym forum praktycznie od początku i wiele jego opinii, zwrotów powoduje bóle brzucha i powodują to, że dla mnie jest to człowiek niewiarygodny. Przykładami mogę nimi strzelać z rękawa. Nie robię tego na złość ale po to żeby młodsi stażem nie traktowali mitomanów jako wyroczni.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

amator51:

"1. Nie mam absolutnie zadnego ale to zadnego interesu zeby lansowac wyzej wspomniany cd i firme Onkyo. Nie psze testow nie kasuje za to, nie dostaje forsy od dystrybutora ani firmy...punkt !"

Bardzo mnie to cieszy.

"2. Z pewnoscia nasze doswiadczenia z tzw. Hi- End sa diametrialnie rozne, a to zapewne z dwoch powodow:

a. Jestem z pewnoscia starszy od Ciebie i moja przygoda zaczela sie od magnetofonu Melodia i plyty Polan...

b. Mieszkam od kilkudziesieciu lat w takim kraju, ktory czy chcesz czy tez nie uwazany jest za potege wyrobow

audiofilskich i mam wiekszy dostep anizeli Ty i nie musze wysluchiwac bzdurnych reklam typu NAD juz w Europie

a gzie byl dotychczas? w Zimbabwe ?"

Nie przeceniaj się. To że jesteś starszy nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Znam ludzi młodych którzy nie przekroczyli 35 roku życia o wiedzy której możesz im pozazdrościć. W dzisiejszych czasach miejsce zamieszkania też ma małe znaczenie. Mark Levinson, Krell, Accuphase i wiele innych jest na wyciągnięcie ręki. Trzeba tylko chcieć. Jak nie ma dystrybutora jest jeszcze poczta pantoflowa i osłuchani koledzy z forum. Dzisiaj nawet żeby posłuchać Sansui czy innego sprzętu w wersji na rynek japoński nie trzeba nigdzie wyjeżdżać z Polski.

"3. Przeczytaj dokladnie co napisalem...nie testuje Twojej geby lecz uszy stawiajac ponad wszelka watpliwosc, czy kiedykolwiek sluchales w/w Onkyo."

Są tacy co ufają moim uszom.

"4. Nie napisalem, ze zaliczam Ciebie do tych kilkunastu nie smierdzacych groszem znawcow portalowych lecz spytalem

czy do nich nalezysz ze znakami zapytania."

Chwalenie się stanem posiadania czy miejscem zamieszkania nie należą do przejawów kultury osobistej. Tak jak wytykanie stanu posiadania innym. Ale to tekst nie do mnie: vide moja konfiguracja.

"5. I na koniec..gramatyka j. polskiego jest dosyc skomplikowana, wiem, ale powinnienes rozrozniac czas przeszly

od czasu terazniejszego i przyszlego. Napisales cyt. Po tym co piszesz na temat..... ja teraz pisze teraz !!! to co czytales

bylo juz napisane ale jesli dostane kolejna bzdurna odpowiedz to bede pisal !!!"

Jest skomplikowana co widać po tym co piszesz. Twoje wypowiedzi zawierają wiele błędów gramatycznych i stylistycznych. O braku polskich znaków nie wspomnę. A tak przy okazji: użycie przeze mnie czasu teraźniejszego w w/w wypowiedzi nie było żadnym błędem.

"6. Czy firma Marantz jest takim wielkim rarytasem? Maja piekne wyroby i tez dobrze grajace ale to wcale nie oznacza,

....ze nie ma innych wyrobow, ktore to w klasie porownywalnej nie wykosza Marantza...troche logiki w.. mysleniu."

Gdzie napisałem że Marantz jest wielkim rarytasem? Proszę o wskazanie konkretnej wypowiedzi. Nie znam współczesnego dobrze grającego Marantza z serii podstawowej.

"7. Jak dotychczas nie podzieliles sie opinia z odsluchu Onkyo jesli to to takie gowno to przedstaw swoje - naturalnie-

wrazenia z odsluchu i jakich klockow do tego uzywales...prosze...."

Prosił o to już mczaj. Zrobię to przy najbliższej okazji.

"8. Postaraj sie czytac teksty lub/albo wpisy ze zrozumieniem i nie tylko moje...to taka kolezenska rada...bo ja w paru miejscach mialem niezly ubaw...subtelnie ale ostro...brawo dla autora....."

O tym że nie umiesz czytać ze zrozumieniem już pokazałeś w tych kilku wpisach. Sfolguj z bufonadą a będzie dużo lepiej.

"I to chyba bedzie na tyle...mysle, ze nie bede musial pisac tudziez odpisywac....."

Nie odpisuj.

Ja mam tylko jedno przesłanie dla tych co to starych czasów nie pamiętają. Opinie Disomaniaca71 traktujcie jak powietrze. Jestem na tym forum praktycznie od początku i wiele jego opinii, zwrotów powoduje bóle brzucha i powodują to, że dla mnie jest to człowiek niewiarygodny. Przykładami mogę nimi strzelać z rękawa. Nie robię tego na złość ale po to żeby młodsi stażem nie traktowali mitomanów jako wyroczni.

Dobre;-) Odezwał się guru.

discomaniac71....

Teraz pisze gdy klikne i wskoczy na portal bedzie napisane....mysle, ze to logiczne. Wiesz...piszac o portalowych " znawcach"

bez grosza w kieszeni nie mialem na mysli siebie jak to okresliles jako bufona - w porownaniu -tylko tych, ktorzy zbyt wymadrzaja sie, a wiadomosci czerpia z prasy lub sklepow ze sprzetem. Mysl !!!! to podstawa. Nie chcialem Tobie udawadniac, ze wiem wszystko na ten temat ale wykazac roznice w czasie...kiedy ja, a kiedy Ty zaczynales co nie jest tozsame i to nas rozni. W dalszym ciagu nie Jestes w stanie opisac w/w Onkyo ale z gory wiesz, ze gra budzetowo i basta .

Gdy odsluchasz to opiszesz....to nie pisz bzdur bo dotychczas takie pisales....Twoje wywody na temat....pomine milczeniem...wiesz jesli chciales mi udowodnic, ze Twoje IQ dosiega juz wieku w ktorym obecnie sie znajdujesz to nie musisz ..wiem. Zycze Ci wiele lat zycia w dobrym stanie zdrowia bo tylko to mi pozostaje.........tego tez nie zrozumiesz....

Ach...jeszcze gramatyka...polecam Bralczyka lub Miodka...aaaaa...znaki polskie????? gdybym mogl to bym wstawial....

Viel spaß damit

a51

Discomaniak71

Jeszcze krotko...ja wiem, ze po tej odpowiedzi bedziesz moja osobe mial dokladnie w tym miejscu w ktorym ja mam Twoja obecnie... ale to juz po mnie...gdybys nie zrozumial...ja bylem pierwszy.....a51

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

discomaniac71....

Teraz pisze gdy klikne i wskoczy na portal bedzie napisane....mysle, ze to logiczne. Wiesz...piszac o portalowych " znawcach"

bez grosza w kieszeni nie mialem na mysli siebie jak to okresliles jako bufona - w porownaniu -tylko tych, ktorzy zbyt wymadrzaja sie, a wiadomosci czerpia z prasy lub sklepow ze sprzetem. Mysl !!!! to podstawa. Nie chcialem Tobie udawadniac, ze wiem wszystko na ten temat ale wykazac roznice w czasie...kiedy ja, a kiedy Ty zaczynales co nie jest tozsame i to nas rozni. W dalszym ciagu nie Jestes w stanie opisac w/w Onkyo ale z gory wiesz, ze gra budzetowo i basta .

Gdy odsluchasz to opiszesz....to nie pisz bzdur bo dotychczas takie pisales....Twoje wywody na temat....pomine milczeniem...wiesz jesli chciales mi udowodnic, ze Twoje IQ dosiega juz wieku w ktorym obecnie sie znajdujesz to nie musisz ..wiem. Zycze Ci wiele lat zycia w dobrym stanie zdrowia bo tylko to mi pozostaje.........tego tez nie zrozumiesz....

Ach...jeszcze gramatyka...polecam Bralczyka lub Miodka...aaaaa...znaki polskie????? gdybym mogl to bym wstawial....

Viel spaß damit

a51

To kiedy zaczynaliśmy nie ma żadnego znaczenia. Ważne jest doświadczenie i pewien zasób wiedzy który pozwala na porównania. Swoje wrażenia odsłuchowe opisałem w kilku zdaniach powyżej i było to znacznie więcej niż określenie "budżetowo". Teksty o IQ sobie daruj bo wystawiasz opinię sobie, nie mnie. Każdy ma prawo do tego że coś może mu się nie podobać. Mnie nie podoba się w/w Onkyo bo nie lubię takiego dźwięku. I nie interesują mnie opinie panów redaktorów bo sam znam kilku osobiście i wiem jak powstają takie "testy". Pisanie o Onkyo za 500 Euro że to high-end jest przynajmniej niesmaczne. Tym bardziej że do high-endu (jeśli takowy istnieje) jest mu bardzo daleko. Na pewno w/w odtwarzacz jest konkurencyjny w swojej klasie cenowej a to już całkiem sporo biorąc pod uwagę mnogość budżetowej konkurencji.

Też życzę Ci dużo zdrowia.

PS. Z synem Bralczyka siedziałem w jednej ławce a sam pan profesor jest szalenie sympatycznym człowiekiem.

Dwa tygodnie słuchałem Onkyo w w swoich 3 systemach - duże zaskoczenie na plus - JAKOSĆ/CENA. Odnosząc sie do niemieckich czasopism i zastosowanie terminologi sprzetu klasy Hi end, które jak wiadomo jest umowne, przyjeto troszkę inne kryteria gdzie takie cd-ki jak Creek evo, Nad 541, czy Harman 980 nalezą do hi end, odtwarzacze najwyższej klasy to Referencja.

?

Również uważam, że Onkyo robi całkiem przyzwoite odtwarzacze cd. Posiadam C-S5VL i uważam, że w cenie za jaką można go kupić to więcej niż okazja. Porównywałem z moimi dwoma dacami i odtwaraczami artech, rotel, philips - to onkyo brzmi zdecydowanie najlepiej. Zdaję sobie sprawę, że można kupić używkę w podobnej cenie która zagra lepiej, ale biorąc pod uwagę sprzęt nowy w to wg mnie jest rewelacja. Modelu 7555 nie znam, ale jeśli gra podobnie do C-S5VL lub nawet lepiej to szczerze polecam.

Żeby nie było.... chodzi mi oczywiście o sprzęt budżetowy, do hi-endu nie miałem i nie mam zamiaru tego onkyo porównywać, bo to raczej nie moja bajka.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dwa tygodnie słuchałem Onkyo w w swoich 3 systemach - duże zaskoczenie na plus - JAKOSĆ/CENA. Odnosząc sie do niemieckich czasopism i zastosowanie terminologi sprzetu klasy Hi end, które jak wiadomo jest umowne, przyjeto troszkę inne kryteria gdzie takie cd-ki jak Creek evo, Nad 541, czy Harman 980 nalezą do hi end, odtwarzacze najwyższej klasy to Referencja.

Może moim błędem była ocena w kategoriach ogólnych bo w przedziale budżetowym jest to na pewno warta rozważenia propozycja. Tylko pytanie czy za 500 Euro da się kupić dobry w ogólnym znaczeniu odtwarzacz? Tak da się ale z drugiej ręki. No ale jeśli NAD 541 czy Harman HD 980 to high-end to faktycznie kluczowa wydaje się definicja słowa która dla niemieckich czasopism oznacza jednak coś innego. Onkyo faktycznie może z nimi konkurować.

Do Byca....

Odnosząc sie do niemieckich czasopism i zastosowanie terminologi sprzetu klasy Hi end, które jak wiadomo jest umowne, przyjeto troszkę inne kryteria gdzie takie cd-ki jak Creek evo, Nad 541, czy Harman 980 nalezą do hi end,......

To fakt, oni oceniaja to punktowo lub w procentach ich sprawa.Do glosnikow - bodajze AUDIO- stosuja skomplikowany przelicznik czegos do czegos tam azeby przedstawic czytelnikom na ile dana kolumna jest latwa lub ciezka do wysterowania to samo odnosi sie do wzmacniacza co ulatwia dobor tych dwoch klockow. Przed wielu laty zostalem zaproszony do redakcji Stereoplay. Wiesz co na mnie zrobilo najwieksze wrazenie? Niezliczona ilosc wzmacniaczy, cd- ekow, adapterow i pozostalych akcesoriow, ktore byly wlasnoscia redakcji..pozostale redakcje maja tak samo wedlug zapewnien jednego z redaktorow,...To, ze one sobie tam byly to niech sobie beda ale byly, poukladane jak ksiazki na regalach i to byl szok. Mysle sobie tak...jesli maja na czym testowac i porownywac to ich testy sa moze bardziej wiarygodne ??? Ja wiem, ze wszedzie sie liczy kasa i byc moze maja takze sponsorow..byc moze....byc moze nie.... w Niemczech troche inaczej wygladaja podatki od inwestycji anizeli w Polsce oplaca sie inwestowac, budowac itd , a wiec inwestuja i jesli maja systemy, ktore lsnia po odpowiednim zlozeniu to dlaczego by mieli nie zaliczyc w/w cd-ekow do umownej grupy Hi-end, ktora zaczyna sie od 91 do 100 pkt, a wyzej to referencja. Przed laty potrzebowalem dobra sieciowke i zastanawialem sie co? W tym czasie wpadl mi egzemplarz ktoregos z miesiecznikow w ktorym poddano testom wtyki, a kablem testowym byla Supra. Pomyslalem sobie..swiata nie kosztuje kupilem i zlozylem i nie rozstane sie z nim. Jednemu z Kolegowz tego forum polecilem ten sam zestaw i ..wynik ten sam, a klocki ktore sobie zafundowal to dobrej klasy auto...pewnie uzywa do dzisiaj. I moje co prawda retoryczne pytanie...jak przezroczyste sa te zestawy jesli mozna odsluchac wtyki w roznych kombinacjiach firmowych ? Naturalnie... ale najwazniejsze sa preferencje sluchowe i gust w odbiorze muzyki....sluchacza... Wszystkiego dobrego. J.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Niestety wiele osób straciło zaufanie do testów Stereoplay po tym nieszczęsnym rankingu z 2004 roku. Był po prostu kłamliwy. Być może wzięto pod uwagę relację cena/jakość ale nie usprawiedliwia to zrównania RSB-100 z BX-747 czy taniutką Yamahą KX-500. Podobnie było w kategorii wzmacniacze i odtwarzacze CD.

Czy recenzenci którzy dają modelom Marantza PM-7000 i PM-68 dwie skrajne oceny mogą być wiarygodni? To jest ta sama konstrukcja! PM-7000 to przepakowany PM-68. Jeden dostał 18 punktów a drugi 38. Wnioski każdy wyciągnie sam.

Właśnie wczoraj dostarczono mi Onkyo DX-7555, fabrycznie zapakowane.Szukałem sprzętu z Wolfsonem WM8740 znanym mi z posiadanego Rotela 6SE. Dodatkowo napęd KISS213, dobry i tani,a co najważniejsze w ciągłej produkcji.No i czerń tutaj jest czernią, a nie jakimś dziwadłem jak w Cambridge Audio Azur 650C, które oddałem. Jeśli ktoś spyta dlaczego oddałem, to niech weźmie z sobą kilka CD-R typu "black vinyl" te czarne, 90 min i rożne kolory spodu i uda się do najbliższego salonu, aby mu jakikolwiek nowej serii CA je odtworzył. Ten prosty test pokarze jakie badziewie montują w CA. Poza tym za każdym wjechaniem szuflady z płytą i wyjechaniu słychać jakieś trzaski. O wyświetlaczu nawet nie wspomnę, bo na to nie da się patrzeć. Jeśli ktoś nazywa dźwięk Onkyo jako zły, to CA jest fatalny. Płaski z szeleszczącymi wysokimi, które po pewnym czasie mogą zamordować.

Mogę zrozumieć pewne opinie o kiepskim Onkyo nawet jeśli ktoś słuchał, ale to może być wywołane brakiem wygrzania to raz, a drugie tym, że ten sprzęt jest niesamowicie wymagający. Jak rozkapryszona panienka. Musiałem zamienić wtyczkę w listwie na przeciwne, poustawiać w setupie i z kilku kabelków IC wybrać Profigolda OXYA4201 hybrydę, taki za 300 zł. To się dopiero wpasowało i zacząłem wygrzewając słuchając non stop CD. Od razu mówię nie sprawdziły się kable ze srebra monokrystalicznego, jubilerskiego, miedzi i inne wynalazki od 100 do 2000 zł.

Od razu pisze nie jestem żadnym audiofilem, tylko kolekcjonerem płyt CD ze starą muzyka. Dla mnie najważniejsze to przyjemność obcowania z muzą. Na razie Rotel 6SE gra ładniej, ma górę dość soczystą, majestatyczną, ale zobaczymy po 2 tygodniach.

Uważam zakup za 2000 zł dobrym i jestem zadowolony.

Jest tylko mały problem. Na próbie nietypowych CD-R 90 min z 83 trackami po przekroczeniu 80 min. ma problem z wyszukiwaniem przerzucanych dalszych, tzn. trochę rzęzi i kilka sekund to trwa, aż zagra tak 78, 81, 79, 82, 77. Do 77 nie ma problemów, a jak piszę po przejściu 80 min. zaczynają się zastanawiać, ale zagra.

No może ma za długi czas startu. Grałem dawniej na 20 letnich klockach z napędami SOAD70A i tam trwało to ułanki sekundy. Ciężko się przyzwyczaić.

Moja rada, jak chcemy posłuchać ONKYO DX-7555 to zacznijmy od ustawień w setupie i kabelków. Sami się przekonacie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Właśnie wczoraj dostarczono mi Onkyo DX-7555, fabrycznie zapakowane.Szukałem sprzętu z Wolfsonem WM8740 znanym mi z posiadanego Rotela 6SE. Dodatkowo napęd KISS213, dobry i tani,a co najważniejsze w ciągłej produkcji.No i czerń tutaj jest czernią, a nie jakimś dziwadłem jak w Cambridge Audio Azur 650C, które oddałem. Jeśli ktoś spyta dlaczego oddałem, to niech weźmie z sobą kilka CD-R typu "black vinyl" te czarne, 90 min i rożne kolory spodu i uda się do najbliższego salonu, aby mu jakikolwiek nowej serii CA je odtworzył. Ten prosty test pokarze jakie badziewie montują w CA. Poza tym za każdym wjechaniem szuflady z płytą i wyjechaniu słychać jakieś trzaski. O wyświetlaczu nawet nie wspomnę, bo na to nie da się patrzeć. Jeśli ktoś nazywa dźwięk Onkyo jako zły, to CA jest fatalny. Płaski z szeleszczącymi wysokimi, które po pewnym czasie mogą zamordować.

Mogę zrozumieć pewne opinie o kiepskim Onkyo nawet jeśli ktoś słuchał, ale to może być wywołane brakiem wygrzania to raz, a drugie tym, że ten sprzęt jest niesamowicie wymagający. Jak rozkapryszona panienka. Musiałem zamienić wtyczkę w listwie na przeciwne, poustawiać w setupie i z kilku kabelków IC wybrać Profigolda OXYA4201 hybrydę, taki za 300 zł. To się dopiero wpasowało i zacząłem wygrzewając słuchając non stop CD. Od razu mówię nie sprawdziły się kable ze srebra monokrystalicznego, jubilerskiego, miedzi i inne wynalazki od 100 do 2000 zł.

Od razu pisze nie jestem żadnym audiofilem, tylko kolekcjonerem płyt CD ze starą muzyka. Dla mnie najważniejsze to przyjemność obcowania z muzą. Na razie Rotel 6SE gra ładniej, ma górę dość soczystą, majestatyczną, ale zobaczymy po 2 tygodniach..

Uważam zakup za 2000 zł dobrym i jestem zadowolony.

Jest tylko mały problem. Na próbie nietypowych CD-R 90 min z 83 trackami po przekroczeniu 80 min. ma problem z wyszukiwaniem przerzucanych dalszych, tzn. trochę rzęzi i kilka sekund to trwa, aż zagra tak 78, 81, 79, 82, 77. Do 77 nie ma problemów, a jak piszę po przejściu 80 min. zaczynają się zastanawiać, ale zagra.

No może ma za długi czas startu. Grałem dawniej na 20 letnich klockach z napędami SOAD70A i tam trwało to ułanki sekundy. Ciężko się przyzwyczaić.

Moja rada, jak chcemy posłuchać ONKYO DX-7555 to zacznijmy od ustawień w setupie i kabelków. Sami się przekonacie.

My sobie możemy dywagować ale najważniejsze jest Twoje zadowolenie. Jeśli uważasz swój zakup za udany to tak ma być.

Dowiemy się w końcu czegoś więcej o klasie brzmienia tego odtwarzacza?

Daj sobie spokój z tym klockiem. Widziałem zdjęcia środka. Nieoptymalna topologia, a w sensie bogactwa fauny i flory to takie, hmm, Stepy Akermańskie. ;) Można dużo lepiej wydać 2,5kzł na sprzęt z drugiej ręki.

Kierowanie się tym, że na pokładzie jest kość WM8740 nie prowadzi donikąd. Urządzenia na tej i wielu innych współczesnych kostkach DAC potrafią zagrać diametralnie różnie, a decyduje o tym tylko aplikacja. Dobra kość DAC to warunek konieczny, ale nie wystarczający.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.