Skocz do zawartości
IGNORED

Stary wzmacniacz Unitra i komputer

adefacto

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam stary wzmacniacz unitra, wejsca są na "piątki" chciałem po remoncie podłączyć komputer do wzmacniacza i nie gra(wczesniej grał), zmieniłem nawet okablowanie, oraz sprawdzałem dwie karty, z głośnikow nie wydobywa się zaden dzwięk, ale kiedy podłaczam do tego wzmacniacza odtwarzacz cd to gra. Według mnie to dziwna sprawa, jesli ktoś by wiedział czym to może być spowodowane to prosze o pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/10135-stary-wzmacniacz-unitra-i-komputer/

Aby sie upewnić, podłącz wzmacniacz do wyjścia słuchawkowego odtwarzacza CD w kompie. Jeśli dalej nic nie będzie nic słychać, to znaczy, że zły jest kabel. Coś w nim nie kontaktuje. Kup za 5 złoty nowy.

Inaczej, podejrzewam, że spaprana jest przejściówka DIN-mini jack. Bo, aby podlączyć CD do wzmacniacza używałeś chyba przejściówki DIN-cinch. No, chyba, ża masz odtwarzacz Naima bądź Eltry :-)))

Podłączałem ponownie po remoncie mieszkania.

Kabel kupiłem nowy i próbowałem podłączyć wzmacniacz przez głośniki komputerowe, ponieważ CD-ROM mam zaszufladkowany i nie moge sie dostac do niego jack`iem ale tez nie gra.

Dla mnie sprawa jest jasna. Zły kabel. Aby połączyć komputer (gniazdo minijack) z takim jak Twój wzmacniaczem (gniazda DIN5) potrzebny jest kabelek z jednaj strony zakończony wtykiem minijack, a z drugiej DIN5. Napisałem, iż zły jest kabel ale najpewniej po prostu pomieszano kabelki przy podłączaniu ich do bolców wtyczki DIN. Możesz spróbować to naprawić ale moim zdaniem szkoda fatygi. Kup nowy dobry. Koszt 5-10 złotych.

A problem znam, bo w moim wzmacniaczu też są gniazda DIN. I też mi się coś takiego przydarzyło. U mnie chodziło o przejściówke DIN5-cinch.

Karta jest oczywiście w porządku. Aby sie co do tego upewnić zapytałem o to, czy grają głośniki od komputera.

Dobrze, ale posiadam nowy kabel z końcówkami DIN5 (Wzmacniacz) i minijack (komputer).

Kabel jest nowy i nic przy nim nie mieszałem.

Dalej nie wiem o co chodzi z tym, że nie gra

Pozdrawiam

Do ostatniego wpisu - to może być to. W MM sprzedają kable-przejściówki bodajże hamy, do których załączają ulotkę, co z czym można nimi podłączyć. Że tuner do wzmacniacza, a nie odwrotnie na przykład. Nie jest oczywiście ważne, gdzie kupisz ale wytłumacz przy zakupie, co z czym chcesz połączyć.

Jeśli nie złapałeś - wejście magnetofonowe DIN5 alternatywnie można zastąpić dwiema parami cinch. Spotkasz to nawet w niektórych wzmacniaczach (powszechne w polskich Unitrach), a także możesz napotkać przejściówki, w których po jednej stronie masz wtyk DIN5, a zdrugiej 4 kabelki zakończone cinchami :-)))

No chyba, że kompletnie wszystko pomieszalem :-((( ale mam nadzieję, że wtedy ktoś mnie sprostuje :-)))

Dokładnie! Z jednej strony DIN,a z drugiej 4 chincze. Zawsze 2 powinny pasować. Tylko zapomniałem już który bolec to który kanał. Standardowo środkowy to masa.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

No i jest. A ja wziąlem i odwrociłem swój wzmacniacz i tam z tyłu nad gniazdami DIN to wszystko było opisane. Po lewej wejście, po prawej wyjście. A na środku masa :-)))

W Twojej przejściówce trzem z pięciu bolców nie odpowiada nic. Chodzi o to, by dwa pozostałe odpowiadały temu, czemu powinny.

? To w rachubę wchodzi jeszcze przecięcie przewodu - wątpię, bo być zauważył, lub wyrwanie przewodu z koncówki DIN - co tu bardziej prawdopodobne. Tak, czy siak, kup nowy przewód i będzie po kłopocie.

Jeśli Cię to pocieszy, to mam kabelek DIN-cinch skopany tak, że nic nie przewodzi. Sam kabel wygląda na nieuszkodzony, więc jak się domyślam robił go jakiś mańkut i na odwrót połączył przewody. No, taki sprawny inaczej. Nie mam jakoś pomysłu do czego mógłbym go użyć :-(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.