Skocz do zawartości
IGNORED

tworzenie zwrotnicy.

kasper_7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam w planach zbudować swoje kolumny. Głośniki jakie chciałem wykorzystać to GDN 30/60/1, GDM 18/80, i myślałem nad GDWT lub GDWK, ale chyba jednak wybiorę GDWK, ponieważ bardzo dużo osób je chwali. Ponieważ miały być to moje kolumny to chciałem też do nich zbudować zwrotnicę. Wstępne rysunki już mam, ale chciałbym się poradzić, jakie elementy RLC zastosować dla poszczególnych odgałęzień i jak je podłączyć (równolegle bądź szeregowo) Mam taki dylemat, ponieważ jedni podłączają bass z kondensatorem inni bez, jedni równolegle inni szeregowo. Obudowa będzie wielkości A300, z jednym lub podwójnym bass reflex, o to też chciałbym się zapytać. Mam też pytanie co ma na celu umieszczenie każdego głośnika w osobnej komorze, ponieważ podobno w profesjonalnych kolumnach tak jest. Od razu mówię, że jestem w tej dziedzinie początkujący i nie usłyszałbym jakichkolwiek drobnych niedociągnięć, no chyba że te niedociągnięcia to buczenie, lub pisk i ,,bye bye jimmy'' Kolejnym problemem jest to że głośnik GDN ma 6ohm, a kolumna ma mieć 8 ohm. Gdzie ewentualnie wtrącić taki rezystorek, przed czy za głośnikiem. Już kilka dobrych artykułów czytałem na temat zwrotnic, ale przydały by mi się takie bardziej proste wytłumaczenie trudnych pojęć. Wyczytałem że Podłączenie regulatora współbieżnego podniesie rezystancję głośnika, ale zbytnio nie zwiększy rezystancji całej zwrotnicy. Na pewno ktoś odpowie że do zbudowania zwrotki trzeba robić dużo symulacji i obliczeń w komputerze, ale wzory na to też są(mniej lub bardziej dokładne) a z powodu braku odpowiedniego sprzętu, będę je dostrajał na słuch np. wymieniając kondensatory na inne, I na pewno żebym kupił gotową zwrotnicę od elektronika, ale chciałbym ją sam wykonać ponieważ kiedyś trzeba się nauczć. Z góry bardzo dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/101277-tworzenie-zwrotnicy/

Poczytaj jeszcze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

haj-fajowo jest;)

Na słuch to sie rozchorowac można. Nie mazadnego "regulatora wsópólbieżnego na bas. Impedancja głosnika ni ema znaczenia prędzej po prostu sknocisz zwrotnice wg tych "wzorów" zrobioną i będziesz miał na niej dwa omy i spalisz wzmacniacz.

Weź jakieś normalne głośniki i konstrukcje z kitów do składania.

Z tego co przeczytałem to jesteś kompletnie zielony w temacie. Jedyna słuszna rada to skopiuj jakieś gotowe kolumny i najlepiej przedtem ich posłuchaj. Za dużo musiałbyś się uczyć żeby pociągnąć kolumny trójdrożne od początku do końca.

Kasperku, każdy z nas tak samo jak Ty zaczynał. Pełen entuzjazmu i pewności, że zrobi kolumny lepsze lub co najmniej tej samej jakości co inżynierowie z B&W CANTON czy KEF.

Pewne publikacje sugerują że to takie proste. W praktyce jest zupełnie inaczej.

Ściągnij sobie jakiś program do symulacji filtrów, pododawaj filtry do siebie, zmieniaj polaryzacje i zobacz co się będzie działo

Zobacz co sie dzieje w moim Fiacie jak wysokotonowy jest przesuniety o ok16cm w stosunku do basowego w nogach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Witam.. Wielkie dzięki za rady. Powiem tak, przygodę z elektroniką jak na razie to zaczynam. Ogólnie z kolumnami już się bawiłem, ponieważ już 2 pary odrestaurowałem. Jednak bardzo mnie zainteresowało działanie zwrotnicy i postanowiłem że też bym taką sam zbudował. Myślę że z samymi obudowami nie będzie problemu, ponieważ u taty w warsztacie, albo u znajomego stolarza można je zrobić. Jednak dalej pozostaje ta zwrotnica. Wiem że jako pierwsza, to nie będzie ona jakaś super. Tak jak mówiłem słuchając sobie kolumn z wytłumieniem czy bez to uważam że jakieś zakłócenia albo świst można skorygować. Jednak myślałem że na tym forum bym się wypytał i dowiedział różnych rozw, ale tak jak na elektroda.pl wszyscy tylko radzą kopiować. Równie dobrze mógłbym kupić jakieś za 300zł i też by grało, ale przecież nie tędy droga. To mają być tylko odpowiedniki Altus, a nie jakieś pioneer, denon czy rogers albo bóg wie czego. Zamieszczam wstępny zarys projektu, jednak nadal potrzeba to obliczyć, W zamiarze miałem najpierw to policzyć za pomocą wzorów, a potem się poradzić na forum czy takie coś miało by prawo bytu. Ten projekt, jest oparty na kilku artykułach z internetu polecanych przez forumowiczów. Jeżeli coś schrzaniłem to proszę pisać a poprawię. No chyba że polecicie mi jakiś program(nawet taki bardzo podstawowy) do policzenia takich elementów. Wiem że jestem uparty, no ale już taka moja natura. pozdrawiam i proszę o pomoc i ewentualny opieprz też (jeżeli to pomoże moim zwrotnicom) :) :)

Ukryta Zawartość

Bez pomiarów nic nie zrobisz, musisz zrobić pomiary lub wysłać kolumnę na takowe, inaczej szkoda czasu i pieniędzy na części, kalkulatorem zwrotnic się nie buduje, jak Cię to przerasta proponuje odwzorować oryginalny projekt A140...

Pozdrawiam

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

wychodzę również z takiego założenia, że jeżeli nie uda mi się wykonać takiej zwrotnicy, to zawsze można kupić gotową.

To już lepiej kombinuj sam zamiast kupować gotowca, może się czegoś nauczysz przy okazji i jest szansa że w miarę zdobywania doświadczenia zagra to lepiej niż na gotowcu.Tylko na pierwszą konstrukcję wybierz układ dwudrożny, mniej problemów.Poczytaj i ściągnij program Arta, naucz się robić pomiary, czytać i interpretować ich wyniki a potem to już z górki będzie:-) Sam się tego uczę i męczę swoje głośniki, jest już fajnie, ale żeby było dobrze to jeszcze sporo nauki przede mną.

haj-fajowo jest;)

Jeżeli chcesz się pobawić to ściągnij sobie program Boxsim. Masz w nim całą bazę pomierzonych głośników z Visatonu. Na początek wystarczy. Spróbuj sobie symulować zwrotnicę wyliczoną z kalkulatora to zobaczysz co one są warte. Jedyna słuszna droga to pomiary.

wiem że dużo od was wymagam, ale mógłby mi ktoś pomóc w uzupełnianiu ty poszczególnych rubryk? Nie dość że wszystko po niemiecku, to przy moim stopniu zaawansowania to nawet po polsku jest dla mnie niezrozumiałe.

Program wczytuje przykładowy projekt. Rób zmiany w tym przykładowym projekcie.Nie próbuj robić projektu od podstaw bo się pogubisz w parametrach. Na początek spróbuj robić zmiany w zwrotnicy. Później spróbuj podmieniać głośniki i ewentualnie przesuwać je na przedniej ściance. Program musisz rozgryźć stopniowo. Wystarczy że jeden parametr wprowadzisz nieprawidłowo i program nie policzy nic. N.p. wystarczy że głośnik przesunie się poza obudowę lub nie mieści się na przedniej ściance i "dupa" będzie a nie wykres. Dlatego wgryź się w program stopniowo.

A jak już opanujesz program do możesz spróbować robić projekt od podstaw.

Dlaczego się uparłeś na te starodawne głośniki tonsila? W dodatku niezbyt szczęśliwie dobrane?

Masz je już> Bo jesli nie masz i dopiero chcesz kupić to radze się mocno zastanowić przed utopieniem pieniędzy. Jak już musisz koniecznie naśladować altusy tonsila radzę sięgnąć po inne głośniki.

Radze najpierw zastanowić się w czym i z czym będą grały. Być może wybór Altusów za wzór w ogóle nie powinien mieć miejsca.

jeśli raz zaczniesz stroić na słuch to tak już zostanie i z teorii nadal będziesz zielony

jeśli zaczniesz od podstaw teoretycznych, po długim czasie nauki i prób zaczniesz coś osiągać

tyko czy Ty chcesz zrobić sobie kolumny do słuchania, czy chcesz nauczyć się projektowania kolumn, bo akurat najtrudniejszy temat z całego audio

czy tak czy inaczej, takie zabawy lepiej zaczynać od zestawów dwudrożnych

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Witam, widzę że dużo osób zainteresowało się tym tematem, cieszy mnie to. Powiem szczerze poczciwe Tonsile mi po prostu odpowiadają. Moje DIY miały być ,,potężne'' tak jak Altus 300, 140. Wiem że jedne od drugich bardzo się różnią, dlatego postanowiłem zrobić coś pomiędzy. Wybrałem te głośniki (ponieważ ich gabaryty są ciekawe :) ) w sensie że duże. A cenowo prawie o połowę tańsze od głośników A300 Domyślam się że jest wiele lepszych kolumn i mniejszych i zarazem mocniejszych, ale Jako pierwsze wybrałem tonsil, ponieważ tak jak mówiłem wcześniej już 4 kolumny (altus i alton) odrestaurowałem i można powiedzieć że ich budowę znam na pamięć, łącznie z wnętrzem głośnika. Po waszych radach, zastanawiam się czy nie zrobić dwudrożnych. Jednak chciałbym mieć tam GDN 30/.... ponieważ chcę mieć potężny bass. A kolumny takie jak Tonsil Bolero, samba , po prostu mi się nie podobają (takie chude wysokie) Jakie ewentualnie byście mi polecili głośniki takich gabarytów? Wiem że wszyscy przeważnie chcą mieć wąskie kolumny żeby zajmowały mało miejsca, ale akurat miejsce ja mam (a takie duże kolumny bardzo mi się podobają) I wtrącę jeszcze ( czy ktoś mógłby ocenić ten ,,prowizoryczny schemat'' który zamieściłem.? Programu boxsim na razie się uczę.

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 24 Lutego 2013 - x2
Ukryte przez misiomor, 24 Lutego 2013 - x2

Witam, widzę że dużo osób zainteresowało się tym tematem, cieszy mnie to. Powiem szczerze poczciwe Tonsile mi po prostu odpowiadają. Moje DIY miały być ,,potężne'' tak jak Altus 300, 140. Wiem że jedne od drugich bardzo się różnią, dlatego postanowiłem zrobić coś pomiędzy. Wybrałem te głośniki (ponieważ ich gabaryty są ciekawe :) ) w sensie że duże. A cenowo prawie o połowę tańsze od głośników A300 Domyślam się że jest wiele lepszych kolumn i mniejszych i zarazem mocniejszych, ale Jako pierwsze wybrałem tonsil, ponieważ tak jak mówiłem wcześniej już 4 kolumny (altus i alton) odrestaurowałem i można powiedzieć że ich budowę znam na pamięć, łącznie z wnętrzem głośnika. Po waszych radach, zastanawiam się czy nie zrobić dwudrożnych. Jednak chciałbym mieć tam GDN 30/.... ponieważ chcę mieć potężny bass. A kolumny takie jak Tonsil Bolero, samba , po prostu mi się nie podobają (takie chude wysokie) Jakie ewentualnie byście mi polecili głośniki takich gabarytów? Wiem że wszyscy przeważnie chcą mieć wąskie kolumny żeby zajmowały mało miejsca, ale akurat miejsce ja mam (a takie duże kolumny bardzo mi się podobają) I wtrącę jeszcze ( czy ktoś mógłby ocenić ten ,,prowizoryczny schemat'' który zamieściłem.? Programu boxsim na razie się uczę.

jeszcze wtrącę, bo ktoś się zapytał czy chcę się tym zajmować, czy tylko jedne kolumny zrobić. Obecnie chodzę jeszcze do szkoły i produkcją się nie zajmę, ale interesuje mnie to więc może w przyszłości. Ale jak to mówią ,,wiedzy nigdy za wiele'' bo planuję być elektronikiem.

Z takim pojęciem o kolumnach to sobie jakąś szafkę na buty zrób. Też będzie szeroka.

Altusy ani nie mają bassu - ciągną zaledwie do 50 hz liniowo, ani "potęgi" z tymi swoimi 60W obciążalności ciągłej. GDN30/60/1 to się może do gitary nadawał i to w pokoju studenckim. Jedyne co miały, to efektywność - były głośne z 6W wzmacniaczem ze starego Zodiaka.

Altus musi mieć salon 35m żeby w ogóle było słychać trochę dołu i użytkownika z niedosłuchem żeby mu nie przeszkadzała wrzeszcząca tubka.

Nie zrobisz ich również za 700 złotych. Głośnik 12" Tonsila kosztuje 150-200 złotych. średni i niskotonowy również tyle razem wydasz 700-800 złotych na same tylko głośniki. Gdzie obudowa, zwrotnica, kable i nawet zwykłe wkręty ? Pierścienie ozdobne z Altusa kosztują 300 złotych za komplet do pary zestawów.

Takie mrzonki jak masz teraz miałem nieco ponad ... 20 lat temu. Nie będziesz musiał więc wyważać drzwi :)

Ja się oparłem na wzorze 1/2 Dynaudio Mirage - czyli połowa kolumny zamiast całej. Jedyne co miały wspólnego to trójkątne tunele BR bo po prostu w tamtym czasie ciężko było kupić ładne i duże plastikowe rury.

Głośniki do wykorzystania na dziś GDN30/80/2 lub 30/100/11 (ten jest dokładnie w Altus300 model z wentylacją przez rdzeń), 30/80/2 jest Midltonowy i ma lepszy impuls. Obudowa objętości 70-80 litrów, wąska podłogowa u mnie bardzo - wąska wymiary zewnętrzne 33x100 x32cm w przybliżeniu.

Średniotonowy GDM18/80 ale lepszy byłby GDM18/100 lub 18/40 - oba z faradayem w napędzie. U mnie był GDM16/80/1 (model z Altusa 200) ale lepszy byłby GDM16/150 nie do kupienia obecnie.

Wysokotonowy GDWK 9/120/4 - wersja z prostym kołnierzem - produkcja dla Form-Focus do montażu od wewnętrznej strony płyty grubości 18mm. Taki montaż pozwala zbliżyć maksymalnie centra akustyczne głośników.

U mnie była gotowa zwrotnica z Midltona, kupiona na "bazarze". Obecnie masz możliwość odwzorowania zwrotnicy A300 lub A200 bo są takie same, znajdziesz tez w necie modyfikacje tych zwrotnic.

Około 1991 roku Andrzej Kisiel w Radioelektroniku publikował artykuły na temat zwrotnic głośnikowych stosując w konstrukcjach głównie Tonsila.

Przykłady układów poniżej:

Ukryta Zawartość

Gdy opanujesz Boxima będziesz mógł przetestować symulację. Przy okazji trochę niemieckiego liźniesz. Jeśli na tym skończysz poprosisz kogoś kto ci pomierzy głośniki w obudowie i zrobi zwrotnicę z symulacji.

Ta cała zabawa będzie Cie kosztowała około 1500 złotych o ile będziesz w stanie zabawić się sam w stolarkę. Może w ramach ZPT rzucisz temat - obudowa zestawów głośnikowych z płyty wiórowej - będziesz miał zajęcie na cały rok szkolny. Pierścienie ozdobne sobie daruj, zamiast nich zrobić "precyzyjne" podfryzowania pod wąskie ranty gołych koszy, czym wzbudzisz uznanie kadry nauczycielskiej - wydając jeszcze ze 150 złotych na frezarkę z cyrklem, która i tak będzie potrzebna do wycinania otworów.

Zanim wszystko opanujesz miną pewnie ze dwa lata. Przez ten czas będziesz już fachowcem i przyjdziesz tutaj udzielać porad ;)

Po waszych radach, zastanawiam się czy nie zrobić dwudrożnych. Jednak chciałbym mieć tam GDN 30/.... ponieważ chcę mieć potężny bass.

Sklonuj sobie ZEUSy. Jak brakuje pieniędzy, to po jednym GDN30/120/1 na obudowę.

Ukryta Zawartość

no wiesz Kubri. Jak patrzyłem na ceny głośników podanych przeze mnie to koszt byłby ok 500-700zł. Ale głośniki podane przez cb to koszt ponad 200zł za szt. Już mówiłem mam warsztat i płyty wiórowe, więc obudowy nie będą problemem. Jednak problemem będzie ta zwrotnica, jeżeli to ma tak wyglądać jak wy to opisujecie to chyba jednak kupię od jakiegoś elektronika. Poza tym szafka na buty nie jest najlepszym przykładem. Po prostu podobają mi się wielkie kolumny. Zeusy nie są w moim typie bo mają 2 głośniki basowe. Tak jak mówiłem chciałbym zrobić odpowiedniki altus. Nie jestem wybrednym posiadaczem kolumn, bo altus mnie zadowala i nie narzekam i bass jest całkiem przyzwoity (pewnie dlatego że nie miałem okazji posłuchać innych) oprócz sony ss-nx1 (które też posiadam) Ale chyba zdecyduję się na wykonanie gotowego projektu(obliczonego przez elektronika) chyba że wyliczyłbym parametry RLC w moim projekcie, a wy na forum ewentualnie (ze swojego doświadczenia) powiecie co zmienić. Poza tym nie wiem czy w przyszłości będę projektował kolumny, więc nie wiem czy rok nauki albo więcej jest potrzebne. Napisałeś wcześniej że tonsile co do jakości są za drogie ( to jakie byś proponował TAŃSZE, o podobnej jakości) bo te co podałeś to są za drogie. Za 1500zł mógłbym równie dobrze kupić Altus 300 i być ich szczęśliwym posiadaczem.

Oczywiście zrobisz jak będziesz chciał ale, kiedyś też myślałem że tonsile to jest to, ba, jak widziałem altusy to mało mi serce z klaty nie wypadało a jednak dzisiaj słucham 6.5 calowych głośniczków i uwierz mi czego jak czego ale, jak piszesz "bassu" to mi nie brakuje a wzmaka mam bez gałek bas i treble:-) mało tego, mam porównanie na bierząco do altusów110 które ma brat.Za 700 kup głośniki stx serii awx i poszukaj w sieci projektu do nich, jest zwrotka jest buda a stolarkę jak piszesz zrobisz sam.Czegoś się przy tym nauczysz choćby czytając wątek poświęcony tym głośnikom.Rozumię że podoba Ci sie dizajn altusów, można zrobić paki aby tak wyglądały tylko trzeba wiedzy, kasy na lepsze głośniki aby to grało a jak narazie nie dyspnujesz ani jednym ani drugim a klonowanie altusów z ich orginalnymi głośnikami to, delikatnie mówiąc głupi pomysł, lepiej kupić gotowce z drugiej ręki.Co do zwrotki obliczonej przez elektronika to równie dobrze sam możesz obliczyć za pomocą kalkulatorów, taki sam efekt będzie i nie wydasz ani grosza, chyba że chcesz wysłać obudowę i głośniki takiemu gościowi który to pomierzy i zaprojektuje ale wtedy cena będzie taka że te głośniki nie są tego warte.Ale jak pisałem, zrobisz jak zechcesz.

Ukryta Zawartość

tym bym się zainteresował na Twoim miejscu

jak koniecznie altuso podobne mają być to jest gotowy projekt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

haj-fajowo jest;)

Tonsile nie są tanie. Nie wiem czy są za drogie do jakości. Zależy co kto lubi i czego oczekuje.

Nikt Ci nie powie jakie maja być wartości elementów zwrotnicy bo to wymaga pomiarów. Żaden "elektronik" nie poskłada ci zwrotnicy na oko. Chociaż różni są magicy w rodzaju " będziesz pan zadowolony". Zwłaszcza że zwrotnica to raczej elektryka niż elektronika.

Napisałem o klonach ZEUS, bo układ 2 drożny jest łatwiejszy. W dodatku ZEUSY nie mają zwrotnicy. Jest tylko żarówka (bezpiecznik) na głośniki basowe i jeden kondensator na tubę wysokotonową. Trudno popsuć tak prosty projekt. Żeby było taniej możesz użyć jednego basowca na kolumnę i w obwód tuby włączyć rezystor tłumiący lub L-pad. Taka kolumna będzie duża ale nie za duża - 50-60 litrów wiec już spora. W koszcie tez się zmieścisz - cena głośników powinna się zmieścić w 500-550 złotych.

Jeśli piszesz ze ci się Altusy podobały, kup po prostu jakieś używane Altusy i tyle.

A na AWX od STX, które radzi kolega wyżej też raczej nie wystarczy 700 złotych

700 złotych na kolumny trójdrożne to bardzo mało. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest za te pieniądze robić kolumny dwudrożne. Lepiej kupić sobie cztery głośniki przyzwoite niż sześć przedpotopowych. I basu będzie więcej i wysokie lepsze. N.p. RS180 Daytona za 50 Euro sztuka i do tego n.p. Seasa 27 tbfc/g za 35 Euro sztuka.Ta parka rozwałkuje dowolne kolumny Tonsila na placek pod każdym względem. Do kolumn trójdrożnych to bez 2000 tysięcy w ogóle bym nie podchodził.

Co wy chłopaka straszycie, przecież to jest bardzo proste! Bierzesz mikrofon pomiarowy, instalujesz sobie jakiś program np ARTA, robisz pomiary spl, impedancji, wrzucasz pomiary do boxima, symulujesz zwrotnice obserwując spl, fazę i wypadkową impedancję, jak jesteś zadowolony z efektu lutujesz, podłączasz i grasz.

Wcale przy tym nie żartuje, wszystko jest kwestią czasu i samozaparcia. Oczywiście wcześniej duuuużo teorii.

Można sobie poradzić bez pomiarów impedancji.czy nie można? :)

Jeżeli używasz Boxsima to nie można. Chyba że robisz zwrotnicę na żywo. Akurat te dwa głośniki łatwo połączyć tylko trzeba stromo dzielić. No ale bez pomiarów tak się nie da.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.