Skocz do zawartości
IGNORED

Microlab Solo5C czy Modecom MC-HF60 czy...?

bonton

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poszukuję głośników aktywnych które będą ustawione blisko monitora (0,5m). Będą one podpięte docelowo pod DAC Audinst HUD-mx1. Muzyki nie słucham zbyt głośno, więc nie potrzebuję olbrzymiej mocy.

Gatunki jakie najczęściej słucham to: rock, folk, instrumentalne i dubstep. Nie wiem czy ma to duże znaczenie, skoro mają stać koło monitora, ale pokój jest spory, i ma prawie 30 m kw (muzyki słucham albo przy biurku, albo na kanapie obok biurka).

Z początkowych badań wynikło że Solo6C byłby fajne, gdyby nie to że muszą byc w odległości ponad 2.5m od słuchacza. Zastanawiałem sie czy to samo tyczy się Solo 5C. Moim faworytem jest na razie Modecom MC-HF60, ale nie ma zbyt wiele rezcenzji na ten temat.

Czy ktoś pomógłby jakie głośniczki wybrać? Ewentualnie zaproponował alternatywy do 500 zł?

edifier r2600 z bass reflexem z przodu bedzie o 50 zl moze drozszy niz twoja zalozona kwota test porownywawczy z 6c znajdziesz tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

edifier r2600 z bass reflexem z przodu bedzie o 50 zl moze drozszy niz twoja zalozona kwota test porownywawczy z 6c znajdziesz tutaj:

Ukryta Zawartość

Wow ... równiejsze nawet od Solo 6 te Edifier R2600 z przednim wylotem. Ciekawe jak by wypadły w pomiarach Modecom MC-SHF 120U .

Z początkowych badań wynikło że Solo6C byłby fajne, gdyby nie to że muszą byc w odległości ponad 2.5m od słuchacza.

Raczej dopiero przy Solo7C wskazana jest taka odległość.

Moim faworytem jest na razie Modecom MC-HF60,

Tylny wylot i wielki 8" woofer - zdecydowanie bardziej wolałbym Edifier R2600 z przednim wylotem lub Modecom SHF 120U (też przedni wylot).

ps. HF60 to ogromne krowy są ... aż 40cm wysokości ... do bliskiego pola bym się obawiał (w końcu to nie koncentryki, więc centra akustyczne niskotonowca i gwizdka są mocniej oddalone niż przy modelach z mniejszym wooferem)

Ukryta Zawartość

dzieki za sugestie

uwazasz ze Solo 6C by sie nadawaly na taka odleglosc? a moze 5C?

szczerze mowiac sam nie wiem co myslec o tych modecomach, znalazlem tylko opinie, osoby ktora testowala Edifier 1900R, ze Modecome HF60 to lepszy wybor

Wow ... równiejsze nawet od Solo 6 te Edifier R2600 z przednim wylotem. Ciekawe jak by wypadły w pomiarach Modecom MC-SHF 120U .

Raczej dopiero przy Solo7C wskazana jest taka odległość.

Tylny wylot i wielki 8" woofer - zdecydowanie bardziej wolałbym Edifier R2600 z przednim wylotem lub Modecom SHF 120U (też przedni wylot).

ps. HF60 to ogromne krowy są ... aż 40cm wysokości ... do bliskiego pola bym się obawiał (w końcu to nie koncentryki, więc centra akustyczne niskotonowca i gwizdka są mocniej oddalone niż przy modelach z mniejszym wooferem)

Ok, zatem przekonaliście mnie, poczytałem jeszcze co nieco...

Teraz pytanie ostatnie - Edifier R2600 czy Modecom SHF 120U?

NIektórzy piszą że Edifiiery do bliskiego pola broń boże, a niektórzy że jak najbardziej się da. Czy jest jakiś powód dla którego Modecom bardziej by się nadawał do bliskiego pola?

Ostatnia kwestia, nigdzie nie znalazłem żadnego obszernego testu Modecom SHF 120U - czy ktoś ma doświadczenie i jest w stanie powiedzieć jak grają w stosunku do Solo6c czy R2600?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.