Skocz do zawartości
IGNORED

Które diody będą lepsze?

Mixann

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie

=============

ostatnio zastanawiam się nad przeróbką mojego zasilacza w preampie i w końcówce mocy.

Zastanawiam się nad uzyciem diód szybkich cos z czasami około 50ns

Z tego co zdążyłem się zorientować to na rynku przewaznie polecają takie jak:

- MUR 860

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- DSEI 12

Ukryta Zawartość

- BYW29/200

Ukryta Zawartość

teraz pytanie - które z tych będą najlepsze w swojej cenie?

MUR 860 - 7.00 zł

DSEI 12 - 14.00 zł

BYW 29/200 - 2.50 zł

Czekam na opinie

Mixann

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/10109-kt%C3%B3re-diody-b%C4%99d%C4%85-lepsze/

Sam uzywam od dobrych kilku lat BYW 29 sa bardzo dobre juz na starcie zasilacz daje lekko ocieplony charakter dzwieku..I TO NIE WaZNE JAKIE KONDZIOŁY tam WSTAWIE!!

Od niedawna testuje diody DSEI IXYSa..chmm moje wrazenie ze lekko ochładzaja dzwiek ale lokalizacja stała sie lepsza..z tym ze ich parametry pradowe sa rewelacyjne no i fajna audiofilska obudowa to247.

> Mixann,

Gdzie są takie drogie te diody - normalnie zdzierstwo na całego - zupełnie jak w akkusie.

MUR860 - 3zł netto w detalu - 2 w minihurcie ;-)

a wracając do tematu:

Możesz jeszcze spróbować rozważyć:

HFA25PB60 TO247 HEXFRED 600V 25A 23ns

HFA08PB60 TO247 HEXFRED 600V 8A 18ns

W porównaniu do

MUR860 TO220 600V 8A 60ns

DSEI20-12A TO220 FRED 1200V 17A 40ns

Mają są zdecydowanie szybsze ;-) kosztują podobnie.

Ceny i zakupy na:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hififreak.wordpress.com

A jakie diody pracują w tym wzmacniaczu w tej chwili?? Jeśli mniejesznie niż na 8A to możesz spróbować HFA08PB60 lub MUR 860 - w semiconductors bank można je kupić po 2-3zł netto a i poeksperymentować będziesz mógł.

hififreak.wordpress.com

witam

=======

ja w swoim preampie własnie zamontowałem BYW 29/200 na wysokim napięciu. powinny być ok dlatego że jest ono dośc niskie - tylko 165V po wyprostowaniu a sam zasilacz jest oparty o elementy RLC więc mogę conieco utracić napięcia tak do 160 V ale to w zupełności wystarcza aby wysterować 6SN7 z małym prądem anody.

na niskim napięciu zasilania mam zrobiony stabilizator na 6.1 V z dyskretnych elementów a sam mostek jest typowy 8 A na jeden kanał. trafo mam 2 x 6V - po jednym na kanał.

Dzieki za inne propozycje zanotuje je a szczególnie te silne diody HFA25PB60 TO247 HEXFRED 600V 25A 23ns - przydadzą mi się one do koncówki mocy w klasie A

Pozdrówka

zastosowanie szybkich wysokonapięciowych diód w miejsce prostowniczych jest przynajmniej niepoważnym marnotrawieniem pieniędzy i czasu. Podstawowa wiedza akademicka się kłania, a rozmowa na temat jaką barwę dzięku można tym sposobem uzyskać jest podobna do dyskucji jakim kolorem pomalować obudowę.

panowie nie straszcie mnie . właśnie kupiłem HFA25PB60 TO247 HEXFRED 600V 25A 23ns i zabieram sie za wymiane mojego mostka na te diody . trnsformator zresztą też.

zresztą podłącze sprawdze i sam usłusze czy jest sens czy nie ma.

no nie?

Szybkosc diod prostowniczych jest dosc wazna!Wielu wzmakolepiaczy to olewa bo brak wiedzy akademickiej to czyni!

Im szybsze sa diody w Graetzu ty wiekrza ilosc wyprostowanych smieci AC ktore po wyprostowaniu daja sie wyfiltrowac kondziorami w zasilaczu!Czesto w tym celu stosowane sa rozne wartosci rownolegle laczonych kondziorow..np.10 000uF+rownolegle 100nF+rown.100pF.....

Problem polega jedynie na tym ze trudno wybrac kompromis[technologia]szykosc lub duzy prad...ale dostepne sa juz diody wystarczajaco szybkie i wydajne pradowo z dobra wartoscia rezystancji zaporowej...

Co do istoty szybkosci diod w Graetzu to proponuje pocwiczyc preampy liniowe badz te z mikrofonowymi czulosciami...tam nie prad ma znaczenie a wlasnie szybkosc prostowanego VAC...

wlasnie dales popis!!!Wiec po co dyskutowac..... moze na swoim [jezeli masz tego niewidzisc]juz pomijam fakt ze oscyloskop pewnych zeczy niepokaze!!!Ponizej 2% THD jest maloosiagalne....jak by sie ktos pytal....

zacznijcie od zasady działania mostka gretza i narysujcie przebiegi odcinania sygnału przemiennego 50Hz, aby uchwycić różnicę w czasie przełączania diód. Wyjdzie bardziej lub mniej postrzępiony przebieg wynikający z sumowania odcinanych połówek sinusoidy. Zgadza sie że szybsze diody "wygładzą" ten przebieg ale to są jakieś mikro zmiany.

Do wygładzenia napięcia osobiście zastosowałbym stabilizator napięcia odcinający jak żyletka górne śmiecie plus filtracja na kondziołach dla poprawienia obciążalności i problem z czasami przełączania znika.

->Mixann

kup

lepsze trafo większa moc i z wyższymi napieciami o ok10~15% bo tyle stracisz na stabilizatorach

komplet stabilizatorów napięcia na każde napięcie jeden (najlepiej scalaki 3-nóżkowe dokręcane do radiatora)

ewentualnie możesz pokombinowac z wiekszymi kondziołami (10 000uF)

stare diody zostaw w spokoju, ale widze ze juz wlutowałeś nowe.

dorzuć porządny kabel zasilający np od kompa

i już,

potem koniecznie napisz jak zagrało

Moim z daniem z teoretycznego punktu widzenia MUR860 do końcówki mocy się nie nadają. Mają dość spore napięcie przewodzenia (1,5V /8A). Lepsze pod tym względem (do tego szybsze i tańsze) byłyby np BYV79/200 (0,9V /14A).

witam

=====

zasilacz wysokiego napięcia poszedł do wymiany w całości

- trafo ma na wtórnym 135 V AC

- moc 20 W

- kondensatory to KENDEIL 1000 uF /200 V (po wyprostowaniu stałego jest 190V DC dlatego granica przepięcia jest mała ale może nie wywali ich )

- póki co to jest narazie filtr RLC bez stabilizatora

- oprócz tego na kazdą lampe jest osobny filtr tzn 1000 uF / 100nF / rezystor 1k 5 W/ 100 nF / 30mH / 220uF

przy obciążeniu zasilacz daje 175 V na wyjściu kazdego filtra i jest cisza zero brumu i szumów

natomiast zarzenie jest juz rozwiązane inaczej

2 x 6V 1,3 A - trafo

stabilizator na dyskretnych darlingtonach MJ3001 i zenerkach 7,5 V dając 6,2 V na wyjściu żażenia na lampę z dodam że jest to 6SN7

i po weryfikacji jest te 600 mA na jeden grzejnik jak zaleca producent

jak już to wszytko poskładam do kupy to napisze jakie efekty dźwiekowe powstały

Pozdrawiam

postanowiłem zaamieścić płytkę swojego preampa z częściami i bez

[obrazekLUKASZ-156363_1.jpg] [obrazekLUKASZ-156363_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-2339-100003883 1170258328_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moge się w tym przypadku mylić bo ciągle się ucze ale kiedyś na pytanie czemu tak nie można prowadzić masy (do okoła płytki) i trzeba ją w jakimś miejscu przeciąć dostałem odpowiedź,że przy takiej masie mogą powstawać prądy wirowe,które negatywnie wpłyną na dźwięk.

Jakby co to mnie poprawcie:)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

• 8 lat później...

W ukladach wysokopradowych dajemy poprostu jebutne pradowo diody...spawarkach....

W audio to juz troche inaczej wyglada.... juz pomine zasilacze w dac gdzie jest to powazny problem...

Ktoś ujął to dość dobrze.

Część tych diód szybkich jest własnie stosowana w SPAWARKACH INWERTEROWYCH!!!

Dla nie wtajemniczonych - spawarki pracują na transformatorach z rdzeni ferrytowych (UI, UU itp) np MINIARC 360 z OZAS. Tranzystory to IGBT.

Częstotliwość przełączania to jakieś 25-35kHz i tu one się świetnie sprawdzają bo ze względu na szybkość błyskawicznie wchodzą w stan zaporowy (diody własnie) BYW 29-200 to swietna dioda.

Jeszcze lepsza to BYW 99 bo dla 10A na napięcie przewodzenia tylko 0,7V i czas przełączania 25ns. Zakres pracy ciągłej to ponad 20A Obudowa TOP-3, TO-247, SOT93 itp

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.