Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA 510 AE na 710 AE

kowalo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam zestaw Denona seria 510. Moje pytanie czy jest opłacalna zamiana wzmacniacza na 710 AE. Mogę go mieć w okazyjnej cenie. Dlatego wystosowałem takie pytanie.

Muzyki słucham naprawdę różnej. Z góry THX

https://www.audiostereo.pl/topic/101064-denon-pma-510-ae-na-710-ae/

Też mam zestaw Denona 510. A czy wymiana wzmaka na Denona 1510 z zostawieniem sobie cd z 510 ma jakis sens? Chciałbym po kawałku wymieniać sprzet z budżetowego na powiedzmy cos ze średniej półki i nie wiem czy to dobry kierunek.

Nowe być nie musi używke denona 1510 tez da sie w rozsądnych pieniądzach kupić czasem nawet na gwarnacji zresztą na nowe tez rozsądne ceny juz są w cenie katalogowej nik tego nie kupuje. Bałbym się tylko dość starych serii. Nie mam wiedzy i doświadczenia i z oceną stanu byłyby problem. 1510 tez pasowałby wizualnie do tego co mam.

Tak się składa, że wróciłem z salonu audio (pierwszy raz w życiu :) ) z odsłuchu konfiguracji denon 1510 i ma rx8. Za źródło robił jakis cd onkyo nawet nie wiem co to było. Dla przypomnienia startuję, proszę się nie śmiać z poziomu denon 510 + jamo 606 (mój pierwszy zestaw audio kupiony na chama bez odsłuchu). Gram sobie na tym ze 2 lata i nawet jestem zadowolony ale to z racji, ze jeszcze nic innego nie słyszałem oprócz hiendów z audioszoł. Ale nadszedł czas na zmiany bo audioszoł mi uświadomił, żę można dużo lepiej. Spodziewam się więc po odsłuchu, że tak powiem że mi d..pę urwie. No i urwało ale częściowo. Zależy jaki materiał. Zaz pierwszy raz usłyszałem scenę w głąb szeroka przestrzeń pełna kultura. Marylin manson born villain jest moc i wykop podoba mi się. Ale już Rodirigo y gabriela and CUBA jest lepiej ale szału niema smv thunder 3 basistów też jakos mało wciągająco, korn unnplugged znodu d..pę urwało koncert jak bym tam był. Chce to mieć :). No dobra ale dla porównania leci focal chorus 826 chyba - dużo cieplej bas bułowaty jak dla mnie za dużo basu za miękkko, Jakiś model Cabase podobnie jak focal mniej basu ale i miej szczegółów przycimniony obraz chyba nie dla mnie. Potem dali ikon 6 jest dobrze podoba mi się tylko czemu te głośniki są takie szpetne? Fajne buraczkowe głośniki ale obudowa to już w moich dennych jamo lepiej wykonana do ma rx8 startu nie ma wizualnie. Zostawiam sobie ZAZ jeden kawałek i na nim porównuję. Cały czas wracam jednak do ma rx8 chyba najlepiej mi to podchodzi. Proszę o ekstremalny eksperyment podpięcia mojego wzmaka - obecnie denon 520 ale pewnie to to samo co 510. Chcę obadać czy chwilowo będzie to w stanie jakoś zagrać bo zacznę od wymiany kolumn i jakiś czas będzie to musiało jakoś ze sobą współpracować. Nie mam teraz kasy na wymianę całego sprzętu. No i siadła dynamika, przestrzeń i szczegóły ale też nie az tak bardzo dramatycznie, żę się nie da słuchać wcale nie jest to aż taki crap jak go tu malują jakoś sobie radzi z tymi głośnikami. Tyle moich wniosków laika z dzisiejszego odłuchu. Teraz pytaie, czy w w średniej półce cenowej jest coś co dużo lepiej zagra niż połączenie ma rx8 i denon 1510. Używki też wchodzą w grę ale w miarę nowe z racji braku doświadczenia bałbym się leciwego nawet hiendowego sprzętu kupować. Prosze o sugestie.

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Teraz pytaie, czy w w średniej półce cenowej jest coś co dużo lepiej zagra niż połączenie ma rx8 i denon 1510.

Jedyną osobą, która może Ci na to pytanie odpowiedzieć jesteś wyłącznie TY sam. Tu na forum jedni Ci napiszą, że Denon to szajs, a inni, że cud-miód. Na Monitor Audio jedni wyleją kubeł pomyj, a innym one się podobają.

Ktoś Ci doradzi, żebyś zamiast znanych marek kupił coś z kosmosu, bo przecież powszechnie wiadomo, że dobrze grają tylko wyroby z plemiennych manufaktur w Papui Nowej Gwinei, albo że jakieś szemrane DYI za grosze rozwala wszystko do 30.000PLN.

Cokolwiek kupisz i jakkolwiek będzie Ci się to podobało, to ZAWSZE ktoś powie, że wywaliłeś pieniądze w błoto, i że można było lepiej.

A to TOBIE ma się podobać, TY masz być zadowolony, a nie "fumfle" z forum.

To, że szału nie było to nic dziwnego. Tylko na forach takich jak to czy też w pismach o tematyce audio można naczytać się bądź nasłuchać oróżnicach klas itp. W rzeczywistości o ile dany sprzęt nie faktycznie spierniczony, a poprawnie zaprojektowany i wykonay to szału przy zmianie z gorszego na lepszy nie będzie. Ot tu się coś poprawi, trochę dynamiki przybędzie czy trochę zmieni się balans tonalny.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Różnica będzie i to bardzo duża ale do tego potrzeba odsłuchu a nie dywagacji. Właściwie co oznacza termin "poprawnie zaprojektowany"? Że się nie psuje? To jest ulubiony zwrot miłośników pseudo ślepych testów przekonanych o tym że wszystko gra tak samo. Niestety jest to jedna z największych ściem w audio. Rozumiem sny o potędze ale tani Denon czy Marantz nigdy nie będzie Accuphase ani Krellem. W wyrobach Krella właśnie projekt jest najważniejszy. Obliczony na zastosowanie takich a nie innych elementów. Potem domorośli tjuningowcy usiłują zamieniać elementy na bardziej "audiofilskie" bezpowrotnie psując efekt końcowy.

Disco a gdzie można obsłuchać krella lub accuphase i gdzie to dostanę w cenie 3 tys? Zapewne są to zacne klocki ale zejdźmy na ziemię. Nie mam wolnej kwoty w cenie lukusowego auta przeznaczonej na audio. Dlatego zapytuje o średnią półkę sprzętu. Co warto obsłuchać i co jest w miarę dostępne na rynku używek czy w salonach. Sporo dobrego czytam o wyrobach polskich manufaktur kolmumn. Podoba mi się ta koncepcja ale z odsłuchem różowo nie jest nawet w wawie. A wzmak denona 1510 całkiem miło mi to zagrało. Muszę to jeszcze skonfrontować z jakmś brytyjczykiem np roksan kandy tyko znowu strasznie szpetny na ale jak rzuci na kolana to przymke oko albo zasłonię firanką ;)

Jak sie boisz starych uzywek to kup jakies mlode uzywki. Czasem mozna trafic te PMA-1500 za nieduza kase, podobnie playery, sa po 1500zl. Z kolumnami tak samo. Mozna kupic dobre pare stek taniej jakies roczne na gwarancji.

?👈

Witam,

w moim pokoju odsłuchowym MA RX8 napędza PMA-1500RII.

PMA-1500 RII można kupić nowy (ze starych zapasów magazynowych), jak to było w moim przypadku, za przyzwoite pieniądze.

Ja ze swojego zestawu jestem bardzo zadowolony.

Pzdr.

Nubira2CDX

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.