Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz strumieniowy do zestawu Marantz

tmann

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym kupić odtwarzacz strumieniowy do mojego zestawu budżetowego Marantz SA 7003, Marantz PM 7004, kolumny BW CM 1. Zależy mi tutaj na muzyce rockowej! z lat 70-80-90. Mam świadomość, że nie posiadam zestawu nawet średniej klasy, ale każdy ma to na co go stać ;)

Ja mam Marantz NA7004, ale nie mam nic więcej Marantza. Poczytaj o nim na forum. Jest bardzo fajny. Czytelny wyświetlacz i sterowanie z WWW i urządzeń z Androidem i IOS.

Nie można tylko przewijać plików, ale to ustaliliśmy w innym wątku, że to wada stajni Marantz/Denon.

Co chcesz "strumieniować " ?

Zripujesz swoje płyty i zamiast wkładać do napędu CD będziesz klikał w kompie ? :-)

Do tego "strumieniowania" to musisz mieć jeszcze "strumieniowiec" ,routera ,twardy dysk ,parę dodatkowych kabelków na to trzeba kasy no chyba ,że to już masz ,trzeba mieć pliki muzyczne albo zrobione ze swoich płyt albo kupione albo "wzięte za darmo z netu".

Jak nie masz czym nakarmić strumieniowca i nie chcesz "brać za darmo z netu" to zostaje ci jeszcze radio internetowe o wątpliwej jakości.

Nie można tylko przewijać plików, ale to ustaliliśmy w innym wątku, że to wada stajni Marantz/Denon.

Nie tylko Marantza. Stream Magic 6 też nie posiada tej funkcji. Aczkolwiek polecam to urządzenie, ale chyba jest droższy od Marantza.

Poza tym jak zaznaczył tadeo, bez routera, dysku zewnętrznego o pojemności 2TB bądź serwera NAS sie nie obejdzie. Kable mozna sobie darować bo chodzi o kable USB bądź ethernetowe. Przy dysku zewnętrznym bedziesz miał ograniczone wyszukiwanie albumów do listy alfabetycznej, ktora trzeba recznie przewijac. Przy malych ilościach to nie problem bo mozesz sobie albumy pogrupowac w folderach, ale przy 2 tys albumow robi sie problem. Wtedy niestety potrzebny jest NAS. najprostrzy na 1 dysk okolo 2TB to pewnie z dobrym dyskiem np WD RED koszt okolo 1000 zl. Do tego sterowanie, bez smartfona (minimum) nie ma co sie bawic. Najlepszy jednak jest tablet (to pod nie glownie jest pisane oprogramowanie) No i oczywiscie lepiej dziala pod iOS. także jesli masz kolegow z poteznymi kolekcjami CD to ma sens. Jak chcesz sciagac "darmowa" muze z netu to po pierwsze pamietaj, ze nie jest ona za darmo a poza tym nie wiesz czy sciagasz mp3 przerobione do flac czy rzeczywisty flac. A jesli chcesz kupowac muzykę we flac to tylko geste pliki bo nie ma sensu kupowac 16/44.1 gdyz koszt takiego albumu jest identyczny z zakupem plyty CD, ktora do tej postaci mozesz zripowac - na co prawo Ci pozwala:)

A czy sterowanie z podłączonego Marantz NA7004 do laptopa jest łatwe i przyjemne? Chodzi mi też o przerwy w odtwarzaniu od momentu włączenia piosenki za pomocą np. foobara a tym, co płynie w kolumnach?

Jesli chcesz odtwarzac muzyke z laptopa za pomoca foobara to kup dac a nie strumieniowca. Chyba, ze marantza uzyjesz jako dac ale to nie ma sensu bo marnujesz funkcje sieciowe, za ktore doplacasz. Przy takiej konfiguraci kup dac.

Nie wiem. Sluchalem tylko tego, ktory jest w SM6 oraz matrixa mini. Mi bardziej podobal sie ten z SM6 czyli de facto dac magic plus, natomiast memu koledze, ktory jest wlascicielem matrixa, no zgadnij ktory:)? Oczywiscie matrix. Kwestia gustu. Musisz posluchac sam. Inne modele niech polecaja bardziej doswiadczeni koledzy.

Pozdrawiam.

Gość partick

(Konto usunięte)

Witam,

chciałbym kupić odtwarzacz strumieniowy do mojego zestawu budżetowego Marantz SA 7003, Marantz PM 7004, kolumny BW CM 1. Zależy mi tutaj na muzyce rockowej! z lat 70-80-90.

Squeezebox Touch

Posiadam w swoim zestawie Marantza sieciowke na 7004 i musze powiedziec ze obsluga jest dosc latwa, ale mam inne pytanie. Do sieciowki mam podlaczony Marantz AV sr6005 i kolumny kef HTS 7001, jestem swiadomy ze nie jest to sprzed audio ale czy po podlaczniu pendrive z plikiem flac do sieciowki dzwiek nie powinien byc lepszy od zwyklego dvd ( mam na mysli teac dv 3800) z ta sama muzyka z cd ?

Czy myslicie ze kable do podlaczenia audio kanalu sa po prostu do wymiany, uzylem kable ktore dostalem gratis , wsumie bez nazwy .

Jesli tak to jaki kabel do tego zestawu polecacie ? ( czesto slucham radia internetowego i odsluchuje pliki flac )

Optyczne i coaxialne podlaczenie ?

Posiadam w swoim zestawie Marantza sieciowke na 7004 i musze powiedziec ze obsluga jest dosc latwa, ale mam inne pytanie. Do sieciowki mam podlaczony Marantz AV sr6005 i kolumny kef HTS 7001, jestem swiadomy ze nie jest to sprzed audio ale czy po podlaczniu pendrive z plikiem flac do sieciowki dzwiek nie powinien byc lepszy od zwyklego dvd ( mam na mysli teac dv 3800) z ta sama muzyka z cd ?

Czy myslicie ze kable do podlaczenia audio kanalu sa po prostu do wymiany, uzylem kable ktore dostalem gratis , wsumie bez nazwy .

Jesli tak to jaki kabel do tego zestawu polecacie ? ( czesto slucham radia internetowego i odsluchuje pliki flac )

Optyczne i coaxialne podlaczenie ?

A co, dzwiek jest gorszy z flaca po usb niz z cd po dvd? Bo nie napisales. Co do kabla to kup np supre eff-i (rca)

Gość partick

(Konto usunięte)

Ale do tego potrzebny jest chyba tak czy inaczej jakiś DAC. Poza tym kolega chce używać laptopa.

zewnętrznego DAC zawsze można używać, aczkolwiek do starego rocka, niekoniecznie.

a laptopa można w tym wypadku używać wyłącznie jako magazyn.

A co, dzwiek jest gorszy z flaca po usb niz z cd po dvd? Bo nie napisales. Co do kabla to kup np supre eff-i (rca)

Ja bym oba zrodla postawil na tej samej polce, graja wedlug mnie tak samo i stad troche moje rozczarowanie bo bym myslal ze sieciowka poradzi sobie lepiej od starego , niskiej klasy dvd.

Dlatego wlasnie pomyslalem ze moze to wina kabli ?

Ja bym oba zrodla postawil na tej samej polce, graja wedlug mnie tak samo i stad troche moje rozczarowanie bo bym myslal ze sieciowka poradzi sobie lepiej od starego , niskiej klasy dvd.

Dlatego wlasnie pomyslalem ze moze to wina kabli ?

Ja mam akurat stream magic 6 i u mnie gra lepiej od marantza sa8003. Nie jest to roznica powalajaca ale jest. W takim razie marantz na7004 musi miec slaby dac na pokladzie jesli nie ma roznicy ze starym dvd. Chyba, ze to wina amplitunera, ktory nie roznicuje charakteru i klasy zrodel.

Ja mam akurat stream magic 6 i u mnie gra lepiej od marantza sa8003. Nie jest to roznica powalajaca ale jest. W takim razie marantz na7004 musi miec slaby dac na pokladzie jesli nie ma roznicy ze starym dvd. Chyba, ze to wina amplitunera, ktory nie roznicuje charakteru i klasy zrodel.

No wlasnie dlatego pisze zeby sie dowiedziec czy jest to moze wina mojego ampitunera sr 6005 ktory tak naprawde jest dedykowamy do kina domowego, albo glosnikow ?

Zanim zaczne wymiane kabli chcialbym dowiedziec sie czy wogole warto ?

Juz mialem stytuacje ze wymienilem kable glosnikowe i rzeczywiscie zmiana byla na plus, ale to sa dosc kosztowne wymiany dlatego czekam na Wasze rady .

Jesli uzywasz zwyklego kabla jaki dostales w komplecie ze sprzetem to roznica bedzie nawet po wymianie np na klotza. Natomiast ja wymienilem wlasnie klotza na supre i roznica jest slyszalna, a supra to przeciez nie sa jakies drogie kable, okolo 90 zl za 1 metr (supra eff-i)

Jesli uzywasz zwyklego kabla jaki dostales w komplecie ze sprzetem to roznica bedzie nawet po wymianie np na klotza. Natomiast ja wymienilem wlasnie klotza na supre i roznica jest slyszalna, a supra to przeciez nie sa jakies drogie kable, okolo 90 zl za 1 metr (supra eff-i)

Tez tak mysle i kupie nowe kable

Dziki za pomoc i napisze jak wrazenia

• 2 tygodnie później...

Takie pytanie z bliźniaczej beczki...

Zakładając, że do obsługi strumieniowca rodzaju Marantz specjalni kupuję tablet, to na co zwrócić uwagę, aby na pewno działał?

Co jest konieczne na wyposażeniu tabletu, aby "domówił się" ze strumieniowcem i "przejął" ekran sterowania.

W specyfikacji sprzętu jest wymieniony Bluetooth, a w opisie funkcjonalności pada termin DLNA.

Będę wdzięczny za objaśnienie.

Marantz nie ma dedykowanej aplikacji dla na 7004 na androida

Przynajmniej nic mi na ten temat nie wiadomo

Jest dla apple

I powinna zapewniac pelna funkcjonalnosc

Tak wiec najprostszy wybor to ipad

Nie testowalem bo nie posiadam

Ale jesli mamy lub chcemy miec tablet lub telefon z androidem to takze nie ma przeszkod z tym ze nie bedzie pelnej obslugi wszystkich przyciskow z pilota-na szczescie tych mniej waznych jak dimmer czy wyl wyjsc cyfrowych

Najwazniejsze sa w tym oczywiscie odzwierciedlenie tego co na wyswietlaczu

Mowie tu o aplikacji AVR remote-darmowa

Co do konkretnego modelu to wlasciwie bez znaczenia-kazdy ma wifi

Jesli polaczysz'marantza kablem z siecia w ktorej istnieje router wi fi bezie dzialac sterowanie

Ja mam polaczonego marantza poprzez acces point z istniejaca w domu siecia wifi

Bluetoth nie jest konieczny w tablecie zresta do marantza takze musialbys wtedy dokupic modul ktorego nie ma w zestawie a kosztuje chore pieniadze, zapewnia przy tym jako standard niskie przeplywnosci wiec to bezsensowny zakup

Podsumowujac jesli tylko do sterowania to sprzet apple-najelegantsze i najdrozsze wyjscie

Lub jakikolwiek najtanszy tablet z androidem z darmowym niezaleznym softem

Trzeba tylko pamietac ze marantz ma 2 funkcje standby

Klasyczna-dioda swieci na czerwono-uruchomisz sprzet tylko z pilota i bedzie to troche trwalo

Oraz standby z aktywna karta sieciowa-dioda swieci na pomaranczowo-uruchomisz z pilota, komputera, tabletu

Ta funkcje aktywujesz w menu

Zgodnosc z DLNA pozwala postawic serwer na tablecie i z niego strumieniowac muzyke

Tutaj ograniczeniem bedzie pojemnosc pamieci

Ja kozystam z programu Servers Ultimate Pro-cena 24 zl

Jak dla mnie znakomity z jedna wada ze nie widzi plikow dodawanych w locie czyli np podczas odtwazania dodajesz jakis plik z albumem np a na serweze go nie bedzie

Musisz od nowa edytowac serwer-w sumie 3_4 klikniecia dodatkowo

Co do szybkosci dzialanie no to oczywiscie dziala to co marantz moze przjac przez siec

Tablet Apple tylko jako pilot, to droga rozrywka. Ale zrozumiałem, że w każdym innym (Android)muszę szukać możliwości pracy w sieci wifi - czyli nawet nie ma potrzeby pytania.

Serdeczne dzięki za informację.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.