Skocz do zawartości
IGNORED

Wełna drzewna

Arturos

Rekomendowane odpowiedzi

Knauf ma w swojej ofercie trzy rodzaje płyt z wełny drzewnej wiązanej cementem (Herakilth C, CF) lub magnezytem (Heraklith M), które reklamuje m.in. tak:

... o doskonałych właściwościach pochłaniania dźwięku podnosząca komfort akustyczny pomieszczenia...

Czy ktoś miał doczynienia z tą wełną i wie gdzie i jak można ją wykorzystać podczas adaptacji pomieszczeń odsłuchowych / kin domowych? Czy wogóle warto zawracać sobie nią głowę?

https://www.audiostereo.pl/topic/101036-we%C5%82na-drzewna/

Wykorzystać można ją jak każdą inną wełnę, czyli jako pochłaniacz dźwięku. Zarówno jako szerokopasmowy jak i strojony. Kwestia doboru odpowiedniej skrzynki, perforacji, grubości wełny, kubatury ustroju, procentu wełny do pustki powietrznej itd.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

A czy jest jakoś znacząco gorsza np. od PT80 (która króluje na tym forum jako materiał na ustroje akustyczne)? Dlaczego prawie nikt albo nikt jej tu nie używa? Jaki jest powód?

Przyznam, że wełna drzewna zastanawia mnie dlatego, że wydaje się być bardziej "zdrowym" materiałem w zastosowaniach, w których nie jest zasłonięta od nas płytą GK czy OSB.

Podaj jej gęstość, długość poszczególnych włókien, kąt ich ułożenia i cenę to Ci podam jej parametry pochłaniania i będzie wiadomo co jest lepsze. Również pod względem cena/jakość.

Mam tylko to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cen niestety nie znam.

Gdzieś w necie znalazłem teraz, że polskim odpowiednikiem płyt z tej serii jest suprema.

Ukryta Zawartość

Było o tym w którymś wątku w tej zakładce nie całe 2 tygodnie temu. Ktoś również podawał współczynniki pochłaniania. Cena około 7 razy większa niż PT80.

Myślałem że jak piszesz wełna drzewna to chodzi o typową wełnę drzewną z małych drobinek jak w wełnie szklanej. Knauf też ma takie coś w ofercie tylko ma to mała gęstość przez co ma słabe parametry tłumienia.

Było o tym w którymś wątku w tej zakładce nie całe 2 tygodnie temu. Ktoś również podawał współczynniki pochłaniania. Cena około 7 razy większa niż PT80.

Też to dziś znalazłem (wątek o budowie panelu absorbującego), ale tu chodziło o płytę z tej samej serii Knaufa ale o nazwie Tektalan HS, gdzie rdzeń to wełna mineralna a po obu stronach obłożona wełną drzewną spajaną cementem, natomiast płyta o której ja pisałem to m.in. Heraklith C, która w całości jest z drewna spajanego cementem. Czyli mam rozumieć, że do tej całej z drewna ma zastosowanie to co napisałeś poniżej:

Myślałem że jak piszesz wełna drzewna to chodzi o typową wełnę drzewną z małych drobinek jak w wełnie szklanej. Knauf też ma takie coś w ofercie tylko ma to mała gęstość przez co ma słabe parametry tłumienia.

A może można nawet pomimo gorszych parametrów można by ją zastosować pomiędzy wełnę mineralną a Nida Sonic aby zminimalizować ryzyko przenikania drobinek wełny przez otwory w Sonicu?

Najcieńsza ma grubość 1,5cm, więc może nie wyszłoby to jakoś koszmarnie drogo.

Chyba że jest jakaś tańsza opcja na takie zabezpieczenie, np. korek lub jakaś gruba tkanina?

Oczywiście musi być to opcja, która nie zepsuje efektu Nida Sonic + wełna mineralna.

Chyba że jest jakaś tańsza opcja na takie zabezpieczenie, np. korek lub jakaś gruba tkanina?

Oczywiście musi być to opcja, która nie zepsuje efektu Nida Sonic + wełna mineralna.

Zdaje się że odpowiednio gruby/cienki filc jest taką opcją.

Co do tematu, to co powiecie na płytę pilśniową miękką. Ta ma np. gęstość 350kg/m3 :

Ukryta Zawartość

Wprawdzie to nie wełna drzewna, ale też drewnopochodny materiał.

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Heraklith M, czyli ta wiązana magnezytem kosztuje w Niemczech prawie 16 euro za m2 przy grubości 5cm. Heraklith BM (trochę lepsza wersja), kosztuje 25 eurocentów więcej.

Tu jest porównanie Heraklith i Tektalan pod względem akustycznym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.