Skocz do zawartości
IGNORED

Współcześnie produkowane gramofony "niemanufakturowe".

sterreydon

Rekomendowane odpowiedzi

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Masz ich kilka i wszystkie są podobne, bo wzorowane na gramofonach Regi. Ostatnio ponownie NAD się pojawił z gramofonami podobnymi pod każdym względem do RP1, tyle tylko że w kolorze swoim "nadowskim".

Czyli nie takie cięte z MDF pro-ject'y

ale coś jak dawny technics mk1210.

Co widzicie interesującego z takich produktów?

Dawny technics to też był produkt manufakturowy, tylko lepiej wykonany. Przecież wyprodukowano ich setki tysięcy. Wpółczesne firmowe gramofony w ogóle są bardzo podobne - MDF-owe MMF, Pro-ject, Rega, z drugiej strony gówniane thorensy i duale. Są jeszcze produkty "designerskie" w stylu goldenote valore, tego już w ogóle nie komentuje z przyzwoitości.

Z ciekawych rzeczy - masz oczywiście Ad fontesa. To absolutny ewenement.

Wszystko też zależy od ceny, ale moim zdaniem poniżej kwoty 6000zł nie ma zbyt ciekawych nowych gramofonów. Szkoda, ze pro-ject tak podniósł cennik, gdyby sprzedawali RPM 5.1 za 2000zł tak jak kiedyś i odseparowaliby silnik tak jak w RPM 1 za 1000zł z hakiem to byłby to naprawdę ciekawy gramofon. A tak za 3000zł dostajesz gramofon z zintegrowanym silnikiem (niby na gumkach), przeciętnym łożyskiem, talerzem z MDF-u to raczej średnia okazja.

gówniane thorensy i duale

Swoją drogą - jak takie zacne , z tradycjami - marki - mogły się AŻ tak zeszmacić ? :(( Sabotaż , czy cóś ?

Też mnie to dziwi - ale był okres, kiedy gramofony były po prostu zbędne, nikt ich nie kupował, firmy pewnie poupadały, posprzedawano fabryki, maszyny, tokarki. Teraz powróciła moda na czarną płytę, (bo mówienie, że w ogóle czarna płyta powróciła jest jeszcze moim zdaniem na wyrost) i zaczęło się odgrzebywanie nazw firm, z tą tylko różnicą, że wszystko importue się z Chin. Tanie thorensy i duale to to samo.

Było kilka wpisów w stylu "czytałem, że thorens to świetna firma, dlatego chce kupić TD170". To chyba najgorszy gramofon na rynku i to jeszcze za taką kasę. Talerz waży 0,4kg!!! Za prawie 2000zł! Ciekawe ile są w stanie zarobić na sprzedaży takiego szmelcu, myśle, że przebitka jest konkretna.

Dziwi mnie to, że w ich ofercie są jeszcze porządne gramofony - tylko za astronomiczne pieniądze. Współczesny TD160 kosztuje prawie 10000zł z ramieniem regi za 500zł. To jest tak żenujące, że aż nie chce tego komentować.

Z resztą inne, szanowane firmy nie lepiej - wystarczy spojrzeć na cennik Linn'a - model Majik z taniutkim ramieniem P-J za 700-800zł, cena całości 15000zł. Tyle co używany motocykl. Model Klimax z Ekosem kosztuje prawie 100000zł, tyle co 1/3 mieszkania, tyle co 2 samochody średniej klasy. Za gramofonik z 9'calowym ramionkiem. Oczywiście gra to na pewno wspaniale, ale dla mnie, przeciętnego szarego człowieka jest to tak niedorzeczne, śmieszne i żenujące, że staram się trzymać od całego współczesnego analogu jak najdalej.

To normalne, że produkuje się przedmioty dla zamożnych, tylko tak jak złota omega trzyma wartość, tak widać choćby na allegro, że nikt nie chce kupić Linna z ramieniem Ittoka za 4400zł. Ittok wobec PJ 9cc to zupełnie inna, wyższa liga, do dzisiaj te ramiona kosztuja koło 2000zł na używanym rynku. Więc to taka delikatna weryfikacja ile tak na prawdę te gramofony są warte.

A najśmieszniejesze jest to, że mam gramofon Thorensa z ramieniem Linna.

Stareńkim okrutnie , osowiały i smutny po lekturze Forum , Panie Tomku - i zdjęć wklejać nie umiem... :(( Wariactwo cenowe - nie tylko w Polsce ; świat zgłupiał... Odwiedzam prawie co niedzielę giełdy i inne jarmarki - w Paryżu i okolicach. Jeśli są. Zrobiłem kilka zdjęć ( chociaż nie mam aparatu - Zorka Pięć ) :) Za dni kilka (brat pomoże) - przedstawię Panu i innym Kolegom - chore ceny na gramofony , wzmacniacze i - czasami - płyty. Pozdrawiam - Jacek PS - Pana vlado również pozdrawiam , chociaż twierdzi , że pętam się po rożnych wątkach. No tak - pętam się... :)

Pozdrawiam - Jacek PS - Pana vlado również pozdrawiam , chociaż twierdzi , że pętam się po rożnych wątkach. No tak - pętam się... :)

Dziękuję za pozdrowienia. Zamieńmy proszę owo pętanie się, na poszukiwanie najbardziej odpowiedniego i przyjaznego wątku, a to już jest działanie celowe:-)

Proszę również abyś nie żywił do mnie urazy. Krytykowałem wyłącznie Twoje troszkę dziwne postępowanie.

Równie serdecznie pozdrawiam. Włodek.

Dziękuję za pozdrowienia. Zamieńmy proszę owo pętanie się, na poszukiwanie najbardziej odpowiedniego i przyjaznego wątku, a to już jest działanie celowe:-)

Proszę również abyś nie żywił do mnie urazy. Krytykowałem wyłącznie Twoje troszkę dziwne postępowanie.

Równie serdecznie pozdrawiam. Włodek.

Moje ówczesne postępowanie i szukanie "przyjaznego wątku" - wyjaśnię w trymiga ! Moja żona - na drugiej półkuli , brat - w Polsce , gramofon - brumi , ja - dwa wina (zacne - tu szacunek proszę) - wchłonięte. :)) - rydz mnie poprze.... ?? Nijakiej urazy nie żywię , wręcz przeciwnie - "zazdraszczam" wiedzy o gramofonach , wkładkach , tudzież innych igłach. I - oczywiście - wszystkim Wam oświadczam , że czytałem , czytam i czytał będę , psiakość ! :))

Dla ciebie nagrobkowe a dla mnie hi-end, bo moim zdaniem granit jest kamieniem szlachetnym a gościu z Krakowa co produkuje odtwarzacz cd z granitu to też nagrobki słynne na całą Europę

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Witam jest producent gramofonów w Nysie firma Pre-audio kupiłem u niego już drugi gramofon i jestem zadowolony

I to jest niemanofakturowy producent? To co w takim razie będzie manufakturowym? Pól gramofonu na 15 lat?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Dla ciebie nagrobkowe a dla mnie hi-end, bo moim zdaniem granit jest kamieniem szlachetnym a gościu z Krakowa co produkuje odtwarzacz cd z granitu to też nagrobki słynne na całą Europę

No dobrze, ale po co ci dwa? Prowadzisz dyskotekę gdzieś w pobliżu? Cz to jakaś inwestycja w nagrobki dla siebie i rodziny?

Spokojnie, jak mówiłem bez obrazy ;). Nie wiem , nie słuchałem tych sprzętów, nazwa jednak obiła mi się o uszy.Jedynie co, to nazwy " HI-END " nie używałbym zbyt często... Wiele sprzętów na to nie zasługuje. Ważne , że ty jesteś zadowolony z zakupu.

robiz

To jest zawsze pasjonujące - pojawia się temat, pojawia się osoba z 2 postami i od razu jest laudacja wobec pre audio z jej strony. Chyba po prostu powinniśmy to ignorować.

Moim zdaniem bez urazy Panowie ale jak ktoś nie zna sprzętu i młodego faceta który coś robi a nie siedzi pod budką z piwem to trzeba to uszanować. Jak ja powiedziałem kolegom jaki gramofon chce kupić reakcja była taka sama jak tu na forum, a ja i tak kupiłem, przyszli do mnie zobaczyć i posłuchać i koparka im opadła.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Moje ówczesne postępowanie i szukanie "przyjaznego wątku" - wyjaśnię w trymiga ! Moja żona - na drugiej półkuli , brat - w Polsce , gramofon - brumi , ja - dwa wina (zacne - tu szacunek proszę) - wchłonięte. :)) - rydz mnie poprze.... ?? Nijakiej urazy nie żywię , wręcz przeciwnie - "zazdraszczam" wiedzy o gramofonach , wkładkach , tudzież innych igłach. I - oczywiście - wszystkim Wam oświadczam , że czytałem , czytam i czytał będę , psiakość ! :))

0

Tak od końca,poprę,sztama jest przecież,wino dobre acz cenowo nie rujnuje,"Chateau Teyssier",masz pod ręką..

Gramofon Pro-Ject,fakt brumi,silnik szumi,ale mają tak tylko złotousi.

Wybieram się do miasta Łódż,mam kilku znajomych,brata"bliżniaka" mogę odwiedzić!

Pozdrowienia dla Żony Iwony,niech uważa na tygrysy.")

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Moim zdaniem bez urazy Panowie ale jak ktoś nie zna sprzętu i młodego faceta który coś robi a nie siedzi pod budką z piwem to trzeba to uszanować. Jak ja powiedziałem kolegom jaki gramofon chce kupić reakcja była taka sama jak tu na forum, a ja i tak kupiłem, przyszli do mnie zobaczyć i posłuchać i koparka im opadła.

Jesteś stuprocentowym webowym spamerem. Temat dotyczył seryjnie w fabrykach produkowanych gramofonów, a nie wytworów jakiegoś gościa, który może w całym życiu wyprodukował ze dwa albo trzy sprzęty. Twoje wpisy są zakamuflowaną reklamą, która na dodatek odniosła kompletnie odwrotny skutek.

Nikogo nie reklamuje tylko popieram polskich producentów i młodych ludzi co chcą coś zrobić,wiem że niestety Polacy to zawistny naród i długo tego nie zmienimy zamiast takim ludziom pomagać to najlepiej ich dołować jak się nie widziało nie słyszało i z góry się zakłada że jest wszystko do bani Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.