Skocz do zawartości
IGNORED

Adaptacja garażu na kino domowe

Arturos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuję za jakiś czas adaptację garażu na kino domowe. Na razie szukam najkorzystniejszych rozwiązań.

Wymiary pomieszczenia to: 9,2m x 4m x 2,66m (dł. x szer. x wys.). Wiem, że to nie są złote proporcje ale cóż…

W garażu są tą rury (c.o., woda, kanalizacja). Jedna obniża stop w centralnej części do 2,48m a inna zmniejsza w pewnym miejscu szerokość ściany łączącej garaż z resztą domu o 15cm (spróbuje ją zabudować). Planuje optymalizację ułożenia części rur tak aby jak najmniej było do ukrywania oraz muszę przerobić ogrzewanie (obecnie grube rury zamiast grzejników). Istniejące okna zakryje płytą z wełny. Bramę wjazdową zamuruję. Muszę odizolować akustycznie jedną ścianę wewnętrzną oraz sufit. (Sypialnie obok i nad kinem.)

Czy wysokość pomieszczenia ze względów akustycznych nie jest za mała? Może trzeba skuć beton i obniżyć podłogę? Zastanawiam się też nad tym ze względu na to, że planuję 3 rzędy foteli, gdzie każdy rząd będzie podwyższony o ok. 30cm czyli trzeci rząd będzie siedział trochę poniżej 2m pod sufitem.

Na ścianie wewnętrznej wykonanej z cegły wapienno-piaskowej planuję ułożyć izolację 10cm płyta Rockwool Rokton 10cm (ew. Isover Aku-Płyta, nie wiem która lepsza akustycznie) plus 2x1,5cm płyta Fermacell.

Czy lepszy będzie stelaż aluminiowy czy drewniany?

Czy płyty Farmacell lepiej połączyć ze sobą klejem czy wkrętami?

Na ścianach zewnętrznych polecana na forum wełna Isover PT 80 gr. 5cm, stelaż drewniany plus płyta OSB.

A może lepiej tradycyjnie, czyli stelaż aluminiowy plus płyta GK?

Wszystkie ściany chce obłożyć panelami z MDF wypełnionym jakąś tkaniną, tylko jaką?

Ma to wyglądać mniej więcej tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tym projekcie jako wypełnienia używano akustycznych tkanin poliestrowych GOM (u nas niedostępne) a pod nią było wypełnienie z maty z jeansu po recyclingu.

Jakie wypełnienie można by u nas zastosować pod tą tkaninę?

Na suficie Nida Sonic C10 n8 plus płyta Rockwool Rokton 10cm, stelaż aluminiowy.

Na podłodze nie wiem czy dać styropian (pewnie taniej) czy wełnę Rockwool Stroprock (może lepsze rozpraszanie dźwięku)? Jakiej grubości?

Na to pójdzie płyta OSB a potem gruba wykładzina typu hotelowego.

Proszę o odpowiedzi na moje powyższe pytania oraz info co jeszcze można zrobić lepiej a o czym zapomniałem. Może oprócz powyższych przydadzą się jeszcze jakieś ustroje akustyczne? Jakie?

Proszę też wziąć pod uwagę że podobnie jak na załączonym zdjęciu chciałbym wszystko ukryć, czyli np. pułapki basowe czy wszystkie kolumny.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/100988-adaptacja-gara%C5%BCu-na-kino-domowe/

266cm - 3 rzędy po 27cm podwyższenia = 185cm wysokości w trzecim rzędzie do sufitu. Jak jeszcze z sufitu zejdziesz 12cm na Nidę Sonic to zostaje 173cm. Czyli kopać obowiązkowo żeby zwiększyć wysokość pomieszczenia.

Stelarz aluminiowy jest tak samo dobry jak drewniany. To sposób ich montażu, przekładek, dodatkowych warstw izolacyjnych, wypełnienia pomiędzy stelażem, gęstość wkrętów mocujących itd. decydują o izolacyjności ściany.

Farmcell do stelażu łączyć na wkręty według zaleceń producenta. W przypadku więcej jak jednaj płyty przykręcanej do stelażu można zastosować coś pomiędzy płytami, np. Green Glue.

Na ścianach zewnętrznych polecana na forum wełna Isover PT 80 gr. 5cm, stelaż drewniany plus płyta OSB. A może lepiej tradycyjnie, czyli stelaż aluminiowy plus płyta GK?
W jakim celu?

Wszystkie ściany chce obłożyć panelami z MDF wypełnionym jakąś tkaniną, tylko jaką?
O jakich panelach z MDF mowa, Topakustik?

Najlepiej zastosować wypełnienie optymalne do tego pomieszczenia. Zrobić pomiary akustyki i dobrać wszędzie odpowiednie ustroje schowane za materiałem.

Na podłodze nie wiem czy dać styropian (pewnie taniej) czy wełnę Rockwool Stroprock (może lepsze rozpraszanie dźwięku)? Jakiej grubości?

Ma to być jako ocieplenie podłogi? Wełna nie rozprasza dźwięków tylko je pochłania.

Dodatkowo mogą się przydać dyfuzory, pułapki basowe, inne strojone pochłaniacze oprócz Nidy Sonic w celu wyrównania czasu pogłosu i charakterystyki częstotliwości w pomieszczeniu.

Kolumny frontowe też chcesz mieć schowane w ścianie?

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Farmcell do stelażu łączyć na wkręty według zaleceń producenta. W przypadku więcej jak jednaj płyty przykręcanej do stelażu można zastosować coś pomiędzy płytami, np. Green Glue.

Ale nawet jak zastosuje Green Glue to tą drugą warstwę też przykręcam wkrętami?

Na ścianach zewnętrznych polecana na forum wełna Isover PT 80 gr. 5cm, stelaż drewniany plus płyta OSB. A może lepiej tradycyjnie, czyli stelaż aluminiowy plus płyta GK?

W jakim celu?

Tu głównie chodziło o wyrównanie ścian (garaż jest nietynkowany) i zakrycie cienkich rurek (zazwyczaj do 1 cala), więc może wystarczy najtańsza wełna, np. uni-mata, bo to chyba lepiej niż pustka pod płytą?

Czy dobrze myślę, że płyta OSB będzie lepsza akustycznie niż płyta GK?

O jakich panelach z MDF mowa, Topakustik?

Nie, zwykłych meblowych. Ze względu na rozmiar i cenę są alternatywą dla boazerii drewnianej. Będzie to wyglądać mniej więcej tak jak na tym zdjęciu:

Ukryta Zawartość

Na Topakustik na pewno nie będę miał budżetu (400zł za panel). Ale nie pasuje on też do mojej wizji wystroju tego pomieszczenia.

Najlepiej zastosować wypełnienie optymalne do tego pomieszczenia. Zrobić pomiary akustyki i dobrać wszędzie odpowiednie ustroje schowane za materiałem.

Pomiary planuję zrobić po ułożeniu płyt budowlanych na ścianach i podłodze oraz Nidy Sonic na suficie, bo wtedy akustyka powinna być już bardziej zbliżona do tego co będzie ostatecznie niż to co będzie w gołych, nieotynkowanych ścianach.

Ma to być jako ocieplenie podłogi? Wełna nie rozprasza dźwięków tylko je pochłania.

Tu głównie chodzi o ocieplenie podłogi, ale jeśli może też wpłynąć pozytywnie na akustykę pomieszczenia to wybiorę ten materiał, który będzie do tego lepszy.

Dodatkowo mogą się przydać dyfuzory, pułapki basowe, inne strojone pochłaniacze oprócz Nidy Sonic w celu wyrównania czasu pogłosu i charakterystyki częstotliwości w pomieszczeniu.

Kolumny frontowe też chcesz mieć schowane w ścianie?

Tak, chce je ukryć podobnie jak inne ewentualne ustroje akustycznie w sposób podobny jak ukryto ten ustrój z wełny na poniższym zdjęciu:

post-48531-0-63005000-1360676991_thumb.jpg

Na tym zdjęciu widać też matę z "odzyskanego jenasu" umieszczoną w miejscu gdzie ma być ekran.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak.

Tak.

Tak.

W takim razie MDF będzie najlepszy, a za nim wełna.

A jak zrobisz pomiar z gotowymi ścianami i Nidą Sonic, a okaże się że będzie potrzeba więcej pochłaniania niższej średnicy i wyższeogo basu to będziesz odsuwał konstrukcję ścian o ścian właściwych, czy olejesz te podbicia?

Na podłogę Stroprock lub Gruntoterm Isovera.

266cm - 3 rzędy po 27cm podwyższenia = 185cm wysokości w trzecim rzędzie do sufitu. Jak jeszcze z sufitu zejdziesz 12cm na Nidę Sonic to zostaje 173cm. Czyli kopać obowiązkowo żeby zwiększyć wysokość pomieszczenia.

Po długich przemyśleniach chyba zrezygnuję z kopania, zrobię dwa rzędy i będzie więcej miejsca na barek za fotelami.

Myślałem też nad "wkopaniem" tylko pierwszego rzędu, ale to chyba nie najlepszy pomysł, bo osoby w nim siedzące musiałyby cały czas dość mocno zadzierać głowę do góry.

W takim razie MDF będzie najlepszy, a za nim wełna.

Mówisz tu o MDFie w dolnej części tak jak na drugim zdjęciu w wątku czy o MDFie zamiast OSB?

Maksymalne odgięcie głowy niepowodujące dyskomfortu to 5 stopni. Samo oparcie fotela będzie miało pochylone o około 7 stopni, więc możesz policzyć znając odległość do ekranu czy będzie OK czy nie. Dla mnie większym problemem byłby schodek czy 2 w dół, lub jeśli obniżył być same fotele z pierwszego rzędu to było by ciężej wstawać.

Mówiłem MDF w dolnej części zamiast boazerii.

Też o tym pomyślałem, ale czy coś oprócz tego?

Bo z tym materiałem to jest jak z Fordem T - "możesz otrzymać samochód w każdym kolorze, pod warunkiem, że będzie to kolor czarny"

Na pewno coś co zabezpieczy wełnę przed pyleniem na pokój. No i coś co ograniczy pochłanianie żeby nie robić wszędzie pochłaniacza z samej wełny, bo za mocno pochłoniesz wysokie tony.

Czy drzwi do tego pomieszczenia najlepiej zrobić z grubego, chyba klejonego MDF-u? Takie chyba robił Darekdz w swoim projekcie. Czy jest jakieś jeszcze lepsze rozwiązanie? Zależy mi na maksymalnym odizolowaniu kina od reszty domu.

Kup drzwi z największym Rw na jakie Ciebie będzie stać i osadź je zgodnie z zaleceniami producenta.

Znalazłem następujące drzwi (ceny netto):

Pol-Skone Przeciwpożarowe seria II - Rw 39db - 1842zł

Porta Rw=42db - 2264zł

Pol-Skone Dźwiękoizolacyjne - Rw 42db - 1154zł

Czy warto dopłacać za te 3 db? Jak zmieni się poziom dźwięku po ich dodaniu?

Drzwi gotowe mają jedną wadę - nie będą pasować wyglądem do aranżacji wnętrza w kinie domowym :(

Jakie Rw ma płyta MDF o gęstości 600kg/m3 (chyba to jest dolna granica dla MDFu) o grubościach: 38mm i 44mm?

• 5 miesięcy później...

Czy jeśli adaptując garaż zabuduję dłuższe ściany "okładziną" różnej grubości i uzyskam np. w jednym końcu szerokość pomieszczenia 3,8m a w drugim 3,7m (czyli taki delikatny trapez) to wpłynie to pozytywnie na charakterystykę akustyczną pomieszczenia?

Czy drzwi do tego pomieszczenia najlepiej zrobić z grubego, chyba klejonego MDF-u? Takie chyba robił Darekdz w swoim projekcie. Czy jest jakieś jeszcze lepsze rozwiązanie? Zależy mi na maksymalnym odizolowaniu kina od reszty domu.

ja u siebie mam drzwi podwójne dwie ościerznice osadzone w jednym otworze, drzwi otwierają się jedne na zewnątrz, drugie do wewnątrz, drzwi najtańsze jakie udało mi się kupić + uszczelki i szczotki na spód, izolacja akustyczna 100%

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.