Skocz do zawartości
IGNORED

Jak uzyskać DTS w PC poprzez SPDIF.

enyoui

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam amplituner Yamaha RX-V630RDS i jest on podłączony poprzez kabel coaxial do wejścia SPDIF na zintegrowanej karcie muzycznej (jedno wyjście cyfrowe na płycie głównej).

Kiedy włączam na amplitunerze DTS to dźwięku w komputerze w ogóle nie słychać. Czy to tylko słychać podczas filmu w którym jest DTS albo muzyki z DTS? Pomożecie mi z ustawieniem tego jakoś? Szukałem co prawda na internecie, ale każdy ma inny sprzęt, czy inne sterowniki, czy programy i dlatego postanowiłem założyć własny temat. Posiadam tylko wersję trialową PowerDVD oraz Allplayera.

Pomóżcie mi w jakiś sposób. Każda pomoc się przyda. Gdzieś wyczytałem, że jest takie coś jak foobar czy jakoś tak i muszę to mieć, czy tam jakieś sterowniki, AC3 Filter czy jakoś tak, ustawić, żeby na DTS odbierać filmy.

Witam chyba raczej chodzi że jak właczasz na komputerze dzwięk to nie słychać go na amlitunerze?

Jeśli tak to w odtwarzaczu do filmów szukasz w zakładce filtry AC-3 Filtra i tam zaznaczasz kwadracik: " Use spdif", dalej w tej zakładce musi być zaznaczone w spdif passthrough DTS, DD, Mpeg Audio i powinny wszystkie formaty wielokanałowe działać. Jeśli zle zrozumiałem Twój post to sorry.

Pozdrawiam

Witam, ustawiłem tak jak mówiłeś spidf passthrough ale na amplitunerze podczas filmu włącza mi się DTS albo DD i wyłącza i tak cały czas i nic nie gra. Tak się dzieje tylko kiedy oglądam na allplayerze ponieważ w tym odtwarzaczu ustawiłem to co napisałeś. Jeżeli chodzi o PowerDVD to nie wiem jak. Może potrzebny jest takie coś jak foobar? Nie wiem co to jest ale czytałem, że ludzie na takie problemy to ściągają.

Przepraszam za podwójnego posta ale tak dokładnie o to chodzi, nie słychać wtedy dźwięku na amplitunerze. Mało tego, podczas odtwarzania filmu w formacie mkv dźwięk mam DD i widzę po prawej stronie na wyświetlaczu (mam taką funkcję 6ch stereo), że świeci się 6 kolumn, ale i tak dźwięk nie idzie. W filmie DVD mam to samo ale dźwięk gra. Zaznaczam, że filmy są ściągane. Ale jeżeli chodzi o DTS to jak już go nawet sam włączę na amplitunerze to nie ma wykrywa żadnych kolumn i nic nie gra. Mam podłączone 2 kolumny tak dla jasności.

Problem rozwiązany. Opiszę jak mam, może kiedyś się komuś przyda. Mam podłączony amplituner Yamaha RX-V630RDS kablem koaksjalnym do zintegrowanego wyjścia S/PDIF na płycie głównej.

W amplitunerze mam ustawione na CD Auto, najlepiej tak mieć ponieważ podczas odtwarzania filmu wykryje Ci dźwięk DTS, DD bądź też zwykłe stereo. Korzystam z odtwarzacza allplayer i w ustawieniach "ffdshow audio decoder"

ustawiłem w zakładce Output w okienku Pass-through (S/PDI, HDMI) wszystkie opcje. Zaznaczyłem ptaszkami DTS. DTS-HD, Dolby TrueHD, etc. Po tym zabiegu uzyskałem dźwięk DTS w filmach. Przekonałem się też, że żeby odtwarzać DTS, film też musi być w DTS. Dlatego zalecam osobom którzy pobierają filmy z sieci żeby pobierali w formacie .mkv, czyli bodajże Blue-Ray. Ja ściągam filmy w 720p na razie z dźwiękiem DTS i gra na tym, oraz na amplitunerze mam wyświetlone podczas filmu DTS.

PS. Zapomniałem, że po tym zabiegu co napisałem wyżej i tak nie będzie prawidłowo działać. Włączyłem allplayera i kliknąłem na środek ekranu prawy przycisk myszy, następnie zakładka audio i dalej ustawiłem któreś z nich Optical coś tam High Definition ponieważ na zwykłym Optical bez High Definition nie działało. Także osobom którzy mają podobny problem zalecam tam po prostu wszystkie po kolei, ich jest kilka. Mam nadzieję, że ktoś zajrzy w ten temat kiedyś i się komuś przyda o ile nie zostanie usunięty. Zamykam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.