Skocz do zawartości
IGNORED

Kopiujemy klasyka

Irvine

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio cierpię na nadmiar wolnego czasu i wpadłem na genialny pomysł skopiowania sobie końcówki mocy z jakiegoś klasycznego wzmacniacza z przełomu lat 70/80. Tutaj pytanie do Was, jakie wzmacniacze wziąć pod uwagę? Nie musi to być konstrukcja o typowo audiofilskim charakterze, ale coś miłego w odbiorze, co będzie sobie grało i dawało radość ;) Obecnie pod uwagę biorę takie wzmacniacze: Luxman L-30, H/K A402, Marantz PM250, Arcam A60, Cyrus 1. Macie jakieś inne propozycje? Dodam, że będzie to współpracowało z zamkniętymi kolumnami podstawkowymi(też vintagowy sprzęt ;).

https://www.audiostereo.pl/topic/100855-kopiujemy-klasyka/

majki88 -> znalazłem instrukcje serwisowa tego Luxa. Dzięki za nakierowanie. Faktycznie konstrukcja "prosto ciekawa" dlatego zabiorę się za niego. Myślę przenieść też układ EQ z dorbnymi zmianami co do części aktywnej. Filtry pozostaną takiej jak w oryginale.

Płytki zaprojektuje swoje to dla mnie akurat nie problem, elektroniką zajmuję się akurat ciągle ;) Planuje użyć do budowy elementów lepszej jakości mam tylko wątpliwości co do marek na konkretnych pozycjach ale myślę, że wspólnymi siłami dopracujemy te kwestie :)

https://www.audiostereo.pl/topic/100855-kopiujemy-klasyka/#findComment-2728367

Super :) jestem bardzo ciekawy postępu prac i efektu finalnego bo tego luxa fajnie się słucha, daje taki miękki, trójwymiarowy i niemęczący dźwięk i dużym sukcesem byłoby zachować jego charakter brzmienia.

Co do marek elementów, mogę zajrzeć pod pokrywę i Tobie podać co jest z fabryki, ale to nie wcześniej niż za 2 tygodnie. Z ostatniego odkurzania pamiętam, że gros kondensatorów jak nie wszystkie jest z NipponChemicon.

https://www.audiostereo.pl/topic/100855-kopiujemy-klasyka/#findComment-2728528

rci2950 nawet założył wątek na temat klona A1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

https://www.audiostereo.pl/topic/100855-kopiujemy-klasyka/#findComment-2728573

Co do marek elementów, mogę zajrzeć pod pokrywę i Tobie podać co jest z fabryki, ale to nie wcześniej niż za 2 tygodnie.

Jeżelibyś mógł byłoby super. Szczególnie interesowały by mnie elementy w obrębie ścieżki sygnałowej/sprzężenia zwrotnego na końcówce mocy i elementy filtrów w EQ. Mogę Ci wysłać na PW numerki elementów, które by mnie dokładnie interesowały. Reszta może być ogólnie. Teraz jestem trochę zabiegany ale myślę, że po niedzieli namaluje wstępne PCB.

McIntosh MA-6100

Widziałem schematy tego wzmacniacza i w sumie...on jest tak dziwny, że aż fajny :) Jednak na razie zgodnie z zasada KISS, którą bardzo lubię będę zajmował się Luxmanem, później pomyślimy co następne ewentualnie :)

Co do samej dziwności. Chodzi głównie o końcówkę mocy. Wtórniki końcowe zasilane są " normalnie" napięciem +/- 36V. Jednak już wzmacniacz różnicowy, napięciowy i układ biasu pracują na niesymetrycznym napięciu 110V! Jeszcze nie spotkałem takiego pomieszania, ale musi to mieć rację bytu patrząc na pozycje McIntosha(i na to jak gra ;). Sam zasilacz wygląda jak żywcem wyjęty ze wzmacniacza lampowego. Kilka stopni RC z tą małą różnicą, że pojemności w każdym stopniu nie liczą się w setkach mikrofaradów, a w setkach tysięcy(ogółem ok 600tys uF na napięcie 200V). Koszt samego zasilacza stanowi zapewne 60% kosztów całej elektroniki ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/100855-kopiujemy-klasyka/#findComment-2728832
  • 2 tygodnie później...

a może jeszcze inny układzik, który ja planuje trochę podrasować - Revox A77 - końcówki mocy

bardzo podoba mi się dżwięk starych układów z prądowym sprzężeniem zwrotnym, jak włączyłem niedawno

końcówkę mocy radia saba 9100 z pominieciem wszystkich korektorów, to usiadlem z wrażenia.

Muzykalność dla mnie na poziomie maksymalnym. Dzwiek baaaardzo przyjemny.

Zero szorstkości, rozdzielczość i soczystość - bomba.

Ten Revox nie ma konstensatora na wyjściu , co było główna wadą większości tego typu ukladów.

On ma tylko 8 Wat / 8 Ohmach, ale temu da się łatwo zaradzić.

Zastosuje dobre , nowoczesne tranzystory w cześci napieciowej,a jako końcowe MJ15003 :-)

Będzie miodzik....

Ukryta Zawartość

a może jeszcze inny układzik, który ja planuje trochę podrasować - Revox A77 - końcówki mocy

bardzo podoba mi się dżwięk starych układów z prądowym sprzężeniem zwrotnym, jak włączyłem niedawno

końcówkę mocy radia saba 9100 z pominieciem wszystkich korektorów, to usiadlem z wrażenia.

Muzykalność dla mnie na poziomie maksymalnym. Dzwiek baaaardzo przyjemny.

Zero szorstkości, rozdzielczość i soczystość - bomba.

Ten Revox nie ma konstensatora na wyjściu , co było główna wadą większości tego typu ukladów.

On ma tylko 8 Wat / 8 Ohmach, ale temu da się łatwo zaradzić.

Zastosuje dobre , nowoczesne tranzystory w cześci napieciowej,a jako końcowe MJ15003 :-)

Będzie miodzik....

mam też zdjęcia orygianlnych płytek, ale ja będę raczej projektował po swojemu, żeby wyciagnać więcej mocy

post-1532-0-44118400-1361435942_thumb.jpg

post-1532-0-84014400-1361435961_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/100855-kopiujemy-klasyka/#findComment-2739075

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.