Skocz do zawartości
IGNORED

Chińczycy-naród bestialskich morderców zwierząt!

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Od zawsze kochałem zwierzaki, psy,koty,konie,delfiny. Wiadomo, że pies czy kot to przyjaciel człowieka.

Wiem,że nie wszyscy tak bardzo kochają zwierzaki i rozumiem to.Nic na siłę.

Bardzo bolały mnie tragedie jakie zdarzały się ostatnio w Polsce, szczególnie na wsiach gdzie bestialsko,

dla zabawy mordowano psy i koty.Wiem że takich przypadków jest więcej ale też wiem,że jest w Polsce coraz

więcej osób którym nie jest obojętny los naszych braci mniejszych i próbują w tych sprawach interweniować.

Jest wiele do zrobienia.

Słyszałem, też wiele razy o strasznym losie zwierzaków w Chinach gdzie są przysmakiem.

Sądziłem jednak że i tam są to jednak przypadki odosobnione, coś z czego w XXI wieku nawet Azjaci dumni być

nie mogą.Jakiś miesiąc temu w wiadomościach podawano że był wypadek ciężarówki na której w ciasnych klatkach

były przewożone koty, tysiąc czy więcej i dzięki temu uratowały życie trafiając do okolicznych schronisk.

Zacząłem poszukiwać w necie informacji jak tam jest na prawdę i na ile dzieje się krzywda tym kochanym zwierzakom.

To co znalazłem, co widziałem wczorajszej nocy było czymś najgorszym co w życiu widziałem.

Nie spałem całą noc i jestem tym zdruzgotany, a bezsilność dobija mnie jeszcze bardziej.

Co roku kilka milionów psów i kotów jest brutalnie łapanych za zgodą władz!!

Władze Chin popierają ten proceder a prześladują tych, którzy próbują zwierzaki uchronić przed śmiercią.

Ale nie śmierć tu jest najgorsza!! Śmierć to uwolnienie od tego co ci podludzie robią tym zwierzakom!!

Nie sądziłem że na tak masową skalę i za przyzwoleniem władz w dobie internetu, w XXI wieku takie okrucieństwa

są na porządku dziennym.

Psy i koty są przewożone w tak ciasnych klatkach w których nie mogą się ruszyć.

Potem metalową pętlą wyciąga się je z klatki i uderza głową i beton żeby częściowo ogłuszyć.

Później zwierzak jest bity mocno kijami, czasem przez sprzedawce ale też przez policjantów i okoliczną gawiedź

bazarów bo to jest dla nich wesoła rozrywka!!

Bije się po to żeby powstałe siniaki i wylewy krwi lepiej ukrwiły wszystkie mięśnie.Ponoć takie mięso lepiej im smakuje.

Później żywcem obcina się końcówki łap żeby przerażony z bólu zwierzak nie podrapał oprawcy!!!

Potem ŻYWCEM odziera się zwierzaka z futra i robi się to celowo bo ponoć z żywego,ukrwionego ciałka futro lepiej

schodzi!! W tym czasie oprawca skacze po głowie i szyi kota lub psa odzierając go dalej żywcem z futra.

Jak już kot jest Żywcem obdarty z futra to zakrwawionego, na pół żywego wrzuca się go do gara z wrzątkiem gdzie

kona w strasznych męczarniach!!!

To samo robi się psom.

Nim nadejdzie upragniona śmierć mija kilkanaście, może 20 minut.

Na youtube jest film i to wszystko widać.To najbardziej wstrząsający widok, film jaki widziałem.

Nie sposób powstrzymać łzy obojętnie jakim twardzielem ktoś jest!!

Nie mogę uwierzyć że człowiek jest do tego zdolny.

Wiem że Azja to inna mentalność, że z głodu jedzą tam wszystko ale sposób zabijania tak bestialsko jest niewyobrażalny

dla ludzi z cywilizacji zachodu.

Byłem jesienią w Hong Kongu, planowałem w tym roku zwiedzić jeszcze Chiny ale już nigdy nie chcę jechać do tego kraju.

Muszę dowiedzieć się jakie kody mają produkty tam robione i postaram się jak najwięcej ich wyeliminować z listy zakupów.

Są petycje do podpisania ale jeśli proceder ten akceptują władze to ich odzew będzie zerowy.

Jedyną opcją jest totalny bojkot chińskiej gospodarki,produktów i informowanie o tym jak najszersze grono osób.

Byłoby fajnie ruszyć z tematem na Facebooku, ale też zawiadomić polskie firmy produkujące w Chinach że coraz więcej

osób będzie unikać ich produktów.

Taka akcja wspomogłaby tylko rodzimą gospodarkę i gospodarki cywilizowanej Europy kosztem barbarzyńskich Chin.

Wiele produktów w Polsce jest z Chin np odzież, buty, różne zabawki i wiele innych.

Wiadomo, że firmy nie mają nic wspólnego z barbarzyństwem ale gdyby przenieśli produkcję do Europy i Chinole

zaczęliby tracić miliardy dolarów wiedząc dlaczego to być może władze zmieniłby stanowisko i barbarzyństwa byłoby mniej.

Ale firmy zmienią miejsce produkcji jak będą do tego przymuszone.Gdyby udało się szeroko powiadamiać ludzi to firmy

przestraszyłyby się złego wizerunku i chcąc nie chcąc musieliby przenosić produkcję z pożytkiem dla Polski i UE.

Inną sprawą są wszelkiego typu futra.

Okazuje się że do ich produkcji używa się importowanych właśnie z Chin skórek kotów i psów ale nie ometkowuje się ich

zgodnie z prawdą żeby mieć dobrą sprzedaż.

Polscy producenci i hurtownicy ponoć wiedzą o tym procederze ale udają że wszystko jest OK, wiadomo, dla zysku.

Gdyby przestano w Polsce nosić wszelkiego typu futra to nie byłoby zbytu i importerzy przestaliby zamawiać z Chin.

Wiem,że to fajnie się mówi a przeprowadzić cokolwiek nie jest łatwo.Ale nie można udawać że się nie wie i że nas to

nie dotyczy!!

Jeśli ktoś ma mocne nerwy to może obejrzeć filmy na Youtube ale to będzie straszne przeżycie......przerażające....

Jedyna nadzieja w tym, że człowiek w końcu przestanie stąpać po Ziemi. Niewiele lepiej traktuje się zwierzęta hodowlane.

Przestańmy jeść mięso to i cierpienia będzie mniej. Choć sam wiem jak trudno z niego zrezygnować.

a ja to widzialem i slyszalem w chinach.Tyle ze to tradycja ogromnej, niewyobrazalnej nedzy polaczonej z glodem kiedy jadlo sie wszystko ,wlacznie z rodzina.Tak to zostało po latach kulinarnych doswiadczen.I szybko nie zmieni sie to .....

Bije się po to żeby powstałe siniaki i wylewy krwi lepiej ukrwiły wszystkie mięśnie.Ponoć takie mięso lepiej im smakuje.

Później żywcem obcina się końcówki łap żeby przerażony z bólu zwierzak nie podrapał oprawcy!!!

Potem ŻYWCEM odziera się zwierzaka z futra i robi się to celowo bo ponoć z żywego,ukrwionego ciałka futro lepiej

schodzi!! W tym czasie oprawca skacze po głowie i szyi kota lub psa odzierając go dalej żywcem z futra.

Jak już kot jest Żywcem obdarty z futra to zakrwawionego, na pół żywego wrzuca się go do gara z wrzątkiem gdzie

To samo robi się psom.

Ja nie rozumie po co tyle pracy dla tak malej ilosci miesa i do tego tak kiepskiej jakosci (najsmaczniejsze mieso pochodzi od zwierzat zywiacych sie roslinami).

Mam rodzine na wsi i dawniej czesto bywalem przy uboju swin, krulikow i drobiu. Z tego co pamietam to krew jest niechcianym skladnikiem w miesie, dlatego spuszcza sie ja z zabitego zwierzecia w pierwszej kolejnosci. Mozna ja wykorzystac pozniej do produkcji innych wyrobow, np kiszki.

To samo robi się psom.

Mówiąc szczerze wątpie, żeby to tak wyglądało.

W jakimś programie kulinarnym pokazywano taki ubój i handel psiną i wyglądało to normalnie tzn. jak każdym innym hodowlanym zwierzęciem, bez bicia i torturowania, żadne z okropności, które opisujesz nie miało tam miejsca.

Warto czasem z rezerwą podejść do rewelacji czytanych w internecie, zamiast wpadać w histeryczny nastrój.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Też sądziłem że to się odbywa względnie normalnie ale jednak nie.

Jak nie wierzysz to popatrz na filmy z necie, na youtube.

To są bestialskie tortury.

Jeśli wątpisz to popatrz sobie....

Chinczycy jedza szczeniaki jak my kurczaki. Wolnosc kurczakom tez sie nalezy. Bo w czym ten kurczak jest gorszy? Ze mamy go mordowac i zjadac.

W PL tez sie tuczy na sile gesi zeby watrobka lepiej smakowala. Tez jest to zabronione, ale na 100% nadal sie odbywa. Tak samo z tymi psinami.

?👈

Ale jedno to zabijanie, które jest oczywiście złe ale drugie to sposób w jaki się to robi.

Bo kurczaka zabija się w sekundę a nie w 20 min.torturach.

Zobacz sobie jak wyglada produkcja jaj, ktore sobie jesz na sniadanko. Kury siedza w calkowitej ciasnosci, ciemnocie, karmione syfem bez pior i "produkuja" jajka. Jak sa juz wyeksploatowane na maks ze ledwo stoja na nogach wywala sie je jak zużytą rzecz, bo nawet na mieso sie juz nie nadaje.

?👈

Gość

(Konto usunięte)

Ale jedno to zabijanie, które jest oczywiście złe ale drugie to sposób w jaki się to robi.

Bo kurczaka zabija się w sekundę a nie w 20 min.torturach.

WYLUZUJ !

Daj się oswoić napadom hipokryzji, którą tu raczysz publicznie przedstawiać. Choć widać tu raczej ochotę na wykreowanie czegoś...

Niemniej, czy to, że do tej pory czegoś nie widziałeś, ma być powodem krucjaty narodów ? Opamiętaj się i przyjmij do wiadomości, że za jakiś czas przejdzie ci to natchnienie i przejdzie do porządku dziennego, jak się już z tym oswoisz. Twoja niewiedza w niczym nie umniejsza ani nie dodaje czegokolwiek do tego co jest.

Powiedz, lubisz zjeść pasztet drobiowy ?

Możliwe, że tak, możliwe, że nie. Bez znaczenia. Wyszukaj, zgodnie ze swymi aktualnie zainteresowaniami, filmik o linii produkcyjnej pasztetu drobiowego. Obejrzyj go z uwagą i pisz petycje do producentów. Po tym, organizuj marsz na chinoli w celu ich uświadamiania, jacy to są nieludzcy. Bo to, że żrą psy i koty, to nie to samo co to, że oni żrą wszystko co się rusza. A ciebie to rusza ? Czemu rusza to że żrą psy a nie rusza to, że żrą węże ?

Zmień ustawę zezwalającą na mordowanie zwierząt w naszym kraju i pamiętaj koniecznie o zmianie/zakazie nowej ustawy o mordowaniu zwierząt http://www.emito.net/wiadomosci/polska/koszerne_zabijanie_zwierzat_mozliwe_tylko_do_konca_2012_roku_1293224.html.

A póki co, idź na spacer, przewietrzyć się po nieprzespanej nocy.

I też jest to straszne.Człowiek to straszna bestia!

taki styl, długo wątku nie pociągnie

:)

Człowiek jest zły z natury. Sly nie prowadzi krucjaty, tylko pisze, że on tego, co tam się robi, nie akceptuje. Dlaczego bestialstwa nie nazwać bestialstwem? Bo widzę, że tu zaraz pojawią się Bronisławowie Malinowscy... To, co ci ludzie robią ze zwierzętami, jest nie do zaakceptowania także dla mnie.

Nie mogę pojąć że wielu osobom jest to obojętne.

Jednak wąż czy kurczak to nieco inny zwierzak z którym człowiek

ma jednak inny kontakt a raczej jego brak.

Rola psa czy kota w życiu ludzi jest inna niż węży.

Ale rozumiem, źe nie kazdy lubi zwierzaki.

Poza tym zabijać i jeść a zabijać w tak bestialski sposób to różne sprawy.

Jak widać stopień wrażliwości jest u ludzi różny podobnie jak przyzwolenie

na okrucieństwo.

Jak chcecie zobaczyć coś przerażającego to zobaczcie zdjęcia z Afryki a ostatnio z Syrii, małe niewinne dzieci umierają z głodu lub od kul. Wydaje mi się że ten post jest po prostu przeciwko Chiną a nie obronie czegokolwiek. Jakoś nikt się przeciwstawia zamęczeniami byków w Hiszpani. Na polaków w Anglii też mówią barbarzyńcy bo jedzą karpie.

Po prostu taka kultura.

Kilka fotek ważniejszego problemu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-30438-0-08487100-1360065523_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Z Corridą coraz więcej osób walczy i ma świadomość że to jest nieludzkie i trudno to dziś nazwać rozrywką.

A sprawa zabijania dzieci to kolejny dowód barbarzyństwa ludzi i nie można tego zaakceptować.

Widzisz ale Chińczycy zabijają żeby przeżyć a byki zamęczają dla zabawy jak i zabijają dzieci w afryce. Są różne kultury i każda ma jakieś + i -

Moim zdaniem ludzie są gorsi od zwierząt, zobacz co się dzieje, zabijanie własnych dzieci, pedofilia itd. Zwierzęta mają większy instynkt macierzyński od ludzi. A natura jest tak skonstruowana że przeżyje silniejszy. Są zwierzęta które też zjadają innych żywcem.

Można wybić wszystkie lwy bo zjadają sarny a one są takie ładne.

Jak to mówią punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, jak byś umierał z głodu pewnie zmienił byś zdanie.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Tak ale powtarzam....zabić i zjeść kurczaka a bestialsko żywcem odzierać ze skóry psa, kota a potem żywcem wrzucać go do gara to jednak coś zupełnie innego.Gdyby ten zwierzak mógł popełnić samobójstwo zapewne by to zrobił żeby uniknąć tych cierpień.

Człowiek jest gorszy od zwierząt.

Gość

(Konto usunięte)

Człowiek jest gorszy od zwierząt.

człowiek jest stworzony na podobieństwo boga...przecież o tym wiesz, a zakładasz takie infantylne tematy.

Zjedz coś, kotlecik, kiełbaskę, i pomyśl, jakie dobre to zwierzątko, było. Ponarzekaj trochę do ...obiadu.

Nie mogę pojąć że wielu osobom jest to obojętne.

Jednak wąż czy kurczak to nieco inny zwierzak z którym człowiek

ma jednak inny kontakt a raczej jego brak.

Ale jakie to ma znaczenie? Czy inne zwierze mniej cierpi? Mniej go boli to czy tamto, bo inaczej wyglada? Jak karalucha przydeptujesz butem to myslisz ze go nie boli, bo nie krzyczy i piszczy? :)

?👈

Gość

(Konto usunięte)

Jak karalucha przydeptujesz butem to myslisz ze go nie boli, bo nie krzyczy i piszczy? :)

z karaluchem na spacerek nie pójdzie i do łóżka chętnie nie położy.

Jest w kraju sekta, której jednym z dogmatów, jest wyróżnienie tego, czego jej zwolennicy nie jedzą i tenże dogmat wyraźnie rozdziela mięso od ryb. Sposób pojmowania sly30, jest podobny. Piesek odgrywa inną rolę w życiu ludzi więc jest inny od innych zwierząt. Nie chce przyjąć do wiadomości, że piesek, ogrywa inną rolę w życiu Chińczyka, niż w jego i na podstawie swego upodobania ocenia życie Chińczyków.

Ale jakie to ma znaczenie? Czy inne zwierze mniej cierpi? Mniej go boli to czy tamto, bo inaczej wyglada? Jak karalucha przydeptujesz butem to myslisz ze go nie boli, bo nie krzyczy i piszczy? :)
Jedne zwierzęta cierpią bardziej i inne relatywnie mniej, wszystko zależy od budowy układu nerwowego i wrażliwości na na bodźce.Co nie zmienia faktu, że człowiek przyznał sobie prawo do decydowania o świecie i dysponowaniu całym światem zwierzęcym i roślinnym i w jaki sposób go wykorzystuje.

Jakim prawem kilka procent populacji ma wpływ na ponad 90% zasobów na Ziemi.

Jakim prawem kilkanaście procent popualacji konsumuje ponad miarę, gdy reszta żyje w niedostatku i przymiera głodem.

Jakim prawem człowiek degraduje środowisko wszystkich istot na Ziemi i zabija bezpowrotnie kolejne gatunki.

Jakim prawem człowiek zostawia zdegradowane i wyeksploatowane środowisko przyszły pokoleniom.Jakim prawem .......itd.

Do puki nie zaczniemy zmieniać swojego podejścia do wszystkich istot na Ziemi i przyrody i wychowywać uwrażliwiając nasze dzieci na te zagadnienia szybko się nie zmieni los zwierząt i stosunek do całej planety jako środowiska, w którym mają prawo godnie egzystować wszystkie gatunki.

Wiadomo, że pies czy kot to przyjaciel człowieka.

W innych kulturach to normalne pożywienie. Nas dziwi znowu zupa z małpy.

Jedyną opcją jest totalny bojkot chińskiej gospodarki,produktów i ...

... i pusto w domu :)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Kolega sly30 napisał o cierpieniach zwierząt z emfazą rozemocjonowanej nastolatki, ale napisał sporo prawdy, więc przestańcie po nim jeździć, jak na łysej kobyle.

Niestety tak jest świat urządzony, co nie znaczy, ze nie możemy go poprawiać. Najłatwiej mają wyznawcy reinkarnacji, którzy wierzą, że ten, który katuje psa w którymś wcieleniu będzie katowanym psem. Jednak od czego mają zacząć poprawianie świata inni?

Nie trzeba jechać aż do Chin, aby znaleźć przypadki bezprzykładnego katowania zwierząt. Także w Polsce. Także w krajach bardziej zacofanych i biedniejszych niż Polska. Proponuję wycieczkę na Ukrainę choćby. Ilustrując świat jako drabinę kariery i sukcesu, to na im niższym szczeblu człowiek tkwi, tym chętniej znęca się nad wszystkim co stoi niżej. W Chinach człowiek jest niczym. Taka tam cesarska tradycja, że każdy kto ma odrobinę władzy ma te władzę prawie nieograniczoną. Zwykli prości ludzie są tam traktowani gorzej niż u nas zwierzęta. Tak więc i oni traktują zwierzęta najgorzej, jak mogą. Dlaczego? Bo mogą. Taka zemsta per procura za wszystkie doznane krzywdy i upokorzenia.

Ale popatrzmy na nasz cywilizowany świat, czy jest on tak bardzo lepszy?

Dlaczego policjant katuje podejrzanego? Bo tak kocha prawo? Bo dąży do prawdy za wszelką cenę? Bo boli go krzywda ofiar? Nie. Bo może. Bo dotychczasowa praktyka utwierdziła go w przekonaniu, że nie spotkają go za to konsekwencje (tak, wiem, to coraz rzadsze)

Dlaczego prezes wzywa "na dywanik" pracownicę i ruga ją tak, aby maksymalnie ją zgnoić i "zrównać z ziemią"? Czy spowoduje to lepszą pracę? Czy da lepsze motywacje do osiągnięcia sukcesu? Nie. Robi to, bo może. Taki jest jego prymitywny sposób na osiąganie satysfakcji. A jak by był chińskim chłopem? To by katował psy.

Czy ten kulturalny przedstawiciel klas wyższych jest w czymś lepszy od owego prymitywnego chłopa?

Jeśli chcemy zacząć zmieniać świat, musimy zacząć od siebie. ;)

Inną sprawą są wszelkiego typu futra.

Okazuje się że do ich produkcji używa się importowanych właśnie z Chin skórek kotów i psów ale nie ometkowuje się ich

zgodnie z prawdą żeby mieć dobrą sprzedaż.

Polscy producenci i hurtownicy ponoć wiedzą o tym procederze ale udają że wszystko jest OK, wiadomo, dla zysku.

Za wyjątkiem Cruelli de Vil nie spotkałem jeszcze kogoś ubranego w futro z kotów czy psów :)

Gość

(Konto usunięte)

Dlaczego policjant katuje podejrzanego? Bo tak kocha prawo? Bo dąży do prawdy za wszelką cenę? Bo boli go krzywda ofiar? Nie. Bo może.

nie, bo sam łomotu nie dostał

Dlaczego prezes wzywa "na dywanik" pracownicę i ruga ją tak, aby maksymalnie ją zgnoić i "zrównać z ziemią"? Czy spowoduje to lepszą pracę? Czy da lepsze motywacje do osiągnięcia sukcesu? Nie. Robi to, bo może

nie, bo nie został jeszcze sam w swojej firmie

Czy ten kulturalny przedstawiciel klas wyższych jest w czymś lepszy od owego prymitywnego chłopa?

mylisz klasy z ideologią, kulturę z ubiorem, prymityw z biedą

Ja osobiscie mam wiekszy problem z ludzmi, ktorzy traktuja zwierzeta jako zabawke niz z tymi, ktorzy je jedza. Pies domowy zostal stworzony przez czlowieka do pomocy i pracy. Ta rola nie jest teraz juz tak istotna i wiekszosc ludzi trzyma zwierzeta dla wlasnej rozrywki. Niestety niektorym szybko sie one nudza i laduja one na ulicy gdzie bez naszej pomocy nie sa w stanie przezyc.

Niestety niektorym szybko sie one nudza i laduja one na ulicy gdzie bez naszej pomocy nie sa w stanie przezyc.

Takich psów i kotów wyrzucanych i zostawianych(co gorsze)w lesie,uwiązanych do drzewa,bo dzieciom sie znudził lub na wczasy trzeba jechać jest całe mnówstwo(nie znam liczb więc ten indiański liczebnik)a to tylko świadczy o nas samych.Sam posiadam psa(12lat)i kotke 13-letnią i wiem jaki to obowiązek i odpowiedzialność.Tak długo jak się tego prawnie nie ureguluje,będzie źle...chociaż przyznać trzeba,że jest poprawa.Tu w kraju.

Pies akurat Japoński Akita inu,Różnica jednak między Japońcami a Chinolami polega na tym,że Japońce tą rase czczą,stawiają jej pomniki.

Nawet.

Gość papageno

(Konto usunięte)

Nigdy o tym nie pisałem, ale jestem miłośnikiem zwierząt.(6 kotów, 3 psy, obecnie 2 sznaucery). No i nie jem mięsa.

Więc może mam paranoję, chociaż z moich obserwacji wynika, ze większość rozjechanych kotów i psów leży blisko środka jezdni. Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że zostały one celowo rozjechane przez bydlaków mieniących się ludźmi.

Też sądziłem że to się odbywa względnie normalnie ale jednak nie.

Jak nie wierzysz to popatrz na filmy z necie, na youtube.

To są bestialskie tortury.

Jeśli wątpisz to popatrz sobie....

Ukryta Zawartość

Tam nie ma nic z bestialstwa, które opisywałeś w swoim 1 poście.

P>S

Muzykę podłuż pod fil z rzeźni ubijającej świnie, wklej pomiędzy treść klipy małych prosiaczków...coś w ten deseń wyjdzie.

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.