Skocz do zawartości
IGNORED

Uniwersalne podłogówki ok10 tyś pln używane

wojtas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów,

Proszę o Wasze typy - chodzi o uniwersalny głośnik (celowo nie podaje gatunków muzycznych) do sporego pomieszczenia ok 30-40m2. Raczej używane. Za czym byście się rozglądali?

Myśałem o czymś w stylu :

B&W N803

Zoller Temtation...

Co jeszcze jest godnego uwagi?

Pozdrawiam.

może Proaki - są b. uniwersalne i dość neutralne

Żadne miekkie głośniki nie są uniwersalne

żadne "brzmienie angielskie" - tylko zollery, focale

do tego - z czasem - przezroczysta elektronika i jest bajka.

wszystko gra inaczej. a nie na jedno kopyto - jak z większością kolumn

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Shl5 nagłośni ten metraż? Moje poprzednie K6 były za małe.

Słyszałem same dobre opinie o tym głośniku. Jest trudny w napędzeniu?

Co myślicie o B&W?

podlacze się polecić thiele 2.4. ja słucham starego rocka, zona jazzu, soulu, itp. i wszyscy sa szczęśliwi... zastapilem b&w thielami. muzykalnosc. ale wiadomo... tutaj kazda sroczka będzie swój ogonek chwalić ;) ...trzeba posluchac

miękie głośniki, czyli np. polipropylen jest właśnie bardzo uniwersalny - jak masz wybitną kolumne to wszystko gra super i czaruje - Harbeth, Proac to można lubić i sie podoba.

Lepiej spedzic miło czas z dobrze i wszystko grającą kolumną w kazdych warunkach, niż sie męczyć z twardziakami :-) np. ceramicznymi....

miękie głośniki, czyli np. polipropylen jest właśnie bardzo uniwersalny - jak masz wybitną kolumne to wszystko gra super i czaruje - Harbeth, Proac to można lubić i sie podoba.

Lepiej spedzic miło czas z dobrze i wszystko grającą kolumną w kazdych warunkach, niż sie męczyć z twardziakami :-) np. ceramicznymi....

ani papier, ani jedwab, ani polipropylen nie przekazują dźwięku dobrze w domenie czasu. nie ma superszybkiego narastania i wygaszania - a to jest niezbędne dla muzyki.

z twardymi głośnikami męczą się ci - którzy mają złą elektronikę i kable (choć sam nie lubię ceramików :) )

dobrze gra dobry zestaw na dobrych kablach i dobrych kolumnach - to co proponujesz - to mocno średnie granie z upierdliwą manierą własną - wszystko gra dobrze (jak masz kłopoty ze słuchem :) ) - i wszystko gra tak samo.

to niedopuszczalne.

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

30 -40m to dojść spora rozbieżność, tak czy inaczej Shl5 w 30m sobie na pewno poradzi w 40m też powinny.

Co z elektroniką?

Podaje widełki bo pomieszczenie ma skosy co zmniejsza mocno kubature. Po podłodze jest jeszcze więcej niż podałem (ok m6 x 8m). Elektronike sie kupuje pod głośnik nieprawdaż? :)

To niezła droga przed tobą - gratuluje :)

Wiele kolumn zagra przepięknie w podanym przez Ciebie metrażu ,ale wybór zależy od twoich preferencji muzycznych.Nie chodzi mi o to jakiej muzyki słuchasz a jaki przekaz dźwięku do Ciebie przemawia. Jak sam zapewne wiesz masz (uogólniając) opcje 3

-złożyć system jak najbardziej zbliżony do naturalnego przekazu

-po cieplejszej stronie mocy

-lub super analityczny

Oczywiście najzdrowszym wyborem powinna być opcja piewrsza ,lecz to zależy od upodobań .Ja na przykład lubię lekkie odbicie od neutralności i bo to umila mi słuchanie przy długich wieczorach tzw.magia:)

>audiograde

masz racje, ale wybacz proponuje kierunek neutralny, pokazujący muzykalność mechanicznych urzadzeń, dla mnie Proac czy Harbeth to są marki które grają hiend posiłkując się celulozą i plastikiem.

Niedopuszczalna jest pozycja którą przyjąłeś :-)

A o jakich ceramicznych myślisz? O basowych czy średniotonowych również?

ProAc Response 3.5, muzykalne granie a i cena pewnie bedzie troche nizsza.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

>audiograde

masz racje, ale wybacz proponuje kierunek neutralny, pokazujący muzykalność mechanicznych urzadzeń, dla mnie Proac czy Harbeth to są marki które grają hiend posiłkując się celulozą i plastikiem.

jeśli człowiek nie chce się rozwijać - to tak.

niech sobie kupi "ładne" granie i zapomni o hi-endzie na zawsze

ProAc Response 3.5, muzykalne granie a i cena pewnie bedzie troche nizsza.

Wojtek, wpis o 2:58 - jak Ty chłopie do pracy wstaniesz... :)

Z wpisów widze ze nie ma jednego BestBuy w tej cenie, jak zwykle trzeba kupować pod własne ucho.

Ja niedawno zastanawiałem się nad wyborem kolumn w tej cenie, ale niestety nic ciekawego nie było i zakupiłem zdecydowanie droższe Wilson Benesch Curve. Jestem mega zadowolony. Polecam posłuchać.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Jeszcze raz napiszę - spróbuje te Thiele CS 2.3/CS2.4

To rewelacyjny głośnik. Bardzo (!) uniwersalny i stosunek jakość/cena nie do pobicia.

Ciekawe co piszesz.Miałem okazję słuchać wielu modeli Thiela, od 2.4, 2.4 przez 3.7, 6 i 7.2.

Nieprodukowane już 6 i 7.2 to inna bajka ale 2.3-3.7 mnie nie zachwyciły.

Owszem fajna przestrzeń, szybkość, detaliczność, niezła średnica choć już bez rewelacji ale bas dla

mnie odchudzony, taki przymuszany do zagrania, brak wypełnienia w dolnej średnicy, brak dociążenia.

Na audio-markt.de jest zestaw WLM w cenie 3300 euro: Viola + sub 15 cali + zwrotnica. Katalogowo cena ok. 60 000 zł. Uniwersalne, bo z możliwością ustawienia dźwięku na zwrotnicy jak się lubi - szybki, obszerny, detaliczny, zwalisty, miekki, transparentny, uspokojony... Przy tymjedne z nielicznych, które potrafią oddać prawdziwą skalę muzyki na żywo. Żaden metraż nie straszny i elektronikę można dobierać zupełnie dowolnie.

Jak masz skosy, to masz i problem, dlatego każdy system pasywny bez dodatkowych korekcji jest dużym ryzykiem. Pewnie już kilka różnych kolumn miałeś, więc swoje wiesz.

Ciekawe co piszesz.Miałem okazję słuchać wielu modeli Thiela, od 2.4, 2.4 przez 3.7, 6 i 7.2.

Nieprodukowane już 6 i 7.2 to inna bajka ale 2.3-3.7 mnie nie zachwyciły.

Owszem fajna przestrzeń, szybkość, detaliczność, niezła średnica choć już bez rewelacji ale bas dla

mnie odchudzony, taki przymuszany do zagrania, brak wypełnienia w dolnej średnicy, brak dociążenia.

ja słuchałem dawno - tylko starych (pochyłych - ale to zdaje się powszechne u Thiela :) ) modeli z kablami transparenta.

dla mnie przestrzeń przy "dociążonych" nagraniach - była "spod ziemi"

strasznie nie lubię takiej prezentacji

podobnie jak niskich kolumn, gdzie wysokotonowy jest niżej niż ucho

mam się kłaść??? :)

podobnie jak niskich kolumn, gdzie wysokotonowy jest niżej niż ucho

mam się kłaść??? :)

Czasami jest to celowy zabieg konstruktora, żeby do słuchacza docierał dźwięk nie bezpośrednio po osi głośnika, tylko o kilka stopni odchylony.

W Thielu CS 2.3 przy pochylonej ściance przedniej da się tę oś wyprowadzić bezpośrednio na słuchacza.

Czasami jest to celowy zabieg konstruktora, żeby do słuchacza docierał dźwięk nie bezpośrednio po osi głośnika, tylko o kilka stopni odchylony.

W Thielu CS 2.3 przy pochylonej ściance przedniej da się tę oś wyprowadzić bezpośrednio na słuchacza.

to ja wiem :)

tylko jakie to miewa efekty w różnych warunkach - to inna sprawa

ale ludzie słuchają różnych rzeczy

wolno...

Trochę drożej, ale nowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciesze sie ze zaproponowałeś Logany, bo mam od niedawna podobne u siebie. Zastanawiałem sie natomiast czy na tym pułapie ceny jest jakiś best buy i czy czegoś ciekawego na rynku nie przeoczyłem. Z tego co czytałem dość chwalone są też starsze Infinity chyba Kappa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie chcę się za bardzo wtrącać, bo to nie moja półka.Tylko przy okazji, jakie jest wasze zdanie o ATC SCM-40.

Pewnie w metrażu kolegi by dały radę?Osobiście interesują mnie ich aspekty soniczne.Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

po ostatniej obniżce cen u Akustyka,kilka modeli na SS ma niesamowitą przebitkę jakość/cena.Zamiast gonić za okazjami lepiej zamówić sobie nowe kolumny pod własne upodobania i własną elektronikę.

Gdzie ta obniżka, bo jakoś nie widzę...

Same głośniki i elementy zwrotnic do tych kolumn, to jest wydatek ponad 10.000zł, a gdzie reszta?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ciesze sie ze zaproponowałeś Logany, bo mam od niedawna podobne u siebie. Zastanawiałem sie natomiast czy na tym pułapie ceny jest jakiś best buy i czy czegoś ciekawego na rynku nie przeoczyłem. Z tego co czytałem dość chwalone są też starsze Infinity chyba Kappa.

Jeżeli Harberth przypadł ci do gustu to do 9500zł Rogers BBC5/8 i chyba będzie po temacie.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.