Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Reinkarnacje

Arku

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam inne rzeczy do oglądania w wolnym czasie i nie mam ochoty nigdzie jeździć ale z chęcią dowiedziałbym się czegoś więcej "od kuchni" o próbach wskrzeszenia tej marki. Wtedy może nie byłoby szkoda, że nikt nic nie wie o obecnej produkcji.

Prosę przyjechac i zobaczyc a nie wypisywac nie majac wiedzy słowa do których nie ma się peności.

Dziękuje za zaproszenie...może kiedyś

A co ja takiego złego napisałem o produktach Tonsil?

Pozdrawiam

Tomasz

Prosę przyjechac i zobaczyc a nie wypisywac nie majac wiedzy słowa do których nie ma się peności.

To podziel się tą wiedzą , nikt nie jeździ do fabryki chcąc kupić jakieś kolumny danej marki , nawet gdyby były dni otwarte w fabryce .

Mnie osobiście dziwi podejście do tematu niektórych osób, mogę nie być fanem produktów Tonsil lub samej marki ale trzeba przyznać że w swoich kategoriach cenowych na tle produktów wielu "renomowanych" producentów zalewających rynek błyszczącym badziewiem z Chin to Tonsil wypada naprawę przynajmniej dobrze, lub bardzo dobrze. W tych cenach nie ma co się spodziewać Hi-Endu ale źle nie jest, tak np. Siesta to w swojej cenie jedna z lepszych kolumn na rynku, no chyba niewielu się znajdzie którzy stwierdzą że w tej cenie gra lepiej plastikowy JBL ES80, dudniące i buczące Jamo S606 albo przytłumione jak przykryte kocem Wharfedale 10.6 ? Bo te przykładowe zestawy przy Tonsil Siesta wypadają naprawę kiepsko, no i właśnie nawet nie lubiąc marki Tonsil, jakby nie było jest to polski produkt o przyzwoitej jakości, już to powinno wystarczyć by przynajmniej mieć jakiś dystans i szacunek, bo skoro już ktoś w tym kraju coś próbuje produkować to chyba dobrze że próbuje i chyba dobrze by było aby się rozwijał lub przynajmniej próbował. Co poniektórzy chyba tak wielbią Chińską myśl techniczną że bardzo przeszkadza im perspektywa aby w Polsce miało się rozwijać coś takiego jak Tonsil.

Kolega ma u siebie Sieste i chociaż ja wolę cieplejszą barwę to czasem przyjemnie jest dla odmiany u niego posłuchać nieco dynamiczniejszych kawałków Rock'owych na tych właśnie kolumnach, sam dla siebie bym ich nie kupił bo to nie moje brzmienie ale są to kolumny warte uwagi, grają naprawdę dobrze i są solidnie wykonane, do tego Polskie, a jako Polak to nawet jeśli nie kupię sam dla siebie od nich żadnej kolumny to kibicuję im jak najlepiej.

Natomiast dobrze by było aby pojawiło się więcej sklepów w których można tych kolumn posłuchać, bo ja osobiście nie kupiłbym kolumn bez odsłuchu i porównania ich w jednych warunkach z kilkoma innymi zestawami. Jak dla mnie przed wyborem odsłuch to podstawa i jak długo Tonsil nie zacznie się pojawiać w większej ilości sklepów to będzie im trudno się rozwijać.

Natomiast dobrze by było aby pojawiło się więcej sklepów w których można tych kolumn posłuchać, bo ja osobiście nie kupiłbym kolumn bez odsłuchu i porównania ich w jednych warunkach z kilkoma innymi zestawami. Jak dla mnie przed wyborem odsłuch to podstawa i jak długo Tonsil nie zacznie się pojawiać w większej ilości sklepów to będzie im trudno się rozwijać.

Myślę, że jakby większość miała okazję porównać z czym innym w tej samej cenie, to zapewne nie kupiłaby Tonsila :-D Poza tym sklepy nie są z gumy, więc też kalkulują koszty. Poza tym ta firma jest tak niestabilna, że nie wiadomo, kto co i do czego, że raczej nikt nie bierze współpracy poważnie pod uwagę. Klient też musi mieć serwis czyli gwarancję. A w przypadku Tonsila za pół roku może być TonsilNowyProducent. Firma się powinna bardziej przyłożyć.

Poza tym co to jest " w tej klasie cenowej"? Co to za Twór? Bo w tej "klasie cenowej" znajdzie się przynajmniej 5 firm, który wykładają Tonsila na łopatki pod każdym względem. Mogę polecić dwie marki, które słyszałem - Tanoy i Yamaha. Taniej i lepiej. Zapewne pozostali coś dorzucą jeszcze. Poza tym dlaczego mam mieć szacunek do producenta, który nie umie porządnie dokręcić głośników i konektorów? No, chyba że szacun za wydymanie bajkowym opisem? Dla każdego coś dobrego. Jak kogo stać, to niech kupuje Tonsil_[uzupełnij aktualną nazwę].

Pozdr, Krzysiek

Szkoda że nie macie pojęcia w jaki spsób rozwija się produkcja w chwili obecnej.

To może nie bądź kolego taki tajemniczy i podziel się tą wiedzą.

Nie wiem czy zapomniałeś się wylogować i małe dziecko dosiadło się do klawiatury czy to Twój wpis, ale jeśli reprezentujesz producenta to przydałoby się więcej schludności, żeby ludzie później nie kojarzyli jakości Twoich wpisów z jakością produktów, no chyba że to idzie w parze.

JAJA SOBIE ROBICIE ?

nikt nie załapał o co chodzi ?

Syn dawnego hurtownika z Wrześni [--] otworzył sobie firmę o nazwię Tonsil S. Wieszczecinski. Ma tyle samo wspólnego z tonsilem co Tonsil-Meble i cement z nadrukiem Tonsil

Nie wiadomo nawet czy znak Tonsil jest chroniony prawem bo Likwidator Tonsil SA nie opłacił przedłużenia ochrony w Urzędzie Patnetowym

Na początku 2012 roku okazało się że Tonsil Acoustic Company - giełdowa spółka z Tomaszowa Maz. zlikwidował swoją spółkę produkcyjną Tonsiltechnologie z Wrześni ponieważ ta nie zapłaciła Likwidatorowi Tonsil SA za używania znaku towarowego "TONSIL" i licencji na dokumentacje techniczną.

TAC SA pisało wtedy że podstawiło osobę prywatną która miała podpisać umowę z Likwidatorem Tonsil SA na używanie znaków, dokumentacji i wydzierżawiane maszyn. Ta "osoba" była potrzebna, bo likwidator nie chciał podpisać umowy z bankrutem za jakiegokiego uznał TAC SA. W tym czasie Zarząd Giełdy Papierów Wartościowych zapowiedział usunięcie TAC SA z notowań.

Osoba była bardzo tajemnicza - teraz już wiemy kto nią jest [--].

Głośniczki na stronie Tonsilprodukcja przypominają z grubsza przetworniki Tonsilu, ale nie tak całkiem do końca i jak widać tylko cześć oferty. Bardzo bym się zdziwił gdyby trzymały jakiekolwiek parametry katalogowe. O ile w ogóle są robione zgodnie z dokumentacją Tonsil SA.

ps. Ty się "audiotechnology" tak ni eciesz bo masz w awatarze głośniki które były "młotkiem klepane" zanim zdecydowali sie zainwestować trochę w prace rozwojowe i usprawnienie swoich przetworników żeby te paskudne wkręty składanych z części koszy nie były widoczne ;-)

Historia Tonsilu jest rzeczywiście skomplikowana i wcale mnie nie dziwi, że budzi takie kontrowersje i emocje. Osoby piszace na różnych forach mają fragmentaryczną wiedzę i w swoich wypowiedziach mylą fakty i nie wiedzą o czym piszą.

Postanowiłem napisać kilka zdań, które mam nadzieję, choć trochę rozjaśnią sprawy związane z Tonsilem.

Na początku chcę zaznzczyć, że nie będę polemizował z osobami, które " wiedzą lepiej " i używają sformuowań typu " podstawiona osoba ", itp. - są to sprawy do prokuratury a nie do polemiki na forach.

Co złego widzi Pan w fakcie, że syn właściciela hurtowni Tonsilu otworzył firmę ( dla Pana informacji przed otwarciem firmy przeją prowadzenie hurtowni po śmierci swojego ojca ). Należy Panu Sławomirowi Wieszczecińskiemu pogratulowć i podziwaić za odwagę i umiejętności. Fakt, że ojciec Pana Sławomira był właścicielem hurtowni Tonsilu świdczy o tym, że złożenie Firmy Tonsil Sławomir Wieszczeciński jest wspaniałą kontynuacją tradycji związanej z Tonsilem.

Ogólnie mówiąc wielu próbowało uruchomić firmy na gruzach Tonsilu S.A.

Trzeba tu wymienić TF Silesia - potężny organ Ministerstwa Skarbu Państwa, który uruchomił Pro Tonsil ale niestety zakończyło to się fiaskiem po niespełna 3 letnim okresie działalności.

Powstała też firma Tonsil Technologie - była to spółka produkcyjna z kapitałem prywatnym. W celu dalszego pozyskania kapitału właściciele Tonsil Technologie utworzyli spółkę handlową TAC, którą wprowadzili na GPW. Niestety spółki te działały w oparciu o umowy dzierżawy, dotycące znaku i dokumentacji, z likwidatorem Tonsilu S.A - mówiąc jaśniej prawa do znaku i dokumentacji nie zostały wykupione.

Umowy nie były dotrzymywane co w końcu doprowadziło do ich wypowiedzenia przez likwidatora Tonsilu S.A. Konsekwencją tej decyzji było wykreślenie firmy TAC z rejestru firm giełdowych przez Zarząd GPW.

Tonsil Technologie zakończyło działalność produkcyjną 31.12.2011. Działalność produkcyjną miała kontynuować firma TAC ale trwało to tylko przez pirwszy kwartał roku 2012.

W tej sytuacji Pan Sławomir Wieszczeciński w dniu 01.04.2012 rozpoczą działalność produkcyjną w Firmie Tonsil Sławomir Wieszczeciński. Poraz pierwszy w historii Tonsilu powstała firma, której właścicielem jest jedna osoba - Pan Sławomir.

Pan Sławomir Wieszczeciński ma jednoznacznie uregulowane sprawy prawne:

- kupił od komornika wartości niematerialne i prawne ( tzn prawo do używania znaku Tonsil i dokumentacji ),

- kupił także komplet maszyn, narzędzi, form i urządzeń służących do produkcji głośników i zestawów głośnikowych.

Chcę stanowczo podkreślić, że produkujemy wyroby gotowe w oparciu o detale i podzespoły, które też sami wykonujemy. Mam tu na myśli: kosze, płytki nabiegunnikowe, rdzenie, membrany, zawieszenia, resory, cewki i wiele innych. Posiadamy także aparaturę kontrolno-pomiarową firm B&K, Ortofon, Koerschner, MLLS, które służą do zapewnienia odpowiednią jakość produkowanych wyrobów. Mamy też możliwość wykonywania, i z niej korzystamy, pomiarów w kabine bezechowej UAM w Poznaniu, w Katedrze Akustyki.

Tak więc pisanie, że nie wiemy z jakich detali produkujemy, że produkujemy niezgodnie z dokumentacją, nie zapewniamy jakości jest poprostu śmieszne i niedorzeczne świadczące o kompletnej nieznajomości sytuacji lub wynikają ze zwykłej zawiści. Być może autor tych opinii spotkał sie z detalami, które można kupić na Allegro. To prawda można kupić różne detale zaopatrzone w informację, że są oryginalne a w rzecywistości są to nieudolne podróbki na ogół chiński, które nie mają nic wspólnego z produkowanymi przez nas detalami i wyrobami. Oryginalne części, detale, podzespoły i wyroby można kupić w naszym sklepie, www.skleptonsil.pl lub na naszej stronie www.tonsilproducent.pl. Zapraszam do odwiedzenia naszej strony gdzie prezentujemy pełne spektrum naszej produkcji.

Tak przy okazji chcę poinformować, że nasze wyroby wysyłamy do Kanady, USA, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Włoch, Rumuni i nie mamy żadnych kłopotów jakościowych.

Marek Dutkiewicz, "Tonsil Sławomir Wieszczeciński"

Ja mam inne rzeczy do oglądania w wolnym czasie i nie mam ochoty nigdzie jeździć ale z chęcią dowiedziałbym się czegoś więcej "od kuchni" o próbach wskrzeszenia tej marki. Wtedy może nie byłoby szkoda, że nikt nic nie wie o obecnej produkcji.

Historia Tonsilu jest rzeczywiście skomplikowana i wcale mnie nie dziwi, że budzi takie kontrowersje i emocje. Osoby piszace na różnych forach mają fragmentaryczną wiedzę i w swoich wypowiedziach mylą fakty i nie wiedzą o czym piszą.

Postanowiłem napisać kilka zdań, które mam nadzieję, choć trochę rozjaśnią sprawy związane z tonsilem.

Na początku chcę zaznzczyć, że nie będę polemizował z osobami, które " wiedzą lepiej " i używają sformuowań typu " podstawiona osoba ", itp. - są to sprawy do prokuratury a nie do polemiki na forach.

Co złego widzi Pan w fakcie, że syn właściciela hurtowni Tonsilu otworzył firmę ( dla Pana informacji przed otwarciem firmy przeją prowadzenie hurtowni po śmierci swojego ojca ). Należy Panu Sławomirowi Wieszczecińskiemu pogratulowć i podziwaić za odwagę i umiejętności. Fakt, że ojciec Pana Sławomira był właścicielem hurtowni Tonsilu świdczy o tym, że złożenie Firmy Tonsil Sławomir Wieszczeciński jest wspaniałą kontynuacją tradycji związanej z tonsilem.

Trzeba tu wymienić TF Silesia - potężny organ Ministerstwa Skarbu Państwa, który uruchomił Pro Tonsil ale niestety zakończyło to się fiaskiem po niespełna 3 letnim okresie działalności.

Powstała też firma Tonsil Technologie - była to spółka produkcyjna z kapitałem prywatnym. W celu dalszego pozyskania kapitału właściciele Tonsil Technologie utworzyli spółkę handlową TAC, którą wprowadzili na GPW. Niestety spółki te działały w oparciu o umowy dzierżawy, dotycące znaku i dokumentacji, z likwidatorem Tonsilu S.A - mówiąc jaśniej prawa do znaku i dokumentacji nie zostały wykupione.

Umowy nie były dotrzymywane co w końcu doprowadziło do ich wypowiedzenia przez likwidatora Tonsilu S.A. Konsekwencją tej decyzji było wykreślenie firmy TAC z rejestru firm giełdowych przez Zarząd GPW.

Tonsil Technologie zakończyło działalność produkcyjną 31.12.2011. Działalność produkcyjną miała kontynuować firma TAC ale trwało to tylko przez pirwszy kwartał roku 2012.

W tej sytuacji Pan Sławomir Wieszczeciński w dniu 01.04.2012 rozpoczą działalność produkcyjną w Firmie Tonsil Sławomir Wieszczeciński. Poraz pierwszy w historii Tonsilu powstała firma, której właścicielem jest jedna osoba - Pan Sławomir.

- kupił od komornika wartości niematerialne i prawne ( tzn prawo do używania znaku Tonsil i dokumentacji ),

- kupił także komplet maszyn, narzędzi, form i urządzeń służących do produkcji głośników i zestawów głośnikowych.

Chcę stanowczo podkreślić, że produkujemy wyroby gotowe w oparciu o detale i podzespoły, które też sami wykonujemy. Mam tu na myśli: kosze, płytki nabiegunnikowe, rdzenie, membrany, zawieszenia, resory, cewki i wiele innych. Posiadamy także aparaturę kontrolno-pomiarową firm B&K, Ortofon, Koerschner, MLLS, które służą do zapewnienia odpowiednią jakość produkowanych wyrobów. Mamy też możliwość wykonywania, i z niej korzystamy, pomiarów w kabine bezechowej UAM w Poznaniu, w Katedrze Akustyki.

Tak więc pisanie, że nie wiemy z jakich detali produkujemy, że produkujemy niezgodnie z dokumentacją, nie zapewniamy jakości jest poprostu śmieszne i niedorzeczne świadczące o kompletnej nieznajomości sytuacji lub wynikają ze zwykłej zawiści. Być może autor tych opinii spotkał sie z detalami, które można kupić na Allegro. To prawda można kupić różne detale zaopatrzone w informację, że są oryginalne a w rzecywistości są to nieudolne podróbki na ogół chiński, które nie mają nic wspólnego z produkowanymi przez nas detalami i wyrobami. Oryginalne części, detale, podzespoły i wyroby można kupić w naszym sklepie, www.skleptonsil.pl lub na naszej stronie www.tonsilproducent.pl. Zapraszam do odwiedzenia naszej strony gdzie prezentujemy pełne spektrum naszej produkcji.

Tak przy okazji chcę poinformować, że nasze wyroby wysyłamy do Kanady, USA, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Włoch, Rumuni i nie mamy żadnych kłopotów jakościowych.

• 1

To może nie bądź kolego taki tajemniczy i podziel się tą wiedzą.

Nie wiem czy zapomniałeś się wylogować i małe dziecko dosiadło się do klawiatury czy to Twój wpis, ale jeśli reprezentujesz producenta to przydałoby się więcej schludności, żeby ludzie później nie kojarzyli jakości Twoich wpisów z jakością produktów, no chyba że to idzie w parze.

Postanowiłem napisać kilka zdań, które mam nadzieję, choć trochę rozjaśnią sprawy związane z tonsilem.

Co złego widzi Pan w fakcie, że syn właściciela hurtowni Tonsilu otworzył firmę ( dla Pana informacji przed otwarciem firmy przeją prowadzenie hurtowni po śmierci swojego ojca ). Należy Panu Sławomirowi Wieszczecińskiemu pogratulowć i podziwaić za odwagę i umiejętności. Fakt, że ojciec Pana Sławomira był właścicielem hurtowni Tonsilu świdczy o tym, że złożenie Firmy Tonsil Sławomir Wieszczeciński jest wspaniałą kontynuacją tradycji związanej z tonsilem.

• 1

To podziel się tą wiedzą , nikt nie jeździ do fabryki chcąc kupić jakieś kolumny danej marki , nawet gdyby były dni otwarte w fabryce .

• 1

Dziękuje za zaproszenie...może kiedyś

A co ja takiego złego napisałem o produktach Tonsil?

• 1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę że Pan Marek Dutkiewicz pełniący rolę demiurga kolejnych wcieleń Tonsilu zaszczycił mój skromny wątek - nawet cztery razy tym samym powielonym wpisem (żeby nie powiedzieć - zaspamował mój wątek). Który jak już wcześniej napisałem nie jest o Tonsilu, ale o patologii gospodarczej której Tonsil jest ostatnim przykładem błąkającym się jeszcze po rynku - może do spółki z Wólczanką i Próchnikiem które gdzieś tam jeszcze czasem przemkną na obrzeżach gospodarki.

Ale jak ktoś zaczyna straszyć prokuraturą, to mu bardzo chętnie mogę odpowiedzieć już tutaj przytaczając informacje publiczne TAC z których jasno wynikało co zamierzali zrobić po tym jak Tonsil Technologie nie zapłacił likwidatorowi Tonsil SA za licencje na produkcje i wydzierżawienie maszyn. Tak się składa, że informacje na temat spółki publicznej są ... publiczne.

Za straszenie prokuraturą możecie sobie już drogi Tonsilu podać rękę z STXem używającym takich samych argumentów "marketingowych" na forum i pójść w ślady robiącego "najlepsze wzmacniacze na świecie" Strusa.

Zanim duchy Tonsilu zaczną straszyć prokuraturą niech uważają żeby się przy tej Czerniejewskiej nie potknęły od o ducha Marcina Włodarczyka. Oraz żywych acz wydymanych akcjonariuszy TAC.

Prokuratura to owszem powinna zająć się - ale działaniem na szkodę kolejnych wykończonych spółek ze znakiem Tonsil w tle.

Co złego widzi Pan w fakcie, że syn właściciela hurtowni Tonsilu otworzył firmę ( dla Pana informacji przed otwarciem firmy przeją prowadzenie hurtowni po śmierci swojego ojca ). Należy Panu Sławomirowi Wieszczecińskiemu pogratulować i podziwiać za odwagę i umiejętności.

Nic złego w tym nie widzę i nic na ten temat nie pisałem. Szczerze mówiąc, to nic mnie obchodzi kto przejął te zwłoki do balsamowania. Interesujące jest natomiast kto na tym skorzystał. W zasadzie nie tylko dla mnie, ale przede wszystkim dla tych którzy kupowali ich akcje

TF Silesia działając na zlecenie Agencji Restrukturyzacji Przemysłu realizować miała program ochrony miejsc pracy. To była sprawa polityczna poruszana w zapytaniach poselskich w Sejmie od 2004 roku. Zakończyło się tak jak się miało zakończyć bo dociąganie ludzi do emeryturek nie jest żadnym programem naprawczym dla spółki produkcyjnej.

Powstała też firma Tonsil Technologie - była to spółka produkcyjna z kapitałem prywatnym. W celu dalszego pozyskania kapitału właściciele Tonsil Technologie utworzyli spółkę handlową TAC, którą wprowadzili na GPW.

TT nie powstała tak sam a z siebie jak grzybek po deszczu, Tak jak TAC była w całości pomysłem DFP i jego funduszu inwestorskiego Capitis z Piotrkowa Trybunalskiego (biuro w Łodzi). DFP to są ludzie zajmujący się tworzeniem spółek i "wysyłaniem" ich na giełdę w celu pozyskania kapitału akcyjnego.

TT o ile pamiętam to była jakaś nieczynna spółka z województwa Łódzkiego, którą być może kiedyś tam kupili za symboliczną "zotówkę". Potem zmienili jej nazwę na TT Sp. z o.o. i siedzibę na Wrześnię - i tak wyłoniła się z czeluści prawa spółek handlowych "zupełnie świeża" spółka.

Memorandum emisyjne TAC było wręcz optymistycznie zabawne.

Ja Panu opowiem jak odbywa się tworzenie takich "dokumentów", bo wystarcza mi do tego doświadczenia żeby nie słuchać "morskich opowieści".

Maklerzy z DFP zatelefonowali do ludzi zainteresowanych pozyskiwaniem pieniędzy z emisji giełdowej. Wsród nich był też obecny właściciel znaku "Tonsil", albo jego ojciec, matka, żona, siostra itp., który na tym tutaj forum reklamował się wtedy jako "Tonsil-Dystrybucja".

Ci ludzie wskazali byłych procowników Tonsilu. I w rozmowie przy kawie mógł Pan z kolegami powspominać stare dobre czasy. A maklerzy z DFP skrupulatnie wszystko zapisali i "wypieki" z tych wspomnień stek informacyjny pełny komunałów nie mających niż wspólnego z rzeczywistością rynkową w jakiej musiała funkcjonować spółka produkcyjna TonsilTechnologie/TAC.

Trochę naiwnych się znalazło na zakup akcji spólki pod znakiem Tonsil, ale za mało żeby sfinansować choćby fasadę działalności. Do tego doszły prywatne interesy głównych udziałowców z których jak się okazało każdy ciągnął w swoją stronę i którzy znaleźli się następnie (lub byli w nich już wcześniej) w takich spółkach jak Tonsil-Meble czy Pylon Audio, które jakby nie patrzeć na rozdział czasowy prowadzą działalność konkurencyjną.

Ja bym osobiście złamanego grosza nie włożył w papiery TAC po przeczytaniu ich dokumentów emisyjnych i sprawdzeniu akcjonariuszy dominujących oraz władz spółki. Jak się zresztą okazało mądrych inwestorów jest coraz więcej i nikt już nie chce kupować nadziei spisanych przy kawie w bezsenny wieczór wspomnień.

Tak więc pisanie, że nie wiemy z jakich detali produkujemy, że produkujemy niezgodnie z dokumentacją, nie zapewniamy jakości jest po prostu śmieszne i niedorzeczne świadczące o kompletnej nieznajomości sytuacji lub wynikają ze zwykłej zawiści. Być może autor tych opinii spotkał się z detalami, które można kupić na Allegro.

Może po prostu wszedł na stronę internetową o nazwie Tonsilproducent i zobaczył tam głośniki które na wygład nie odpowiadają detalom głośników produkowanych kiedyś przez Tonsil i Pro-Tonsil. Oraz pomieszane i pomylone karty katalogowe na kilku stronach sklepów internetowych należących do właściciela marki Tonsil lub osób z nim związanych.

Mnie się w oczy rzucił jakiś dziwnie mały nabiegunnik od GDN15/40/5, pomylone zdjęcie GDWK9/120/12F z 9/80 oraz brak kart informacyjnych i zdjęć przy GDN13/50/9 w sklepietonsil.pl.

Wątpię w cudowności które można było kupić od syndyka bo ten nie miał pełnej ochrony znaku, nie płacił za prawo wyłączne i sam miał wątpliwości jaki jest zakres ochrony - o czym było w gazetach napisane.

Sprzęt pomiarowy sprzedał na złom kiedy utracił prawo do nieruchomości po Tonsilu SA przy Daszyńskiego - i kilka firm się nawet wyposażyło za grosze w odkupione sprzęty z wyposażenia komory bezechowej.

Istotą kolejnych inkarnacji pod znakiem Tonsil - czy w zasadzie ich ograniczeniem - jest brak mozliwości rozwoju. Pozostała jakaś ograniczona zdolność do klepania głośników sprzed 30 lat, a wykonanie choćby unowocześnienia oferty głośników jest zbyt dużym wyzwaniem technologicznym.

Zadałbym pytania, które mogą być ciekawsze dla uczestników forum. Na przykład co z rozwojem membran papierowo nomexowych (GDN13/50/10)? Czy wykorzystujecie tkaniny nomexowe na resory dolne? Co z możliwościami modyfikacji lub wznawiania produkcji niektórych ciekawych przetworników Jak GDN16/50/3 50/4, 20/80/2 ? Kiedy wreszcie zrezygnujecie z zawieszeń piankowych na rzecz gumowych może w kształcie S jak w pro-audio (podobno macie patent na zawieszenie bezstratne?). Czy można spodziewać się wznowień lub unowocześnień GDM16/150, 18/100, 18/80/5 czy podobnych z pierścieniami faradaya?

No ale jak zaczynamy dyskusje od straszenia prokuratorem to chyba jednak rozsądniej zrobię dając w nagrodę bana w tym wątku.

Pożyjemy, zobaczymy, jeśli mają kapitał, uda im się zarządzić, to odkopanie tej marki jest tak samo wciąż możliwe jak i droga odwrotna w dół... Cała ta sprawa powyżej pokazuje ile jeszcze wokół niej się dzieje.

Spoko, spoko. Pewnego pięknego dnia być może Chińczycy dojdą do wniosku że wskrzeszenie marki się im opłaci i zrobią to co zrobili z wieloma markami na świecie (nie tylko tymi upadłymi lub chylącymi się ku upadkowi).

Grom ich wie , Tonsil nie jest marką mocno rozpoznawalną na świecie żeby kupić znaczek , ale jeśli dojdzie do sprzedaży to ten , kto ma prawa do znaczka , to zarobi .

Nawiasem mówiąc widziałem na forum , chyba nawet tym , zdjęcie z magazynu Tonsila , pudła z głośnikami , jakimiś znanymi tonsilowskimi , a na pudłach napisy wyprodukowano w CHRL . Jakoś nie mogę tego znaleźć w googlach .

No ale jak zaczynamy dyskusje od straszenia prokuratorem to chyba jednak rozsądniej zrobię dając w nagrodę bana w tym wątku.

Jeśli faktycznie dałeś bana Tonsilowi nie dając się odnieść do Twojej wypowiedzi to zachowałeś się nie w porządku.

Myślę, że Tonsil nikogo nie chciał straszyć prokuratorem tylko miał na myśli, że jeśli ktoś ma dowody na jakieś nieprawne działania to powinien to zgłosić do prokuratury zamiast rzucać oszczerstwa na forum.

Także jeśli dałeś mu bana to powinieneś odbanować.

Też mi się wydaje, że banować nie ma co, bo się człowiek sam w ten sposób stawia w jednym rzędzie ze Starym Milicjantem i innymi mu podobnymi Naczelnymi Kneblowniczymi. Być może po odbanowaniu TONSIL zdoła udowodnić, że potrafi zrobić dobre głośniki/kolumny, no oczywiście nie za pomocą swojego impresaria, adwokata czy niańki.

Nazwa Tonsil wydaje się być szansą i przekleństwem jednocześnie.Szansą , bo jednak jest rozpoznawalna a przekleństwem bo nie da się uniknąć dyskusji takich jak w tym wątku i właściwie każdy zaczyna dziś oceniać producenta wyrobów pod tą marką przez pryzmat jej zawiłej historii.

Autor wątku podaje wiele szczegółów dotyczących tej najnowszej historii firmy i w ich kontekście to co na początku było tylko zastanawiające , staje się coraz bardziej podejrzane.Bo rzeczywiście patologią gospodarczą można nazwać zwykłe zarzynanie wartościowych spółek dla korzyści bliżej nieokreślonej grupy ( osób? firm?) a Tonsil jest chyba jednym z najbardziej jaskrawych przykładów takiej działalności.

Z drugiej strony jeśli obecny właściciel (?) marki ma szczere intencje przywrócenia jej w grono szanowanych wytwórców to może jest to najlepsza z dotychczasowych okazja do tego , aby tak się stało bo wreszcie jest to własność jednej konkretnej osoby mogącej dbać o swoje interesy , a nie jakiejś tam spółki czy innego tworu w którym każdy chce zagarnąć ja najwięcej dla siebie nie zważając na to co się stanie z marką.W tym kontekście wolę , żeby firma zatrudniała kilkanaście lub kilkadziesiąt osób , dobrze wykonujących swoją pracę i odpowiednio opłacanych , niż setki lub tysiące zmuszane do odbierania wynagrodzenia w formie pozagatunkowych elementów głośników , które potem trafiają na rynek psując renomę firmy.

Czas pokaże jakie były prawdziwe intencje nowego wcielenia Tonsilu.Chciałbym (jak pewnie wiele osób) aby na gruzach kolosa o glinianych nogach powstał choćby mały ale naprawdę solidny wytwórca ale czy na to są w naszej rzeczywistości jakieś szanse?

Została tutaj poruszona ważna sprawa - rozwój. Do tego to już naprawdę trzeba mieć potencjał, zarówno wyposażenie jak i ludzki. Kapitał ludzki w tym wypadku nieoceniony, potrzebni są ludzie z wiedzą i doświadczeniem, dużym doświadczeniem.

Ciekawe jak w tym względzie wygląda kadra nowego Tonsilu ? Czy pracują tam jacyś wartościowi inżynierowie ze starego Tonsilu ?

No i oczywiście pieniądze na badania.

Na stronie producenta nie ma też nic o firmie, żadnego opisu, historii, zdjęć zakładu, struktury organizacyjnej itp.

Chętnie bym się czegoś więcej dowiedział od przedstawiciela firmy.

Też mi się wydaje, że banować nie ma co, bo się człowiek sam w ten sposób stawia w jednym rzędzie ze Starym Milicjantem

Mam głęboko w boku bycie w porządku wobec takich chamskich podań. Na razie jeszcze nie zbanowałem tych mistrzów sprzedaży głośników z krzywymi magnesami.

Ale nie spodziewajcie się, że usłyszycie z ust producenta coś nowego ożywczego czy choćby budzącego nadzieję.

Tonsil to żadna znan marka - mało co sprzedawali na zachód pod swoją nazwą. To był OEM tyle że wielki jak obecne kombinaty w ChRL. Teraz są wielokrotnie słabsi niż taki OEM jak choćby LPG w Niemczech, o którym poza branżystami niewielu wie.

Tylko, że już bez zdolności do prowadzenia prac rozwojowych. Po prostu robią głośniki które kiedyś tam opracował Tonsil SA dla swoich kontrahentów albo dostał na nie zlecenie produkcyjne od innych i jeszcze ktoś te głośniki od nich kupuje.

TAC SA działał na tej samej zasadzie i też sprzedawali do odbiorców za granicę. Tylko że właścicieli do wyżywienia było za dużo jak na przychody ze sprzedaży tej "famy".

"Skoki" po Tonsil, to "skoki" na jego dawne kontrakty i dawnych odbiorców. Kiedy jakaś długoletnia firma pada, to jej relacje handlowe można objąć za grosze i w ten sposób trochę jeszcze na nich zarobić. Dla kilku osób wystarczy tego dobra. Na jakiś czas, zwykle niezbyt długi.

To jest takie działanie jak z dowcipu.

Zapytano Kasparowa podczas partii szachów:

- mistrzu, co byście zrobili dowiedziawszy się, że zaraz umrzecie ?

- Próbowałbym jeszcze zagrać gońcem.

Może też jakieś fotki wrzuci z linii produkcyjnej.

TAC też wrzucał "fotki" i "filmiki" z lini produkcyjnej. Tak się w tym zapędzał ze wrzucał nie swoje.

Na stronie tonsilproducent sa umieszczone GIFy z produkcji membran, zawieszeń, toczenia nabiegunników. I co Ci po tym? Musiałbyś mieć takie informacje od producentów głośników którzy w tym tonsilu wieszczecińskim kupują części.

Zaraz się dowiesz że oni absolutnie z Tonsilu nigdy cześć nie sprzedawali. A membrany i kosze do głośników PRo na których kleiły głośniki wszystkie warsztaty pod koniec PRLu to chyba wyłącznie im przez płot przerzucali?

Wielu ludzi pytało o głosnik z PULSE GDN17/40/6f czy jakoś tak oznaczony. Mnie ciekawi czy są w stanie wykonać głośnik wg założonej specyfikacji z części od innych głośników kiedyś seryjnie produkowanych przez Tonsil SA. Taka kompilacja elementów i ocena czy uda się uzyskać zadowalające parametry. Jesli tak to może jakiś "głośnik forumowy" by z tego wyszedł? Ale nie spodziewam się twierdzącej odpowiedzi.

"Skoki" po Tonsil, to "skoki" na jego dawne kontrakty i dawnych odbiorców. Kiedy jakaś długoletnia firma pada, to jej relacje handlowe można objąć za grosze i w ten sposób trochę jeszcze na nich zarobić. Dla kilku osób wystarczy tego dobra. Na jakiś czas, zwykle niezbyt długi.

Przecież tego pierwszego Tonsila nie ma już wiele lat, to skąd te dawne kontrakty i kontrahenci ?

Załóż sobie dzisiaj fabryke głośników za te 200tys. na które wyceniono dwa lata temu złom po Tonsilu SA

i zobaczymy za rok ilu będziesz miał odbiorców zagranicznych.

POWODZENIA

Wtedy zrozumiesz ile lat i kapitału potrzeba żeby zdobyć kontakty i kontrahentów.

widziałem na forum , chyba nawet tym , zdjęcie z magazynu Tonsila , pudła z głośnikami , jakimiś znanymi tonsilowskimi , a na pudłach napisy wyprodukowano w CHRL . Jakoś nie mogę tego znaleźć w googlach .

Widziałeś aukcję na Allegro magazynu Pro-Tonsilu sprzedawanego przez TF-Silesia po jego likwidacji. Nie było tam głośników tylko części - komponenty do produkcji głośników. Między innymi membrany. I na pudłach widocznych w tle był napis "made in China".

No tak ale kontrahenci dawnego Tonsilu na pewno po jego upadku poszli gdzie indziej, a nie latami czekali któreś z kolei ożywianie Tonsilu.

Dlatego nie wiem jakie miały by tam być jeszcze ważne kontrakty czy chętni odbiorcy.

Chyba niewielkie masz pojęcie o realiach rynkowych. Każda pozytywna opinia o producencie i kontrakcie z nim zrobionym przyciąga nowych kooperantów przez wiele następnych lat. nawet jak szukasz roboty na etacie to się będą liczyły twoje znajomości sprzed ćwierć wieku. Wystarczy się podstawić pod famę o starym producencie i jechać na wypracowanych kontaktach biznesowych.

Znam wiele takich historii, kiedy nowy producent podstawiał sie pod firmę upadłego. A bardzo często pod upadłość którą zrobiono świadomie. Nie po trzeba do tego miec znaku rozpoznawalnego w całej Polsce. Wystarczy że zna go kilku dużych odbiorców.

Dla zainteresowanych:

Na stronie www.tonsilsklep.pl należącym do producenta Tonsil-Wieszczeciński pojawiły sie zapowiedzi "nowych" głośników.

GDN 20/80/2 nareszcie z niepomylonym rysunkiem od GDN 20/80 za to z pomylonym zdjęciem głośnika GDN 20/100/3. Nieświadomym rozjaśnię, że są to zupełnie rożne głośniki rozpoznawalne nawet na wygląd z odległości jednego metra. Ciekawe czy ta zapowiedź wznowienia będzie rzeczywistym wznowieniem czyli odpowiadającym parametrami i wykonaniem - czarny kosz, szorstki polipropylen membrany (podobno stożkowej) z półkulistym kapslem i magnes z grubym toczonym nabiegunnikiem.

Wreszcie można by zrobić 3 drożną kolumnę na głośnikach zharmonizowanych wyglądem membran (GDN 20/80/2, 13/40/2). W sklepie, to dopiero jest zapowiedź.

Drugim głośnikiem przewijającym się przez stronę tego sklepu od wielu lat jest GDN 17/100, o którym już kiedyś przeczytałem że był niedostępny mimo umieszczenia go w witrynie. Najciekawszy przetwornik Tonsilu z Audio Show 2007. Niestety nadal z parametrami TS dziwnie opisanymi jakby wziętymi z sufitu. Nic w nich do siebie nie pasuje, a przynajmniej nie pasuje przy próbie policzenia parametrów w WinISD.

Pozostaje jeszcze kilka głośników do "wskrzeszenia" widocznych na tej fotografii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W sprawie GDN 17/100 dzwoniłem do nich jakiś czas temu z pytaniem czy jest dostępny czy nie jest.Wzięli mój nr. tel. i powiedzieli , że oddzwonią.Czekam do dzisiaj...

Tu jest oryginalna karta katalogowa GDN 17/100 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z drugiej strony jeśli obecny właściciel (?) marki ma szczere intencje przywrócenia jej w grono szanowanych wytwórców

Na pewno ma bo dlaczego miałby nie mieć? W końcu na tym zarabia. Jednak od dawna odnoszę wrażenia że pod marka Tonsil prowadzony jest biznes jak z wiersza Tuwima ."cóż kiedy ryby robiły tylko na niby". To jedyna jak do tej pory firma która umieszczała na swojej stronie firmowej zdjęcia głośników z krzywymi magnesami. Szczególnie jeden model głośnika w tym przodował i pamiętam go sprzed ćwierć wieku, że kupowałem go z takimi samymi wadami - może to tak specjalnie było zrobione tylko w jakim celu?

Inne firmy tez maja takie wady i to w wielokrotnie droższych głośnikach, nawet wytykane na forach internetowych, ale "raczej" się nimi nie reklamują.

To jedyna jak do tej pory firma która umieszczała na swojej stronie firmowej zdjęcia głośników z krzywymi magnesami.

Bo oni naprawdę mają szczere intencje i w ten sposób udowadniają , że nie mają absolutnie nic do ukrycia ;)

W sprawie GDN 17/100 dzwoniłem do nich jakiś czas temu z pytaniem czy jest dostępny czy nie jest.Wzięli mój nr. tel. i powiedzieli , że oddzwonią.Czekam do dzisiaj...

Tu jest oryginalna karta katalogowa GDN 17/100 :

Ukryta Zawartość

Mam te głośniki, kupione z różnych żródeł. Poziom wykonania równiez różny. Na sześć sztuk dwie wyraźnie odstają wykonaniem, poklejone jak przez melepetę lewa ręką.

Karta katalogowa jest ok. i ta i ta na stronie skleputonsil. Chodzi o to że podane parametry do siebie nie pasują. Albo fs i Mms jest za niskie albo Vas za małe, a Bl za wysokie. Po prostu się kupy nie trzyma wszystko razem.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.