Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Reinkarnacje

Arku

Rekomendowane odpowiedzi

Tonsil Reinnkarnacje część IV mroczne dziedzictwo

Myśleliście, że ukatrupiliście zombie? Nic z tego. Właśnie powstała z grobu po raz czwarty

jako ....

(dramatyczne zawieszenie głosu) ....

TONSILPRODUCENT !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/100737-tonsil-reinkarnacje/

no te białe ładne mają, pasowałby do mebli ;-)

takie pytanie off-hipotetyczne: masz do wyboru Tonsil i za te samą cene RLS. Co kupujesz?

Pytam, bo stoję "w kolejce" po nowe głosniki ;-)

Pozdr, Krzysiek

Heh, od pokoleń to samo :) Ich ambicje to już reguła, klepanie przez 200 lat tych samych altusów z myślą, że może w końcu cały kraj się na nie rzuci jak 30 lat temu... Nie dociera, że ludzie nie mieli wyboru i brali co popadnie :)

JAJA SOBIE ROBICIE ?

nikt nie załapał o co chodzi ?

Syn dawnego hurtownika z Wrześni [--] otworzył sobie firmę o nazwię Tonsil S. Wieszczecinski. Ma tyle samo wspólnego z tonsilem co Tonsil-Meble i cement z nadrukiem Tonsil

Nie wiadomo nawet czy znak Tonsil jest chroniony prawem bo Likwidator Tonsil SA nie opłacił przedłużenia ochrony w Urzędzie Patnetowym

Na początku 2012 roku okazało się że Tonsil Acoustic Company - giełdowa spółka z Tomaszowa Maz. zlikwidował swoją spółkę produkcyjną Tonsiltechnologie z Wrześni ponieważ ta nie zapłaciła Likwidatorowi Tonsil SA za używania znaku towarowego "TONSIL" i licencji na dokumentacje techniczną.

TAC SA pisało wtedy że podstawiło osobę prywatną która miała podpisać umowę z Likwidatorem Tonsil SA na używanie znaków, dokumentacji i wydzierżawiane maszyn. Ta "osoba" była potrzebna, bo likwidator nie chciał podpisać umowy z bankrutem za jakiegokiego uznał TAC SA. W tym czasie Zarząd Giełdy Papierów Wartościowych zapowiedział usunięcie TAC SA z notowań.

Osoba była bardzo tajemnicza - teraz już wiemy kto nią jest [--].

Głośniczki na stronie Tonsilprodukcja przypominają z grubsza przetworniki Tonsilu, ale nie tak całkiem do końca i jak widać tylko cześć oferty. Bardzo bym się zdziwił gdyby trzymały jakiekolwiek parametry katalogowe. O ile w ogóle są robione zgodnie z dokumentacją Tonsil SA.

ps. Ty się "audiotechnology" tak ni eciesz bo masz w awatarze głośniki które były "młotkiem klepane" zanim zdecydowali sie zainwestować trochę w prace rozwojowe i usprawnienie swoich przetworników żeby te paskudne wkręty składanych z części koszy nie były widoczne ;-)

A proszę :-)

Te białe ładnie wyglądają i na tym się moga ich zalety skończyć?

Po tym kiedy ktoś tutaj lub na sąsiednim forum DIYaudio pokazał GDN13/40/2 z niedoklejonymi zawieszeniami to jednak omijałbym takie wynalazki z daleka.

To już nie są głośniki ale ciekawostka socjologiczno-ekonomiczna pod tytułem - jak upaść wielokrotnie i nadal zarabiać na dłubankach przez następne 20 lat.

Ja odniosłem wrażenie, że ludzie nadal kupują altusy... ale coś się mi nie zgadzało, bo nikt z moich znajomych już ich nie ma, a i moje skrzynie stoją w piwnicy z rozwalonymi membranami i pomimo dostepności głośników jakoś nie palę się z naprawą... raczej wywalę na śmietnik. Co tu dużo mówić - lepiej od nich grają Yamahy NX-E400 ;-) Tak miałem nadzieję, że może któreś z tych nowych ale nad czym tu dywagować. To jest tańsze i duuuuuużo lepsze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Myślę, że do Altusów wracają ci, którzy mają sentyment do drżących ścian w odległości +/- 4 piętka od miejsca instalacji kolumn ;-)

Ukryta Zawartość

Pozdr, Krzysiek

Przesadzasz. Jak się uprzeć można zrobić i z altusopodobnych zestawów urządzenia dobrze grające. Fakt że ludzie nie potrafili ich używać i spełnić podstawowych wymogów akustycznych.

Ale również, to po prostu już nie są czasy na takie wielkie klamoty. Teraz liczy się mobilność i ustawność - ma byż design, lakierek i okleinka do mebli żeby pasowało pod deski oklejane papierem z IKEI

Problem z wykonaniem lepszych Altusów leży w tym jakie głośniki do nich uda się kupić. A to jest wielka niewidoma. Gdyby Tonsil SA istniał i produkował - myślę, że wielu chętnych również w DIY, by na takie altusopochodne kolumny jeszcze było, jak 25 lat temu.

RLSy sa jednak dwa razy droższe a jak widać skromne bardzo.

Co więcej, można zrobić 2,5 drogi na SB Acoustic w podobnych albo niższych kosztach i 3 drogi w nieco wyższych. Problem krajowych manufaktur leży w tym, że zawsze można zrobić to samo co mają ale DIY - czasem lepiej pod własne gusta, a bardzo często znacznie taniej i z gotowych kitów.

No te są droższe od tych RLS, do których się przymierzam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W każdym razie zupełnie nie znam tych nowych konstrukcji ale z tego co wyżej napisałeś, nic nie straciłem ;-)

Ukryta Zawartość

Pozdr, Krzysiek

Siesta są starymi konstrukcjami zrobionymi w czasach Pro-Tonsilu. Czyli będzie jakieś 8 lat temu. A cena którą tutaj teraz wystawiają Wieszczecinscy za biały lakier jest za przeproszeniem z dupy wzięta.

Te kolumny kosztowały około 1700-1800 za parę i 3000 w komplecie do kina domowego.

to masz porównanie z zestawami Pulse za gdzie róznica w cenie za lakier piano to 200zł. na sztuce. A moim zdaniem i tak cena bezsensowna bo wychodzi 3200 względem 2800 za mała kolumienkę, praktycznie monitorek, kiedy Maestro S jest nadal za 1700 zł. para.

fakt, zwłaszcza za tę cenę na tle innych konstrukcji Tonsilowskopochodnych.

Choć mogłyby jeszcze przyjemniej.

konstruktorzy kolumn "komercyjnych" staja przed takim dylematem że dużo głośników musi być duże, dużym dźwiękiem grać i rozbić duży spektakl, nawet jeśli użyte głośniki niezupełnie się do tego nadają.

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

No te są droższe od tych RLS, do których się przymierzam http://www.skleptonsil.pl/462045/siesta-front-bialy-lakier W każdym razie zupełnie nie znam tych nowych konstrukcji ale z tego co wyżej napisałeś, nic nie straciłem ;-)

Witam!

Radziłbym posłuchać RLS, wtedy przejdzie Ci ochota na Tonsila momentalnie...

Szanowni WONTkowicze, temat załozyłem nie od rozważania co kupić i dlaczego, czy komu na co ochota ma przechodzić.

Temat jest z gruntu ironią na patologiczną kondycje polskiego tak zwanego biznesu.

Każdy sobie może dłubać co mu się podoba, również RLS i zakładać o tym wątki, sam kiedyś popełniłem diy które było fatalne ale się obdarowanemu podobało mimo propozycji poprawy i należytego pomierzenia. To jednak coś zupełnie innego kiedy się kleci jak lec,i a zupełnie co innego kiedy z tego klecenia pozostaje tylko znak firmowy i "coś podobnego do czegoś". Z tym drugim mamy właśnie do czynienia wraz z kolejnymi inkarnacjami tonsila. I o tym jest temat. To nie miejsce na poradnictwo marketingowe.

• 1 miesiąc później...

Kupiłem nowe TONSIL Siesta SAT. Liczyłem, że: zagrają lepiej od Tannoy M1 i od NS-E400 Yamahy... w jakim byłem będzie... bas nijaki, góra ostra jak żyletki. Po streblowaniu w dół - zgubiły się szczegóły dźwięku... Używając dostępnych pokręteł w R-S700 nie byłem w stanie dopasować ich do swojego ucha... Jak to była mniejsza wersja flagowych Siest - to ja przepraszam. Przetworniki sobie musiałem dokręcić. Złącza w jednej też się kręciły dookoła. Musiałem dokręcić. Przy okazji natrafiłem na izolacje z taśmy pakowej.... Gdybym był audiofilem, to pocięty żyletkami leżałbym na OIOMie... I wcale wbrew temu co piszą, a żywo nie wyglądają lepiej. Wyglądają gorzej, jak: tandetnie. Napisałem do Tonsila, aby sobie zakupili NS-BP300 jako głośniki referencyjne... jak znikną z allegro, to znaczy, że posłuchali. W każdym razie po 15 minutach moje uszy przestały tolerować twittery i głośniki wylądowały w pudle, z którego je wyjąłem. Koniec uwieńczyła etykieta zwrotna UPS.

Pytanie: czy konkurencyjna manufaktura STX ma zbliżoną jakość przetworników i produkcji?

Pozdr, Krzysiek

Zobaczcie tuaj jak można było sprzedawać wyroby Tonsilu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te kolumny nie mają już wiele wspólnego ze siestami. Jeśli ktoś z Was ma możliwość dojazdu do Konina (wlkp), z miłą chęcią pochwalę się tym, jak poprawnie odpowiednia aplikacja przetworników GDN może zagrać. Nie mniej możliwym jest, że obecne produkty kolejnej pochodnej tonsilu oddalają się coraz bardziej od pierwszych siest.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Na dobitkę dodam że nasz tonsilowski "potentat" giełdowy czyli Tonsil Acoustic company (będący drugim wcieleniem Tonsilu) od 2 października 2012 roku został wyrzucony z notowań giełdowych na New Connect. Od niedawna przestała tez działać jego strona Internetowa www.tonsilaudio.com

Inne jego strony tj. kupaudio i tonsilforum "zagarnął" były pracownik - syn "byłej" akcjonariuszki TAC, Pan Jujka. Od tych samych Jujków z Tonsil-Meble Sp. z o.o., obecnie akcjonariusz Pylon Audio.

A trzecia inkarnacja Tonsilu o nazwie Tonsil-producent, to już wyłącznie inicjatywa Sławomira Wieszczecińskiego, który chce podtrzymać produkcję po tym jak Syndyk Tonsil SA zerwał umowę licencyjną ze spółką Tonsil-technologie należącą do Tonsil Acoustic Company :-)

Jeśli rozumiecie o czym napisałem to możecie zostać już doradcami inwestycyjnymi, na przykład w Piotrkowie Trybunalskim :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ktoś coś wie o tym?

Podobno wznawiają produkcję GDN 13/50/9 i Premium - to znacznie lepsza kombinacja niż Siesty/Fiesty i to za połowę ich ceny...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma co porównywać - Pylon nie ma żadnej konstrukcji na tak dobrych midwooferach jak (już legendarne) GDN 13/50/9.

Nie rozumiem tylko jak można kupić Pylony, mając "pod nosem" analogiczne lepsze i tańsze Tonsile i STXy...

tak właśnie się domyślałem... Nie widziałem tych premium na żywo, ale ze zdjęć mogę już założyć teraz, że wybrałbym zdecydowanie tonsile... i przynajmniej w cenie są maskownice.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - te przypominają pylon pearl.

Ukryta Zawartość

U mnie podstawkowe Premium przetrwały już kilka zmian kolumn i elektroniki - często goszczącym u mnie znajomym audiofilom "szczena opada" jak się dowiadują, że para tych sprytnych kolumienek w detalu kosztowała 650zl!

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

No ja też nie rozumiem jak można kupować Tannoy, Dynaudio, Sonus Fabery, Focal, KEF, ProAc, Amphion, Martin Logan itp szmelc mając legendarny hajend za niecałego tysiaka na wyciągnięcie ręki.

Żeby jeszcze bardziej namieszać... :)

Mając tonsile 13/50/9 w wersji 12R można wykonać niedrogim kosztem bardzo fajną konstrukcję...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

(jest to MDT29 z nowym frontem 104mm)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No ja też nie rozumiem jak można kupować Tannoy, Dynaudio, Sonus Fabery, Focal, KEF, ProAc, Amphion, Martin Logan itp szmelc mając legendarny hajend za niecałego tysiaka na wyciągnięcie ręki.

Nic na takie wpisy nie poradzisz. Na forum jest silne lobby Tonsila. Żeby nie wiem co będą chwalić pudełkowe głośniki albo cudze konstrukcje uważać za własne. Spróbuj nadepnąć im na odcisk to Cię zjedzą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ktoś coś wie o tym?

Podobno wznawiają produkcję GDN 13/50/9 i Premium - to znacznie lepsza kombinacja niż Siesty/Fiesty i to za połowę ich ceny...

Ciekawa sprawa - jeszcze wczoraj na ich stronie nie było tych głośników.

Od kilku dni natomiast były kolumny Tonsil Premium , tyle tylko że gdy zadzwoniłem z pytaniem czy wznowili produkcję tych kolumn to mi powiedziano , że nie - po prostu zostało im kilka sztuk na magazynie.

Ciekawe czy ktoś wogóle produkuje obecnie przetworniki , czy tylko wyprzedają zapasy magazynowe - bo to też nie jest do końca jasne.

Żeby jeszcze bardziej namieszać... :)

Mając tonsile 13/50/9 w wersji 12R można wykonać niedrogim kosztem bardzo fajną konstrukcję...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

(jest to MDT29 z nowym frontem 104mm)

Mam bardzo podobną konstrukcję na tych samych głośnikach tylko nieco inaczej strojoną , z wylotem bas refleksu z tyłu i jeszcze kilkoma innymi szczegółami .Naprawdę jakość-cena rewelacja i myślę że w cenie do ok. 3-3,5 tyś ciężko by było znależć lepiej grające nowe kolumny.

Tyle że to nie jest konstrukcja Tonsila.

Wiem , że od dawna jesteś raczej przeciwnikiem Tonsila ale tak naprawdę nikt do końca nie wie czy to jest konstrukcja Tonsila dla Eposa , czy tylko Tonsil miał być ich producentem a projektował Epos.W każdym razie głośnik jest naprawdę świetny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.