Skocz do zawartości
IGNORED

Utknąłem - wybór przedwzmacniacza

Kubeł

Rekomendowane odpowiedzi

Kubeł, jaką masz pojemność zadaną w pre gramofonowym? Bo mi ten Goldring też potrafi zagrać z lekko przygaszoną górą pasma i przytępionymi szczegółami jak za niską pojemność w pre ustawię...

Pozdro,

Yul

Ups, coś nie weszło, jeszcze raz: pojemność mam jak najbardziej prawidłową, panu Czyżewskiemu dałem parametry wkładki aby mieć pewność że będzie zgodność elektryczna. Z kolei rezystancję mam regulowaną w zakresie od 50 Ohm do 60 kOhm (górny zakres zwiększony na moje życzenie w stosunku do normalnej wersji), do tego oczywiście regulacja wzmocnienia, w tym przypadku skręcona na mim.

20 kzł z pewnością teraz nie wywalę na gramofon. Na razie musi być co jest,

Dodanie pojemności dla tej wkładki skutkuje tylko podbiciem pasma +-9kHz ... 12kHz ... tylko. Potem pasmo leci na łeb.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

G2400: R=550; L=720m

Zapięta pojemność 150p - średnia wg rekomendacji producenta ...

Obciążenie standard - 47k

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Możemy sobie darować problem niespasowania elektrycznego wkładka/pre, bo on nie istnieje. Zadbałem o to przy dobieraniu komponentów. Przecież nie bawię się w audio od roku :). Potrzebuję w przyszłości więcej i tyle.

"Możemy sobie darować problem niespasowania elektrycznego wkładka/pre, bo on nie istnieje. Zadbałem o to przy dobieraniu komponentów." - a jak tego dokonałeś?

Możemy sobie darować problem niespasowania elektrycznego wkładka/pre, bo on nie istnieje.

Istnieje, a dowodem na to jest to, że gra tak jak napisałeś.

Pozdro,

Yul

Nie Yul, powodem jest co innego. Nawet napisałem, że wiem który element toru. Nie zamierzam go broń Boże wymieniać, bo go bardzo lubię i cenię. Raczej jemu trzeba lepszego gramofonu.

Jak zadbałem o dopasowanie elektryczne? Pisałem: na moją prośbę Eugeniusz Czyżewski wziął pod uwagę parametry wkładki przy budowaniu przedwzmacniacza.

Dobrze, kup inny gramofon, zapnij na niego tę wkładkę i podłącz pod to pre które masz. Dźwiękowo będziesz miał dokładnie to samo co teraz, przyznasz mi wtedy rację, ale to będzie po niewczasie, bo będziesz już lżejszy o parę kawałków.

Pozdro,

Yul

Ale po co się Yul unosisz? Chyba ciebie nie obraziłem? Ja wcale nie mam zamiaru kupować innego gramofonu póki co, wkładki również. Dzielę się swoimi przemyśleniami i wnioskiem, że w PRZYSZŁOŚCI jeśli zdecyduję się iść dalej w analog będę musiał zainwestować więcej kasy. To chyba naturalne w naszym hobby? Poza tym jako pierwszy element do zmiany wymieniłem wkładkę, a nie gramofon. Uważam, że ten Pro-Ject jest całkiem sensownym urządzeniem z dobrym ramieniem, szkoda jedynie że silnik nie jest wyprowadzony poza plintę. Czy natknęliście się na taką modyfikację? Wydaje się dość prosta do przeprowadzenia.

Kubeł

Co ci szkodzi podepnij inny preamp, taki, gdzie będziesz mógł pozmieniać łatwo parametry. No i pobaw się z nakładkami na talerz. Człowiek całe życie się uczy.

Pewnie, że uczymy się całe życie. Z analogiem zawsze byłem tylko okazyjnie, jako gość u innych. Teraz chętnie słucham waszych rad. Mogę podpiąć inny preamp, tylko że ten ma regulację wzmocnienia i rezystancji w szerokim zakresie, a więc i tak sporo. Pojemność jest w okolicach 100p o ile pamiętam. Ale to nie ten element, który więcej wymaga i którego nie chcę zmienić. Ok, wyjaśniam: cały czas miałem na myśli zestawy głośnikowe. Thiel nie wybacza i tyle. Ale bydlę kochane jest, jeśli je okiełznasz. Lubi jednak być najtańszym lub prawie najtańszym elementem toru. Wtedy gra najlepiej.

Mogę podpiąć inny preamp, tylko że ten ma regulację wzmocnienia i rezystancji w szerokim zakresie, a więc i tak sporo.

A co ma piernik do wiatraka? To że ma mnóstwo regulacji nie gwarantuje dobrego grania. To ma grać a nie być przełączane.

Mam lampowy preamp który nie ma żadnej regulacji, tylko przełącznik MC/MM, i na wkładce MM gra aż strach.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Mamelciu,

a co to warto ,ktos tego sluchal (oferta ciekawa)???

w końcu mógłbyś nawiedzić mamela to byś posłuchał

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

A co ma piernik do wiatraka? To że ma mnóstwo regulacji nie gwarantuje dobrego grania. To ma grać a nie być przełączane.

Mam lampowy preamp który nie ma żadnej regulacji, tylko przełącznik MC/MM, i na wkładce MM gra aż strach.

nie zapominaj, że tor odczytu winyla to nie końcówka gdzie im mniej tym lepiej

to można porównać do estradowego kombo, same korekcje a do tego każdy element toru mutuje własnym dźwiękiem

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.