Skocz do zawartości
IGNORED

Utknąłem - wybór przedwzmacniacza

Kubeł

Rekomendowane odpowiedzi

No i stało się, próbuję złożyć swój pierwszy tor analogowy. Z jednej strony nie chcę na początku szaleć na grubą kasę (chcę sprawdzić, czy się polubię na stałe z analogiem), z drugiej chcę aby to jakoś już grało i zbliżyło się jakościowo do reszty mego systemu (Unison Research S6 + Thiel CS1.6). Gramofon to RPM5 Superpack, do tego wkładka Goldring 2400 jako że jest znana z tego że dobrze się zgrywa z węglowymi ramionami Pro-Jecta. Olbrzymi ból głowy sprawia mi jednak dobranie właściwego pre. Póki co zorientowałem się, że za sensowne pieniądze niczego sensownego chyba nie kupię, bo polityka producentów jest chora: do 2 tys. nic ciekawego, a jeśli ma grać to płać kilka średnich krajowych. Już przymierzałem się do Primare R20 (jest w miarę przyzwoitej cenie wystawiony na Alledrogo), ale czytam na forum że kiepski. Jeśli pre za 2500 zł jest słaby, to kurczę co jest dobre? Wiem: pre za 10 klocków. Dziękuję.

Czy naprawdę nie ma dobrze grającego przedwzmacniacza do 2 tysięcy złotych? Powiecie, że kit Ahaja, albo inny projekt DIY, ale ja nie będę nic dłubać, chcę coś gotowego w miarę estetycznej obudowie, chociaż obudowa to sprawa drugorzędna. Przerobiłem już chyba wszystkie forumowe wątki na na ten temat. I nic, coraz głupszy jestem. Jakaś rozpacz normalnie. Pomożecie? :))

No i stało się, próbuję złożyć swój pierwszy tor analogowy.

świetnie ! gratulacje ! witaj w klubie anonimowych winylomaniaków :) - na pewno nie będziesz żałował - z przedwzmacniaczem nie mogę pomóc, ale zauważ, że jest to urządzenie, które przed zakupem można wypożyczyć i sprawdzić - życzę powodzenia :) pzdr.

excelvinyl winylmania blog szukaj

świetnie ! gratulacje ! witaj w klubie anonimowych winylomaniaków :)

Świetnie excelku, podaj proszę gdzie w/wym. klub funkcjonuje? Reszta porady znakomita, tylko dwie małe uwagi:

-kolega Kubeł jest TW ujawnionym, ponieważ posiada opis O mnie:-)

-zdanie zaczynamy z dużej litery.

Jak zawsze serdecznie pozdrawiam. Włodek.

Dziękuję za odpowiedzi, od długiego czasu ciągnęło mnie, w końcu podjąłem decyzję. Czy będzie lepiej? Mam nadzieję, chociaż mój system jest tak szczęśliwie zestrojony, że gramiak i spółka będą musiały się postarać, aby było lepiej. Oczywiście na to liczę. Jak się wciągnę, pójdę dalej czyli w zakup gramofonu docelowego, na całe życie.

Lokalnie, czyli zamierzam zamówić pre w LAR, znaczy się u krajana :). Eugeniusz Czyżewski i tak ma pod opieką mego Unisona (nie teraz, tylko ogólnie przeglądy), a Octavius podpowiedział mi, że LAR zrobił ostatnio bardzo fajne dzielone pre, o czym nie wiedziałem. Zawsze tylko były tam wzmaki, więc nie chciałem zawracać głowy panu Czyżewskiemu jakąś wymyśloną konstrukcją. A tu proszę: jest piękny przedwzmacniacz gramofonowy! Podobno urządzenie radzi sobie znakomicie z naprawdę droższą konkurencją.

Wiem szanowny Excelu, że można urządzenia wypożyczać, napożyczałem się już gratów w swojej "karierze" :). Do LAR mam jednak tak duże zaufanie, że idę jak w dym, poza tym przedwzmacniacz może być dostrojony do mego toru. Będę relacjonować na bieżąco postępy.

Dziękuję za odpowiedzi, od długiego czasu ciągnęło mnie, w końcu podjąłem decyzję. Czy będzie lepiej? Mam nadzieję, chociaż mój system jest tak szczęśliwie zestrojony, że gramiak i spółka będą musiały się postarać, aby było lepiej. Oczywiście na to liczę. Jak się wciągnę, pójdę dalej czyli w zakup gramofonu docelowego, na całe życie.

Lokalnie, czyli zamierzam zamówić pre w LAR, znaczy się u krajana :). Eugeniusz Czyżewski i tak ma pod opieką mego Unisona (nie teraz, tylko ogólnie przeglądy), a Octavius podpowiedział mi, że LAR zrobił ostatnio bardzo fajne dzielone pre, o czym nie wiedziałem. Zawsze tylko były tam wzmaki, więc nie chciałem zawracać głowy panu Czyżewskiemu jakąś wymyśloną konstrukcją. A tu proszę: jest piękny przedwzmacniacz gramofonowy! Podobno urządzenie radzi sobie znakomicie z naprawdę droższą konkurencją.

Wiem szanowny Excelu, że można urządzenia wypożyczać, napożyczałem się już gratów w swojej "karierze" :). Do LAR mam jednak tak duże zaufanie, że idę jak w dym, poza tym przedwzmacniacz może być dostrojony do mego toru. Będę relacjonować na bieżąco postępy.

a ile u pana Eugeniusza kosztuje pre phono?

masza_ck

Polemizowałbym. Jak spojrzysz na mój opis, to sam stwierdzisz, że od lampy nie stronię, wręcz przeciwnie: bardzo lubię. Nawet mój CD ma na wyjściu lampy, ale nie uważam że lampa jest zawsze lepsza od SS. To kwestia konkretnego rozwiązania. Spójrz na lampowe przedwzmacniacze gramofonowe Pro-jecta: żadna rewelacja. U mnie z Thielami jedynie lampy zagrały zajebiście, ale wiem że tranzystory też potrafią, nawet rozmawiałem o tym z ludźmi z Thiela, tylko muszą być to naprawdę świetne tranzystory. Czytaj: DROGIE. Naprawdę DROGIE, a nie tak jak mój lampowy Unison za marne 15 klocków :)). Nie cierpię wojenek typu lampa vs tranzystor, czy winyl vs cyfra. Takie potyczki są bezsensowne, bo wyjęte z szerszego kontekstu, z konkretnego systemu. Zwycięzcą może być każdy. Nie chcę wchodzić w dyskusję na ten temat. Będą postępy, będę nadawać. Cześć.

I właśnie chciałem Maszy wylać kubeł zimnej wody na głowę za niedoczytanie, że słuchasz na Thiel'ach. Sam zrobiłeś to znakomicie:-) Stawiam szklanę:-)

Włodek.

CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it

Moon,

1500 zł. Chodzą słuchy, że leje konstrukcje czterokrotnie droższe. Aż trudno uwierzyć, chociaż znając dotychczasowe osiągnięcia LAR, to jest prawdopodobne. Mój egzemplarz będzie na poniedziałek.

Moon,

1500 zł. Chodzą słuchy, że leje konstrukcje czterokrotnie droższe. Aż trudno uwierzyć, chociaż znając dotychczasowe osiągnięcia LAR, to jest prawdopodobne. Mój egzemplarz będzie na poniedziałek.

cena nienajgorsza, a szukam jakiegos nowego, bez znacznego oproznienia portfela, ale chyba najpierw trza zaczac od zmiany na Ad Fontesa.dzieki za info.

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 1 Lutego 2013 - personalny atak
Ukryte przez misiomor, 1 Lutego 2013 - personalny atak

Z takim śmietnikiem jaki posiadasz faktycznie utknąłeś i żaden przedwzmacniacz ci nie pomorze.

Tak dla uzupełnienia oferty poniżej 2 kz, takie pre kiedyś używałem i było bardzo dobrze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdr.

Ukryta Zawartość

Ja tam pogrywam sobie z Benz-Micro Silver i jest dobrze a teraz założyłem Ortofon 510 MKII i gra muzyka

To gratuluję, tylko co to ma wspólnego z wyborem przedwzmacniacza? :)

Frywolny - po Lehmanie się tak przejechali?

>>Kubeł<<

Opisz jak znajdujesz tego LAR'a?

Jeden z moich znajomych ma go już dosyć długo i jest zadowolony. Jeśli dobrze dopasujesz go do własnego toru, raczej cię nie zawiedzie. Słyszałem go i jest Ok. moim zdaniem.

W.

Kubeł mogę Tobie podesłać nie drogie fajne pre dla wkładek MM - Bugle phono - leży u mnie, jest fajnie zrobione i może ciekawie zagrać - twoj koszt to odsyłka jakby się nie podobało.

Yes. Wg recenzentów Thorens MM 005 był lepszy. Za 750zł . Zwyciezca testu- Leema Acoustisc Essentials Phono za 2700zł.

Wybacz Drogi Tancerzu że nie w temacie, jednak podpowiedz mi jak mam cię kojarzyć z tą piękną Azjatką z awatara?

Panowie, dzięki za dalsze propozycje, ale już decyzję podjąłem, o czym napisałem wyżej. LAR jest w produkcji, panu Czyżewskiemu dałem nawet parametry wkładki z którą będzie pre współpracować, w poniedziałek go odbieram i zaczynam zabawę. Póki co uczę się kalibrować wkładkę. Wydaje się, że idzie mi coraz lepiej, ale co ja tam wypłodziłem okaże się dopiero przy odsłuchu :DDD. Będę oczywiście meldować dalsze postępy.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Wybacz Drogi Tancerzu że nie w temacie, jednak podpowiedz mi jak mam cię kojarzyć z tą piękną Azjatką z awatara?

Wstąpiłem do Kościoła Hyuny. Propagujemy miłość, piękno i wrażliwość :)

http://www.audiostereo.pl/hyuna-kim-artystka-wszechczasow_99339.html

Wstąpiłem do Kościoła Hyuny. Propagujemy miłość, piękno i wrażliwość :)

Ukryta Zawartość

Zaprawdę piękne wartości.

Moja rozumieć, pochwalać i pozdrawiać :-))

W.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.