Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre wtyki do kabli AC, SP, IC-czy warto wymieniać i na jakie?

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

W czasach kiedy Chińczycy podrabiają wszystko łącznie z czosnkiem nie odważyłbym się kupić wtyków w tej cenie poza oficjalną siecią dystrybucji - kupiłem je w Nautiliusie lecz ok 2 lata temu i chyba nie obowiązuje ich dożywotnia konfekcja ;-)

A dlaczego nie zleciles konfekcji w Nautilusie ? Mialbys robocizne w cenie wtykow. Chyba ze kupiles Oyaide gdzie indziej...

Ja wlasnie czekam na mojego Transparenta MMlink ktory w Nautilusie okuwaja topowyami Oyaide F1/M1e.

Napisze o wrazeniach jak juz go dostane.

Sprzedam konia, okuję go gratis.

Opis wrażeń mile widziany ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rozwazalem topowe Furutechy i Oyaide. W obu przypadkach dostalem oferte na wymiane wtyczek z robocizna w cenie.

A ze jest to watek o dobrych wtykach a my sie zapisjumey do audiostereo ,aby dzielic sie doswiaczeniami, aluzja jest nieco nie na miejscu. Wymienialem w Eter Audio wzmaka ( o czym tez pisalem na forum) i dostalem dobra cene na topowe Oyaide, poza tym Robert Szklarz zabral przewod osobiscie, nie bylo ryzyka uszkodzenia Transparenta w transporcie.

Konto w trakcie usuwania

Skąd ta pewność? Mógł się na śniegu z kablem poślizgnąć-taka pora roku.

Rafaellu,

o co Cie chodzi?

ps

W czasach kiedy Chińczycy podrabiają wszystko łącznie z czosnkiem nie odważyłbym się kupić wtyków

A ja tam smakowo wolę właśnie chiński czosnek - jest bardziej zrównoważony:)

Co do 'wtyków' - z moich doświadczeń i mojej percepcji - chińskie dźwiękowo różnią się od oryginałów -trochę przymulają.

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Jak zdajesz pewną policzalną wartość w pewne i zweryfikowane miejsce i ręce to masz lżej na sercu, i tak samo z koniem, chłopak który tylko ogląda konia z zapłota może jedynie pomyśleć o wrażeniach z jego dosiadania... ;-)

Ten chłopak przynajmniej zna się na jednej z trzech najpiękniejszych rzeczy na świecie:

Kobiecie w tańcu, rumaku w galopie oraz żaglowcu pod pełnymi żaglami :)

Marslo przeczytaj na PW

Rafaellu,

o co Cie chodzi?

Mnie o nic ale zamiast zakupywać ustroje akustyczne zrób sobie kolejna ścianę z książek które przeczytałeś ta u Ciebie za kolumnami powinna budzić zawiść większą ni to całe audio :)

No i to działa :)

tylko teoretycznie może tak być.

Masz racje, dla mnie najpiękniejszy jest mój pies w pełnym galopie goniący jaskółki :)

ale zamiast zakupywać ustroje akustyczne zrób sobie kolejna ścianę z książek

Rafaellu,

zgodnie z regułą, z przodu rozpraszanie, z tyłu tłumienie, choć i tak nad głową pod sufitem zrobiłem dodatkową 5-cio metrową półkę z książkami. Trochę to rozwala fale stojące:)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Rafaellu,

zgodnie z regułą, z przodu rozpraszanie, z tyłu tłumienie, choć i tak nad głową pod sufitem zrobiłem dodatkową 5-cio metrową półkę z książkami. Trochę to rozwala fale stojące:)

Nie pisz więcej bo wszystkich z zazdrości krew zaleje :)

Że co?

Z powodu książek?

Kto je teraz czyta i ich posiadanie poważa?

Teraz Panie moda na cyfryzację.

Mojżesz mieć przecie Jagielonkę upchaną na kilku cm3 twardego dysku razem z dorobkiem paru najważniejszych wytwórni płytowych.

A że dotykiem gramatury papieru nie rozróżnisz, że książki niczym skrzydeł mewy nie rozłożysz by farby drukarskiej powąchać, że zmęczony czytaniem nie zaśniesz ciężkim woluminem obciążony.

pfff

Teraz Panie to Kindel Niespodzianka:)

No tak puste ściany obecnie w modzie a co za tym idzie liche czytelnictwo, tfuj akustyka :)

tfuj akustyka :)

I choćbyś nie wiem jak się naprężał

To "fizjologii" w dźwięku nie sięgniesz

Taki to ciężar...

tfuj akustyka :)

:)

Ło matko, a ja mam osobny pokój-bibliotekę, czyli mnie nie tłumią, choć biblioteka tłumna... Ale za ustroje robi mi ściana winyli ;) może być?

Ło matko, a ja mam osobny pokój-bibliotekę, czyli mnie nie tłumią, choć biblioteka tłumna... Ale za ustroje robi mi ściana winyli ;) może być?

No wiesz te vinyle jakoś tak mogą za bardzo wysokie tony rozpraszać jakbyś wyrzucał to mogę przygarnąć i posłuchać czy aby nie masz przetłumiony ksiązkami pokój ;)

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 3 Marca 2013 - nie na temat
Ukryte przez misiomor, 3 Marca 2013 - nie na temat

co to .."nasza szkapa"

Wczoraj odebralem mojego Transparenta MM link z topowymi wtykami F1/M1e od Oyaide.

Wpialem go zaraz na miejsce Acrolinka 7300, ktory wlasnie jest goscinnie na odsluchach.

No i male zaskoczenie- spodziewalem sie, ze topowe Oyaide dodzadza duzo precyzji i ochlodza nieco Transparenta. A tu basu chyba jeszcze wiecej , niz bylo . Na plus trzeba dodac wieksza namacalnosc dzwieku i jego wieksza czystosc. Slychac to glownie na frotepianie - calkowicie zniknal lekki podzwiek transjentow fortepianowych.

Po Acro 7300 Transparent wydaje sie misiowaty , mimo wtykow Oyaide. Jest tez bardziej eufoniczny, wiolenczela i skrzypca brzmia cieplej. W koncertach gitarowych Vivaldiego wrazenie jest takie , jakby struny metalowe zastapic nylonami ( nie wiem , na jakich graja gitarzysci klasyczni , ale chodzi o wrazenia ,chyba wiecie o co mi chodzi).

Acro ma wiecej klasy, bas jest lepiej kontrolowany i czystszy, ale tez srednica jest niceo szczuplejsza, ma mniej wypelnienia . Prawde mowiac bardzo lubie sygnature transparenta, stroi moj system w storne ciepla i wypelnienia.

Poki co zostaje Transparent, bo do Acro trzeba sporo doplacic, moze w przyszlosci.

Acro to arystokrata z dobrymi manierami, a Transparent to amerykanski osilek:) Poza tym moze wtyki tez potrzebuja paru godzin wygrzania.

Konto w trakcie usuwania

Acro 7300 jest ok i teraz powinieneś go dostać taniej bo został zastąpiony przez 7500.

Ale gdybyś wpiął 9500 to byłaby jeszcze większa różnica na rzecz Acrolinka.

Ten Transparent z wtykami Oyaide ma detal ok 10 tys. Acrolink 9300 jest niestety

znacznie droższy.

Acro 7300 jest ok i teraz powinieneś go dostać taniej bo został zastąpiony przez 7500.

Ale gdybyś wpiął 9500 to byłaby jeszcze większa różnica na rzecz Acrolinka.

Ten Transparent z wtykami Oyaide ma detal ok 10 tys. Acrolink 9300 jest niestety

znacznie droższy.

Dzieki za info o 7500 i 9500. Mozesz wrzucic jakis link , moze jakies photo?

No i znasz moja zasade- kupuje kable zasialajace do 10 k pln , wiec detal max 13 :)

Konto w trakcie usuwania

Wtyki Oyaide zdecydowanie muszą pograć.

Niektórzy piszą o 400h, ale u mnie po 150h było ok i nie obserwowałem już dalszych zmian.

Miałem u siebie ostatnio dwie topowe sieciówki Transparenta PLMM2x.

Zapiąłem je do monobloków. To dobry kabel, ale u mnie nie zostanie.

Tym samym kończę przygody z Transparentem.

Z moją lampą nie sprawdzają się amerykańscy zawodnicy na sterydach.

Zdecydowanie lepiej wypada japońska szkoła w stylu Kondo.

• 6 miesięcy później...

Witam. Posiadam kabel Siltech SPX-800 i tak się zastanawiam czy wato wymienić w nim wtyki, kabel z jednej strony ma Wattgate 320i a z drugiej Bals i zastanawiam się czy warto wymienić obydwa czy tylko ten Bals a Wattgate zostawić, no i jeśli wymieniać to co wybrać Furutech czy Oyaide?

Witam. Posiadam kabel Siltech SPX-800 i tak się zastanawiam czy wato wymienić w nim wtyki, kabel z jednej strony ma Wattgate 320i a z drugiej Bals i zastanawiam się czy warto wymienić obydwa czy tylko ten Bals a Wattgate zostawić, no i jeśli wymieniać to co wybrać Furutech czy Oyaide?

Lepiej tego nie rób, każdy dobry producent kabli dobiera wtyki do kabli, tak aby uzyskać brzmienia najlepiej zrównoważone.

Każda ingerencja w konstrukcję kabla zmienia jego brzmienie, niekoniecznie na lepsze...

Furutech

• 1 miesiąc później...

Panowie nikt nie opisał w tym wątku żadnych innych wtyków poza furutechem i oyaide a jest ich masa. Jakieś Rich bay, IEGO (było wspomniane) itd.

Czy ktoś z forumowiczów miał kiedyś wtyki acrolinka np. carbon P-50 C-50?

Nic na ich temat nie mogę znaleźć w necie, na oyaide jest info aby uważać na fake'i. Na stronie Acrolinka nie ma informacji czy w ogóle sprzedają wtyki.

Na jednym z niemieckich forów recenzent stwierdził, że wspomniane IEGO gold ceni bardziej niż topowe Furutechy, ba wspomniał nawet o mixowaniu rodowanych ze złoconymi jako najlepszy efekt. Czy ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie?

Temat jest o wtykach lecz na prawdę informacji na temat wtyków jest w nim może 15%

pozdrawiam

A czy przypadkiem nie jest tak, ze Oyaide robi wtyki dla Acrolinka , które nie sa oferowane do sprzedaży zewnetrznej ?

Tak mi się chyba obilo o uszy/oczy.

Konto w trakcie usuwania

Dzieki firmie LESSLOSS producentowi dobrych kabli sieciowych [teraz już ic i innych dobrych produktów] poznałem firmę OYAIDE o której 8 lat temu nie wiedziałem NIC. W korespondencji z Louisem dowiedziałem się że wtyki Oyaide to ręcznie robione złocone wtyki do gniazd sieciowych made in Japan które seryjnie są montowane w kablach sieciowych LessLoss.Moja znajomość i wiedza o wtykach ograniczała się wtedy do firmy Furutech która królowała w PL. Kiedy bliżej zainteresowałem się firmą Oyaide stwierdziłem że na rynku światowym audio, Oyaide ma wyższe jakościowo referencje od innych znanych producentów wtyków i sieciówek.Od tej pory staram się wymieniać

wiekszość wtyków sieciowych właśnie na Oyaide [na te wyższe modele C 079/P079 ] i przy porównaniach z dobrymi wtykami Furutecha, wtyki Oyaide są bezkonkurencyjne.

Czy to że bolce wtyków i wszelkie inne elementy w Oyaide są złocone ma ostatecznie decydujący wpływ na tak dobre brzmienie w zamontowanych kablach sieciowych ?

Trudno powiedzieć ale poeksperymentujcie i sprawdżcie sami. Opad szczęki [ w tym dobrym znaczeniu ] gwarantowany.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.