Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre wtyki do kabli AC, SP, IC-czy warto wymieniać i na jakie?

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

mirek10 - a nie lepiej kupić listwę z gniazdami schuko i tylko kabel zasilający do niej z wtykiem angielskim? Odpadnie problem wymiany posiadanych sieciówek / modyfikacji ich konfekcji.

Nagorsze ze czesc kabli zasilajacych mam na wtyki europejskie a czesc na UK i co wtedy?chyba ze ta listwa "schuko" jest tak wykonana ze mozna do niej wlozyc wtyki i europejskie i uk ?tak ze prosilbym o odpowiedz.
  • Redaktorzy

Gdzieś widziałem chińską listwą z gniazdami akceptującymi chyba wszystkie obowiązujące standardy, ale sam jej wygląd nie budził zaufania. Możesz spróbować zamówić wersję "custom" np. u Gigawatta na wersję 50/50. Na razie mają wersje Schuko/Nema, ale coś mi się wydaje, że i z gniazdami UK dali by radę.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Nagorsze ze czesc kabli zasilajacych mam na wtyki europejskie a czesc na UK i co wtedy?chyba ze ta listwa "schuko" jest tak wykonana ze mozna do niej wlozyc wtyki i europejskie i uk ?tak ze prosilbym o odpowiedz.

listwy z Chin:np Bada lb3300,lb5500-Weiduka *8.8-8.3=>mają uniwersalne gniazda.akceptują wtyki:eu,au,us,jp

Gdzieś widziałem chińską listwą z gniazdami akceptującymi chyba wszystkie obowiązujące standardy, ale sam jej wygląd nie budził zaufania. Możesz spróbować zamówić wersję "custom" np. u Gigawatta na wersję 50/50. Na razie mają wersje Schuko/Nema, ale coś mi się wydaje, że i z gniazdami UK dali by radę.

To wydaje mi sie bez sensu inwestowac w taka listwe. Pewnie juz nigdy sie jej nie pozbedzie, bo kto kupilby takie cudo?

Najlepiej kupic listwe z gniazdami schuko i koncowki w kablach przerobic.

To wydaje mi sie bez sensu inwestowac w taka listwe. Pewnie juz nigdy sie jej nie pozbedzie, bo kto kupilby takie cudo?

Najlepiej kupic listwe z gniazdami schuko i koncowki w kablach przerobic.

taka listwa kosztuje niezbyt wiele,natomiast kto kupi od ciebie firmowy kabel po przeróbce?

taka listwa kosztuje niezbyt wiele,natomiast kto kupi od ciebie firmowy kabel po przeróbce?

Kolega Mirek10 pisal cos o kablach do 100 funtow, wiec zakladam ze na chwile obecna nie posiada drozszych kabli. Przerobka w takim kablu chyba nie jest problemem. Natomiast zawsze mozna tez sprzedac kabel UK i kupic schuko. Ma to sens, szczegolnie gdyby chcial sie pokusic o jakas lepsza listwe. Przy okazji pozbywa sie niepotrzebnego bezpiecznika w kazdej wtyczce UK.

Kolega Mirek10 pisal cos o kablach do 100 funtow, wiec zakladam ze na chwile obecna nie posiada drozszych kabli. Przerobka w takim kablu chyba nie jest problemem. Natomiast zawsze mozna tez sprzedac kabel UK i kupic schuko. Ma to sens, szczegolnie gdyby chcial sie pokusic o jakas lepsza listwe. Przy okazji pozbywa sie niepotrzebnego bezpiecznika w kazdej wtyczce UK.

Propozycja kupna listwy z uniwersalnymi gniazdami(schuko) rozwiazuje problemy, bo mam jak dobrze mysle mozliwosc wkladania wtyczek z UK i europejskich w ta listwe.Tylko nie wiem na ktora sie zdecydowac, bo sa tylko dwie,sprawdzilem ze mimo ze Chin to maja dore recenzje,ktora listwe z tych dwoch wybrac? moze ktos doradzi z kolegow?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bada5500-kiedyś były rozebrane zdjęcia,jest lepiej zrobiona,ma większą obciążalność.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bada5500-kiedyś były rozebrane zdjęcia,jest lepiej zrobiona,ma większą obciążalność.

Ukryta Zawartość

tak myslalem ze BADA jest lepszy, z opisow audiofili jest bardzo dobry, o tym Weiduka nic nie moge znalesc,ma tylko fajny wyswietlacz, ktory dokladnie pokazuje napiecie!!!

Ukryta Zawartość

Propozycja kupna listwy z uniwersalnymi gniazdami(schuko) rozwiazuje problemy, bo mam jak dobrze mysle mozliwosc wkladania wtyczek z UK i europejskich w ta listwe.

Nie tak bym to rozumial. Listwa schuko nie jest uniwersalna, jest tylko dla wtyczek schuko.

Nie tak bym to rozumial. Listwa schuko nie jest uniwersalna, jest tylko dla wtyczek schuko.

Tak masz racje listwa(schuko) tylko do wtyczek schuko.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Panowie.

W związku z zakupem kolejnych kabli AC (mam nadzieję , że ostatnich) zamierzam wymienić wszystkie wtyczki.

Konfiguracja wygląda w następujący sposób:

Siltech Ruby Mountain - 3 kable (główny do listwy Octopus srebro/złoto i dalej do CD i PRE).

Mit AC-1 - 2 kable do końcówek mocy.

Zdecydowałem się wymienić wszystkie "wioskowe" wtyczki na Oyaide.

Pytanie tylko czy wymieniać na te same tzn. C004/P004e czy może lepiej je zróżnicować i np. do PRE dać złotą wtyczkę C079/P079e aby "ocieplić dżwięk" a do CD wtyczkę z Palladium C046/P046e.

Jeżeli ktoś robił podobne testy proszę o komentarze.

pozdrawiam

Ja bym do listwy dał 004, podobnie do CD.

Odsłuchałbym. Jeśli byłoby za dużo dobrego to w kolejnym etapie do pre i do monobloków 079.

046 bym wyeliminował. To niezbyt udany wtyk.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek,

A nie lepiej dać Siltecha do końcówek niż do cd? Wydaje mi się, że będą miały większy wpływ na dźwięk.

Próbowałem różnych konfiguracji i powiem tak....

Siltech daje wybitną scenę, przejrzystość,muzykolność itp.

MIT natomiast daje dobry bas i zagęszczenie na średnicy.

Jak wpiąłem MIT-a do CD i PRE to była masakra. MUŁ jak na dnie Wisły ;)

Ja bym do listwy dał 004, podobnie do CD.

Odsłuchałbym. Jeśli byłoby za dużo dobrego to w kolejnym etapie do pre i do monobloków 079.

046 bym wyeliminował. To niezbyt udany wtyk.

A jaka jest twoim subiektywnym zdaniem różnica pomiędzy 079 a 004 ?

To jest inne granie.

004 są bardziej szczegółowe, rozdzielcze, liniowe i neutralne.

Te wtyki warto wpiąć na początku toru.

079 są cieplejsze, pełniejsze, bardziej nasycone tonalnie, ale trochę mniej otwarte.

Nimi warto skorygować brzmienie na końcu toru, jeśli we front endzie 004 wypadną za żywo. Jeżeli nie, można wszędzie spróbować 004, ale moim zdaniem mix 004 i 079 da najlepszy efekt.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To jest inne granie.

004 są bardziej szczegółowe, rozdzielcze, liniowe i neutralne.

Te wtyki warto wpiąć na początku toru.

079 są cieplejsze, pełniejsze, bardziej nasycone tonalnie, ale trochę mniej otwarte.

Nimi warto skorygować brzmienie na końcu toru, jeśli we front endzie 004 wypadną za żywo. Jeżeli nie, można wszędzie spróbować 004, ale moim zdaniem mix 004 i 079 da najlepszy efekt.

Pewnie masz rację.

Problem w tym, że MIT gra już ciepło jak dołożę jeszcze złote wtyki to żeby nie było za mułowato.

Siletech daje w wesji full wypas rodowane Furutechy a nie złote.

Robi tak bo pewnie daje to najlepsze efekty.

Dlatego myślę ,że do MIT-ów raczej złoto nie jest najlepsze a więc pozostaje 004.

I tutaj myślę ,że tak byłoby najlepiej.

Pytanie tylko czy do reszty (listwa i CD) dać również 004 skoro 046 to kiszka a np do PRE 079 ?

Dlatego ja bym zrobił tę zmianę w dwóch etapach.

Najpierw listwa i źródło na 004 i potem odsłuch przez tydzień lub dwa. Wtedy decyzja, które wtyki na dalszą część toru.

Na prawdę poświęć na to więcej czasu, to unikniesz wtopy i wyrzucenia kasy.

Pójście w ciemno to spore ryzyko. Moim zdaniem będziesz miał sporą zmianę sygnatury na wymianie wtyków.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Dlatego ja bym zrobił tę zmianę w dwóch etapach.

Najpierw listwa i źródło na 004 i potem odsłuch przez tydzień lub dwa. Wtedy decyzja, które wtyki na dalszą część toru.

Na prawdę poświęć na to więcej czasu, to unikniesz wtopy i wyrzucenia kasy.

Pójście w ciemno to spore ryzyko. Moim zdaniem będziesz miał sporą zmianę sygnatury na wymianie wtyków.

O.K. zrozumiałem.

Tak też zrobię. Pre zostawię na firmowych a wymienię listwę i CD na 004.

Dla końcówek nie ma alternatywy więc i tak również 004.

Do PRE zobaczymy po odsłuchu czy 079 czy również 004.

Aż taki wpływ mają te wtyczki Oyaide na sygnaturę dżwięku?

Mają duży wpływ.

Nie spisuj tego MITa tak od razu na straty. Znam dobrze MITa ACIII i ACI, wcale nie musi być tak, że 079 go zamuli, czy zrobi się za gęsto.

Pomyśl o tych wtykach, jak o specyficznych filtrach.

Pod względem szczegółowości 004 jest filtrem bardziej przepustowym niż 079.

Jak w preampie wyjdzie ci, że powinieneś wstawić 079, to we wzmacniaczach wstawienie 004 mija się trochę z celem.

To już raczej 004 do preampu i przygasić trochę tę rewię 079 na monoblokach.

A jakie masz kolumny? Bardzo analityczne i szczegółowe?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Mają duży wpływ.

Nie spisuj tego MITa tak od razu na straty. Znam dobrze MITa ACIII i ACI, wcale nie musi być tak, że 079 go zamuli, czy zrobi się za gęsto.

Pomyśl o tych wtykach, jak o specyficznych filtrach.

Pod względem szczegółowości 004 jest filtrem bardziej przepustowym niż 079.

Jak w preampie wyjdzie ci, że powinieneś wstawić 079, to we wzmacniaczach wstawienie 004 mija się trochę z celem.

To już raczej 004 do preampu i przygasić trochę tę rewię 079 na monoblokach.

A jakie masz kolumny? Bardzo analityczne i szczegółowe?

B&W800Diamond

Ja mam kolumny dość analityczne z lekko odchudzonym mid-basem. U mnie wstawienie samych 004 spowodowałoby zbyt dużo szczegółu i za lekki dźwięk.

Hmm nie znam ich na tyle, by w ciemno przewidzieć efekt. Bowersy mają swoją masę w brzmieniu. Myślę, że 004 ładnie je wyprofiluje na basie.

Jedź etapami, będziesz miał najlepszy efekt.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ja mam kolumny dość analityczne z lekko odchudzonym mid-basem. U mnie wstawienie samych 004 spowodowałoby zbyt dużo szczegółu i za lekki dźwięk.

Hmm nie znam ich na tyle, by w ciemno przewidzieć efekt. Bowersy mają swoją masę w brzmieniu. Myślę, że 004 ładnie je wyprofiluje na basie.

Jedź etapami, będziesz miał najlepszy efekt.

U mnie raczej z basem nie ma problemu :)

Tak więc można skorygować np. jego szybkość.

Bardziej obawiam się czy te 004 do CD i PRE nie doda jeszcze wysokich.

Chociaż Siltech na górze gra w miarę jedwabiście.

No cóż pogadam jeszcze z Nautilusem w tej sprawie może coś doradzą.

004 otwiera górę i dodaje szczegółu, ale to właśnie możesz potem przytemperować i docieplić w monoblokach złoconym wtykiem.

Napisz co ci Nautilius doradzi. Ciekaw jestem. Powodzenia!

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

004 otwiera górę i dodaje szczegółu, ale to właśnie możesz potem przytemperować i docieplić w monoblokach złoconym wtykiem.

Napisz co ci Nautilius doradzi. Ciekaw jestem. Powodzenia!

Szczerze mówiąc u mnie największy wpływ na sygnaturę dżwięku (szczególnie wysokie tony) ma CD a potem PRE.

Końcówki na wysokie nie mają już aż takiego wpływu jak w/wym.

O.K. dzieki za pomoc.

Jutro pogadam z Nautiliusem.

Zobaczymy co doradzą ;)

pozdrawiam

Jest zadowolony, w sile wieku, ma zęby i jeszcze może ugryźć :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• 3 tygodnie później...

Dziękuję koledze Milimetrowi za inspirację w kwestii wtyków.

Posiadam Cardasa Golden Reference, który firmowo posiada strasznie badziewne hipermarketowe wtyki. Już wcześniej eksperymentowałem z korekcją brzmienia poprzez zmianę wtyków AC (pozłacane, miedziane, rodowane, berylowe).

Postanowiłem zaaplikować temu zacnemu przewodnikowi coś fajnego.

Cardas dostał Oyaide 004 z obu stron.

Jego brzmienie dotąd trochę "sceniczne", "live" (bliskie koncertom na żywo) - duży bas, ładne średnie, dźwięczne wysokie stało się bardziej zdyscyplinowane w niskich rejestrach, a góra jeszcze dłużej i swobodniej wybrzmiewa.

Konfekcję oczywiście zleciłem profesjonaliście z AudioForte - Panu Mariuszowi.

Dziękuję koledze Milimetrowi za inspirację w kwestii wtyków.

Posiadam Cardasa Golden Reference, który firmowo posiada strasznie badziewne hipermarketowe wtyki. Już wcześniej eksperymentowałem z korekcją brzmienia poprzez zmianę wtyków AC (pozłacane, miedziane, rodowane, berylowe).

Postanowiłem zaaplikować temu zacnemu przewodnikowi coś fajnego.

Cardas dostał Oyaide 004 z obu stron.

Jego brzmienie dotąd trochę "sceniczne", "live" (bliskie koncertom na żywo) - duży bas, ładne średnie, dźwięczne wysokie stało się bardziej zdyscyplinowane w niskich rejestrach, a góra jeszcze dłużej i swobodniej wybrzmiewa.

Konfekcję oczywiście zleciłem profesjonaliście z AudioForte - Panu Mariuszowi.

A dlaczego nie zleciles konfekcji w Nautilusie ? Mialbys robocizne w cenie wtykow. Chyba ze kupiles Oyaide gdzie indziej...

Ja wlasnie czekam na mojego Transparenta MMlink ktory w Nautilusie okuwaja topowyami Oyaide F1/M1e.

Napisze o wrazeniach jak juz go dostane.

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.