Skocz do zawartości
IGNORED

Porównanie dwóch ustawień equalizera w Foobar2000

scott97

Rekomendowane odpowiedzi

Heya wszystkim.

Prosiłbym o porównanie dwóch ustawień equalizera w programie Foobar2000.

Po prostu proszę wybrać które ustawienie wybralibyście jako lepsze.

1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2.

Ukryta Zawartość

Wybierzcie np. nr 1 lub nr 2 :)

Z góry dzięki za odp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

aha, rozumiem. Czyli mi nie odpowiecie. A możecie mi wyjaśnić w jaki najlepiej sposób manipulować equalizerem w foobarze? Po prostu taki mały opis za co dany suwak jest odpowiedzialny. Same podpisy Hz mi nie wystarczają :-)

aha, rozumiem. Czyli mi nie odpowiecie. A możecie mi wyjaśnić w jaki najlepiej sposób manipulować equalizerem w foobarze? Po prostu taki mały opis za co dany suwak jest odpowiedzialny. Same podpisy Hz mi nie wystarczają :-)

Powiem Ci tak, na początku mojej przygody z dźwiękiem wpadłem na pomysł by grające wtedy altusy poprawić korektorem.

Jak czytam swoje posty sprzed kilku lat, to maluje mi się uśmiech na twarzy.

Kup coś co gra muzykę a o korektorze zapomnij :).

Pozdrawiam

Powiem Ci tak, na początku mojej przygody z dźwiękiem wpadłem na pomysł by grające wtedy altusy poprawić korektorem.

Jak czytam swoje posty sprzed kilku lat, to maluje mi się uśmiech na twarzy.

Kup coś co gra muzykę a o korektorze zapomnij :).

Pozdrawiam

Potem za korektor będą ci służyły kable.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Ja tam sugeruje lepsze kolumny :)

No to przykro mi ale nie jesteś audiofilem. Jesteś wcieleniem xyz :))

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Same podpisy Hz mi nie wystarczają :-)

Ale w ogóle to wiesz co te Hz oznacza?

Po lewej bas, po prawej sopran w środku... no środek.

Ruszaj tymi suwakami aż będziesz zadowolony z dźwięku. Jak dojdziesz do momentu, że facjata Ci się śmieje i chcesz tylko dalej słuchać muzyki to wtedy jest OK.

Tylko nikomu o tym nie mów bo się będą z ciebie śmiali:-)

Tomek

rozszerzę to co napisane powyżej

każdy suwak odpowiedzialny za konkretną częstotliwość(czyli wysokość dźwięku), podnosząc, obniżając suwak podkręcasz głośność danej częstotliwości

jeśli w ogole się tym bawić, to tak aby wszystkie częstotliwości w odsłuchu(nie w programiku) były o zbliżonej głośności - czyli pasmo przenoszenia najbardziej płaskie

jeśli masz jakieś słabe głośniki, plus pokój odsłuchowy bez adaptacji akustycznej, to pewnie masz ów pasmo strasznie poszarpane,

z tymże do zbadania pasma potrzebujesz mikrofon pomiarowy, preamp mikrofonowy, program do mierzenia akustyki - razem jest to dosyć skomplikowane(są tematy w dziale akustyka)

także nie można powiedzieć które ustawienie jest lepsze uniwersalnie, bo to zależy jakie masz przy swoich głośnikach i pokoju pasmo

jeśli chcesz cos poprawić tak na "Ucho", zainstaluj jakiś program typu vb generator, który odtwarza konkretne czestotliwości, zobacz, które są głośniej, ktore ciszej i wg tego popraw w equalizerze

albo najprościej, nie najlepiej, ruszaj aż Ci się spodoba;p

To na czym słucham to Panasy RP-HTF600 + HiFiMan HM-101 (w tym przedziale cenowym to chyba najlepsze w porównaniu do Sennheiser i Pioneer, o Kossach już nie wspomne...). Muzyka w formatach .flac z HDD lub .wav na płytkach :D

Metodą prób i błędów można ustawić dobrze (ale nie zawsze). Czytałem, że czym bardziej ten dźwięk uwydatniam, tym jest on mniej naturalny. Nie jestem za bardzo osłuchany. Dopiero od jakiegoś czasu zaczynam wchodzić w temat lepszej jakości muzyki. Equalizer ustawiałem na muzyce Michaela Jacksona, Gordona Haskella, Linkin Park, The Strokes, Bruno Mars. W sumie sprawdziłem jak to brzmi na 35 kawałkach. Cały czas zmieniam, kombinuje. Boję się najbardziej tego, że ustawie to bardzo nienaturalnie a będzie mi się wydawało, że jest ok. Przy odsłuchach jakiś płyt potem są różne zniekształcenia itp. :P Możecie mi polecić jakiś wykonawców, gdzie występuje dużo instrumentów dętych ? Albo jeszcze jakiś fortepian :D będę wdzięczny.

Zabawa z equalizerem w słuchawkach jest znacznie bardziej łatwa niż na kolumnach nie trzeba uwzględniać akustyki pomieszczenia. Znajdź wykres pasma przenoszenia słuchawek i na jego podstawie koryguj pasmo. Jak korzystasz z foobara to ściągnij bardziej dokładny equalizer.

A jakie ustawienia liniowe sa najbardziej optymalne dla foobara? Nie chodzi mi o equalizer a wtyczki, bo czytając, można natrafić na tego typu posty.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

chyba najlepsze rozwiązanie to jak najmniej dodatków, różnych equalizerów itp :D Po prostu odsłuch ma być dokładny :D Jak posłuchałem potem troche dłużej bez włączonego equalizera to widać było że z moimi ustawieniami wcześniej coś było nie tak, jakieś zniekształcenia itp.

Zabawa z equalizerem w słuchawkach jest znacznie bardziej łatwa niż na kolumnach nie trzeba uwzględniać akustyki pomieszczenia. Znajdź wykres pasma przenoszenia słuchawek i na jego podstawie koryguj pasmo. Jak korzystasz z foobara to ściągnij bardziej dokładny equalizer.

No, nie zgodziłbym się do końca :)

Ja też wyznaje zasadę, że jeśli sprzęt jest dobrze spasowany i dobrze zestrojone sa kolumny to nie trzeba eq. Nie mniej podstawowa instalacja foobara nie jest podobno idealna jak tryb direct we wzmaku firmowym.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Ja też wyznaje zasadę, że jeśli sprzęt jest dobrze spasowany i dobrze zestrojone sa kolumny to nie trzeba eq. Nie mniej podstawowa instalacja foobara nie jest podobno idealna jak tryb direct we wzmaku firmowym.

można poszukać również informacji na anglojęzycznych forach foobara :) (piszą dużo)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.