Skocz do zawartości
IGNORED

Alternatywa dla CD, czyli źródła strumieniowe.

graboś

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

(...)

Filozofowaniem i pisaniem pierdół* nie dojdziesz do niczego.

Tym bardziej niczego nie osiągniesz, jeżeli będziesz chciał oprzeć swoją wiedzę o audio o to co napisane na tym parszywym forum.

Starasz się na razie uprawiać tzw. audiofilizm spekulatywny, który zasadza się na zabawie teoriami i doborze takich twierdzeń, jakie tobie akurat na ten czas najbardziej pasują. Póki co, twoja młodość i brak doświadczenia, każą wszystkich przekonywać do aktualnie wybranego przez ciebie zestawu przekonań i twierdzeń.

To częsty i raczej żenujący widok na tym forum, gdy młody adept usiłuje przekonać stare wygi, że jego jest na wierzchu.

Ale nie jest na wierzchu. Nie jest - sam się przekonasz...

W audio, jak w życiu. Nic nie jest za darmo, nic nie jest tanio.

Płacisz i dostajesz dokładnie to za co zapłaciłeś.

A za okazje płacisz podwójnie.

* uwaga dla moderacji - proszę sprawdzić słowo "pierdoły" w: http://pl.wiktionary.org/wiki/pierdo%C5%82y

Po co mam słuchać sprzętu którego nigdy w życiu nie kupie ? żeby potem bolało i przez kilka lat chodził z krzywą miną bo mi w domu nie gra ?

To nie jest dobre podejście do tematu. Racjonalizm wymaga, aby przed podjęciem decyzji wiedzieć, na czym się stoi. Owszem, zawsze są kompromisy, ale żeby pójść na mądry kompromis trzeba się najpierw rozeznać w sytuacji.

Przede wszystkim jedyne co się tutaj liczy, to własny odsłuch. Żadne inne mądrości się w tej dziedzinie nie sprawdzają. Nie bez powodu doświadczone osoby polecają przy małym budżecie zakup używanych elementów. Nie da się uzyskać w budżetowym systemie takiego poziomu, żeby sposób reprodukcji dźwięku powodował zachwyt. Tego nie zmienią żadne zaklęcia.

W każdym przedziale cenowym można coś sensownego doradzić, ale opowiadanie bajek o bezsensowości kupowania drogich urządzeń świadczy tylko o braku doświadczenia.

Ja się spytałem tak mimo chodem o najlepsze rozwiązanie do 10k, bo to mnie interesuje, akurat nie chciałem zakładać osobnego wątku.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Jezu, sprawa się wydała i zostałem zamieszany w "wielu układ" userów!!...ale kanał... :-)

przepraszam miało być oczywiście "wielki ukłon"

Nie ma gdzie słuchać? A może po prostu nie chcesz? Bo możliwości jest aż nadto ale odsłuch spowoduje że zniknie matrix w którym żyjesz

nie wydaje mi się logiczne gnać 450 km w jedną stronę by posłuchać czegoś co zasugerowałeś a czego nigdy nie kupie, w 3 sklepach jakie odwiedziłem w najbliższej okolicy czyli do 60km nie ma nic po za tym co na allegro (pomijając drogie urządzenia). Dalej przyznam się że nie szukałem bo muszę doliczyć kolejne 50-80km, średnio mam czas na takie jazdy.

Po to są odsłuchy żeby przekonać się czy i który mały dorównuje dużemu. Jeśli w ogóle dorównuje. Wywody na temat oszczędności sobie daruj. Posłuchaj potem oceniaj.

gdy szukałem wzmacniacza, nadziałem się na wiele tematów których różni producenci powielają te same konstrukcje wymieniając tylko obudowy i odpowiednio podwyższając cenę, to samo tyczy się amplitunerów oraz wielu innych rzeczy np aut. Nie powiesz mi że w przypadków DAC;ów tak nie jest.

Co do słuchania ok, ja też jestem za ale przypomnę że to właśnie audiofile mają problem z rozpoznaniem co gra lepiej gdy nie wiedzą klocka, nagle nikt nie pamięta o kablach ze ściany czy też chińskich wzmacniaczach ? Oczywiście nie oskarżam nikogo o nic tylko staram się przypomnieć o kwestii placebo...

Tylko czy będziesz potrafił przyznać że coś jest dobre i lepsze od tego co masz? Dla wielu to ogromny problem.

jak pisałem już w tym temacie, mam jedynie stary zintegrowany klocek który kupiłem przez przypadek, jakąś się spisuje chyba tylko dlatego że stary. Każda propozycja wymieniona w tym temacie będzie lepsza.

Poza tym drogi guru, ja jedynie reaguję na Twoje pewne siebie wpisy i jakże profesjonalne dywagacje - nikomu nic nie każę kupować. Nigdzie też nie napisałem że trzeba kupować drogie żeby grało. Nigdy i nigdzie! Taki guru i nie potrafi czytać ze zrozumieniem?;-)

Czy nigdy i nigdzie to nie wiem bo jedyne Twoje wypowiedzi tyczą się drogich rzeczy, tylko tego się przyczepiłeś. Może tak nie twierdzisz ale na pytanie które kilkukrotnie tutaj padło nawet nie starałeś się udzielić odpowiedzi (nie czytałeś... ?)

Starasz się na razie uprawiać tzw. audiofilizm spekulatywny, który zasadza się na zabawie teoriami

Nie rozumiem co jest w złego w teorii ? przecież to podstawa do wszystko.

takich twierdzeń, jakie tobie akurat na ten czas najbardziej pasują. Póki co, twoja młodość i brak doświadczenia, każą wszystkich przekonywać do aktualnie wybranego przez ciebie zestawu przekonań i twierdzeń.

To częsty i raczej żenujący widok na tym forum, gdy młody adept usiłuje przekonać stare wygi, że jego jest na wierzchu.

nie zdziw się... ciekawe twierdzenie skoro to właśnie stare wygi mają opinie osób z którymi się nie da pogadać bo są zbyt wąsko ukierunkowane i liczy się tylko najlepsze (w teorii ich), tutaj też oczywiście nie mam nikogo na myśli ale tylko sly30 wysil się chociaż drobną radą.

A problem nadal jest nie rozwiązany...

W audio, jak w życiu. Nic nie jest za darmo, nic nie jest tanio.

Płacisz i dostajesz dokładnie to za co zapłaciłeś.

nie w audio tylko we wszystkim

To nie jest dobre podejście do tematu. Racjonalizm wymaga, aby przed podjęciem decyzji wiedzieć, na czym się stoi. Owszem, zawsze są kompromisy, ale żeby pójść na mądry kompromis trzeba się najpierw rozeznać w sytuacji.

Przede wszystkim jedyne co się tutaj liczy, to własny odsłuch. Żadne inne mądrości się w tej dziedzinie nie sprawdzają. Nie bez powodu doświadczone osoby polecają przy małym budżecie zakup używanych elementów. Nie da się uzyskać w budżetowym systemie takiego poziomu, żeby sposób reprodukcji dźwięku powodował zachwyt. Tego nie zmienią żadne zaklęcia.

nigdzie nie powiedziałem że nie, według mnie dobrze jest szybciej się przegotować zwłaszcza teoretycznie i wiedzieć jak słuchać. Podejrzewam że wiele niedoświadczonych osób takich jak ja kupi to co im w sklepie polecą i to co się spodoba, po czasie gdy odkryją to i owo w muzyce okaże się że kupili zły produkt i mogli za te pieniądze kupić coś lepszego. Zwłaszcza że pierdoły typu połączenia mają dość spory wpływ. Tak trudno to zrozumieć ?

Nie mam zbytnio wykształconego słuchu (tak sądzę) dlatego w wielu przypadkach patrzę na dane techniczne i na nich staram się pracować, problem tylko w tym że wykresy i dane nie grają... dlatego od dłuższego czasu staram się mieć chociaż jakieś typy czy rozwiązanie (np USB), potem wybieram top5 słucham o ile mogę i zbieram budżet, Tak trudno to zrozumieć ?

W każdym przedziale cenowym można coś sensownego doradzić, ale opowiadanie bajek o bezsensowości kupowania drogich urządzeń świadczy tylko o braku doświadczenia.

Jak już tak o bajkach to zacytuj proszę gdzie ja tak napisałem, to samo do innych, uprawiacie niesamowitą nadinterpretacje

Podejrzewam że wiele niedoświadczonych osób takich jak ja kupi to co im w sklepie polecą i to co się spodoba, po czasie gdy odkryją to i owo w muzyce okaże się że kupili zły produkt i mogli za te pieniądze kupić coś lepszego. Zwłaszcza że pierdoły typu połączenia mają dość spory wpływ. Tak trudno to zrozumieć ?

Nie zamierzam się tu jakoś specjalnie przepychać. Trochę racji z tym słuchaniem w sklepie masz. Ja już tu parę razy polecałem, żeby poprosić kogoś o pomoc. Na pewno są osoby, które to chętnie zrobią.

Jeszcze wracając do pieniędzy: co byś odpowiedział na pytanie jaki dobry sportowy samochód można kupić za 5k?

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Nie zamierzam się tu jakoś specjalnie przepychać. Trochę racji z tym słuchaniem w sklepie masz.

ja również ale tak niestety wyszło. W sklepie nie będziemy mieli porównania takiego jak w domu, inne otocznie, kolumny, napęd itd. Kupując DAC'a możemy się pomylić bo nie wiemy którego elementu w systemie jest to wina czy gra lepiej / gorzej. Oczywiście podłączając kilka C/A różnicę powinniśmy wyłapać, to jednak trochę za mało. Poza tym jestem ciekaw wyboru w sklepach, poza kilkoma aglomeracjami to raczej słabo...

Jeszcze wracając do pieniędzy: co byś odpowiedział na pytanie jaki dobry sportowy samochód można kupić za 5k?

Audi V8, toyoty system H, kultowe hondy na h22a, stare WRX'y czy też R33 od nissana.

Warto też popatrzeć na BMW auto kupisz za jakieś 2-3 tyś, kompletny silnik drugie tyle + 1000 zł na swapa, ale to już jeździ :)

zapomniałbym coś na G60 od VW

http://otomoto.pl/volkswagen-corrado-1-8-g60-C27275092.html

http://allegro.pl/honda-prelude-2-0-16v-troche-inna-niz-wszystkie-i2957598917.html (sprzęt audio też daje rade .....) i jest coś na temat.

Ja już tu parę razy polecałem, żeby poprosić kogoś o pomoc. Na pewno są osoby, które to chętnie zrobią.

tak, dzięki temu udało mi się zakupić głośniki :) inaczej miałbym spory szmelc, dopiero teraz jestem tego świadomy. Z DAC'em pewno byłoby podobnie, niby przepychanki ale swoje wnioski wyciągnąłem, średnia na plus. Szkoda że się nie da normalnie
Gość rochu

(Konto usunięte)

nie zdziw się... ciekawe twierdzenie skoro to właśnie stare wygi mają opinie osób z którymi się nie da pogadać bo są zbyt wąsko ukierunkowane i liczy się tylko najlepsze (w teorii ich), tutaj też oczywiście nie mam nikogo na myśli ale tylko sly30 wysil się chociaż drobną radą.

Nie jesteś zbyt przyjemnym dyskutantem.

Nie sadzę aby realnie ktoś chciał ci pomóc.

A problem nadal jest nie rozwiązany...

I nie będzie rozwiązany.

Zanim nie zapłaci się frycowego i nie nabędzie się dystansu do wielu spraw.

Nie jest tak źle że nikt mu nie chce pomóc.Nie ma sensu ta kłótnia.

Gość jest młody a na pewno młody w audio.

Teraz jest taki dziwny świat i dziwny czas, że każdy w każdej dziedzinie życia może

poszperać w internecie, trochę poczytać i daje to iluzję wiedzy.

Niestety to złudna iluzja(jak to iluzja) i wprowadza w błąd, często tragiczny w skutkach.

Wiele osób teraz w dobie internetu nie chodzi np do lekarza i sami leczą się na podstawie

opinii z netu, sami stawiają sobie diagnozy i samy leczą lekami...również z internetu co często

daje tragiczne rezultaty.Tak to jest w internetem.W miarę lat przynosi więcej złego niż dobrego.

Co do tańszego a przyzwoitego DAC-a to nic nie zastąpi odsłuchów.

Zapewne jest w okolicy jakiś forumowicz który ma przyzwoity system i można się spotkać na

kawę, pogadać, nie ma to jak sympatyczne osobiste kontakty.

Co 2 głowy to nie jedna a jak znajomych pozna się więcej to już w ogóle może być ciekawie.

Nie ma się co spinać, trzeba słuchać zresztą DAC jak DAC i tak ważniejszy jest wzmacniacz i kolumny.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Nie sadzę aby realnie ktoś chciał ci pomóc.

nie patrz na mnie, nie ja założyłem temat.

Nie jesteś zbyt przyjemnym dyskutantem.

bo nie lobię jak ktoś mnie traktuje z góry. Ktoś coś tam jeszcze pisał o "przyznaniu się".. i sory panowie To wyście zaczęli. Ja napisałem że drogi sprzęt to przewał po stronie producenta wyście z tego zbudowali serial pt "nie warto kupować" (coś było o czytaniu ze zrozumieniem?), skoro zrobiliście taką nadinterpretacje to się z nią teraz męczcie. Nie żebym wychwalał ale ponownie tylko sly30 wypowiedział się konkretnie. W przypadku pozostałej 2jki "posłuchaj" to maksimum informacji a tyle literek.

Brawo przedszkole zaliczone.

Nie jest tak źle że nikt mu nie chce pomóc.Nie ma sensu ta kłótnia.

Gość jest młody a na pewno młody w audio.

popieram, tak jestem młody w audio i to bardzo (dajmy rok). Niestety gdy szukałem głośników to wszelkie fora i wypowiedzi ludzi doprowadziły mnie tylko do mdłości i wymiotów (no może taki miątki jestem), po kilku nocach i właśnie pomocy innych okazuje się że to wcale nie jest takie straszne a i do zrobienia za rozsądne pieniądze. Wystarczy tylko trochę konkretów i chęci kogoś kto się na tym zna i potrafi na spokojnie wyjaśnić (o co widać bardzo trudno), W tym przypadku historia się powtarza...

Teraz jest taki dziwny świat i dziwny czas, że każdy w każdej dziedzinie życia może

poszperać w internecie, trochę poczytać i daje to iluzję wiedzy.

myślę że gdybyś kilkukrotnie przez to zaoszczędził nie małe pieniądze sądziłbyś inaczej. Niestety żyjemy też w czasach ogólnej degeneracji i braku odpowiedzialności że o etyce zawodowej i ludzkiej nie wspomnę. W każdej branży jest znaczna przewaga partaczy a tylko internet jest jakiś ratunkiem. Ale rozumiem o co Tobie chodzi, pamiętaj że każdy zaczynał podobnie...

Wiele osób teraz w dobie internetu nie chodzi np do lekarza i sami leczą się na podstawie

opinii z netu, sami stawiają sobie diagnozy i samy leczą lekami...również z internetu co często

daje tragiczne rezultaty.Tak to jest w internetem.W miarę lat przynosi więcej złego niż dobrego.

we wszystkim trzeba zachować rozsądek, ale jeśli piszesz o lekarzach to miałem dwa ciekawe przypadki. Lekarz zamiast mnie zbadać zapytał się co mi jest, chciał gotową diagnozę, podałem definicje z sieci i zaczął mnie na to leczyć, skończyłem w szpitalu. Sytuacja powtórzyła się ponownie u znajomego. Drugi na oddziale ratunkowym zapytano się mnie jaki chce antybiotyk, powiedziałem że nie wiem, to dostałem taki sam jak poprzednio. Tym razem internet uratował mi skórę.

ale ogólnie rzecz biorąc masz trochę racji.

Co do tańszego a przyzwoitego DAC-a to nic nie zastąpi odsłuchów.

no dobrze ale wszystkiego chyba też nie ma sensu słuchać ? muszą być przecież urządzenia z dobrą i złą opinią...

Zapewne jest w okolicy jakiś forumowicz który ma przyzwoity system i można się spotkać na

kawę, pogadać, nie ma to jak sympatyczne osobiste kontakty.

Co 2 głowy to nie jedna a jak znajomych pozna się więcej to już w ogóle może być ciekawie.

W bliskiej raczej słabo ale do 50 km powinno być wielu, w każdym razie jest to dobra alternatywa a i opinia chyba lepsza niż sprzedawcy.

Nie ma się co spinać, trzeba słuchać zresztą DAC jak DAC i tak ważniejszy jest wzmacniacz i kolumny.

nie inaczej, ale jakąś muszę dostarczać muzykę do wzmacniacza, jestem za biedny by kupować buble.

To zrób tak.Skoro lubisz poczytać opinie to poczytaj jak najwięcej różnych opinii, testów,recenzji wybierz z tego 3 pretendentów do odsłuchów

i poszukaj gdzie te sprzęty można posłuchać. Wszystkich to nie ma sensu bo zwariujesz i nic nie wybierzesz.

3 modele to max i to takie które są dostępne na naszym rynku, znane i potem łatwo odsprzedawalne.

Po jakimś czasie w miarę przypływu gotówki możesz chcieć wymienić na jakiś lepszy model to tego sprzedasz.

Zapewne mowa o Yamasze CD-N 500, która to w AV niedawno otrzymała chyba jako pierwsza ocenę 100%, stając się z urzędu sprzętem klasy High-End. :)

Trzeba miec na uwadze ze tzw polski High-End ma sie często nijak do tego prawdziwego High-End

Robert

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Wybacz Hombre ale to właśnie ton w jakim piszesz powoduje, że ludzie traktują cię z góry.

jak rozumiem nic po za ofami nie leży w twoich możliwościach więc z łaski swojej zamilknij... albo napisz coś konkretnego. Prawie 2 strony bezsensownej piany, skończ waść.

To zrób tak.Skoro lubisz poczytać opinie to poczytaj jak najwięcej różnych opinii, testów,recenzji wybierz z tego 3 pretendentów do odsłuchów

i poszukaj gdzie te sprzęty można posłuchać. Wszystkich to nie ma sensu bo zwariujesz i nic nie wybierzesz.

3 modele to max i to takie które są dostępne na naszym rynku, znane i potem łatwo odsprzedawalne.

Po jakimś czasie w miarę przypływu gotówki możesz chcieć wymienić na jakiś lepszy model to tego sprzedasz.

słuszna uwaga

Ale teraz tak, sugerując się tym co napisałeś szybciej że w okolicy 2000 jesteśmy w stanie nabyć dobrego DAC'a ale nie USB (co ja wrzuciłem do jednego worka), to rozumiem że lepiej najpierw kupić sam przetwornik a potem dozbierać i poszukać czegoś co mi obsłuży samo USB ?

Wybaczcie moje pytanie ale jednym z argumentów za USB był jitter, wielu twierdzi że z innych źródeł jest znacznie większy więc jeśli wybiorę rozwiązanie usb @ xlr/cox → DAC to nie będzie to sztuka dla sztuki ?

z tą CD-N 500 to bym uważał, nównecja no i w sumie tyle w cenie DAC'a... trzeba poczekać, życie pokaże.

Gość rochu

(Konto usunięte)

jak rozumiem nic po za ofami nie leży w twoich możliwościach więc z łaski swojej zamilknij... albo napisz coś konkretnego. Prawie 2 strony bezsensownej piany, skończ waść.

Tej łaski akurat ci nie wyświadczę.

Nie wiem czy jakiś DAC do 2000zł ma dobre USB.

Bardzo w to wątpię.

Jitter w dzisiejszych DAC-ach jest znacznie mniejszy niż było to

w modelach sprzed 15 lat.

Może rzuć temat w zakładce PC Audio.

Oni tam mogą mieć lepsze rozeznanie w tańszych DAC-ach.

Nie wiele tu konkretów, a ja ciągle nie znajduje tu odpowiedzi na pytanie postawione w temacie. Dochodzę jednak do wniosku że w kwocie do 2500 zł dobrym wyborem jest Yamaha CD N500. Oczywiście można kupić CD w kwocie do 2000 i do tego DAC, ale ciągle mamy mniejszą funkcjonalność i więcej wydanych pieniędzy. Przyznam że zastanawiałem się nad zakupem DAC'a do 1000 zł np. Nostromo Wolf i podłączeniem do tego odtwarzacza BD. Skoda że USB w DAC'ach jest kiepskie. Naczytałem się też o tym jak to nie wszystko co się podłączy do DAC'a gra tak samo więc już całkiem zgłupiałem. Teraz skłaniam się do zakupu CD N500 ale ciągle nie jestem przekonany. Nie chcę też pakować się w wydatki bo nie dysponuję pomieszczeniem odsłuchowym z prawdziwego zdarzenia. Warunki są jakie są...

Ale nawet gdyby USB było dobre to i tak nie podłączysz do niego żadnego transportu CD,

ani BD. USB jest tylko i wyłącznie do grania z komputera.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

ja pierwotnie też myślałem o koncepcji DAC + BR, funkcjonalność jest na pewno większa i na pewno jest wygodniej niż w przypadku yamahy (o której też myślałem) czy CA. No i masz znacznie większe możliwości w takiej konfiguracji, problem tylko w tym że BR też nie może być szajsem musi mieć ładnie prace sieciową zorganizowaną.

Wydaje mi się że nie głupim pomysłem może być BR np. oppo (chodzi o możliwości), sekcja audio jest dość rozsądna nawet w analogu ale nie osiąga się takiej głębi jak przy DAC'ach, tak w każdym razie twierdzi facet który to testował. Więc 3000 + DAC... też drogo, no i warunkiem jest TV, gratis świetny obraz z BR.

Jitter w dzisiejszych DAC-ach jest znacznie mniejszy niż było to

w modelach sprzed 15 lat.

czyli sugerujesz by tym czynnikiem akurat się nie przejmować ? tzn na tym etapie są inne ważniejsze rzeczy. Tu naprawdę brakuje odsłuchów... człowiek nie wie jaka jest różnica.

Ktos opisal wrazenia ze squeezeboxem. Uzywke SB Touch kupisz za pareset zlotych. Najpierw (popelniajac herezje ;) podepnij to po RCA tak jak CD, juz bedziesz mial jakis punkt odniesienia w TWOIM systemie i pod katem Twoich potrzeb... Nastepnie pojedz z tym do forumowego kolegi z jakims dobrym Daciem i porownajcie wyjscie liniowe SB i przez Daca. To powinno Ci juz dac sporo do myslenia.

Jesli sie okaze, ze SB jako zrodlo po cyfrze, nawet z dobrym DAC-iem Cie nie zadowala, po prostu go odsprzedasz bez straty i bedziesz kombinowal dalej albo zmontujesz sobie system sypialniany na jakichs aktywnych monitorkach.

Z punktu widzenia uzytkowego powiem, ze dla mnie, po przesiadce z CD, SB to byl najwiekszy krok jaki zrobilem w odkrywaniu i cieszeniu sie muzyka.

Streaming jest przez wifi, steruje tym przez ipada, aplikacja squeezepad pozwala Ci super wygodnie wyszukiwac info o grajacym wlasnie (rowniez przez radio internetowe) artyscie a w dodatku pozwala na emulacje SB na ipadzie czyli robia mi sie dwa odtwarzacze w domu - jeden na hifi salonowe, drugi kompletnie mobilny na sluchawki z dostepem do calej kolekcji muzyki.

Co do jakosci porownywalem SB Classic (flac ripowane w foobarze) podlaczony do wzmaka po RCA z Sony 559ES i faktycznie CD gral z troche wieksza glebia, bylo czuc troche lepiej zaznaczony 3 wymiar dzwiekow ale roznca nie byla razaca i bez bezposredniego porownania pewnie trudna do wychwycenia. Balans tonalny praktycznie identyczny.

Z czasem pewnie dokupie daca kiedy reszta systemu na to bedzie zaslugiwac ale na razie po prostu sucham sobie i jest ok, bez frustracji i odkrywajac codziennie nowa muzyke.

Kolega Rookie ma sporo racji. Powiem tylko że czym system jest lepszy tym wyraźniej słychać że muzyka z CD gra lepiej niż ta z plików w streamingu, gdzie czasem są to Flac-i ale różnej jakości a czasem mp3 jak w stacjach radiowych.

Tak więc taki streaming jako muzyka w tle, w domu do sprzątania albo jak przyjdą goście jest fajna ale na dobrym systemie już do poważnego słuchania dla siebie to znacznie gorzej i tu lepiej wypada CD lub vinyl jeśli ktoś ma dobry tor analogowy co jest jednak kosztowne.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

squeezebox touch ok ale używek brak a wydanie 1700 zł na taką zabawkę to hmm może już lepiej tą N500 kupić. Ergonomia nie jest powalająca, z wszystkich rozwiązań które tu wymieniliśmy wybija go tylko malutki LCD który na półce nie dla każdego może być wygodny. Informacje o utworze czy wykonawcy.. muzyka jest do słuchania :) ale to jest alternatywa i to bardzo nowocześnie zaprojektowana, nie jednemu się spodoba. (ja chyba jako pierwsze co to bym zablokował komunikacje ze światem)

a zamiast oppo coś tańszego np PANASONIC DMP-BDT500 ? też porządne wykonanie można go zakupić za 1300 zł http://audio.com.pl/testy/panasonic-dmp-bdt500:17 mamy na pokładzie DLNA + obsługę dysków sieciowych (to do potwierdzenia), dodając do tego mkv i flac 24/192 i USB do 2TB robi się rasowy odtwarzacz strumieniowy, niestety brak SACD i DVD-audio..

DSCF6103.jpg

Do tego 2*HDMI, jedno do TV gdy słuchamy stereo drugie do Amplitunera do kina. z 4 tyś zostaje nam jeszcze dość pokaźna kwota na DAC'a i zasilacz..... a dzięki sekcji analogowej (DAC 32bit XYZ) będziemy mogli porównywać i jak zauważono będzie punkt odniesienia.

SACD i tak byś nie mógł wypuścić na DAC-a.

Przy tak małym budżecie jaki masz to taka zintegrowana Yamaha wydaje się najlepsza i najbezpieczniejsza.

Żeby bawić się w kombinacje z transportami,DAC-ami itd to budżet musi być jednak większy i muszą być możliwości

odsłuchów i porównań a z tym u ciebie też kiepsko.

Tak wracając do USB, to nie przenosiłbym doświadczeń z high-endu do budżetowych systemów. Wierzę, że lepiej użyć konwetera lub Linn Akurate (tak ma sly30) niż USB jeśli ten konwerter kosztuje tyle, co cały przecietny system audio i gdy jest spięty równie drogim kablem. W high-endzie wszsystko jest inaczej: najlepszy DAC nie ma najlepszego USB, bo nawet jakby miał, to przez chwilę, a zaraz pojawi się coś jeszcze lepszego. To jest walka na innym poziomie.

Mam swoje przemyślenia i doświadczenia, z których wynika mój plan na najbliższy okres:

- DAC USB (z preampem)

- Cichy komputer + oprogramowanie, które również odtworzy Video i BR (XBMC, JRiver, etc)

- Pilot Media Center z odbiornikiem (już mam, działa bardzo dobrze)

- Podpięcie DAC'a bezpośrednio do końcówki mocy

- Później upgrade końcówki mocy, a użycie obecnej do bi-ampingu

Odwarzacza strumieniowego nie chcę ponieważ taki, ktory by mi odpowiadał jest za drogi, lepszą jakość uzyskam z tańszego DAC'a.

Tani odtwarzacz strumieniowy + DAC nie ma z koleji sensu, bo połączenie spdif może być słabym ogniwem i jest to zawsze ryzyko.

Mam zresztą Squezeboxa i nie jest to taki świetny transport jak piszą.

Gość cycus12

(Konto usunięte)
SACD i tak byś nie mógł wypuścić na DAC-a
Nawet nie widziałem .

Rok temu jak zaczynałem czytałem dyskusje BR jako transport do audio, kilka osób posiadających dobre napędy CD (nie wiem na ile dobre nie pamiętam, to było ich określenie) po za kupie napędów do kina (przedział do 1500 zł wtedy), CD grał lepiej ale w bardzo małym stopniu, ktoś tam nawet napisał że wolałbym za tą kasę kupić płytki niż napęd.

dd6 - podoba mi się Twój pomysł, w razie usterek łatwo naprawić i to zawsze komputer a nie stary player który mało co wart. Szkoda tylko że fajne obudowy są takie drogie.

squeezebox touch ok ale używek brak

No, to o czyms swiadczy...!

Mam zresztą Squezeboxa i nie jest to taki świetny transport jak piszą

Domyslam sie, ze to nie jest szczyt wszystkiego ale mozesz z ciekawosci napisac w odniesieniu do czego okazuje slabosc?

Użytkownik dd6 dnia 28.01.2013 - 13:26 napisał

Domyslam sie, ze to nie jest szczyt wszystkiego ale mozesz z ciekawosci napisac w odniesieniu do czego okazuje slabosc?

W odniesieniu do Motu Audio Express po USB (to taki profesjonalny interfejs Audio). Dla jasności napiszę, że mam SB Classic.

dd6 - podoba mi się Twój pomysł, w razie usterek łatwo naprawić i to zawsze komputer a nie stary player który mało co wart. Szkoda tylko że fajne obudowy są takie drogie.

Fajne obudowy są nie tylko drogie, ale też małe i niepraktyczne. Jeżeli ktoś chce PC tylko do muzyki, to wystarczy stary nettop za 500PLN, są takie bez wiatraka. Gorzej jeśi chce się tez oddtwarzać filmy. No ale to by była już wartość dodana, a my tu rozmawiamy o audio: koszt wynosi więc 500PLN.

Użytkownik dd6 dnia 28.01.2013 - 13:26 napisał

W odniesieniu do Motu Audio Express po USB (to taki profesjonalny interfejs Audio). Dla jasności napiszę, że mam SB Classic.

Dzieki. No tak, z tym ze uzytkowo to jednak inna filozofia urzadzenia wymagajaca jeszcze czegos jako interfejsu.

Dzieki. No tak, z tym ze uzytkowo to jednak inna filozofia urzadzenia wymagajaca jeszcze czegos jako interfejsu.

Ja tego Motu absolutnie nikomu nie polecam. Kupiłem go do nagrywania i pomiarów. Jako transport jest uciążliwy, bo trzeba go konfigurować i nie przełącza się automatycznie pomiędzy wszystkimi bitrate.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.