Skocz do zawartości
IGNORED

Alternatywa dla CD, czyli źródła strumieniowe.

graboś

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio coraz częściej myślę o zakupieniu czegoś co pozwoli mi zrezygnować z tradycyjnego CD i przejść na odtwarzanie muzyki z PC lub serwera muzycznego. Mam zatem pytanie do bardziej wtajemniczonych w te kwestie, czy sprawa jest warta zachodu, jakie są plusy i minusy. Wreszcie czy warto iść raczej w zestaw PC + DAC, czy może w stronę serwera muzycznego np coś na podobe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiscie, ze warto. Ja zauwazylem tylko same plusy, nie ma minusow. Co do metody odtwarzania, to jest to kwestia indywidualna. Jeden woli pc i dac, inny dedykowany serwer i dac a jeszcze inny odtwarzacz strumieniowy. Ja osobiscie uzywam stream magic 6. Sa w nim de facto 3 urzadzenia: radio internetowe i 20 tys stacji, dac i odtwarzacz strumieniowy. W pewnym momencie niezbedne jest zaopatrzenie sie w serwer NAS aby trzymac na nim pliki.

Oczywiscie, ze warto. Ja zauwazylem tylko same plusy, nie ma minusow. Co do metody odtwarzania, to jest to kwestia indywidualna. Jeden woli pc i dac, inny dedykowany serwer i dac a jeszcze inny odtwarzacz strumieniowy. Ja osobiscie uzywam stream magic 6. Sa w nim de facto 3 urzadzenia: radio internetowe i 20 tys stacji, dac i odtwarzacz strumieniowy. W pewnym momencie niezbedne jest zaopatrzenie sie w serwer NAS aby trzymac na nim pliki.

Ten CA wygląda na prawdę na solidny klocek o dużych możliwościach, tyle że niestety 4k to chyba cena nie dla mnie. Raczej szukałbym w przedziale 2-2.5k. są jakieś interesujące alternatywy?

Witaj,

pliki muzyczne wysokiej rozdzielczości to przyszłość i prawdopodobnie płyta CD w najbliższych latach stanie się produktem niszowym, dostępne będą wyłącznie audiofilskie, kolekcjonerskie wydania. Kwestia natomiast jakości - pliki wysokiej rozdzielczości mają znacznie większy potencjał jakościowy. Są dwa aspekty - po pierwsze odczyt nie jest obarczony błędami tak jak przy optycznym odtwarzaniu płyty, po drugie jest możliwość używania plików o wyższych parametrach, nawet do 192kHz/24-bity.

Kwestia zbudowania systemu opartego na plikach cyfrowych to pewne kompromisy pomiędzy jakością i ceną. Napewno najlepszym rozwiązaniem pod względem jakości dźwięku oraz funkcjonalności jest zakup odtwarzacza strumieniowego oraz serwera NAS. Wykorzystanie natomiast zewnętrznego przetwornika i połączenie go z komputerem jest rozwiązaniem tańszym, jednak obarczony większym ryzykiem problemów jakościowych (konfiguracja oprogramowania, dobry kabel USB, jitter), dodatkowo przy odsłuchach musi być włączony komputer.

Kolega powyżej wspomniał o odtwarzaczu strumieniowym Cambridge Audio Stream Magic 6 - jest to moim zdaniem wybitne urządzenie w swoim przedziale cenowym, pełna funkcjonalność, świetna obsługa poprzez tablety lub telefony z iOs i Android oraz bardzo dobra jakość dźwięku porównywalna z odtwarzaczem CD w podobnych przedziałach cenowych.

Cambridge Audio Sonata NP30 ma podobną, bardzo dobrą funkcjonalność, jedynie dzięki znacznie niższej cenie urządzenie oferuje trochę niższą jakość dźwięku. W wielu przypadkach jednak jest to jakość wystarczająca.

Reasumując, jeśli zależy Ci na wysokiej jakości dźwięku, wygodzie oraz nie masz ochoty "bawić się" w konfigurację komputera, proponuję zwrócić uwagę na dobry odtwarzacz strumieniowy. W innym przypadku warto przejrzeć ofertę przetworników.

Podaj proszę jaką masz konfigurację zestawu, jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie oraz jaki chciałeś przeznaczyć budżet na zakup urządzenia.

Serdecznie zapraszam jeśli masz taką możliwość na odsłuchy i przede wszystkim prezentacje możliwości najnowszych odtwarzaczy strumieniowych, mamy fizycznie w salonie chyba wszystkie dostępne firmowe odtwarzacze jakie są dostępne na rynku, mamy przygotowaną sieć z serwerem, pokażemy sterowanie z iPad i przede wszystkim posłuchamy.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

pliki muzyczne wysokiej rozdzielczości to przyszłość i prawdopodobnie płyta CD w najbliższych latach stanie się produktem niszowym, dostępne będą wyłącznie audiofilskie, kolekcjonerskie wydania. Kwestia natomiast jakości - pliki wysokiej rozdzielczości mają znacznie większy potencjał jakościowy. Są dwa aspekty - po pierwsze odczyt nie jest obarczony błędami tak jak przy optycznym odtwarzaniu płyty, po drugie jest możliwość używania plików o wyższych parametrach, nawet do 192kHz/24-bity.

Kwestia zbudowania systemu opartego na plikach cyfrowych to pewne kompromisy pomiędzy jakością i ceną. Napewno najlepszym rozwiązaniem pod względem jakości dźwięku oraz funkcjonalności jest zakup odtwarzacza strumieniowego oraz serwera NAS. Wykorzystanie natomiast zewnętrznego przetwornika i połączenie go z komputerem jest rozwiązaniem tańszym, jednak obarczony większym ryzykiem problemów jakościowych (konfiguracja oprogramowania, dobry kabel USB, jitter), dodatkowo przy odsłuchach musi być włączony komputer.

Kolega powyżej wspomniał o odtwarzaczu strumieniowym Cambridge Audio Stream Magic 6 - jest to moim zdaniem wybitne urządzenie w swoim przedziale cenowym, pełna funkcjonalność, świetna obsługa poprzez tablety lub telefony z iOs i Android oraz bardzo dobra jakość dźwięku porównywalna z odtwarzaczem CD w podobnych przedziałach cenowych.

Cambridge Audio Sonata NP30 ma podobną, bardzo dobrą funkcjonalność, jedynie dzięki znacznie niższej cenie urządzenie oferuje trochę niższą jakość dźwięku. W wielu przypadkach jednak jest to jakość wystarczająca.

Reasumując, jeśli zależy Ci na wysokiej jakości dźwięku, wygodzie oraz nie masz ochoty "bawić się" w konfigurację komputera, proponuję zwrócić uwagę na dobry odtwarzacz strumieniowy. W innym przypadku warto przejrzeć ofertę przetworników.

Podaj proszę jaką masz konfigurację zestawu, jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie oraz jaki chciałeś przeznaczyć budżet na zakup urządzenia.

Serdecznie zapraszam jeśli masz taką możliwość na odsłuchy i przede wszystkim prezentacje możliwości najnowszych odtwarzaczy strumieniowych, mamy fizycznie w salonie chyba wszystkie dostępne firmowe odtwarzacze jakie są dostępne na rynku, mamy przygotowaną sieć z serwerem, pokażemy sterowanie z iPad i przede wszystkim posłuchamy.

Jeśli chodzi o sprzęt to posiadam wzmacniacz Rotel RA 971 do tego kolumny Roth Audio Oli 30, wszystko to połączone okablowaniem Audioquest-a, CD chyba jest mało istotne w tym przypadku. Jeśli chodzi o kwotę jaką planuję wydać to okolice 2-2.5k zł. Słucham muzyki raczej cięższej, głównie rock, ale lubię też spokojniejsze gitarowe brzmienie np. Pink Floyd, Lenny Kravitz...zdarza mi się też czasami sięgnąć wieczorem po jakiś chillout.

Ten CA wygląda na prawdę na solidny klocek o dużych możliwościach, tyle że niestety 4k to chyba cena nie dla mnie. Raczej szukałbym w przedziale 2-2.5k. są jakieś interesujące alternatywy?

Poczekaj i dozbieraj. Magic6 został opisany w którymś czasopiśmie audio i zaliczony do klasy A High-End. Ten ,który Ty podałeś to starszy brat z gorszym DACiem na pokładzie.

Wysyłane z mojego Transformer TF101G za pomocą Tapatalk 2

Poczekaj i dozbieraj. Magic6 został opisany w którymś czasopiśmie audio i zaliczony do klasy A High-End. Ten ,który Ty podałeś to starszy brat z gorszym DACiem na pokładzie.

Pozostaje kwestia, czy pomimo bardzo dobrej jakości dźwięku z CA moje kolumny nie staną się słabym punktem, bo to nie jest wysokiej klasy sprzęt (Roth Audio Oli 30).

Po drodze masz jeszcze wzmacniacz....:rolleyes:

Podaj źródło, proszę.

AudioVideo listopad 2012.

Możesz też kupić CocktailAudio X10 i do tego np. DAC Musical Fidelity M1. Cocktail ok. 1100zł a MF z drugiej ręki ok.1500zł. Wtedy możesz wykorzystać DACa dodatkowo i podłączyć jakiś CD.

Pozostaje kwestia, czy pomimo bardzo dobrej jakości dźwięku z CA moje kolumny nie staną się słabym punktem, bo to nie jest wysokiej klasy sprzęt (Roth Audio Oli 30).

Ja polecam Yamaha CD-N 500. W swojej cenie ( 2000-2500zl ) znakomita. To odtwarzacz sieciowy DLNA + radio internetowe + CD-ek. Jesli chcesz sluchac, a nie ciagle kombinowac to nie baw sie w DAC-ki, za 2 lata nikt o nich nie bedzie pamietal. Odtwarzacz strumieniowy to wygoda ( apki na Androida i iPhony do sterowania ) bez komputera, Jest tylko jedno ale - musisz jeszcze miec NAS-a, na ktorym bedzie zgromadzona muzyka.

Gość rochu

(Konto usunięte)

AudioVideo listopad 2012.

Dzięki. Dotarłem do tej recenzji.

Panowie z AV kiedyś sobie założyli, że sprzęt za ok. 10-12 tys zł to klasa A czyli dla nich hi-end.

Taką akurat prostą konwencję sobie panowie przyjęli bo zapewne łatwiej dzięki temu porządkować im własną czas-przestrzeń.

Mnie to akurat nie przekonuje.

W temacie wątku.

Pozwolę sobie zachwalić SONOS-a ZP90 i ZP120.

Ten drugi jest wg mnie bardziej wartościowym urządzeniem i ciekawszym pod względem brzmienia.

Spokojnie można podpinać pod niego wielokrotnie droższe (od samego SONOS-a) zestawy głośnikowe.

w którymś czasopiśmie audio i zaliczony do klasy A High-End.

Zapewne mowa o Yamasze CD-N 500, która to w AV niedawno otrzymała chyba jako pierwsza ocenę 100%, stając się z urzędu sprzętem klasy High-End. :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

z opisów wynika że Magic6 niema aplikacji na vtunera , jeżeli to prawda to w naszych warunkach to lekka pomyłka

jeżeli ktoś ma więcej niż naście lat to prawdopodobnie posiada poważną kolekcje cd/sacd/dvd-audio . I co teraz wszystko powielać ripująć bo idę o zakłąd że w tzw. wysokiej rozdzielczości znahdzie w necie nie więcej niż 5 % swoich zbiorów.

Tyle na temat tej mody

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Zapewne mowa o Yamasze CD-N 500, która to w AV niedawno otrzymała chyba jako pierwsza ocenę 100%, stając się z urzędu sprzętem klasy High-End. :)

No nie, na pewno mowa o stream Magic'u, natomiast Yamahe zaliczyli do kategorii B. To samo źródło.:rolleyes:

Ale jak najbardziej Yamaha spełni Jego oczekiwania. Po prostu o niej zapomniałem-_-

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

z opisów wynika że Magic6 niema aplikacji na vtunera , jeżeli to prawda to w naszych warunkach to lekka pomyłka

jeżeli ktoś ma więcej niż naście lat to prawdopodobnie posiada poważną kolekcje cd/sacd/dvd-audio . I co teraz wszystko powielać ripująć bo idę o zakłąd że w tzw. wysokiej rozdzielczości znahdzie w necie nie więcej niż 5 % swoich zbiorów.

Tyle na temat tej mody

Fakt, vtunera nie ma, ale jest 20 tys stacji radiowych internetowych. Chyba wystarczy. Do tego serwisy streamingowe: Aupeo!, BBC iPlayer Radio, Pandora, Rhapsody, Sirius/XM czy MP3Tunes. Ja akurat z tego nie korzystam.

Pewnie, że ripować! Nie każdy ma kolekcję tysięcy płyt CD. Poza tym ograniczanie się tylko ze względu na nośnik jest niecelowe. Plików do kupienia jest cała masa. Odtwarzacze strumieniowe to nie moda. To przyszłość, a przynajmniej równoległy rozwój w stosunku do CD. Każdy nowy audiofil czy meloman ma wybór: CD, winyl bądź pliki. Co w tym złego? Dla mnie osobiście pliki to mega wygoda. Starowanie za pomocą telefonu i dostęp do setek utworów w ciągu paru sekund. Nic dodać nic ująć. A od przekładania płyt mam gramofon:)

Ja jestem zdecydowanie zwolennikiem PC+DAC. Najtańsze rozwiązanie to używany netbook z pasywnym chłodzeniem (ok 500PLN) + DAC po USB (cena wedle uznania). Można też bez problemu kupić pilota do Media Center wraz z odbiornikiem podczerwieni. Tego pilota obsługuje większość programów do odtwarzania muzyki.

W cenie 2000 PLN są DAC'i, które będą lepiej grały niż wymieniane tu odtwarzacze strumieniowe, np Asus Xonar Essence One.

Co do urządzeń CA, to się psują, wiem bo mam trzy sztuki (może ktoś chce kupić?)

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Co do urządzeń CA, to się psują, wiem bo mam trzy sztuki (może ktoś chce kupić?)

To psuja jesteś, miałem i mam CA i się jeszcze nie popsuł.;)

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

A może CA mi je naprawi? To wstyd jeśli w każdym z trzech róznych TOPOWYCH modeli coś jest nie tak. Jakby to była jedna usterka, to bym nie narzekał. Sprzęt gra wprawdzie bardzo dobrze, ale jakość wykonania tragiczna.

Dzięki za odpowiedź,

w takim razie CA Stream Magic 6 byłby rozwiązaniem idealnym, jest to niestety związane z wyższym budżetem. Masz jednak bardzo ciekawy system audio, spokojnie wykorzystasz możliwości jakościowe CA SM6.

Jeśli budżet niższym, to pozostają Ci tylko urządzenia japońskie typu Denon, Marantz, Pioneer N-50. Nie jest to jednak klasa CA.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, mamy wszystkie urządzenia dostępne od ręki w salonie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Fajnie że autor nie pyta już czy CD czy pliki, tylko uznaje zwycięstwo plików nad CD za oczywiste i chce się nadal rozwijać w tym kierunku. Dlatego proszę tych kilku zwolenników umierających płyt CD jcy na tym forum jeszcze pozostali o niezaśmiecanie fajnego wątku.

Nigdzie na świecie nikt od kilkudziesięciu lat nie nagrywa przecież płyt CD. W każdym studio na świecie nagrywa się właśnie gęste pliki lub czasem analogi na taśmie, a potem podczas cyfryzacji również na gęste pliki. Te gęste pliki to albo 24/192 albo znane z płyt SACD DSD. Dopiero potem dla potrzeb rynku masowego kompresuje się stratnie te oryginalne gęste dane do postaci 16 bitowej tak, by zmieścić to na płycie CD. Ludzie na forum wielokrotnie to opisywali.

Ja osobiście jestem za PC + DAC gdyż to uniwersalne ielestyczne rozwiązanie, pozwalające na dzień dzisiejszy odtwarzać nie tylko pliki 24/192, ale również wspomniane ripy płyt SACD i DVDAUDIO. Nie ma również problemów z odtwarzaniem płyt BluRay Pure Audio. A jakość zależy juz potem i tak od DAC-a, wzmaka i kolumn, tu ograniczeń jakościowych nie ma jak to było w postaci wąskiego gardła jakim przrez lata było CD.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

wszystko pięknie a byłoby idealnie gdyby dało się tym sterować w jakiś cywilizowany sposób. Przeglądanie zasobów na tym malutkim LCD... powodzenia, apka na androida to chyba jakiś żart, patrzeć się nie chce że o funkcjonalności nie wspomnę. Ktoś tutaj zapomniał o podstawowych rzeczach....

wszystko pięknie a byłoby idealnie gdyby dało się tym sterować w jakiś cywilizowany sposób

Jest bardzo wiele możliwości sterowania:

1. Andoid lub iOS: są urządzenia zdużym ekranem.

2. Tablet Windows

3. Zwykły pilot + TV

Można używac wszystkich na raz.

Masz wyżej napisane, Sonos, CocktailAudio,Yamaha CD-N 500 i to wszystko do 2500zł, chyba że Sonos więcej bo nie sprawdzałem.

Co jest na rynku to ja widzę, ale chyba nie wszystkie z nich masz/używasz/polecasz. Chciałbym żeby swoje doświadczenia, odczucia, opisali użytkownicy.

Przede wszystkim warto sprawdzić czy takie cudaki potrafią odtwarzać pliki FLAC. Potem trzeba się dowiedzieć (co nie jest łatwe) czy nie mają problemów z gapless. Na koniec znów trzeba zdobyć informacje na temat obsługiwanych playlist typu *.cue czy *.m3u

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

BluRay Pure Audio ? wszystkie 3 płyty ?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Czy ktoś się orientuje jak jest z jakością podczas odtwarzania z sieci lub zewnętrznego dysku plików mp3, Flac, wav

na odtwarzaczu blueray Oppo 103/105?

105 powinna mieć dobry DAC, więc przypuszczam, że jakoś dźwięku też powinna być dobra.

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.