Skocz do zawartości
IGNORED

Czas na kable zasilające SZUKAM PORADY

maszmol

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy noszę się z zamiarem zmiany kabli zasilających z tzw komputerowych na coś lepszego.Dużo można poczytać na tym forum o różnych testach i produkcjach typu diy. Nie mniej jednak chce zrobić konfrontację chwalonego Lapp Kabel kontra Wireworld Stratus.Czy wa warto inwestować w ten drugi?Różnica cen nie porównywalna! Tak więc proszę o obiektywne sugestie.Być może ktoś już takie porównanie robił,ciekawy jestem opini.

Ja robilem porownanie zwyklej komputerowki vs Lapp, ktorego sam zrobilem. Zadnych zmian. Moim zdaniem nie warto przy posiadaniu sprzetu za kilka, kilkanascie tys zł. Moze w drozszych jest jakis sens, choc tez watpie.

?👈

to i ja zapytam. Głośnikowe wymieniłem, może pora na sieciówki. moje typy:

-fadel art powerlitz

-shunyata diamondback lub copperhead

-synergistic basik.

może ktoś słuchał, testował i ma cos do powiedzenia

Kable zasilające nic ci nie dadzą - taka jest moja opinia. Testowałem mase kabli i żaden nic nie wniósł w poprawę dźwięku. Natomiast zwykła tania listwa z filtrem zlikwidowała wiele problemów. Wystarczy że kabel będzie odpowiednio ekranowany i nie będzie zbierał więcej zakłóceń, ot tyle filozofii we wszystkich kablach. Poza tym najpierw sprawdza się czy instalacja elektryczna w domu jest odpowiednio zrobiona. No ale każdy ma prawo do własnego zdania. A jak nie wierzysz to wypożycz kilka kabli i sam posłuchaj czy jest jakaś zmiana. Lepiej wydać pieniądze na dobrze nagrane płyty niż zawracać sobie głowę kablami.

Chcesz kupić kabel sieciowy kosztujący prawie tyle co twoje kolumny? Przecież to mezalians... Stokroć więcej zyskasz dokładając te 1400 zł nowych kolumn. A jeśli już naprawdę chcesz ładnie wyglądające sieciówki to kup sobie 2 sztuki takich

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a resztę i tak dołóż do bardziej strategicznych elementów systemu - nie biżuterii

maszmol... w hi endzie dostałem odpowiedż że nie ma co się tanimi /900-1600/ kablami zajmować. ciekawe

Pytałeś na hi-endzie - sam sobie dałeś odpowiedź co do sensu takiego zakupu przy Twoim systemie, bez obrazy oczywiście - po prostu przy takich klockach to nie ma absolutnie żadnego sensu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

Chcesz kupić kabel sieciowy kosztujący prawie tyle co twoje kolumny? Przecież to mezalians... Stokroć więcej zyskasz dokładając te 1400 zł nowych kolumn. A jeśli już naprawdę chcesz ładnie wyglądające sieciówki to kup sobie 2 sztuki takich http://www.ab-system.hk/index.php?route=product/product&path=78&product_id=111 a resztę i tak dołóż do bardziej strategicznych elementów systemu - nie biżuterii

Pytałeś na hi-endzie - sam sobie dałeś odpowiedź co do sensu takiego zakupu przy Twoim systemie, bez obrazy oczywiście - po prostu przy takich klockach to nie ma absolutnie żadnego sensu

Amen! :)))

Temat wyczerpany ;)

Przetestuj...jak spojrzałem na środek CA 500, które masz w opisie zauważyłem, że obudowy są podpięte do przewodu PE (bardzo prawidłowo), czyli najpewniej masy urządzeń są przez to połączone jak podłączysz prawidłową do gniazd z bolcem...jak zmiana IC coś dawała, to może się coś dziać również po zmianie sieciówek. Ja w takim przypadku mając potencjalnie do wydania 200-500 na sieciówkę wolałbym dopłacić i wymienić sprzęt na pracujący w klasie II, czyli wtyczka bez uziemienia (PE), kabel może być na stałe.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)
http://www.klub.audiostereo.pl/artykuly/rear-power-71-71g-72g-art330.html Mam te najtańsze za 200zł i jest duża różnica miedzy nimi, a komputerowymi. Minuta i słychać spore różnice. Nie ma powrotu.

Jasne ,ze warto zainwestowac w lepsze przewody sieciowe.Oczywiscie w granicach rozsadku.Jesli uwazasz sie za osobe slyszaca to po kilku minutach zmiany stardowego przewodu sieciowgo na cos lepszego zauwazysz roznice.Przewaznie sa to zmiany na plus.Konstrukcja dobrych kabli sieciowych opiera sie przede wszystkim na wysokiej jakosci przewodniku.Kable moga miec ekran ale nie musza.Ja osobiscie uzywam jednego kabla bez ekranu.Lapp Kabel to nie przewod stworzony do AUDIO.Od razu mozesz sobie go darowac.Zacznij poszukiwnia od tego WIREWORLDa.

Czytając opinię ludzi używających Lappa odniosłem wrażenie iż za te pieniądze jakie trzeba zainwestować to raczej gorzej nie będzie a czy lepiej nie wiem.Oczywiście uważam iż aby osiągnąć lepszy efekt brzmienia to lepiej było by zainwestować w lepszą elektronikę. No cóż ale póki co jeszcze nie teraz. Czy te wszystkie kable to wielka bajka i mit? Cóż trzeba by spróbować aby móc coś na ten temat powiedzieć. A czy ktoś z tu obecnych używa wogóle Lappa? Dla czego i po co jest tu chwalony?

Stara zasada przekazywana z dziada pradziada, z pokolenia na pokolenie, z chinskiego na angielski, i z polskiego na arabski głosi, że na przewody łączeniowe do sprzętu audio powinniśmy przeznaczyć max. od 10 do 15% jego wartości. Więc nie wato robić z igły widły, ale też nie należy sprawy bagatelizować. Nie mniej jednak jako osoba z wykształceniem technicznym w branży elektrycznej uważam, że najmniejszy wpływ na dźwięk (o ile w ogóle jakikolwiek) mają kable zasilające. Lepiej dołożyć na IC albo głośnikowe.

• Moderatorzy

ja zamieniłem fabryczne na 2x0,75 na diy 2x2,5 - żadnych powalających różnic nie wyłapałem, z nudów zrobiłbym na solidcore 1mm z polinka i tyle.

wpływ głośnikowych i ic jest dla mnie bezdyskusyjny.

wydawanie większej kasy na zasilanie nie jest dla mnie zbyt rozsądne (chyba że masz klocki po kilkanaście kpln)

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Ot tak właśnie uczyniłem. Aby nie zmieniać systemu audio zaryzykowałem i pierwsze zmiany jakie zrobiłem to wymiana głośnikówca plus interkonekt.Teraz chciałem zmienić zasilanie,

Jak już tak bardzo chcesz wydac kase na kable to kup te ReAr 71, a do Cd poluj na uzywaną Shunyatę Diamondback.

Shunyata jest łatwa do ewentualnej odsprzedaży, a te ReAr majątku nie kosztują.

Lappa sobie odpuść.

No dobrze...jaki problem ma rozwiązać nowy kabel? Jeśli wybór kabla jest z tego powodu i ten kabel go rozwiązuje nie mam zastrzeżeń. Jeśli to eksperyment polegający na wpięciu i ocenie efektów również fajnie, choć drogo, ale takie hobby.

Diamondback i Furutech 314 do źródeł, pre i wystarczy ewentualnie Artech Thunder do wzmacniacza.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Rzekłbym, że na kablach fabrycznych, komputerowych dźwięk jest nieco matowy. Niby fajnie, ale po zmianie nagle ta sama muzyka przykuwa co chwilę uwagę. A to coś błyśnie, zaćwierka, zaszumi dosadniej...

Jak ktoś ma restaurację i gra do kotleta to lepiej zostać na kablach komputerowych.

Użytkownik Bart1981 dnia 15.01.2013 - 19:02 napisał

Chcesz kupić kabel sieciowy kosztujący prawie tyle co twoje kolumny? Przecież to mezalians... Stokroć więcej zyskasz dokładając te 1400 zł nowych kolumn. A jeśli już naprawdę chcesz ładnie wyglądające sieciówki to kup sobie 2 sztuki takich

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a resztę i tak dołóż do bardziej strategicznych elementów systemu - nie biżuterii

Użytkownik Bart1981 dnia 15.01.2013 - 19:19 napisał

maszmol... w hi endzie dostałem odpowiedż że nie ma co się tanimi /900-1600/ kablami zajmować. ciekawe

Obserwuje twoje wpisy od jakiegoś czasu i coś mi nie pasuje a zwłaszcza twój wiek ,Czy ty na pewno masz 23 lata ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Tomasz

Ja robilem porownanie zwyklej komputerowki vs Lapp, ktorego sam zrobilem. Zadnych zmian. Moim zdaniem nie warto przy posiadaniu sprzetu za kilka, kilkanascie tys zł. Moze w drozszych jest jakis sens, choc tez watpie.

W klockach za kilka set złotych to może i nie poznamy różnicy ,ale wiesz mi że sprzęt za parę tysiaczków taki kabelek przyjmuje już odczuwalnie ( na plus)

ja zamieniłem fabryczne na 2x0,75 na diy 2x2,5 - żadnych powalających różnic nie wyłapałem, z nudów zrobiłbym na solidcore 1mm z polinka i tyle.

wpływ głośnikowych i ic jest dla mnie bezdyskusyjny.

wydawanie większej kasy na zasilanie nie jest dla mnie zbyt rozsądne (chyba że masz klocki po kilkanaście kpln)

Kolego Stench, kabel sieciowe mają wpływ ale żeby je odczuć to w dużej mierze na ich wpływ ma Kondycjoner sieciowy

Pozdrawiam

Tomasz

Mam i używam Lapp-Tylko dla tego ,że lepiej wyglada od standartowego,ma 2,5mm2 i jest ekranowany,lepsze wtyczki.To tyle.Lepiej dołożyć do kolumn.W Hi-Endzie dokładajac 3tys do kolumn za 45tys niewiele zyskamy (pomijajac że realnie kosztują 8tys-reszta to marketing )Ale do kolumn za 3 tys dokładamy drugie tyle zamiast kabli i tu jest przyrost jakości ogólnej dzwieku.

Wydaje mi się że to z kablami sieciowymi jest tak, że i owszem aby one coś wniosły do systemu lub raczej brzmienia to przede wszystkim musi to być zestaw przynajmniej wyższej klasy jeżeli nie hi end ?! Natomiast w klasie. budżetowej a w takiej ja się mieszczę to nawet kabel za grube pieniądze nie wiele zmieni.A czy to słychać czy nie to sprawa raczej osobistą... Lecz chce spróbować i z tąd ten post. Lecz uważam że nawet jeżeli Lapp nic nie zmieni to raczej nie popsuje? Chyba że się mylę.

Mnie w stosunku co to seryjnych nic nie popsuł.

Cena nie zabija,na początek wystarczy.Ja w każdym klocku dałem pierścienie ferrytowe,w środku pomiędzy gniazdem sieciowym a trafo.Dźwięk jest mniej ostry.Masz dobrą listwę sieciową?

Używam listwy FILTERCON, może nie jest to szczyt możliwości ale ważne że jest.Czytając opinie za i przeciw kablom zasilającym dochodzę do wniosku iż jest to może warte lecz wtedy kiedy poparte jest np wysokiej klasy sprzętem, kondycjonerem, gdzie urządzenia są podatne na fale magnetyczne. Jednak jak dla mnie to sam nie wiem czy będę to w stanie zauważyć poza aspektem estetycznym. Rodzi się jednak pytanie dla czego np NAD nie używa wtyczek na trzy bolce? Chyba skończę projekt Lapp ale jak nic nie wniesie to chociaż będzie wyglądało.

Gość

(Konto usunięte)

Używam listwy FILTERCON, może nie jest to szczyt możliwości ale ważne że jest.Czytając opinie za i przeciw kablom zasilającym dochodzę do wniosku iż jest to może warte lecz wtedy kiedy poparte jest np wysokiej klasy sprzętem, kondycjonerem, gdzie urządzenia są podatne na fale magnetyczne. Jednak jak dla mnie to sam nie wiem czy będę to w stanie zauważyć poza aspektem estetycznym. Rodzi się jednak pytanie dla czego np NAD nie używa wtyczek na trzy bolce? Chyba skończę projekt Lapp ale jak nic nie wniesie to chociaż będzie wyglądało.

Bo nie ma już takiej potrzeby, zresztą nie tylko NAD - czasy się zmieniły ;)

Powyżej masz odpowiedź:

(...) sprzęt na pracujący w klasie II, czyli wtyczka bez uziemienia (PE), kabel może być na stałe. (...)

Czytając opinię ludzi używających Lappa odniosłem wrażenie iż za te pieniądze jakie trzeba zainwestować to raczej gorzej nie będzie a czy lepiej nie wiem.Oczywiście uważam iż aby osiągnąć lepszy efekt brzmienia to lepiej było by zainwestować w lepszą elektronikę. No cóż ale póki co jeszcze nie teraz. Czy te wszystkie kable to wielka bajka i mit? Cóż trzeba by spróbować aby móc coś na ten temat powiedzieć. A czy ktoś z tu obecnych używa wogóle Lappa? Dla czego i po co jest tu chwalony?

Używam Lappa od tygodnia. Sam go skręcałem - wyszło mnie to śmieszne grosze. Chciałem sprawdzić czy kabel zasilający będzie miał jakiś wpływ na brzmienie. Właściwie z góry zakładałem, że zmiany będą nie do wychwycenia. Ponieważ miałem trochę wolnego czasu więc zamiast się nudzić zacząłem zabawę z Lappem i listwą z filtrem. Efekt przerósł moje oczekiwania i o ile listwa z filtrem właściwie nie spowodowała żadnych zmian, to już taniutki Lapp wyraźnie porawił brzmienie ( szczególnie zróżnicowanie i dynamika rejestrów dolnych). Przepinałem kilkakrotnie kable i dla mnie różnica jest oczywista. Zamierzam za jakiś czas zainwestować w jeszcze lepszy kabelek (może Supra?) ale oczywiście do skręcenia własnoręcznego, bo ceny gotowych kabli to jakieś szaleńśtwo. Podsumowując, różnicę słyszę, poprawa brzmienia jest i polecam zabawe w ramach rozsądku finasnowego.

A co możecie powiedzieć o oryginalnym produkcie SUPRA LoRAD 2,5?

Cena bardzo porównywalna do Wireworld Stratus?

Wypożyczyłem tą Suprę z listwą Jen Tech Cabels żeby się przkonać czy coś doda. Po wymianie ze standardowych, które były w wzmaku Supra dodała kopa muzyce, poprawiała bas "zebrała dzwięk do kupy". Testowałem na dotychczasowo posiadanej listwie i stwierdziłem że z tych testów wiecej wniosła sieciówka. Listwę oddałem Suprę zostawiłem. Nie testowałem z innymi sieciówkami, ale szczersze przyznam że Supra pozytwnie mnie zaskoczyła.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.