Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt DIY na podstawie STX MX-140

Rosiu134

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Gdy napotkałem STX MX-140 postanowiłem że zrobię takie monitory lecz po przejrzeniu sporej ilości tematów dotyczących tego projektu dokonałem parę zmian . Otóż główną zmianą ma być zastąpienie głośnika wysokotonowego GDWK-10-250-8-AWX głośnikiem T.STX.4.1.250.6.F.A.SC.X . Drugą zmianą jest typ obudowy , zdecydowałem się na obudowę TL o której również sporo sie naczytałem i na podstawie tego co się dowiedziałem zrobiłem taki projekt . Proszę o ocenienie go i nawytykanie błędów jeśli takowe istnieją :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jako głośnik niskotonowy posłuży GDN-18-140-8-AWX . Co do zwrotnicy najchętniej bym użył oryginalnej od mx-140 lecz po zmianie głośnika wysokotonowego będzie chyba tam nieco zmienić lecz w tym temacie dopiero zdobywam wiedzę .

Całość będzie wykonana z płyty MDF o grubości 18 mm

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/100175-projekt-diy-na-podstawie-stx-mx-140/

1. był już na forum temat obudowy tl na tym zestawie głośnikowym tylko obudowa była wolnostojąca a nie w formie monitorów

Ukryta Zawartość

2. kanał powinien rozszerzać się ku wylotowi a tu jest odwrotnie pomijam że długość też musi być odpowiednia

nie jestem wielkim konstruktorem ale wydaje mi się że przy tym typie obudowy porywasz się z motyką na słońce choć będę kibicował.

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Wcale nie ma się rozszerzać. TL "na pałę" to bardzo zły pomysł, tam szaleją różnej maści rezonanse i fale stojące. Poczytaj przynajmniej Dickasona, co o tym pisze http://chomikuj.pl/Branibor Jak zmienisz wysokotonówkę, to możesz zwrotnicę wyrzucić do śmieci, bo zamordujesz synchronizację faz (ponownie Dickason), to samo się tyczy geometrii frontu kolumny. Zrób sprawdzony projekt i nie kombinuj.

Niestety aby to pobrać trzeba zapłacić... Zapomniałem dodać że front ma wysokość 50 cm i szerokość 22 cm . Długość tunelu wyliczyłem ze wzoru : prędkość dźwięku ( 344 m/s ) / 4 x Fs ( 36 Hz ) = 344/ 144 = 2.38 m . Jeśli chodzi o przekrój tunelu obliczałem wiedząc że na początku ma być okolo 1.5 razy większe od Sd ( 124 cm2 ) a na końcu około 0.8 Sd . Niestety nie mam gdzie postawić kolumny podłogowej jedyne wyjście to biurko... Father czy mógłbyś mi powiedzieć czy Dickason z chomika którego mi podałeś jest po Polsku ? Mam zamiar rozpocząć przygodę z pomiarami więc czy ciężko by było przerobić tą zwrotnice bo rozumiem że część zwrotnicy odpowiadająca za GDN-a została by bez zmian ?

Sporo o obudowach TL jest na forum diyaudio ,ale niestety od paru dni chyba nie działa, osoby które je robiły piszą po większości że ciężko jest coś więcej wyciągnąć z monitora tl od monitora br, a w podłogówkach jest już łatwiej i jest sprawdzony projekt kolegi Dabyla na tym GDN-18-140-8-AWX ,z tego co wiem testował też obudowę z większą ilością załamań tunelu i nie specjalnie to się sprawdzało.Jest jeszcze projekt zwrotnicy z t9950 ,

jak pamiętam jest dość prosta i podobnież fajnie to gra.Ja mam klona mx140 ,ale może z ciekawości kiedyś wrzucę do testu w surową tl, ale ciągle brak czasu.

miałem tego STX'a w TL (podłogówka) nie wiem czy jest sens zabawy. Ogólnie spodziewałem się fajnego sprężystego i szybkiego basu, a niestety do końca tak nie wyszło;)

diyaudio.pl od kilku dni nie wstaje - admin chyba się znudził.... w razie czego prawie cała ekipa jest na daudio.eu - polecam

Krzychu mógłbyś udostępnić schemat tej zwrotnicy :) ? Bo właśnie cały czas mam dylemat z wysokotonówką już wiem że to jednak nie będzie ceramik słucham głównie muzyki elektronicznej i polskiego rapu . Myślicie że ten Usher t9950 jest wart swojej ceny . Myśle że wykonam z czystej ciekawości obudowę BR i TL no i sam stwierdzę która jest przyjemniejsza dla mojego ucha :).

Nowa 15 AWX jest też bardzo chwalona ,ale samemu jeszcze nie miałem, lepsza średnica a basem nie ustępuje podobnież 18,do niej są zwrotki z seasem i awx ,objętość mniejsza12lit ,na biurko wygodniejsze.Z TL to jest tak że gotowy projekt trzeba bardzo dokładnie skopiować ,bardzo ważne wytłumienie odpowiednie, a projektując od podstaw to czekają Cię dziesiątki prób,obudowe testową trzeba zrobić z odkręcanym bokiem .

Chce sie podjąć zrobienia swojego projektu i chyba wybrańcami właśnie będą Usher T9950 i AWX 18 . Myśle że zrobie 2 obudowy TL tą którą pokazałem i BR kopia obudowy MX-140 schemat zamieszczony na stronie stx-a. Mam takie pytanko dotyczące TL otóż jeśli głośnik nie jest umiejscowiony na początku tunelu tak jak u mnie to czy nie wykorzystuje całego tunelu ?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

czy mógłbyś mi powiedzieć czy Dickason z chomika którego mi podałeś jest po Polsku ?

Z tego, co wiem, to wcale nie ma polskiej wersji siódmej edycji. A może po prostu nie widziałem. Anyway, na chomiku jest wersja angielska.

czy ciężko by było przerobić tą zwrotnice bo rozumiem że część zwrotnicy odpowiadająca za GDN-a została by bez zmian ?

Prawdopodobnie nie zostałaby. Zwrotnicę projektujesz jako całość, ruszysz górę, to prawie na pewno nie "wstrzelisz" się z obwodem dla nowego tweetera i będziesz musiała ruszyć dół.

Nowa 15 AWX jest też bardzo chwalona

Bo to bardzo dobry głośnik. Tylko że konstruktorom zależało na efektywności, więc kompromisem jest rozmiar obudowy (podobnie jak w starym AKX). Na biurko radzę uważać z kompensacją baffle step, bo jest blisko do powierzchni odbijających (zakładam, że biurko stoi plecami przy ścianie).

Pamiętam że na forum diyaudio było sporo lektury jeśli chodzi o pomiary i zwrotnice lecz niestety strona nie funkcjonuje od kilku dni. Na stronie stx-a aktualnie nie ma tej 15... Lecz wolę zostać przy 18 ponieważ zawsze pozostaje ratunek - zrobienie kopii obudowy mx-140 . Wyczytałem definicje " baffle step " ze słownika hifi lecz nie rozumiem do końca jak to wygląda w praktyce ( zanik basu ? ) , Father mógłbyś mi to troszke rozjaśnić ? Mhm czyli zwrotnica musi być wykonana od nowa... w tym tygodniu będę miał mikrofon panasonica do rozpoczęcia przygody z pomiarami :)

Ukryta Zawartość

Jest tylko stx jakiś czas temu zmienił oznaczenia.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.