Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór głośników

galaxy s2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Jestem tutaj nowy. Zaczynam przygodę z kinem domowym i stereo . Wiem że Stereo to wyższa półka ale z racji tego że kino domowe też warto jednak mieć postanowiłem zakupić sobie Amplituner Maranza SR5007 póki co , a w przyszłości Marantz MM 7025 (MM7025) Końcówka mocy 2x140W . Narazie zaczołem od amplitunera . Pokój w którym to wszystko będzie grało jest dość mały bo dokładnie 2,1 m x 4.6m czyli raptem niecałe 10 m2 . Teraz pojawił się problem doboru gośników do tego zestawu , narazie głośników Stereo , bo z czasem kupie całą reszte . Mój budżet na dwie kolumienki to max 8000 zł . Rozum podpowiada że przy takim małym metrażu jedynie monitory wchodzą w grę , a nie raczej kolumny podłogowe . Ale może się mylę . Nie mam zabardzo gdzie odsłuchać różnych zestawów bo w moim małym mieście nie ma takowego sklepu . Ale jak coś podrzucicie ciekawego to pojade gdzieś dalej ale musze mieć jakieś sugestie . Osobiście biorę pare zestawów pod uwagę minn : Dynaudio Focus 160 , KEF R500 to co mi do głowy tylko przychodzi . Proszę o opinie które z tych głośników wywbrać lub jakieś rzeczowe inne sugestie , bo chciałbym w miare dobrze wybrać tym bardziej że z czasem będe dokupował do tego wszystkiego subwoofer , centralny i surroundy . Acha i jeszcze nie dodałem że muzyka to głównie z satelitki plus radio internetowe plus oczywiście płytki CD . Gatunek muzyki i wykonawcy : Enya , Vangelis , Mikie Oldfield , Jaare , Queen , Michael Jackson , Scorpions i wiele innych z lat 80- tych , bo teraz muzyka to chłam nie muzyka . Czasami jak mnie najdzie to i Chopin , Verdi ,Vivaldi i inne takie poważne . Więc właśnie potrzebuje do takowych potrzeb minn . W przyszłości kino domowe ale to w proporcji Stereo 95% a kino 5% . Podobny post zamieściłem na innym forum ale widze że to jest chyba bardziej popularne , więc może ktoś doradzi . Oczywiście cena kolumn którą podałem nie musi być aż tak wysoka czyli 8000 zł , bo może do mojego pokoju jest czystym bezsensem wydawać tyle kasy na dwa głośniki i może ktoś doradzi co zagra w takim małym metrażu dobrze i bez zbędnego wywalania kasy . Z góry dziękuję za rzeczowe podpowiedzi .

https://www.audiostereo.pl/topic/100031-dob%C3%B3r-g%C5%82o%C5%9Bnik%C3%B3w/

Do swojego Marantza kup tanie używane monitory np. Paradigm Monitor 3 za kilkaset złotych. To jest ta klasa dźwięku i naprawdę nie widzę sensu żeby teraz przepłacać.

Jeżeli kiedyś będziesz chciał mieć naprawdę sprzęt stereo, to kup go sobie od razu - wzmacniacz i kolumny. Bo przeważnie jest tak że zapłacisz dużo za kolumny, będziesz miał ogromne nadzieje, podłączysz je do amplitunera i ... zagra to beznadziejnie. Więc stwierdzisz że to audio to okłamywanie naiwnych i będziesz się cieszył że nie utopiłeś w tym więcej pieniędzy. A kolumny z tym amplitunerem już zostaną na zawsze.

Więc - jeśli masz pieniądze, to kupuj od razu porządne stereo.

Jeżeli zaś chcesz się bawić w kino domowe z tanimi amplitunerkami - to nie wydawaj pieniędzy bo je utopisz tylko kup tanie, używane monitory w klasie tego amplitunerka - zagrają z nim lepiej niż audiofilskie wynalazki.

Do swojego Marantza kup tanie używane monitory np. Paradigm Monitor 3 za kilkaset złotych. To jest ta klasa dźwięku i naprawdę nie widzę sensu żeby teraz przepłacać.

Jeżeli kiedyś będziesz chciał mieć naprawdę sprzęt stereo, to kup go sobie od razu - wzmacniacz i kolumny. Bo przeważnie jest tak że zapłacisz dużo za kolumny, będziesz miał ogromne nadzieje, podłączysz je do amplitunera i ... zagra to beznadziejnie. Więc stwierdzisz że to audio to okłamywanie naiwnych i będziesz się cieszył że nie utopiłeś w tym więcej pieniędzy. A kolumny z tym amplitunerem już zostaną na zawsze.

Więc - jeśli masz pieniądze, to kupuj od razu porządne stereo.

Jeżeli zaś chcesz się bawić w kino domowe z tanimi amplitunerkami - to nie wydawaj pieniędzy bo je utopisz tylko kup tanie, używane monitory w klasie tego amplitunerka - zagrają z nim lepiej niż audiofilskie wynalazki.

Kolego a jak zakupie Marantz MM 7025 (MM7025) Końcówka mocy 2x140W do tego ampli to wtedy ma to sens ?

Wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zaoszczędzisz kilka tysięcy a do małego pokoju nic lepszego się nie kupi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ocho, kolejny, który do klitki planuje napchać tony sprzętu. Hamuj!!!

Czy wiesz, że kolumny, także monitory potrzebują wokół siebie przestrzeni żeby zagrały? Chcesz napchać kolumnami mały pokoik przyklejając je do scian? Dupa będzie, a nie dżwięk.

Ja to widze tak na przykład, kompaktowy pokój, kompaktowy sprzęt ( acz bezpieczniej poszukać czegoś łatwiejszego do napedzenia i z BR z przodu):

post-32153-0-78503500-1357634628_thumb.jpg

post-32153-0-82691500-1357634971_thumb.jpg

Kolego dzięki za te linki ale jest jedno ale , nigdy nie kupowałem i nie mam zamiaru kupować używek , które to nie mówie że są beznadziejne ale jest takie ryzyko , że ten co sprzedaje sprzedaje bo to już jest złom . Co do Maranza to już kupiłem , więc nei ma co gdybać bo też nie chce szmelcu starego , a po drugie zależy mi na radiu internetowym bo jest w coraz lepszej jakości i jest taka mnogość stacji że może się taki maranz z takową opcją przydać . W sumie to już się zdecydowałem na Dynaudio Focus 160 plus ten maranz co mam czyli SR5007 i końcówka mocy Marantz MM 7025 (MM7025) Końcówka mocy 2x140W . Po pierwsze to nowy sprzęt i zawsze stanowił będzie jakąś tam wartość sam w sobie , a napewno nie powinien być za duży do mojego pokoju . No i z tymi oryginalnymi podstawkami plus malowaniem w kolorze czerni fortepianowej przynajmniej zdobi pokój a nie odstrasza . :) To tak na marginesie .

• 1 rok później...

Witam

Ja także posiadam ampli Marantz SR5007 długo szukałem do nich dobrych głośników. Na początku miałem zestaw 5.1 Harmana ale to w ogóle nie grało, później testowałem Dali Sensor 7 i Monitor Audio. Ostatecznie wybór padł na głośniki z Tyskiej firmy Studio 16 Hertz i to był strzał w dziesiątkę, dokładnie satelity model Canto Three. Jednak pomieszczenie docelowe ma mieć 20m2 dlatego zamówiłem głośniki z serii Canto Three w kolumnie podłogowej i to zagrało genialnie :)

Ukryta Zawartość

post-53561-0-84536700-1392317701_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.