Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy podatek. Śmieci.

martens

Rekomendowane odpowiedzi

Płaciłem 36 pln/mc za wywóz śmieci do MPO, teraz być może będę płacił 90 pln/mc ale gminie Qrwa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/100025-nowy-podatek-%C5%9Bmieci/
  • Redaktorzy

No, ja płacę jakieś 60, jakiejś firmie. Teraz będę płacił gminie, ale jeszcze nie wiem ile. Gmina zapewne będzie korzystać z tej samej firmy, bo dużej innej w okolicy nie ma. Natomiast interesuje mnie szczegół. Otóż czy jest prawdą, że gminy w ramach obowiazków tej ustawy muszą zorganizować wywóz odpadów segregowanych? Bo dotąd w okolicy był jeden komplet pojemników, 10 km ode mnie, cały zasypany oczywiście. Natomiast firma żądała za wywóz segregowanych odpadów drugie tyle, co za zwykłe, co uznałem za nie do przyjęcia i wszystkie segregowane śmiecie wywoziłem przestępczo do pojemników w innej okolicy.

nowa ustawa docelowo ma zwiekszyc ilosc surowcow z recyklingu w jakis nierealnych ilosciach podobno ponad 50 % więc z pewnoscia bedzie segregacja jako przymus

jesli niesegregujemy my wtedy robi to miasto za dodatkowa kase bo tego wymaga od niego ustawa

obecnie płacimy tylko firmie od smieci , potem płacimy firmie od smieci , miastu za segregacje ,odpady wielogabarytowe , przechowywanie kłopotliwych odpadów, tajemniczej administracji ktora ma wyławiać obywateli uchylających sie od płacenia daniny na smieci jak równiez generowac tony dokumentacji slanych do wyzszych pięter administracji samorzadowej i podobno dodatkowo równiez do wojewody

wyglada ze sporo ludzi dostanie prace :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

włodarze W-wy już się wypowiedzieli, będzie drożej bo musimy własnemy rencami (naszą kaską) zbudować infrastrukturę dla recyklingu

a później będzie jak historia uczy na przykładzie Poczty Polskiej i spółki Telegraf

za 3- 4 lata będzie do łyknięcia przez swoich dobry, doinwestowany biznes

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Moderatorzy

u mnie też będzie drożej od kiedy Pani Prezydent Zdanowska postanowiła że miasto weźmie sprawy w swoje ręce.

co lepsze MPO prywatyzuje się na gwałt aby wziąć udział w przetargu, a co będzie ze spółką jeśli przetarg wygra kto inny ?

no chyba , że przetarg ustawiony

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Wszystko OK.

Dotąd też wywożono śmieci.

I jakoś było taniej...

I to jest cały problem.

W wolnorynkowej gospodarce jest tak, że jak ktoś większy (Gminy a nie poszczególni zarządcy) szuka dostawcy usług to ma te usługi taniej...

A tu coś może i słusznego wymyślono, a do końca nic nie wiadomo...

jaki niemiec ? nasi sa bardziej obrotni w handlu usługami ktore wymagaja koncesji

najlepszy przykład to spalarnie odpadów i to to jak podzieliły kraj na swoje poletka tak aby nie musiec konkurowac cena w przetargach

w autostradach firmy zabijaja sie nawzajem zbijając ceny a w spalaniu nie :) trzeba mieć łeb i niemiec nie da sobie rady

jak na razie wszyscy sa na nie.To moze jeden glos z pomyslem..Powiedzmy samorzadowym.

a wiesz ty o czym tu piszą?

4 warianty do wyboru a żaden "od ilości śmieci"

dostaniesz do płacenia od metrów i przestaniesz cwaniaczyć

najlepszy przykład to spalarnie odpadów i to to jak podzieliły kraj na swoje poletka tak aby nie musiec konkurowac cena w przetargach

nie takie znowu poletka, spalarnia w W-wie obsłuży spokojnie 1/4 kraju, tylko kto to dowiezie i kto zagospodaruje te 100 ton popiołów na dobę

mamel maja zapis ograniczajacy odleglosc dostawcy od spalarni - oczywiscie w trosce o dobro klienta i środowisko naturalne :)

zapis pod przetargi

• Moderatorzy

jak na razie wszyscy sa na nie.To moze jeden glos z pomyslem..Powiedzmy samorzadowym.

wręcz przeciwnie jestem bardzo na tak, ale po gospodarsku i z zachowaniem zdrowego rozsądku:

dziś "państwo" finalnie usuwa 100% ;) śmieci przy wykorzystaniu firm komercyjnych.

firmy wywożą śmieci na zasadach komercyjnych za określoną kwotę -uwzględniając wielkość pojemnika(litrów śmieci) i częstotliwość wywozów - panowie śmieciarze mają w śmieciarce gps info komu co i jak, komu wywóz się nie należy śmieci zostają pod domem.

Państwu przy użyciu jakiś współczynników wyszło, że musi brać za to o wiele drożej nawet przy założeniu, że płaci 100% gospodarstw domowych i nie musi płacić za śmieci"niczyje".

co ciekawe Prezydent Zdanowska chce opłat per capita a nie od ilości zadeklarowanej przez gospodarstwo i ograniczonej wielkością pojemnika, więc 2 staruszków zapłaci tyle

samo co np para czipsorzerców i kolopijców, wcześniej deklarano jak dużo i jak częstochcemy by odbierano śmieci

do tego dochodzi zachęta by się wymeldować - gospodarstwo 2 osobowe produkujące 200 l śmieci zapłaci mniej niż 5 osobowe produkujące również 200 l

```

problem wzial sie z smieci wyrzucanych w ogromnych ilosciach do lasow i wszedzie indziej.Pomysl polega na tym ze jak beda placic wszyscy to nikt nikomu nie bedzie podrzucal smieci.Cena to inna sprawa.Prosze o sensowne propozycje rozwiazania problemu wylaczajac mamlaka bo ten sensownego jeszcze nie wymyslil nigdy..A wiec zeby smieci nie byly na poboczach i zeby było sprawiedliwie.Proste.Pomijajac tanio.

pokazcie panowie ze w samorzadach siedza same durnie.Prawdziwe durnie.

Jak toteraz przeliczyć?

Juz mam

Ukryta Zawartość

Obecnie płace 64 pln 4 osoby, w sumie zapłacę podobnie bo mam teraz drogo

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

obecnie w W-wie jest minimum 2 pojemniki 120 l. miesięcznie + ekologia = 50zł niezależnie od niczego, osób, metrów, ziami etc.

mniej i taniej się nie da (zarządzenie bufetowej) ale w druga stronę, jeśli 240 l. nie wystarcza oczywiście jest wskazane

i z tej opcji jutro skorzystam, zamówię dodatkowy pojemnik z przeznaczeniem na ten ciemny łeb mulsa

obecnie w W-wie jest minimum 2 pojemniki 120 l. miesięcznie + ekologia = 50zł niezależnie od niczego, osób, metrów, ziami etc.

mniej i taniej się nie da (zarządzenie bufetowej) ale w druga stronę, jeśli 240 l. nie wystarcza oczywiście jest wskazane

i z tej opcji jutro skorzystam, zamówię dodatkowy pojemnik z przeznaczeniem na ten ciemny łeb mulsa

czyli mamlak dalej na poziomie nie wiem ,ale wiem ze bufetowa nie wie.

jezdes w sam raz przydatny do...samorzadu.Tyle ze ograniczonego do wlasnego podworka i jednego kubła.

zaimponuj czyms..

• 2 miesiące później...
Gość Gość

(Konto usunięte)

nowa ustawa docelowo ma zwiekszyc ilosc surowcow z recyklingu w jakis nierealnych ilosciach podobno ponad 50 % więc z pewnoscia bedzie segregacja jako przymus

Mam nowe wieści.

Podobno w przetargach z firmami wywozowymi-utylizującymi , gminy wpisują paragraf, że firma ma obowiązek monitorować, czy w kuble niesegregowanym znajdują się jakieś śmieci które mogły by być poddane segregacji. Jeśli tak, to firma ma obowiązek zrobić dokumentację fograficzną, notatke i poinformuje gminę. I już będziemy płacili jak za niesegregowane:-)

Nie wiem tylko jak na ulicy chcą w kuble dociec czy tam jakiegoś plastiku np. nie ma? Będą grzebali?

Ale niby teoretycznie możliwe.

No to w blokach wszyscy będą płacili jak za niesegregowane najwyższe stawki, bo nie wierzę, że mieszkańcy będą ładnie segregować śmieci. S-F

Następna sprawa. Jak ktoś ma parę domów, bo np. mieszka w W-wie ale ma jeszcze chatę na Mazurach i w Zakopcu, to będzie musiał w miejscowościach, gdzie ma weekendowe domy, zawrzeć umowy z prywatnymi odbiorcami śmieci. Bo Gminy zawierają umowy tylko z mieszkańcami. Gminy będą to z policją sprawdzały. A w miejscu stałego pobytu wiadomo umowa z gminą.

Mam nowe wieści.

Podobno w przetargach z firmami wywozowymi-utylizującymi , gminy wpisują paragraf, że firma ma obowiązek monitorować, czy w kuble niesegregowanym znajdują się jakieś śmieci które mogły by być poddane segregacji. Jeśli tak, to firma ma obowiązek zrobić dokumentację fograficzną, notatke i poinformuje gminę. I już będziemy płacili jak za niesegregowane:-)

Nie wiem tylko jak na ulicy chcą w kuble dociec czy tam jakiegoś plastiku np. nie ma? Będą grzebali?

Ale niby teoretycznie możliwe.

Dobrze ze wogole kubly do segregacji postawia. Bo u nas ludziom kaza na wlasna reke segregowac smieci do workow i trzymac to w domu.

?👈

• Moderatorzy

może zamiast segregować lepiej płacić więcej i wrzucać wszystko jak leci , łącznie z papą, potłuczonym szkłem, azbestem i psimi kupami.

ja praktycznie co rok zamawiam pojemnik na różne odpady, które nie trafiły do normalnego pojemnika więc będę musiał to przekalkulować i kto wie może przez 2 lata wywiązą mi np rozebrany stary murowany garaż

może zamiast segregować lepiej płacić więcej i wrzucać wszystko jak leci , łącznie z papą, potłuczonym szkłem, azbestem i psimi kupami.

To juz raczej zalezy od kazdego czlowieka, czy choc troche przylozy sie do jakiejkolwiek ekologii w PL czy to oleje. Spojrz co sie dzieje za zachodnia granica. Nawet butelki plastikowe sie skupuje, odchodzi od produckji np piwa w alu puszkach, tylko zwrotne szklo... A u nas? Jestesmy jeszcze daleko z tylu, ale nie ma co sie dziwic. Polska ze wszystkim jest w plecy. Grunt ze kieszenie urzednikow pelne, a nie tam jakies kubly do selektywnej zbiorki odpadow.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.