Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie kupujecie wasze granity pod wzmacniaczie i CD?

tomekb3

Rekomendowane odpowiedzi

Sorkki, co to ma wspólnego z akustyką (pomieszczeń). Nie jestem przeciwko kamieniom, ale takimi wątkami "zaśmiecany" jest ten dział.

Wątek bardziej pasuje do zakładki ogólnej, czyli Stereo

Zastanawiam sie gdzie można kupić jakiś ciężki kamień pod wzmacniacz.

Macie swoje zaufane sklepy?

Castorama/Obi itp. Kilkanaście złotych/szt. Ewentualnie kamieniarz (wokół cmentarzy jest ich pełno). Dotną Ci tak jak chcesz.

Najlepiej kupić coś takiego u uczciwego kamieniarza.

Uczciwego - bo jak taki kamieniarz wyczuje, żeś audiofil to będzie chciał wyciągnąć jak największą kasę,

a odpadów za grosze u niego nie brakuje.

Ja sobie kiedyś kupiłem od takiego kamieniarza przy cmentarzu kilka płyt granitowych pod klocki i pod suba za 20 zł, ale nie stwierdziłem poprawy brzmienia.

Ja sobie kiedyś kupiłem od takiego kamieniarza przy cmentarzu kilka płyt granitowych pod klocki i pod suba za 20 zł, ale nie stwierdziłem poprawy brzmienia.

Bo granit odpadowy za 20 zł nie jest audiofilski :)

Hehe, dokładnie. Tylko dla audiofila musi być specjalny kamień i ze specjalnym audiofilskim namaszczeniem docinany.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Bo granit odpadowy za 20 zł nie jest audiofilski :)

Bez przesady...

Swego czasu tez biegałem po kamieniarzach - ZDZIERCY:(

A teraz?

"GRAJĄ" 2 płyty granitowe z OBI - po 14.99 zł jedna:) I to jak!

Po przecięciu (po przekątnej) sztuka pasuje na 2 warstwy jak ulał...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7648-0-95416900-1357601142_thumb.jpg

post-7648-0-96428600-1357601239_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Bez przesady...

Swego czasu tez biegałem po kamieniarzach - ZDZIERCY:(

A teraz?

"GRAJĄ" 2 płyty granitowe z OBI - po 14.99 zł jedna:) I to jak!

Po przecięciu (po przekątnej) sztuka pasuje na 2 warstwy jak ulał...

Faktycznie tanio ale te oferty jakie tu podalem tez nie sa drogie czesto zwykly kamieniarz chce 2x tyle za takie plyty wiem bo pytalem .

A z ciekawosci powiedz czy masz cos miedzy tymi plytami np. jakis filc ?

Faktycznie tanio ale te oferty jakie tu podalem tez nie sa drogie czesto zwykly kamieniarz chce 2x tyle za takie plyty wiem bo pytalem .

A z ciekawosci powiedz czy masz cos miedzy tymi plytami np. jakis filc ?

Fajne linki!

Oferta z allegro wydaje się być super i uczciwa w porównaniu do cen, które proponują kamieniarze. Możesz wybrać kolor, logo (!). Cena też wydaje się niezła. Tyle, że trzeba pokryć dodatkowe koszty przesyłki. Ale jeżeli mieszkałbym w okolicach, to sam pojechałbym!

Między płytami mam gumowe podkładki, uszczelki itp.

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Moje prywatne zdanie

Jak ktoś ma położone deski np., egzotyczne i nie chce kolcami uszkadzać lub taki ładny kawałek czarnego marmuru polerowanego ,większego od podstawy dla dizajnu to ok.

W innych przypadkach radze zmienić kolumny lub akustykę pomieszczenia

W sprawie drgań sprzętu proponuje lepiej wytłumić ścianki cd specjalnymi materiałami ,bo fala akustyczna idzie nie tylko podłogą - gdy są kolce w kolumnie prawie niema drgań od podłogi

W sprawie drgań sprzętu proponuje lepiej wytłumić ścianki cd specjalnymi materiałami ,bo fala akustyczna idzie nie tylko podłogą - gdy są kolce w kolumnie prawie niema drgań od podłogi

Prawie, czy ich nie ma?

Słyszę różnicę kiedy podłożę dizajnowskie granity:)

Więc jakie kolumny proponujesz?

To jest

Prawie, czy ich nie ma?

Słyszę różnicę kiedy podłożę dizajnowskie granity:)

Więc jakie kolumny proponujesz?

To jest dyskusja akademicka , bo odczucia są subiektywne ,

cytuje---Więc jakie kolumny proponujesz?---chodzi mi oto jak ktoś myśli że lepiej zgrają(bo czytałem i takie wypowiedzi ) to proszę bardzo żyjemy w wolnym kraju

Jak będziesz miał pożądny stolik pod graty, to wyeliminujesz te sprzężenia.

Granity pod kolumny, mają podobne działanie.Ja stawiam kolumny z kolcami na granitach, a same granity odsprzężam od podłogi na miękko.

Po różnych eksperymenyach ten sposób dla mnie okazał się najkożystniejszy.Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Ja robię tak samo jak Kiza.

Tydzień temu postawiłem swoje kolumny na kolcach i granicie, przedtem stały podstawą na parkiecie (nie panelach).

Zmiana dźwięku jest wyraźna!

I to nie w podzakresie basu, gdzie spodziewałem się ją usłyszeć, jeśli tu jest jakaś, to niewielka.

Wyraźnie poprawiła się za to stereofonia - szczególnie ogniskowanie źrodeł pozornych, co więcej wysokie tony stały się wyraźniejsze i bardziej selektywne.

Brzmienie się stało cokolwiek... jaśniejsze, ale precyzyjniejsze.

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

Tydzień temu postawiłem swoje kolumny na kolcach i granicie, przedtem stały podstawą na parkiecie (nie panelach).

I to nie w podzakresie basu, gdzie spodziewałem się ją usłyszeć, jeśli tu jest jakaś, to niewielka.

Wyraźnie poprawiła się za to stereofonia - szczególnie ogniskowanie źrodeł pozornych, co więcej wysokie tony stały się wyraźniejsze i bardziej selektywne.

Oczywiste:)

Im chłonniejszą - mniej stabilną masz konstrukcję podłogi, tym bardziej przyda się odseparowanie sprzętu.

Choć jak kolumny mają słaby dół, a lubimy BAS, to lepiej nie stawiać na granitach... Brzmienie będzie cokolwiek wyraźniejsze ale i też "cieńsze".

A ktoś tu opowiada o dizajnie...

Nic dodać, nic ująć, Panowie.Czy to wszystko jest takie oczywiste, chyba nie?, skoro są pytania, ale po to jest to Forum.Pozdr.

u mnie było podobnie poprawa stereo, więcej wyższych tonów. a na szybko podlozyłem pod kolumny talerze od hantli. kupie sobie granit odpowiedniej wyskości do mojej kolumny. ja mam problem ruchomym dywanem pod którym jest krzywa podłoga (wynajete mieszkanie). Uważam że róznica jest duża z podestami.

Zawsze jest takie wrażenie że góra się bardziej otwiera, ponieważ bas nabiera większej kontroli, i jest uczucie jak by go było mniej(redukcja sprzężeń)?

Ja miałem raczej ciemny system, i mam wrażenie że zmieniło się całe pasmo. Dzwięk stał się dokładniejszy, bardziej precyzyjny nawet bym powiedział żę bardziej dynamiczny szybszy. Ogólnie można powiedzieć że podesty warto stosować właśnie w ciemnych słabo kontrolowanych systemach ożywią dzwięk.

Masz rację kolego, źle to ująłem.Skoro bas jest bardziej kontrolowany, pozbyty nipożądanych sprzężeń, to średnica , jak i wtsokie są bardziej przejżyste.

Stereofonia ulega poprawie, jak i przestrzenność, bas nie zagłusza reszty pasma.odchudzenie może wydawać się zmniejszeniem niskich częstotliwości,

ale po przyzwyczajeniu słuchu, można odkryć wszystko na nowo, z aspektami których do tej pory nie słyszeliśmy, nawet w tych niskich rejestrach.Pozdr.

Cze

Ukryta Zawartość

Jeśli nie poprawią brzmienia to zawsze możesz sobie wybrać takie co poprawią estetykę całości.

Pozdr

Ukryta Zawartość

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.