Skocz do zawartości
IGNORED

Na ktore z kolumn sie zdecydowac?

oasisliam

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzet arcam alpha 10, zrodlo pioneer n-50, Castle Harlech czy Castle Avon czy Audio academy phoebe 3 ???

Na oku mam wstepnie castle Avon. Pytanie ile mozna wydac na uzywane? obecnie sa na alledrogo za 1700? warte ceny czy za duzo?

pomieszczenie ok 20m2

https://www.audiostereo.pl/topic/100013-na-ktore-z-kolumn-sie-zdecydowac/

Witaj,

pożycz Castle od sprzedawcy, my wypożyczymy Ci Audio Academy i porównaj co bardziej Ci się spodoba. Jedyny sposób żebyś dobrze wydał pieniądze i był w pełni usatysfakcjonowany z wyboru.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Która wersja Castle Harlech? S1 czy S2?

U siebie mam zarówno Harlechy s1 i Avony. Harlechy miałem sprzedać kilka miesięcy temu, ale poszedłem po rozum do głowy i grają w stereo w salonie, a obok stoją Avony jako fronty do kina. Phoebe III słuchałem zdaje się u kolegi, ale w kiepskim akustycznie pokoju i nie mogłem bezpośrednio porównać ich z Castlami. Idealnie byłoby porównać je jedne obok drugich. Poczytaj moje opisy jednych i drugich w Klubie Castle Acoustics - dość dużo o nich skrobnąłem. W skrócie Avony grają czarującą średnicą - wokale są po prostu tak plastyczne, że kolumny te mają moc zmieniania preferencji odsłuchowych. Serio. Harlechy grają trochę jaśniej, metalowa kopułka Vify potrafi zakłuć (Rzadko). Harlechy to imho bardzo bardzo dobre kolumny, z dobrym i zróżnicowanym basem (nie bardzo obfitym, ale dobrym). Avony dobrze wspomóc subem - wtedy jest miodnie.

powodzenia.

Aha - cena za Avony 1700 PLN to drogo. Ja swoje w UK kupiłem za 100 funtów. Harlechy za 250 funtów, ale pojechałem po nie do Walii.

Powrót po dłuższej przerwie...

Która wersja Castle Harlech? S1 czy S2?

U siebie mam zarówno Harlechy s1 i Avony. Harlechy miałem sprzedać kilka miesięcy temu, ale poszedłem po rozum do głowy i grają w stereo w salonie, a obok stoją Avony jako fronty do kina. Phoebe III słuchałem zdaje się u kolegi, ale w kiepskim akustycznie pokoju i nie mogłem bezpośrednio porównać ich z Castlami. Idealnie byłoby porównać je jedne obok drugich. Poczytaj moje opisy jednych i drugich w Klubie Castle Acoustics - dość dużo o nich skrobnąłem. W skrócie Avony grają czarującą średnicą - wokale są po prostu tak plastyczne, że kolumny te mają moc zmieniania preferencji odsłuchowych. Serio. Harlechy grają trochę jaśniej, metalowa kopułka Vify potrafi zakłuć (Rzadko). Harlechy to imho bardzo bardzo dobre kolumny, z dobrym i zróżnicowanym basem (nie bardzo obfitym, ale dobrym). Avony dobrze wspomóc subem - wtedy jest miodnie.

powodzenia.

Aha - cena za Avony 1700 PLN to drogo. Ja swoje w UK kupiłem za 100 funtów. Harlechy za 250 funtów, ale pojechałem po nie do Walii.

harlech v1....jakbys mial postawic miedzy avon a harlech, to ktore bys polecil do jazzu, pop, troche rock i new age a la enigma?.

Generalnie jak sprowadzalem swoj sprzet z wysp, to na ebay byly harlechy za 98 funtow, za tyle poszly, bo odpuscilem licytacje.....teraz jak sobie o tym pomysle to mnie az skreca. Korzystajac z uprzejmosci q21 - chyba faktycznie sprobuje AA phoebe 3, problem jest taki, ze nie mam ich jak porownac z castle...

harlech v1....jakbys mial postawic miedzy avon a harlech, to ktore bys polecil do jazzu, pop, troche rock i new age a la enigma?.

Generalnie jak sprowadzalem swoj sprzet z wysp, to na ebay byly harlechy za 98 funtow, za tyle poszly, bo odpuscilem licytacje.....teraz jak sobie o tym pomysle to mnie az skreca. Korzystajac z uprzejmosci q21 - chyba faktycznie sprobuje AA phoebe 3, problem jest taki, ze nie mam ich jak porownac z castle...

Powiedziałbym tak: jeśli do jazzu wokalnego głównie, to Avon jest bardzo silnym konkurentem. Jeśli do jazzu instrumentalnego to raczej Harlechy chyba, bo to większa kolumna, z większą sceną i chyba bardziej rozdzielcza. Avonów z ciemną elektroniką bym nie łączył. Harlechy wokale też mają bardzo dobre, żebym nie został źle zrozumiany.

Castle to ogólnie rzadka kolumna, więc ciężko będzie faktycznie posłuchać ich gdzieś lub wypożyczyć do testów.

Te harlechy za 98 funtów to była okazja, bo chodzą też po 450-500 funciaków i ludzie się o nie biją.

Phoebe posłuchaj zdecydowanie jeśli masz okazję.

Phoebe z Castlami?to chyba jakiś żart.Przecież to kompletnie inne granie.Przy czym ja miałem Castle z jedwabną kopułką.

Czyli które mmiałeś?

Howards S2,.i malutkie Severn.Phoebe-nie mam o nich dobrego zdania.Z Hyperionami dałoby się żyć,tylko to już inne pieniądze.

Miałes Howardy s2 z jedwabną kopułką?ja sie z takimi nie spotkalem!

Miałes Howardy s2 z jedwabną kopułką?

tak,miała charakterystyczny metalowy kołnierz,pozostałe głośniki były chyba papierowo-węglowe,czarne nie mleczne jak w S1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dokładnie takie,tylko ``made in GB``

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tak,miała charakterystyczny metalowy kołnierz,pozostałe głośniki były chyba papierowo-węglowe,czarne nie mleczne jak w S1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dokładnie takie,tylko ``made in GB``

tak czy inaczej dziwne z tego co wiem to w Howardach s2 wkladali kopułke vify ja mam taka w swoich i wszyscy ktorych znam tez taka maja!no ale moze cos pozniej zmienili..

ja znam tylko takie

Ukryta Zawartość

Sprzet arcam alpha 10, zrodlo pioneer n-50, Castle Harlech czy Castle Avon czy Audio academy phoebe 3 ???

Na oku mam wstepnie castle Avon. Pytanie ile mozna wydac na uzywane? obecnie sa na alledrogo za 1700? warte ceny czy za duzo?

pomieszczenie ok 20m2

Ja zdecydowanie bralbym Herlachy!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czyli takie:

Ukryta Zawartość

Howards to jedyne kolumny,do których bym wrócił.Tyle,że obecne są ``made in China``-a to nie to samo.Jak komuś odpowiada AA-nie widzę problemu.Tylko moim zdaniem to zupełnie inne granie.

Ukryta Zawartość

Harlech i Howard to zasadniczo ta sama konstrukcja TL, tyle, że różnią się wielkością. Podobnie jak Triode mam do nich sentyment podparty nie emocjami, a dobrym dźwiękiem - dlatego zdecydowałem się je zostawić i nie żałuję ani chwili. Obecnie obok siebie stoją Avony i Harlechy s1 i jest naprawdę nieźle. Do muzyki akustycznej, gitar, smyczków, kontrabasu są naprawdę dobre (nie chcę używac większych słów, ale to jest solidne hi-fi).

Harlech i Howard to zasadniczo ta sama konstrukcja TL, tyle, że różnią się wielkością. Podobnie jak Triode mam do nich sentyment podparty nie emocjami, a dobrym dźwiękiem - dlatego zdecydowałem się je zostawić i nie żałuję ani chwili. Obecnie obok siebie stoją Avony i Harlechy s1 i jest naprawdę nieźle. Do muzyki akustycznej, gitar, smyczków, kontrabasu są naprawdę dobre (nie chcę używac większych słów, ale to jest solidne hi-fi).

jakbys te avony do kina domowego chcial wymienic na roczne dali concep2 s tanie idealnym za mala doplata to daj znac ;)

jakbys te avony do kina domowego chcial wymienic na roczne dali concep2 s tanie idealnym za mala doplata to daj znac ;)

Raczej nie - grają super, średnica super więc do KD bosko. A do tego idealnie mi się okleina komponuje z podłogą. Żona by nie pozwoliła zmieniać ;)))))))))))

Raczej nie - grają super, średnica super więc do KD bosko. A do tego idealnie mi się okleina komponuje z podłogą. Żona by nie pozwoliła zmieniać ;)))))))))))

to moze harlechy? ;) tam moze byc inna okleina :)

to moze harlechy? ;) tam moze byc inna okleina :)

Widzisz, Harlechy, choć w innej okleinie też doskonale komponują się z wielkimi indyjskimi drzwiami do salonu, a do tego grają jak bajka... Także zostają ;)

Ależ to jest ironia losu - 2 miesiące temu jeszcze miałem w stopce ogłoszenie o sprzedaży Harlechów, nie było zainteresowania. Jak zdecydowałem się je zostawić to nagle proszę ;)

Ale jakby co to dam znać, spoko. Tyle, ze mieszkam w BE, ale transport do PL to nie problem.

Widzisz, Harlechy, choć w innej okleinie też doskonale komponują się z wielkimi indyjskimi drzwiami do salonu, a do tego grają jak bajka... Także zostają ;)

Ależ to jest ironia losu - 2 miesiące temu jeszcze miałem w stopce ogłoszenie o sprzedaży Harlechów, nie było zainteresowania. Jak zdecydowałem się je zostawić to nagle proszę ;)

Ale jakby co to dam znać, spoko. Tyle, ze mieszkam w BE, ale transport do PL to nie problem.

Moze jednak ;) przemsyl sprawe, moze drzwi nalezaloby wymienic ;) a do nich inne kolumny sie ladnie zgraja;). A tak na serio, to w najblizszym czasie chcialbym juz kupic kolumny....wiec jak ladnie to spiewal elvis...it`s now or never :)

PS. BE - co to za kraj?

Belgia:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Beligia to "B" ;p

Zależy wg której nomenklatury :P Wg ISO jest BE.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.