Skocz do zawartości
IGNORED

Magnat Quantum 673 Magnat quantum 653

anubis76x

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Z jakim wzmacniaczem słuchałeś ? ja chcę zastąpić głośniki od Manty V7.

Może napisz jakieś uwagi dotyczące dźwięu / barwy.

Kolumny mają bardzo entuzjastyczne oceny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Parametry ( patrzcie skuteczność ! ) :

Konstrukcja 2-drożna, bassreflex

Wyposażenie prz. średniotonowy 1 x 170 mm

prz. wysokotonowy 1 x 30 mm Obciążalność (RMS/max.) 100/180 W Impedancja 4 – 8 Ohm Pasmo przenoszenia 30 – 50.000 Hz Częstotliwość zwrotnicy 3.000 Hz Rekomendowana moc wzmacniacza > 20 W Sprawność (1 W/1 m) 91 dB Wykończenie czarny, mocca, calvados Wymiary (szer. x wys. x gł.) 202 x 350 x 280 mm

Ukryta Zawartość

Skuteczność raczej zawyżona, dla przykładu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skuteczność raczej zawyżona, dla przykładu :

Ukryta Zawartość

Nie jest zawyżona wcale, podają 91dB a jak zmierzyłem to wyszło mi 90dB więc nie jest wcale źle - mowa oczywiście o quantum 653. Poza tym moim zdaniem wszystko co ma powyżej 86dB nadaje się do lampy - oczywiście za wyjątkiem 3 watowych mocarzy;].

Z jakim wzmacniaczem słuchałeś ? ja chcę zastąpić głośniki od Manty V7.

Może napisz jakieś uwagi dotyczące dźwięu / barwy.

Ja słuchałem tego z Yaqinem MC-100B i było świetnie. To bardzo uniwersalne monitory, zaskoczył mnie w nich najbardziej bas, który okazał się bardzo dobry jak na tak małe monitory. Barwa dźwięku jest raczej ciepła ale absolutnie nie ma mowy o żadnej kluchowatości dźwięku - po prostu jest przyjemny, szczególnie z lampą. Za takie pieniądze jak najbardziej warto. Możnaby pomyśleć o DIY bo już z takim budżetem można zrobić coś fajnego ale trzeba wtedy więcej czasu na to poświęcić i więcej z tym problemów. Myślę że manta v7 spokojnie da radę napędzić te głośniki. Zawsze też w sklepie można zapytać czy nie wypożyczyli by głośników do odsłuchu w domu.

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

odkupiłem sobie te monitory (miałem je rok temu ) tzn jadą do mnie 673 bo 653 już nie mieli - pamiętam dobrze jak grały 653 więc za parę dni coś skrobnę - z tego co pamiętam nie potrzebowały dużo czasu by się zaprezentować

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

no cóż może zostanę wyklęty przez forum ale magnaty przeprosiły z podstawek dynaudio dm 2/7 i jest bardziej szczegółowo stereo bardziej precyzyjne tzn kontury - wybrzmienia ciut lepsze no a barwa niestety już gorsza ale dzieje się więcej dlatego słucha się miło takie letnie orzeźwienie w stosunku do poprzednika może sama góra nie tak schowana ale to może sugestia że głośnik nowszy a i kabel srebrny od chorda zagościł - reszta to samo - magnat Q dobra seria ,planuję 675 fajnie zagrały z pionkiem a30 a że tem już zamówiony a lato ma być deszczowe .... no

• 1 rok później...
  • 9 miesięcy później...
  • 4 miesiące później...

totalna kicha (te b&w ) to w ogóle firma która gdyby grała jak wygląda byłbym już dawno w niebie - niestety sucho ostro bez basu i przestrzeni ( do kina na tyły? do lampy ? ale jak coś jest do d to zawsze lampa przychodzi do głowy na ratunek )

• Moderatorzy

U mnie grały Magnaty 673 z lampą (konstrukcja DIY) i w tym budżecie bardzo fajne monitorki. W sumie dalej je zostawiłem do TV. Skuteczność jest bliska temu co podaje producent i nawet ze słabszą lampą nie powinno być problemów. Mają naprawdę równe pasmo. Miałem możliwość porównać z innymi konstrukcjami w tym budżecie i wypadają bardzo pozytywnie.

Jeśli chodzi o B&W to miałem możliwość posłuchania jedynie ich płyty "reklamowej" z jak to określono "nagraniami realizowanymi z użyciem ich kolumn". Nagrania masakrycznej jakości obliczone na złapanie nieosłuchanego idioty na tanie sztuczki marketingowe.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.